HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vägghängd toalett bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Vägghängd toalettstol Dura...
Bäst-i-test 2024

Vägghängd toalett bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Vägghängd toalettstol Duravit

Vägghängd toalettstol Duravit
 • Utan spolkant för bättre hygien
 • Nattljus i sitsen
 • Självrengörande duschstång
 • Mjukstängande toasits som styrs med fjärrkontroll
 • Avkalkningsfunktion
 • Automatisk dränering
 • Individuell inställning av vattentemperatur
 • Komplettera med fixtur, spolknapp och anslutningsset
 

2. Grohe Euro Ceramic

Grohe Euro Ceramic
 • Komplett installationspaket
 • Osynlig fixering
 • Utan spolkant för bättre hygien
 • Spolknapp med vattenbesparande funktion
 • Mjukstängande hårdsits
 • Enkel att rengöra
 • Utrustad med Grohe PowerFlush
 

3. Vägghängd toalett Gustavsberg

Vägghängd toalett Gustavsberg
 • Komplett inbyggnadspaket
 • Platseffektiv konstruktion (38 cm bred)
 • Öppen spolkant för lättare rengöring
 • Dolt väggfäste för snyggare montering
 • Ställbar sitthöjd från 41-61 cm
 • Belastningstestad stålram (400 kg)
Innehåll [ visa ]

Bäst vägghängd toalett 2024

En vägghängd toalett ger mer utrymme, är lättare att rengöra och har en gömd vattentank som är inbyggd i väggen. Dessutom är den avsevärt snyggare än en traditionell toalett eftersom vattencistern är dold. Detta är en förträfflig lösning till dig som vill ha en modern toalett som gör att badrummet känns större. Men det finns även problem med vägghängda toaletter, t.ex. är monteringen knepig eftersom det inte är lätt att bygga in en toalett i väggen. Men den är även dyrare än de flesta toaletter, och utbudet är så pass stort att det är svår att veta vilken man ska välja.

Därför har vi gjort noggrann research för att skriva en köpguide med avsikten att lära dig allt du behöver tänka på innan ditt köp. Du kommer få reda på både fördelar och nackdelar så du kan väga dessa mot varandra och få en så objektiv bild som möjligt. Börja med att förkovra dig för att sedan välja den bästa vägghängda toaletten från topplistan högst upp på sidan.

vägghängd toalett

Så väljer du en vägghängd toalett

Innan du köper en vägghängd toalett finns det några saker att tänka på. För det första får du inte glömma att mäta innan du köper så du inte råkar köpa en för stor modell. För det andra finns det mängder av olika toalettsitsar med varierande funktioner. För det tredje är varumärket otroligt viktigt, d.v.s. huruvida du väljer Ifö eller Gustavsberg eller ett mer okänt varumärke. Utöver detta har vi endan radat upp de viktigaste sakerna du måste tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

Storlek – börja med att ta noggranna mått!

Ett fel som många gör när de ska köpa en vägghängd toalett är att de inte tänker på storleken. Istället förväntar de sig att toaletter har universella storlekar som passar in i princip överallt. Men så är det absolut inte. Vissa modeller är mycket bredare än andra och får således inte plats överallt. Därför är det av betydande vikt att du först börjar med att mäta området där du ämnar montera toaletten, för att se hur mycket utrymme du har att spela med. De flesta vägghängda toaletter har en minimibredd på 37 centimeter, så du måste ta höjd för några extra centimeter på sidorna så inte toaletten måste pressas in.

Så glöm för guds skull inte att först mäta – sen köpa.

 • Förglöm inte att mäta utrymmet så du inte råkar köpa en för stor vägghängd toalett

Ställbar sitthöjd

En bra aspekt med vägghängda toaletter, som vi skriver mer om nedan, är att du själv kan bestämma hur högt eller lågt toalettsitsen ska vara. Det vill säga, när du håller på att montera och installera toaletten, så kan du själv välja i vilken höjd som toaletten ska monteras. Detta är väldigt bra för dig som alltid tycker att toaletter antingen är för höga eller för låga. Köper du t.ex. en toalettstol i hög modell är du begränsad till dess fasta sitthöjd – men inte med en vägghängd variant där du själv kan bestämma vad den ska monteras.

Emellertid måste du veta att du inte har full frihet, sitthöjden är alltså inte reglerbar utan gräns, utan det specificeras alltid i produktbeskrivningen inom vilka mått som sitthöjden är ställbar. Till exempel kan du välja en modell vars sitthöjd är reglerbar mellan 40-60 cm. Därmed får du ett spann på 20 centimeter som du kan experimentera med för att hitta den ultimata sitthöjden för hela familjen.

