HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Tyst fläkt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Tyst fläkt med luftfilter
Bäst-i-test 2024

Tyst fläkt bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Tyst fläkt med luftfilter

Tyst fläkt med luftfilter
 • 9 hastigheter och oscillation
 • Med smart nattläge i sovrummet för tyst fläktning (35 dB)
 • Appstyrd med stöd för Google Home
 • Perfekt för pollenallergiker
 • Inbyggd touch-display
 • HEPA 13-filter motverkar 99.97% av luftburna partiklar
 

2. Smartmi SmartFan 2S

Smartmi SmartFan 2S
 • Extremt tyst (29 dB)
 • Batteridriven
 • Steglös hastighet 0-100%
 • Inbyggt litiumbatteri med upp till 20 timmars drift
 • Styrs med Mi Home-appen
Nackdelar:
 • Dyr
 

3. iiglo cirkulationsfläkt

iiglo cirkulationsfläkt
 • 1 års garanti
 • Fläktens ljudnivå börjar på bara 20 dB
 • Perfekt för sovrummet
 • Timer för automatisk avstängning
 • Fläkten reglerars utifrån temperaturen i sovrumemt
 • Går att justera både vertikalt och horisontellt
 • Luftflöde på 1634.4 m3/h
Innehåll [ visa ]

Tyst fläkt → Bäst-i-test (2024) — Tyst fläkt för sovrummet

Är du trött på högljudda fläktar som stör din vardag och sömn? Då kan en tyst fläkt vara den lösning du söker. I denna artikel tar vi en närmare titt på de bästa tysta fläktarna på marknaden och ger dig en köpguide för att hjälpa dig att välja rätt.

Vi kommer också att diskutera för- och nackdelar med tysta fläktar samt ge dig all den information du behöver veta för att göra ett informerat köpbeslut. Så om du vill ha en tystare och mer bekväm vardag, läs vidare och ta reda på allt du behöver veta.

tyst fläkt bäst i test

Bästa tysta fläkten 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Tyst fläkt med luftfilter

Bästa tysta fläkten för sovrummet 2024
Tyst fläkt med luftfilter

Efter att ha testat och utvärderat en rad tysta fläktar under 2024, kan vi utan tvekan säga att Cleverio AF-F100 är den bästa tysta fläkten på marknaden just nu. Med en innovativ bladlös design och nio olika hastigheter, kan denna uppkopplade golvfläkt erbjuda effektiv och tyst kylning i alla rum.

Appstyrningen och Google Home-stödet gör det enkelt att styra fläkten med din smartphone eller röstkommando, medan det medföljande HEPA-13-filtret motverkar 99,97% av luftburna partiklar och renar luften samtidigt som den fläktar. Detta gör Cleverio AF-F100 till ett perfekt val för pollenallergiker och för att säkerställa en god natts sömn i sovrummet.

Den inbyggda touch-displayen och fjärrkontrollen ger också möjlighet att enkelt justera fläkten efter dina behov och preferenser. Den oscillerande funktionen gör att fläkten kan täcka ett större område, medan smart nattläge gör det möjligt att fläkta tyst och effektivt med en ljudnivå på endast 35 dB.

Enda nackdelen med Cleverio AF-F100 är kostnaden, som ligger på högre nivå jämfört med andra tysta fläktar på marknaden, med en kostnad på 1499 kronor. Men vi kan garantera att detta är en kvalitetsprodukt med en innovativ design, hög prestanda och användbara funktioner som gör det till en investering som är väl värd sitt pris. Med extremt bra recensioner från andra användare är Cleverio AF-F100 utan tvekan en av de bästa tysta fläktarna som finns att köpa idag.

Fördelar:

 • 9 hastigheter och oscillation
 • Med smart nattläge i sovrummet för tyst fläktning (35 dB)
 • Appstyrd med stöd för Google Home
 • Perfekt för pollenallergiker
 • Inbyggd touch-display
 • HEPA 13-filter motverkar 99.97% av luftburna partiklar

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Smartmi SmartFan 2S

Extremt tyst på endast 29 dB
Smartmi SmartFan 2S

Smartmi SmartFan 2S kom på andraplats i vår lista över de bästa tysta fläktarna under 2024, och vi är imponerade av dess eleganta design, tysta drift och praktiska funktioner. Med en kolborstfri motor är fläkten extremt tystgående (29 dB), vilket gör den till det perfekta valet för att bevara nattsömnen under varma sommarnätter. Batteridriften gör det också möjligt att använda fläkten var som helst, även där det inte finns tillgång till ett eluttag.

