HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Syskrin bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Syskrin i bokträ
Bäst-i-test 2023

Syskrin bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Syskrin i bokträ

Syskrin i bokträ
  • Både mycket vackert och praktiskt
  • 4 fack och 1 stort i botten
  • Skrinet har dessutom en inbyggt handtag och smarta fötter i botten så att du inte repar ytan som du ställer skrinet på
  • Längd: 42 cm
  • Bredd: 21 cm
  • Höjd: 31 cm
Nackdelar:
  • Kostar över 1200 kr
 

2. Prym Syväska Deluxe

Prym Syväska Deluxe
  • Optimal förvaringslösning för resor
  • Innehåller 3 nivåer som viks ut
  • Totalt 4 lådor och en stor längst ner
  • Syväskan är tillverkad av slitstarkt nylon
  • Längd: 44,5 cm
  • Bredd: 23 cm
  • Höjd: 21,5 cm
Nackdelar:
  • Inte lika snygg som skrinen i trä
 

3. Syask med 4 skuffer

Syask med 4 skuffer
  • 4 små fack & 1 stort fack i botten
  • Material: Lackerat ljust bokträ
  • Längd: 33 cm
  • Bredd: 16 cm
  • Höjd: 28 cm
  • Prisvärd
Nackdelar:
  • Inte lika rymlig som de andra
Innehåll [ visa ]

Syskrin

Syskrin, även kallat sylåda, sykorg och syförvaring, är ett typ av skrin där du samlar alla dina sytillbehör. Det är ett väldigt smidigt sätt att förvara på eftersom de har mängder av olika fack för olika delar. Till exempel finns det dedikerade förvaringsfack för spolar, undertråd, trådrullar och fingerborgar. Dessutom kan du enkelt ta med ditt syskrin när du ska resa. På så vis håller du koll på dina grejer.

De mest populära modellerna är tillverkade i trä, men de finns även billigare modeller i plast. I denna artikel kommer vi gå igenom de bästa syskrinen med en tillhörande köpguide.

Tips: Behöver du förvara dina smycken på samma smidiga sätt har vi en artikel om smyckeskrin.

syskrin

Syskrin – Köpguide – Detta ska du tänka på

Innan du köper ett syskrin finns det några faktorer du ska tänka på. Till exempel ska du fundera över om du vill ha en modell i trä eller plast, gammalt eller nytt, med ben eller utan ben. Dessutom är storleken och antal fack väldigt viktiga aspekter. Därför har vi nedan listat de viktigaste delarna du bör ha i åtanke.

Trä eller plast – vilket material är bäst?

syskrin trä

Den första faktorn du ska tänka på är syskrinets material. Vill du ha ett i trä eller plast? Det finns nämligen fördelar och nackdelar med båda materialen.

Modellerna i trä är ofta lite dyrare, men de är också mer eleganta. Dessutom har de en högre kvalitet och är i regel lite större. Dock är de svåra att medtaga på en resa eller liknande, och är primärt avsedda för att stå på en och samma plats.

Syskrin i plast är betydligt billigare. Därtill är de gjorda för att vara mer portabla och följaktligen enklare att ta med sig. Vidare tar de mindre plats.

Valet mellan trä och plast är ett stort beslut eftersom det påverkar kostnaden markant. Därför bör du fundera både över estetiken, kvaliteten och portabiliteten – vilket av dessa värderar du högst? Svarar du på den frågan kommer valet av material bli lättare.

Storlek och vikt

När det gäller syskrinets storlek finns det två olika aspekter, vikt och mått. Vikten är en viktig faktor för portabiliteten eftersom skrinet kanske ska medtagas på resor. Därför finns det modeller som endast väger runt 2 kg. Andra skrin är desto tyngre och kan därför vara svårare att bära runt – dessa är givetvis avsedda för att stå på en och samma plast, förslagsvis din arbetsstation där du har symaskinen och allt annat. Många väljer därför att ha två skrin: ett statiskt som alltid står på samma plats, och ett för att ta med på resor som är både mindre och således inte väger lika mycket.

Tittar du på måtten så är det bredden, längden och höjden du ska titta på. Dessa mått är viktiga eftersom du i varje fack måste få plast med just dina sytillbehör. Om skrinet är för litet kanske du inte kan få plats med allt du behöver och om det är för stort finns risken att det mängder av fack som inte används.

Mot bakgrund av detta rekommenderar vi att du samlar ihop alla sytillbehör du har i dagsläget, och som du ämnar förvara i ett syskrin. Sen visualiserar du hur stort det kommer behöva vara baserat på detta. Givetvis får du bara en fingervisning av detta, men det är bättre än att skjuta från höften. Ett annat alternativ är att du besöker en sybutik och tar med alla dina tillbehör så du kan testa att lägga i dem där och då.

Fack – hur ska syskrinet vara uppdelat?

Det finns syskrin som har ett enda stort fack, och då kallas de ofta för sylådor, medan andra skrin har flera olika fack i olika storlekar. Detta är också en aspekt du ska tänka på eftersom skrin med flera fack är avsevärt smidigare att använda.

Genom att ha flera fack i varierande storlekar blir det också lättare för dig att hitta vad du letar efter. Dessutom slipper du oroa dig för att skrinet ska bli rörigt.

Nackdelen med med flera fack är givetvis att de kostar lite mer. Kort sagt kan man säga att ju fler fack det har, desto mer kommer du behöva betala. Men å andra sidan får du mer struktur på dina sytillbehör.