Glöm inte att dubbelkolla att denna möjlighet finns, för långt ifrån alla vägghängda toaletter har denna möjlighet.

 • Dubbelkolla om sitthöjden är ställbar och hur många centimeter du kan anpassa

Varumärke – Ifö eller Gustavsberg?

I Sverige finns det två tungviktare som tillverkar och säljer vägghängda toaletter, och dessa är IFÖ och Gustavsberg. Skillnaden dem emellan är mikroskopisk. Faktum är att de i hög grad tillverkar likvärdiga toaletter med kvalitativa komponenter med säkerheten som högsta prioritet. Köper du en vägghängd toalett från IFÖ eller Gustavsberg kan du vara säker på att du kommer få en produkt som kommer stå pall för tidens tand och ha så få problem som möjligt.

Dock finns det billigare modeller som säljs av mindre kända varumärke som du ska hålla dig borta ifrån. Såtillvida att du inte vill ha problem förstås, för de är billiga och det är den huvudsakliga anledningen till varför somliga föredrar dessa före toaletterna från IFÖ eller Gustavsberg.

Således har varumärket en väldigt stor del i ditt val eftersom det, till en viss grad, definierar vilken kvalitet du får.

 • Välj en modell från IFÖ eller Gustavsberg för kvalitet och långsiktighet
 • Välj en billigare modell från okänt varumärke med större risk för problem

Smarta funktioner

Numera kan du välja en så kallad smart vägghängd toalett. Detta innebär att den är utrustad med flera smarta funktioner som underlättar ditt liv. Exempel på sådana funktioner är automatisk spolning, inbyggd bidé eller en toalettsits som öppnas och stängs baserat på sensorintryck. Däremot är dessa modellerna betydligt dyrare än de utan smarta funktioner, så ta en funderare för att komma fram till om och vilka funktioner du behöver. Annars är detta ett sätt som du kan spara pengar på, nämligen att undvika onödiga funktioner som du ändå inte kommer nyttja frekvent.

 • Automatisk spolning
 • Toalettsits som öppnas och stängs m.h.a. en sensor
 • Varm toalettsits
 • Belysning så du ser sitsen i mörket och slipper tända lampan om du vaknat mitt i natten
 • Inbyggd parfym som gör att det luktar gott efter ditt toabesök

Material

Fastän de flesta vägghängda toaletterna är tillverkade av porslin, finns det även andra varianter som är gjorda av keramik. Men enligt mig finns det inget bättre material är porslin eftersom det är slittåligt och pålitligt – i synnerhet över tid – trots upprepat slitage. Vidare fastnar inte smuts lika lätt som på keramiktoaletter. Därmed är detta inte en av de viktigaste faktorerna du ska tänka på, men likväl värt att nämna så du inte råkar köpa fel material.

 • Välj antingen mellan porslin och keramik, där porslin är tveklöst överlägset

Toalettsits

När du köper en vägghängd toalett så ingår det alltid en toalettsits. Toalettsitsarna skiljer sig åt när det kommer till form, material, färg och vikt. Men det finns även särskilda, exklusiva sitsar som är tillverkade i svartbetsad kanadensisk ek. Vidare kan du välja en sits som har handtag på ena sidan för bättre hygien. Därutöver går det att välja dämpade  och mjukstängande modeller som gör att sitsen stängs mjukt och fint, istället för att den ska slå igen och avge ett outhärdligt läte.

Förutom detta skiljer sig även toalettsitsarna åt i form. Somliga är ovala, vilket är vanligast, medan andra är helt runda eller cirkulära. De flesta tycker att det är bekvämare att sitta på en oval sits då det är vad de flesta svenska vuxit upp med. Men vissa andra föredrar den runda sitsen av rent estetiska skäl.

Därmed finns det en del att tänka på även när det gäller något så mondänt som en toalettsits.  Och skillnaderna mellan en sits från Villeroy & Boch eller från Miller, är milslångt ifrån en billig plastsits från Ifö.