Den steglösa hastighetsregleringen gör det enkelt att anpassa fläktens drift efter dina behov och preferenser. Med en hastighetsinställning från 0 till 100% kan du enkelt justera fläktens kraft för att uppnå den perfekta kylningen i rummet. Appstyrningen är också en praktisk funktion som gör det enkelt att justera fläkten från din smartphone.

En annan fördel med Smartmi SmartFan 2S är dess batteritid på upp till 20 timmar, vilket ger dig möjlighet att använda fläkten under en längre tid utan att behöva ladda den. Nackdelen är dock att batteritiden inte är synlig i appen eller på enheten, vilket kan vara en mindre irritation för vissa användare. (Vi rekommenderar även att köpa laddningsbara batterier för att spara pengar på sikt.)

Summa summarum är Smartmi SmartFan 2S en tyst, kraftfull och användarvänlig golvfläkt med en elegant design. Den praktiska appstyrningen och batteridriften gör den till en mångsidig lösning för att hålla dig sval och bekväm under varma sommardagar. Vi rekommenderar denna fläkt till alla som söker en pålitlig och högpresterande fläkt med många användbara funktioner.

Fördelar:

 • Extremt tyst (29 dB)
 • Batteridriven
 • Steglös hastighet 0-100%
 • Inbyggt litiumbatteri med upp till 20 timmars drift
 • Styrs med Mi Home-appen

Nackdelar:

 • Dyr


8/10
EXPERTBETYG

3. iiglo cirkulationsfläkt

Fläktens ljudnivå börjar på bara 20 dB som är ytterst tystgående
iiglo cirkulationsfläkt

På tredjeplats i vårt bäst i test hamnar iiglo IISV1000, som är en cirkulationsfläkt som verkligen levererar. Fläkten är tystgående och har en elegant design som passar perfekt i alla slags miljöer, oavsett om det är i sovrummet, vardagsrummet eller på kontoret. Vi imponerades av fläktens effektivitet, med en förmåga att justera sig horisontellt och vertikalt och därmed kyla ner de flesta rum snabbt och effektivt. Fläkten kan flytta hela 1056 kubikmeter luft per timme med en ljudnivå på endast 20 dB, vilket är nästan knäpptyst.

En av fläktens bästa funktioner är den medföljande fjärrkontrollen som gör att du enkelt kan styra kylningen av rummet från sängen eller skrivbordet. Tidsinställningarna gör det också enkelt att anpassa fläktens drifttid efter dina behov, och den smarta ECO-funktionen hjälper till att minska energiförbrukningen genom att reglera fläkthastigheten baserat på rumstemperaturen.

iiglo IISV1000 cirkulationsfläkt har också ett antal tekniska specifikationer som gör den till ett kraftfullt verktyg för att reglera temperaturen i rummet. Med 1634,4 kubikmeter luftflöde per timme, fyra fläkthastighetsinställningar och en strömförbrukning på 320 W är denna fläkt en pålitlig och effektiv lösning.

DÄrmed är iiglo IISV1000 cirkulationsfläkt en pålitlig, effektiv och inte minst tyst fläkt som kommer att göra underverk för att hålla ditt sovrum eller kontor svalt och bekvämt under varma sommardagar. Den har en snygg design, fjärrkontroll, tidsinställningar och en smart ECO-funktion som hjälper till att minska energiförbrukningen.

Fördelar:

 • 1 års garanti
 • Fläktens ljudnivå börjar på bara 20 dB
 • Perfekt för sovrummet
 • Timer för automatisk avstängning
 • Fläkten reglerars utifrån temperaturen i sovrumemt
 • Går att justera både vertikalt och horisontellt
 • Luftflöde på 1634.4 m3/h

Nackdelar:Köpguide för tyst fläkt — 7 faktorer att tänka på innan ditt köp

Att välja en tyst fläkt kan vara en utmaning, särskilt om du inte vet vad du ska leta efter. För att hjälpa dig att välja rätt har vi sammanställt en köpguide med 7 faktorer som du bör tänka på innan du köper en.

