HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Underlagsfoam bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Underlagsfoam Tarkett
Bäst-i-test 2024

Underlagsfoam bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Underlagsfoam Tarkett

Underlagsfoam Tarkett
 • Miljövänlig och freonfri sammansättning
 • Effektiv stegljudsdämpning på 17 – 19 dB enligt ISO 717/2
 • Lätt att använda och installera
 • Positiva recensioner från andra kunder
 • Överkomligt pris
Nackdelar:
 • Säljs endast tillsammans med Tarketts golvprodukter
 

2. Forbo Foam

Forbo Foam
 • Effektiv stegljudsdämpning på 23 dB
 • Lämplig för användning med Forbo QuickFit och Marmoleum-golv
 • Enkel installation, särskilt i kombination med Forbo QuickFit-systemet
 • Typgodkänd för att säkerställa kvalitet och prestanda
Nackdelar:
 • Begränsad användning utanför Forbo QuickFit-systemet
 

3. Underlagsfoam 30+

Underlagsfoam 30+
 • Effektiv stegljudsdämpning med bästa stegljudsklass ≥ 20 dB
 • Lämplig för laminat- och trägolv samt golv med golvvärme
 • Åldersbeständig upp till 50 år
 • CE-märkt och godkänd enligt svensk och europeisk standard (SS EN 16354:2018)
Nackdelar:
 • Tillverkad av polyetenplast, vilket är mindre miljövänligt än vissa andra alternativ
Innehåll [ visa ]

Bäst underlagsfoam → Bäst-i-test (2024) — Tystare & skönare golv

Att välja rätt underlagsfoam för ditt parkettgolv eller laminatgolv är avgörande för att skapa den perfekta stommen för ett vackert och hållbart golv. Underlagsfoam fungerar som en dämpande barriär mellan golvet och undergolvet, vilket hjälper till att minska stegljud och skapa en bekväm yta att gå på.

Utöver stegljudsdämpning kan underlagsfoam också hjälpa till att jämna ut ojämnheter i undergolvet. Detta är särskilt viktigt när du lägger parkettgolv eller laminatgolv, eftersom dessa typer av golv vanligtvis kräver en jämn yta för att undvika problem med snedbelastning och sprickbildning.

Genom att välja bäst underlagsfoam från vårt bäst-i-test kan du följaktligen eliminera små ojämnheter och skapa en stabil grund för ditt golv.

Bästa underlagsfoam 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Underlagsfoam Tarkett

Bästa underlagsfoam 2024
Underlagsfoam Tarkett

Underlagsfoam Tarkett är en imponerande foam som har säkrat förstaplatsen i vårt bäst-i-test 2024. Denna stegljudsdämpande underlagsfoam är utformad speciellt för laminatgolv och trägolv. Den erbjuder enastående prestanda och är en pålitlig partner för att skapa en tystare och mer bekväm atmosfär i ditt hem.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna variant är dess freonfria sammansättning, vilket gör den miljövänlig och hållbar. Du kan vara säker på att du väljer en produkt som är skonsam mot miljön samtidigt som den ger högkvalitativ stegljudsdämpning. Den har en förbättring av stegljudet på 17 - 19 dB enligt ISO 717/2, vilket betyder att ljudöverföringen mellan våningsplan och rum minskas avsevärt.

En annan anmärkningsvärd fördel med Underlagsfoam Tarkett är dess användarvänlighet. Den är lätt att använda och installera, vilket gör den till ett utmärkt val både för professionella golvläggare och för hemmafixare. Du kan snabbt och smidigt lägga ut foamet för att skapa en stabil grund för ditt golv och dra nytta av dess stegljudsdämpande egenskaper.

Vi kan inte heller ignorera det faktum att detta foam har fått positiva recensioner från andra kunder. Denna feedback från nöjda användare är ett tydligt tecken på att produkten har levt upp till förväntningarna och erbjuda en högkvalitativ stegljudsdämpning för deras golv. Det är alltid uppmuntrande att se att andra har haft positiva upplevelser - precis som vi hade - med denna produkt.

En ytterligare fördel med Underlagsfoam Tarkett är det överkomliga priset. Trots att den erbjuder hög prestanda och kvalitet, är den tillgänglig till ett pris som passar de flesta budgetar. Du kan få fördelarna med effektiv stegljudsdämpning utan att behöva betala en överdriven summa. Detta gör det till en ekonomiskt fördelaktig lösning för ditt golvprojekt.

Det är dock viktigt att nämna att Underlagsfoam Tarkett endast säljs tillsammans med Tarketts golvprodukter. Detta kan vara en begränsning för de som inte har för avsikt att använda Tarketts golv i sina projekt. Om du har ett annat golvval i åtanke, kan detta vara något att beakta när du överväger detta foam som ditt alternativ.

Summa summarum är detta en värdig vinnare av förstaplatsen i vårt bäst-i-test av underlagsfoam 2024. Dess freonfria sammansättning, imponerande stegljudsdämpning och användarvänlighet gör den till ett utmärkt val för laminat- och trägolv. Med överkomligt pris och positiva recensioner från andra kunder är det ett riktigt bra alternativ för att skapa en tystare och mer bekväm miljö i ditt hem.