Gammalt eller nytt

När det gäller syförvaring i allmänhet finns det två olika alternativ: antingen köper du ett nytt skrin direkt, eller så väljer du att köpa ett gammalt, begagnat syskrin. Begagnade varianter är i regel billigare, men det finns flera risker du bör tänka på.

För det första finns risken att skrinet inte uppfyller de krav och behov du har. Det kan till exempel vara för litet, eller sakna flera fack. Dessutom är det svårt att veta hur det har behandlats av den tidigare ägaren. Om det är i dåligt skick kan det innebära att det väldigt snart kommer att börja falla sönder. Till exempel har vi läst flera exempel på kunder som köpt ett gammalt skrin online, och när de kommer hem och öppnar det så ramlar delar av facken av.

På grund av detta rekommenderar vi i regel att du köper ett nytt syskrin. Även om det som sagt kostar lite mer i kostnader, för då kommer du veta att det är av god kvalitet och uppfyller dina behov. Dessutom får du inte sällan garanti, så om något skulle hända med skrinet är det bara att kontakta återförsäljaren.

Således ska du endast köpa ett gammalt syskrin om du litar på den som säljer det. Köper du via auktioner online så kommer det kvalitetskollas innan, så då kan du lita på dess skick.

I slutändan handlar det dock om ett personligt val, och du måste göra det som passar din smak och budget.

Syskrin på ben

syskrin på ben

Förr i tiden var syskrin på ben det absolut vanligaste. Detta syns även i film och på bilder från den tiden. Men idag har det blivit allt vanligare med varianter utan ben, d.v.s. de vilar direkt på ytan. Detta beror dels på att det är enklare att ta med syskrin utan ben på resor och liknande, men även på grund av att det är billigare.

En av fördelarna med syskrin på ben är att de ofta har ett elegantare utseende. Därtill har de en gammal design som många anser iögonfallande De flesta modeller på ben är tillverkade i trä, och då ett vackert och tungt träslag som exempelvis bok.

En annan fördel med dessa varianter är att det är upphöjt vilket gör att det är lättare att nå innehållet när du sitter vid din symaskin. Därutöver har de ofta flera fack, vilket gör att syförvaringen blir mer praktisk.

Antal förvaringsfack

Den kanske viktigaste aspekten av ditt val är hur många förvaringsfack syskrinet har. Detta är något du bör tänka på eftersom sytillbehör som trådrullar och undertrådar kräver förvaring i lufttäta fack. Detsamma gäller spolar, det vill säga behållare som är fyllda med sytråd.

De flesta syskrin har i regel dedikerade förvaringsfack för sybehållare, så kallade spolar, sytråd, fingerborgar och andra tillbehör. Dessa finns oftast i olika storlekar så att du enkelt kan förvara dem.

Har du inte så mycket sytillbehör att förvara så bör du dock avstå från att köpa ett skrin med alldeles för många fack. För som vi sagt tidigare påverkar antalet fack priset. Så köp endast ett skrin som har tillräckligt många fack för dina behov.

Inbyggt handtag

En ofta förbisedd faktor är huruvida ett syskrin har ett handtag eller inte. Fördelen med handtag är givetvis att det gör syskrinet enklare att bära. Detta är också praktiskt om du ofta reser eller behöver förflytta syskrinet på andra sätt.

Gamla modeller på ben saknar i regel handtag vilket är viktigt att känna till.

Fördelar med syskrin

  • Underlättar organisering: Ett syskrin underlättar förvaring och organisering av sytillbehör. Med ett skrin kan du enkelt samla alla dina sygrejer på ett ställe, så att du inte behöver leta varje gång. Detta påskyndar arbetsprocessen markant, speciellt om du är inne i ett flow och inte vill bli störd av att behöva leta efter t.ex. en ny spole.
  • Lätt att medtaga på resan: En annan fördel med syskrin är att det är lätt att ta med det på resor. Allt du behöver göra är att packa med din symaskin och sylådan och bege dig iväg. Glöm inte att säkerställa att skrinet är utrustat med ett handtag. Annars blir det otympligt att bära.

Nackdelar med syskrin

  • De är dyra: De flesta syskrin på marknaden kostar runt tusenlappen. Detta gäller främst syskrin på ben i trä, vilka du kan behöva betala upp till 2000 kronor för. Därför är det också en relativ stor investering, speciellt om du bara syr som en hobby. Det finns ju modeller i plast som är billigare men som har avsevärt sämre kvalitet.

Syskrin med tillbehör

Du kan även köpa ett syskrin med tillbehör, vilket i så fall kallas för ett sykit, som bl.a. innehåller spolar, undertråd, trådrullar och fingerborgar. Detta är vanligt att ge bort som present till någon som precis blivit intresserad av att sy. Eller så kan du köpa det till dig själv.

På så vis slipper du köpa olika delar separat och har allting samlat på en och samma plats.

Slutsats

Sammanfattningsvis är syskrin, sylåda och sykorg ett praktiskt sätt att förvara sytillbehör på. Det är även är elegant och iögonfallande, speciellt de gamla modellerna. Dessutom är de perfekta eftersom många varianter är lätta att medtaga när du reser.

Syskrin på ben är dock dyrare än dem utan ben, och därför bör du endast köpa ett med ben om du verkligen tycker om det, samt att du ämnar ha det på en och samma plats.

Vidare vill vi tipsa om att ett syskrin med tillbehör är alltid en uppskattad present, eftersom mottagaren får allting i ett litet kit och således kan börja sy direkt!


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.