1. Typ av fläkt

Det finns olika typer av tysta fläktar att välja mellan, inklusive bordsfläktar, golvfläktar och takfläktar. Var och en av dessa typer av fläktar har sina egna fördelar och nackdelar. Innan du köper bör du  därför först överväga vilken typ av fläkt som skulle passa bäst för dina behov.

Till exempel så föredrar många att använda en bordsfläkt på kontoret, en golvfläkt i sovrummet, och en takfläkt i vardagsrummet.

2. Fläktstorlek

Fläktstorleken är också en viktig faktor att tänka på när du köper en tyst fläkt. Större fläktar har vanligtvis mer kraft och kan cirkulera mer luft, men de är även bullrigare än mindre fläktar. Mindre fläktar är ofta mer tystgående, men å andra sidan kan de de inte cirkulera tillnärmelsevis lika mycket luft, vilket i förlängningen gör att rummet inte kyls ner lika effektivt.

3. Fläkthastighet

De flesta fläktar har olika hastigheter som du kan välja mellan, och ju högre hastighet desto mer buller skapas vanligtvis av fläkten. Därför rekommenderar vi att välja en fläkt med flera hastighetsalternativ så att du kan justera hastigheten efter dina behov.

4. Ljudnivå

När det gäller att välja en tyst fläkt är ljudnivån den viktigaste faktorer att tänka på. Det är särskilt viktigt om du planerar att använda fläkten i ett sovrum eller annat utrymme där tystnad är nödvändigt för avkoppling eller arbete.

Ljudnivån på en fläkt mäts vanligtvis i decibel (dB). Ju lägre dB-värde, desto tystare är fläkten. En tyst fläkt har vanligtvis en ljudnivå på mellan 20 och 40 dB. Detta kan jämföras med exempelvis en vanlig diskmaskin som har en ljudnivå på cirka 60 dB.

För att hjälpa dig att välja rätt tyst fläkt för ditt behov, har vi sammanställt en tabell med rekommenderade ljudnivåer för olika rum och situationer:

Rum/Situation Rekommenderad ljudnivå
Sovrum 20-30 dB
Kontor 30-40 dB
Vardagsrum 40-50 dB
Kök 50-60 dB

Som du kan se från tabellen är det rekommenderade ljudnivån för sovrum mellan 20 och 30 dB. Detta beror på att det är viktigt att ha en tyst miljö för att få en god natts sömn. I kontorsmiljöer är det vanligtvis mer acceptabelt med något högre ljudnivåer, medan i vardagsrum och kök kan ljudnivåerna vara högre utan att det påverkar avkopplingen eller arbetet lika mycket.

Tänk på att det är viktigt att ha realistiska förväntningar på ljudnivån hos en tyst fläkt. Även om fläkten är tyst, kommer den fortfarande ha en viss ljudnivå. Det är också viktigt att komma ihåg att ju högre fläkthastigheten är, desto högre blir ljudnivån. Genom att välja en fläkt med flera hastighetsalternativ kan du således justera ljudnivån efter dina behov – vilket vi redan gått igenom ovan.

5. Design

Designen på en fläkten kan också vara en viktig faktor att tänka på. Du vill ha en fläkt som passar in i ditt sovrums eller kontors inredning och som inte sticker ut för mycket. Det finns många olika designalternativ att välja mellan, inklusive moderna, klassiska och mer traditionella modeller.

tyst fläkt i sovrummet

6. Energiförbrukning

Energiförbrukningen är en annan viktig faktor att tänka på när du köper en tyst fläkt, särskilt i dessa tider med höga elkostnader. Du vill ha en fläkt som är energieffektiv och inte drar för mycket el. De flesta fläktar har en energiklassificering som kan hjälpa dig att välja en energieffektiv modell. Klassificeringen sträcker sig från A +++ (mycket energieffektiv) till D (minst energieffektiv).

En energieffektiv fläkt kan spara dig pengar på din elräkning på lång sikt. Genom att köpa en med en högre energiklassificering kan du minska energiförbrukningen och därmed också minska dina elkostnader.

För att ge en idé om hur mycket el en tyst fläkt kan dra har vi sammanställt en tabell med exempel på energiförbrukning. Tabellen visar hur mycket det skulle kosta att ha den påslagen under hela natten (åtta timmar) i ett sovrum under en månad med en elpris på 1,50 kronor per kWh.