 • Välj mellan olika färg, material och form
 • Bestäm om du vill ha en oval eller rund sits
 • Fjärrkontroll för att stänga och öppna sitsen automatiskt
 • Mjukstängande sitsar som inte låter
 • Handtag för bättre hygien

vägghängd toalett bäst i test

Spolknapp

Spolknappen är ytterligare en faktor som är angelägen i ditt val. Antingen väljer du en vägghängd toalett med dubbelspolning. Detta innebär att du har två spolknappar att välja mellan, varav den ena använder mindre vatten än den andra. Följaktligen kan du bestämma att använda mindre vatten och därmed bidra till en positiv miljöpåverkan.

Alternativet till dubbelspolning kallas inte helt oväntat för enkelspolning. Detta, å andra sidan, innebär att du endast har en spolknapp att använda – som använder upp till 9 liter per spolning. En riktig miljöbov med andra ord. Tack vare den ökade miljömedvetenheten bland folket har dessa i hög grad slutat tillverkas, men det finns fortfarande modeller på marknaden med enkelspolning – så försök håll dig borta från dessa!

 • Dubbelspolning har två spolknappar som använder olika mycket vatten = Bra för miljön
 • Enkelspolning har endast en knapp som använder upp till 9 liter vatten per spolning = Dåligt för miljön

Pris & garanti

Eftersom en vägghängd toalettstol med WC-fixtur, spolknapp och hela paketet kostar över 5000 kronor, är det inget du köper utan att ha kött på benen. Med andra ord är det viktigt att du läser flera olika köpguider för att få en så objektiv bild som möjligt, och lär dig allt du behöver tänka på innan köpet. Men du ska också spendera en lång period för att gå igenom de olika återförsäljarnas utbud, för de skiljer sig i pris, kvalitet och utseende.

Så om du hittar en modell som faller dig i smaken ska du inte köpa den på studs, utan försök ha is i magen och sondera terrängen hos andra butiker också – kanske hittar du en ännu bättre modell någon annanstans.

Därutöver skiljer sig även butikerna åt beträffande hur lång garanti du får på köpet. Medan vissa butiker ger dig 1 års garanti, får du hos andra över 5 års garanti. Detta kan verkligen vara det som avgör från vem man ska köpa hos, för det är en fantastisk trygghet att veta att man har tillgång till ekonomisk ersättning skulle vattencistern eller något annat gå sönder.

 • Köp inte en vägghängd toalett från en återförsäljare som inte erbjuder minst 1 års garanti
 • Gör ordentliga efterforskningar och köp ingenting förhastat

Fördelar med vägghängd toalett

Det finns många fördelar med att köpa en vägghängd toalett. Bland annat kommer de frigöra mer utrymme som kommer ge känslan av ett större badrum. Därjämte är det mer stilrent eftersom vattentanken är integrerad bakom väggen. Utöver detta har vi nedan radat upp de mest påtagliga fördelarna. Men glöm inte att det även finns problem och nackdelar – så glöm inte att läsa dessa längre ner.

 • Mer utrymme
  Eftersom en vägghängd toalett inte står på golvet så kommer det frigöra utrymme undertill. Trots att utrymmet under en toalett inte utnyttjas, så ger det en känsla av ett större rum. Det är onekligen så att utrymmet som frigörs kommer göra så rummet känns större än vad det är.
 • Vattentanken är gömd
  På grund av att vattentanken är inbyggd i väggen så slipper du detta tråkiga bihang som gör en traditionell toalett så stor. Även detta bidrar till att badrummet upplevs som större än vad det faktiskt är.
 • Bekväm att sitta på
  En av de mest påtagliga fördelarna med en vägghängd toalett är att du själv kan bestämma sitt höjden när du monterar den. Oavsett om du är kort eller lång så kan du således anpassa sitthöjden utifrån dina personliga preferenser. Detta innebär att du kommer sitta otroligt bekvämt på toalettsitsen. Men fastna in där för länge! ;)
 • Lättare att rengöra
  I regel är en vägghängd toalett mer hygienisk än en traditionell toalett. Eftersom den inte står på golvet så kommer du lättare åt undersidan av toaletten. Följaktligen blir den även lättare att rengöra. Därtill slipper du sitta med knäna på golvet och böja ryggen för att skrubba i evigheter.
 • Modern design
  Det råder ingen tvekan om att vägghängda toaletter – tillsammans med förbränningstoaletter – är framtiden. Orsaken är att deras design och formgivning är modern vilket gör att de lätt passar in med en i övrigt estetiskt tilltalande inredning.

