Vill du tillaga äkta tortillas från grunden så är en tortillapress ett måste. I länder som t.ex. Mexico och Colombia pressar många familjer sina tortillas helt själva. Det är det traditionella sättet att tillaga dem, och tillför en helt unik smak som du inte får när du köper tortillas på t.ex. ICA eller Coop. En tortillapress är vanligtvis tillverkad av gjutjärn, men det finns modeller i metall också.
På denna sida kommer du hitta de bästa tortillapressarna baserat på vårt tre veckors långa test. Därtill delar vi med oss av en köpguide och ett par recept som får dig att komma igång!
Av alla de modeller vi testade under vårt långa testperiod var det en som stod ut, och det är denna tortillapress från Victoria. Den är - till skillnad från pressen som hamnade på andraplats - 25 cm i diameter och är således perfekt för dig som föredrar större bröd som nästan täcker en vanlig tallrik.
Designen skiljer sig även lite åt, och vi anser att denna modell både är bäst och vackrast av samtliga varianter på marknaden.
När du pressar tortillabrödet så kommer du verkligen känna kvaliteten, det finns inget som vobblar eller känns löst, utan allt är stabilt vilket känns tryggt. Du får även en livslång garanti på köpet - inte illa va? Den enda nackdelen är priset, det är något högt, men å andra sidan är den bäst. Så du får helt enkelt välja om du känner att det är värt investeringen - vi tycker det.
På en stabil andraplats hamnar denna tortillapress från Victoria. För det första är den tillverkad av ett enormt slittåligt gjutjärn som verkligen andas kvalitet. Det räcker med att du kastar en blick på den och du kommer inse att hantverket är av absoluta toppklass.
Dess tyngd gör att du får en bättre känsla när du pressar brödet, och det bidrar till enkelheten när det kommer till användningen. Vidare får du ett tortillabröd med den ultimata tjockleken - inte för tunt, inte för tjockt. Sist men inte minst får du en livslång garanti när du köper denna press, något som inte ska underskattas.
Däremot märkte vi - till vår stora förvåning - att efter vi använt den några gånger så började handtaget vobbla lite när man applicerar mycket tryck. Det är värt att vara medveten om, kanske vara det bara vårt exemplar, men det kan vi inte garantera.
På tredjeplats i vårt test hamnar denna modell från Kitchen Craft. Den har en storlek på 25x20x9cm vilket gör att du får traditionell storlek på bröden. En markant nackdel med denna tortillapress är att du är så illa tvungen att diska den för hand. Det är den primära anledningen till varför den bara kommer på tredjeplats i vårt test.
Utöver det är det en habil press som gör jobbet bra. Det är bara otroligt tidskrävande att rengöra den - något du bör ha i beaktande om du ämnar använda den ofta.
Funderar du på att köpa en tortillapress får du inte glömma att kolla att beläggningen är förstekt. Därtill ska du endast köpa dem som har livslång garanti. Nedan har vi listat allt du måste tänka på innan köpet.
En tortillapress med förstekt beläggning kommer att vara mycket lättare att rengöra. Dessutom har tortillas en tendens att fastna i pressen om beläggningen inte är förstekt. I värsta fall måste du själv skapa den första beläggningen, vilket du gör med hjälp av linolja. Men eftersom det finns en risk att det blir fel är det bäst att helt enkelt köpa en press med förstekt beläggning.
Tortillapressar är tillverkade i antingen gjutjärn eller metall. Gjutjärn är det traditionella materialet för denna typ av press, men metall har blivit allt vanligare de senaste åren. Modellerna i metall är oftast billigare, men det finns numera även pressar i gjutjärn som är mycket prisvärda. Tidigare behövde du alltid köpa en i metall om du vill spendera så lite pengar som möjligt, men så är alltså inte fallet längre.
En tortillapress i gjutjärn kommer oftast att vara lite tyngre, vilket kan vara en fördel då det kommer vara lättare att pressa tortillan. Du behöver helt enkelt applicera mindre tryck för att få ett bra resultat.
Men vill du komma undan så billigt som möjligt har du ett större utbud bland pressarna tillverkade i metall.
Tortillapressar är en investering, speciellt modellerna i gjutjärn, och du bör endast köpa en variant som har livstids garanti. På så vis får du en press som är extremt kvalitativ, slittålig och robust.
Faktum är ju att du inte ska behöva köpa en press t.ex. var femte år, utan detta är en köksprodukt som ska hålla i flera livslängder. Därför går de inte sällan i arv till nästkommande generation.
En tortillapress med garanti kostar oftast lite mer pengar, men det är en investering som lönar sig på sikt.
Som alltid när det kommer till diverse köksredskap är det viktigt att de går att diska i maskin. Det underlättar rengöringen markant. Speciellt med produkter som tortillapressen eftersom deg lätt klibbar sig fast på den varma ytan, vilket är enormt svårt att få bort när du handdiskar. Därför rekommenderar vi att du undviker pressarna som inte går att maskindiska.
De tortillabröd som svenskar vanligtvis äter är betydligt större än dem som äts i exempelvis Mexiko. I Centralamerika så är varje tortillabröd väldigt litet, och äts vanligtvis i tre tuggor.
Därför kanske det kommer som en chock för många att tortillapressar är väldigt små. De genererar vanligtvis tortillas som antingen är 20 cm eller 25 cm stora. Följaktligen måste du i regel tillaga många tortillas för en härlig tacokväll.
Men ska du välja en press som är 20 cm eller 25 cm stor? Vi anser att du bör välja en modell som är 20 cm, för då får du en mer autentisk upplevelse. Men vill du ha så stora bröd som möjligt – välj 20 cm.
Som tur är kostar en tortillapress sällan mer än 500 kronor, även de bästa modellerna i gjutjärn. Eftersom de är så billiga så avråder vi dig från att köpa en budgetvariant som endast kostar t.ex. 150 kronor, för dessa kommer garanterat ge dig ett sämre resultat i slutändan.
Nedan kommer du lära hur du använder en tortillapress på rätt sätt, och hur du gör de godaste tortillabröden du någonsin smakat. Observera att majsmjölet är den viktigaste ingrediensen – använt inte vanligt vetemjöl!
Ingredienser:
Förberedelse:
Tillagning:
En tortillapress är ett absolut måste för den som vill laga tortillas från grunden. Dessa pressar ger tortillabröden en helt unik smak och karaktär, och tar matlagningen till en helt ny nivå. Bröden smakar och känns som de tortillas du äter i Mexiko.
Dock har tortillapressarna en del nackdelar, såsom att de endast går att använda för tortillas och är svåra att rengöra. Dessutom är tortillabröden ofta mindre än de tortillas vi är vana vid. Allt detta måste man vara medveten om innan man köper en press, men för den som vill ha riktigt autentiska tortillas så finns det ingen annan väg! Tortillapressen är ett absolut måste för alla som älskar tacos.
Avslutningsvis vill vi påminna dig om att läsa köpguiden så du vet vad du ska hålla ett extra öga på – speciellt livstidsgarantin.
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.