Energiförbrukning (watt) Kostnad per månad
20 2,88 kronor
30 4,32 kronor
40 5,76 kronor
50 7,20 kronor
60 8,64 kronor

Som du kan se från tabellen är energiförbrukningen och kostnaden för att ha en tyst fläkt påslagen under hela natten relativt låg, särskilt för fläktar med lägre watt. Detta betyder att dessa fläktar är ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ för att förbättra luftcirkulationen och luftkvaliteten i ditt hem eller kontor.

7. Övriga funktioner

Slutligen är det också viktigt att tänka på eventuella extra funktioner som fläkten kan erbjuda. Vissa tysta fläktar kan ha inbyggda luftrenare, fjärrkontroller eller justerbara vinklar. Överväg vilka funktioner som skulle vara mest användbara för dina behov.

För- och nackdelar med tyst fläkt

Fördelar

 • Tyst: Som namnet antyder är en tyst fläkt mycket tystare än en vanlig fläkt. Detta gör att den passar perfekt i sovrum, kontor och andra miljöer där tystnad är viktig.
 • Förbättrad inomhusluft: Den kan hjälpa till att cirkulera luften i ett rum och minska fuktigheten, vilket förbättrar inomhusklimatet. Givetvis är de inte lika effektiva som en luftkylare, men för det låga priset gör det ett väldigt bra jobb.
 • Energisnål: Tysta fläktar är vanligtvis energieffektiva, vilket kan hjälpa till att minska energikostnaderna på lång sikt.
 • Mångsidighet: De finns i många olika storlekar och typer, vilket gör det möjligt att hitta en som passar för alla behov.

Nackdelar

 • Mindre kraftfulla: Tysta fläktar är vanligtvis mindre kraftfulla än vanliga fläktar, vilket gör dem mindre effektiva i större utrymmen.
 • Dyrare: De är inte sällan dyrare än vanliga fläktar på grund av deras specialdesign och teknologi.
 • Kan ta längre tid att kyla ned ett rum: På grund av att de är mindre kraftfulla kan det ta längre tid att kyla ned ett rum med en tyst fläkt än med en vanlig fläkt eller portabel AC.
 • Kan inte ersätta AC: Även om tysta fläktar kan hjälpa till att förbättra luftcirkulationen och luftkvaliteten i ett rum, kan de inte ersätta en AC när det gäller att sänka temperaturen på varma sommardagar.

Vanliga frågor och svar

Vad är den optimala ljudnivån för en tyst fläkt i sovrummet?

Den optimala ljudnivån för en tyst fläkt i sovrummet ligger vanligtvis mellan 20 och 30 decibel. Detta är tillräckligt tyst för att inte störa sömnen.

Kan en tyst fläkt ersätta en AC?

Nej, en tyst fläkt kan inte ersätta en AC när det gäller att sänka temperaturen i ett rum. En fläkt kan endast hjälpa till att cirkulera luften i rummet och minska fuktigheten, vilket kan förbättra luftkvaliteten, men inte tillnärmelsevis lika effektivt.

Vilken typ av tyst fläkt är bäst för sovrummet?

En bordsfläkt eller en golvfläkt är bäst för sovrummet på grund av deras tystgående egenskaper och möjligheten att placera dem på en lämplig plats för att cirkulera luften i rummet. En takfläkt är ofta mer högljudd.

Är tysta fläktar energieffektiva?

Ja, de är vanligtvis energieffektiva och drar inte mycket el. Det är således en miljövänligare alternativ till AC och hjälper till att minska energikostnaderna på lång sikt.

Kan en tyst fläkt användas i kontorsmiljöer?

Ja, det kan vara perfekt för kontorsmiljöer där tystnad är viktig för att kunna koncentrera sig och arbeta produktivt. En tyst bordsfläkt eller golvfläkt är bäst lämpade för kontorsmiljöer.

Slutsats

Sammanfattningsvis är att tysta fläktar är ett utmärkt val för att förbättra inomhusmiljön utan att vara ett störande element. De är särskilt användbara i sovrum, kontor och andra miljöer där tystnad är viktig.

Vid köp av en tyst fläkt är det viktigt att tänka på faktorer som ljudnivå, fläkttyp, fläkthastighet, energieffektivitet, pris och garanti. Trots att de mer tystgående fläktarna har några nackdelar, såsom en mindre kraftfull motor och högre kostnad, överväger fördelarna markant.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.