Problem och nackdelar med vägghängd toalett

Nu när du är införstående med fördelarna är det dags att ta dig igenom de problem och nackdelar som kan uppstå med en vägghängd toalett. Visste du t.ex. att monteringen och installationen är komplicerad? Eller att reperationskostnader kostar skjortan? Är du inte medveten om dessa problem kommer du bli kraftigt negativt överraskad. Därför ska du läsa nackdelarna grundligt så du kan väga dessa mot fördelarna och på så vis komma fram till rätt beslut.

vägghängd toalett problem

Svår montering och installation

Att det är minst sagt vanskligt att montera och installera en vägghängd toalett är ett stort problem för många. Först och främst ska väggen öppnas på rätt sätt. Därefter ska vattentanken placeras och installeras. Sen ska väggen lappas ihop igen och förstärkas så toaletten inte ramlar av när en voluminös person sätter sig ned. Detta är inte processer som gemene man har kunskap om, varför de flesta måste anställa hantverkare som utför jobbet. Annars kommer toaletten inte kännas trygg att använda vare sig det är du eller dina gäster som kommer använda den.

Lär dig allt om hur du monterar en toalett här.

montera vägghängd toalett

Mer kostsamt

Ett problem med vägghängda toaletter i allmänhet är att de är dyra. De kostar ofta över 10 000 kronor med komplett inbyggnadspaket, WC-fixtur och spolknapp. Detta innebär att de är dyrare än traditionella toaletter. Så om du inte har en ordentlig budget så kommer det svida i plånboken.

Vidare måste väggen öppnas och vattentanken måste kopplas ihop med ditt befintliga vattensystem – något som kan kosta väldigt mycket beroende på vilken kvalitet dina väggar och rör befinner sig i.

Reperationskostnader

När t.ex. en traditionell toaletts spolknapp går sönder så är det väldigt lätt att ersätta denna. Men en tillbehören till en vägghängd toalett är betydligt mer svåra att hitta. Så om någonting går sönder så kommer det dels vara svårt att hitta reservdelar, dels kommer det vara dyrt. Till exempel kan vattentanken som är integrerad bakom väggen gå sönder – och då måste du öppna upp hela väggen igen för att fixa problemet, och därefter reparera själva väggen en gång till.

Ytterligare en risk är att tanken kan spricka inne i väggen, samt att kondens kan uppstå som genererar mögelskador i värsta fall.

Vidare är det inte helt ovanligt att väggfästet släpper varpå toaletten lossnar. Så du bör förvänta dig att problem kommer uppstå och att reperationskostnader är en konsekvens att räkna med.

Därför ska du vara medveten om att det är inte bara inköpspriset som är dyrt, utan skulle toaletten gå sönder så kommer även detta märkas på bankkontot.

Färre valmöjligheter

Eftersom vägghängda toaletter inte är så populära ännu så finns det inte så många alternativ att välja mellan. De flesta ser ungefär likadana ut med strömlinjeformade utföranden och samma storlekar. Emellertid börjar detta förändras i takt med att allt fler förstår fördelarna med en vägghängd toalett. Men just nu får du nöja dig med de få alternativ som finns att tillgå.

Instabil toalettsits

Har du någon gång suttit på en vägghängd toalett som är dåligt monterad så har du förmodligen känns att den vobblar något. Detta beror på att fixturen inte är stark nog vilket är fallet hos många billiga modeller. Så för att undvika detta måste du testa toaletten direkt efter installationen, så du kan anmärka detta för hantverkarna om så skulle vara fallet.

Slutsummering

Jag anser att en vägghängd toalett är ett utmärkt val om du vill spara utrymme, använda mindre vatten och göra badrummet snyggare. Problem som kommer med monteringen och installationen får man helt enkelt acceptera om du vill dra nytta av alla de fördelar som finns. Dock ska du välja en modell från IFÖ eller Gustavsberg så du inte får en toalett med undermålig kvalitet som går sönder efter några månader.

Ställer du dig ändå tveksam till att köpa en vägghängd toalett på grund av de problem som kan uppstå, så är en förbränningstoalett ett prisvärt, miljövänligt och snyggt alternativ. Dessa är även mindre i sin utformning vilket är en fördel de delar med den vägghängda varianten.

Glöm inte att även köpa en vacker toalettpappershållare som kompletterar din toalett, och se till att du väljer en med rätt höjd så den blir lättåtkomlig från toaletten. Detta gäller även för toalettborstar som numera går att hänga på väggen också – ett utmärkt tillbehör till de vägghängda toaletterna.

Har du läst hela vår guide men har fler frågor eller funderingar, så får du gärna kontakta oss så ska vi göra allt i vår mark för att försöka hjälpa dig rätt.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.