HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Takfläkt med belysning bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Orion takfläkt
Bäst-i-test 2024

Takfläkt med belysning bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Orion takfläkt

Orion takfläkt
 • Reversibel för vinteranvändning
 • Ljuset och hastighet regleras genom snöret
 • 132 cm i storlek
 • Fast installation
 • Täcklock medföljer
 • Belysning är avtagbar
 

2. Colosseum takfläkt LED

Colosseum takfläkt LED
 • LED-belysning på 17W
 • Tre hastigheter på fläkten
 • Styrs via medföljande fjärrkontroll
 • Reversibel för vinteranvändning
 • 10 års garanti
 

3. Bendan takfläkt

Bendan takfläkt
 • 80W halogenrör
 • Fjärrkontroll ingår
 • Fast installation
 • 132 cm i storlek
 • Kraftfull fläktmotor
 • Reversibel för vinteranvändning
Innehåll [ visa ]

Takfläkt med belysning — Bäst-i-test (2024)

När solen gassar in genom fönstren under sommaren är en takfläkt med belysning räddaren i nöden. För det första kyler den ner rummet till en behaglig temperatur. För det andra ger den en fläktande känsla som är guld värd när man känner svetten rinna. För det tredje ger den ett behagligt ljus på kvällskvisten som förgyller middagsbordet. På så vis får du både fläkt och belysning i ett paket.

Därtill kan de användas i allt från vardagsrummet och köket, till badrummet och hallen. Vidare finns det takfläkt med belysning som du kontrollerar antingen via medföljande fjärrkontroll eller en app på mobilen. Således finns det alltså smarta takfläktar som kopplas ihop med WiFi och gör livet ännu lättare. På grund av att utbudet är brett och variationen stor, har vi listat de bästa takfläktarna baserade på recensioner online. Dessutom har vi skrivit en köpguide om allt du ska tänka på innan ditt köp.

Börja därför med att läsa på nedan för att därefter ta ett genomtänkt köpbeslut.

Så väljer du takfält med belysning

Det är inte konstigt om du inte vet vad du ska ta i beaktande innan ditt köp av en takfläkt med belysning. Orsaken är att det finns mängder av modeller med olika typ av belysning och design. Därför har vi nedan listat de viktigaste sakerna du måste tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

 1. Montering
  När du köper en takfläkt med belysning så ingår givetvis monteringsanvisningar. Däremot kan dessa ofta till förvirring istället för klarhet. Därför ska du kolla om du kan ladda ner anvisningarna separat för att se om du kan göra det själv. Annars måste du kontakta en elektriker eller återförsäljaren för att få hjälp.
 2. Fjärrkontroll
  Tidigare stängde man i regel av en takfläkt med hjälp av det från fläkten nerhängda snöret – en så kallad dragströmbrytare. Nackdelen med detta var att man ofta behövde ställa sig på en stol för att nå, samt att ens barn inte kunde sätta på eller stänga av fläkten. Tack vare teknikens framfart kan man nu styra fläkten genom en fjärrkontroll eller direkt från mobilen via WiFi. Sålunda kan du slå dig ner i din läsfåtölj, öppna boken och sedan styra hur stark fläkten ska vara genom en enkel handrörelse. Därför ska du grunna på hur just du vill styra din fläkt och välja fjärrkontroller därefter.
 3. Dimmbar
  Trots att de flesta konsumenter tror att varje takfläkt med belysning inkluderar möjligheten att dimma ljuset, gör de inte det. Därmed måste du, förutsatt att du vill kunna kontrollera ljusstyrkan förstås, läsa produktbeskrivningen noga. För finns det något mysigare än ett milt ljus på kvällskvisten som faller över vardagsrummet? Oftast står det om fläkten är dimbar eller ej, och om det inte framstår så ska du kontakta återförsäljarens kundtjänst per omgående.
 4. Fläktstorlek
  Hur stor fläkt du behöver köpa bestäms av hur stort rummet är. Med det i åtanke så behöver du minst två takfläktar för att täcka utrymme större än 30 kvadratmeter. Följaktligen behöver du bara en takfläkt för alla rum som är mindre än 30 kvm. I regel rekommenderas det att köpa en takfläkt vars storlek är runt 90 cm för rum upp till 12 kvm, medan rum över 15 kvm kräver en storlek på över 100 cm. Vidare tarvas det en 115 cm stor fläkt om rummet är större än 20 kvm och slutligen 130 cm om utrymmet är mellan 25-30 kvm. Sålunda ska du noggrant mäta hur stor rummet är och köpa en takfläkt med belysning vars storlek är baserad på detta.
 5. Kvalitet
  Ju billigare takfläkt med belysning du köper, desto kortare livslängd kommer den ha. Orsaken är att billiga takfläktar tillverkas med sämre gummilager vilket gör att det slits snabbare för varje rotation som sker. Därför är det bättre att lägga några extra kronor på en kvalitativ modell från ett välrenommerat varumärke, istället för att köpa en budgetvariant som riskerar gå sönder inom ett år eller två.
 6. Belysning
  Det fräcka med dagens moderna takfläktar är möjligheten till en atmosfärisk belysning. Oftast är de försedda med LED-lampor och i vissa särskilda fall kan du till och med ställa in vilken färg du vill ha. Till exempel kan lampans färgtemperatur inte sällan skiftas från varmvitt som ligger på 2700 K till universalvitt som ligger på 5000 K.
 7. Kontrollera via Amazon Alexa och Google Home
  Styr din takfläkt med belysning genom att ropa på din assistent som t.ex. Alexa eller Google Home, och säg till vilken snabbhet på fläkten och styrka på ljuset du vill ha. Aldrig har det varit lättare att kontrollera sin takfläkt från fåtöljen. Dock måste du dubbelkolla att takfläkten som fångat ditt intresse har denna funktionaliteten inkluderad.
 8. Ljudnivå
  Vi alla minns de högljudda takfläktarna från vår barndom som störde stunderna av upphöjd kontemplation. Tack vare den tekniska utvecklingen är de numera väldigt tysta i drift. Med det i åtanke ska du ändock se till att lägsta nivån ligger runt 40 dB och högsta nivån runt 50 dB – annars kommer du garanterat störa dig på det susande ljudet.

Fördelar med takfläkt med belysning

 • Går att använda på vintern
  Har du en takfläkt med belysning på under vintern så pressas varmluften ner från taket mot golvet. På så sätt känner du av värmen mer samtidigt som du sparar pengar då värmekostnaderna reduceras. Därtill fördelas värmen på ett naturligt sätt i rummet. Däremot är kravet att takfläkten som du väljer går att omvända. Kort sagt förutsätter vinteruppvärmning att du kan ställa in åt vilket håll bladen ska rotera. Av den anledningen ska du säkerställa att takfläkten går att använda under vintertid, att den ha s.k. ”backdrift”.
 • Öppen spis eller kamin
  Äger du en öppen spis eller kamin kommer takfläkten se till att varmluften cirkulerar vilket sprider värmen ytterligare. Därmed är det ett perfekt val för dig som har just en öppen spis eller kamin och vill spara pengar på uppvärmningskostnader.
 • Estetiskt tilltalande
  En fördel som sällan tas upp när man pratar om takfläkt med belysning är hur vackert det är. Speciellt om du valt en fläkt som smälter in med den övriga inredningen. Orsaken är delvis retrokänslan som man får, men också det milda ljuset som på kvällen skänker ett särskilt lugn till atmosfären.

takfläkt med belysning takfläkt med belysning fjärrkontroll bäst takfläkt med belysning


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.