Fördelar:

 • Miljövänlig och freonfri sammansättning
 • Effektiv stegljudsdämpning på 17 – 19 dB enligt ISO 717/2
 • Lätt att använda och installera
 • Positiva recensioner från andra kunder
 • Överkomligt pris

Nackdelar:

 • Säljs endast tillsammans med Tarketts golvprodukter


9/10
EXPERTBETYG

2. Forbo Foam

Ger 23 dB stegljudsdämpning
Forbo Foam

Denna foam är specifikt designad för användning med Forbo QuickFit-systemet och ger enastående stegljudsdämpning när den används tillsammans med Forbo QuickFit och Marmoleum-golv. Det är en idealisk lösning för att skapa en tystare och mer bekväm miljö i ditt hem eller kontor.

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med Foam Forbo är dess imponerande stegljudsdämpning på 23 dB. Detta betyder att detta underlagsfoam effektivt minskar stegljudet och bidrar till en lugnare och mer avskild atmosfär. Du kan njuta av ett hem eller arbetsutrymme där oönskade ljud minimeras, vilket skapar en mer harmonisk och produktiv miljö.

Installationen av Foam Forbo är också enkel och smidig, särskilt när den används tillsammans med Forbo QuickFit-systemet. Detta gör det till en bekväm lösning för både professionella installatörer och gör-det-själv-entusiaster. Med rätt verktyg och tekniker kan du snabbt och effektivt lägga ut foamet för att skapa den perfekta stommen för ditt golv.

Foam Forbo har också fördelen av att vara typgodkänd, vilket ger extra trygghet när det gäller dess kvalitet och prestanda. Du kan vara säker på att produkten har uppfyllt de nödvändiga kraven och genomgått strikta tester för att säkerställa att den lever upp till förväntningarna. Detta gör Foam Forbo till ett pålitligt val för ditt golvprojekt.

Med all sin effektivitet och enkelhet finns det dock några negativa aspekter att överväga när det gäller Foam Forbo. En av dessa är dess specifika användning med Forbo QuickFit-systemet. Om du inte planerar att använda detta system kan foamet vara mindre relevant för ditt projekt. Det är också viktigt att notera att Foam Forbo levereras i rullar med en bredd på 1000 mm och en längd på 25 m. Detta kan påverka hanterbarheten och eventuellt kräva vissa anpassningar beroende på ditt specifika installationsutrymme.

Dock är Foam Forbo ett imponerande underlagsfoam som erbjuder effektiv stegljudsdämpning och enkel installation. Dess förmåga att arbeta tillsammans med Forbo QuickFit och Marmoleum-golv ger dig en pålitlig lösning för att skapa en tystare och mer bekväm miljö. Medan foamets specifika användning och storlek kan vara begränsande för vissa projekt, är Foam Forbo fortfarande ett starkt alternativ att överväga för ditt golvprojekt.

Fördelar:

 • Effektiv stegljudsdämpning på 23 dB
 • Lämplig för användning med Forbo QuickFit och Marmoleum-golv
 • Enkel installation, särskilt i kombination med Forbo QuickFit-systemet
 • Typgodkänd för att säkerställa kvalitet och prestanda

Nackdelar:

 • Begränsad användning utanför Forbo QuickFit-systemet


8/10
EXPERTBETYG

3. Underlagsfoam 30+

Integrerad ångspärr
Underlagsfoam 30+

Denna underlagsfoam är speciellt utformad för att erbjuda enastående stegljudsdämpning vid golvläggning och passar perfekt för både laminat- och trägolv. Dessutom är den lämplig för användning med golvvärme och är särskilt rekommenderad för golv där golvtillverkaren kräver eller rekommenderar en ångspärr, såsom betonggolv.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Underlagsfoam 30+ är dess bästa Stegljudsklass ≥ 20 dB. Det betyder att den effektivt minskar stegljud och ljudöverföring mellan olika våningsplan och rum. Med denna foam kan du alltså njuta av en tystare och mer avskild miljö i ditt hem. Det är en idealisk lösning för lägenheter, hus med flera våningar och andra utrymmen där ljudisolering är viktig.

En annan fördel med Underlagsfoam 30+ är dess imponerande åldersbeständighet på upp till 50 år. Detta garanterar att det behåller sin kvalitet och funktion över en lång tid, vilket gör det till ett hållbart val för ditt golv. Du kan vara säker på att det kommer att fortsätta att erbjuda optimal stegljudsdämpning och komfort under många år framöver.

Därtill är den CE-märkt och godkänd enligt svensk och europeisk standard (SS EN 16354:2018). Detta är en tydlig indikation på att den uppfyller höga kvalitets- och säkerhetsstandarder. Du kan vara trygg i vetskapen om att du investerar i en pålitlig och pålitlig produkt som har genomgått stränga tester för att säkerställa dess prestanda och hållbarhet.

Även om Underlagsfoam 30+ har många fördelar, är det viktigt att nämna några potentiella nackdelar för att ge en heltäckande bild: En aspekt som kan vara värd att överväga är att denna underlagsfoam är tillverkad av polyetenplast, vilket kan vara mindre miljövänligt än vissa andra alternativ på marknaden. Om hållbarhet och miljöpåverkan är högt prioriterade för dig, kan det vara värt att utforska mer ekologiska alternativ.

Därmed är Underlagsfoam 30+ en pålitlig och effektiv lösning för stegljudsdämpning vid golvläggning. Dess bästa Stegljudsklass, åldersbeständighet och överensstämmelse med säkerhetsstandarder gör det till en stark kandidat för att skapa en tystare och mer bekväm miljö i ditt hem. Dock är det viktigt att överväga de potentiella miljökonsekvenserna av plastmaterial och undersöka ekologiska alternativ om det är en prioritet för dig. Men allt som allt kan du få ett hållbart och effektivt resultat för ditt parkett- eller laminatgolv med hjälp av denna foam.

Fördelar:

 • Effektiv stegljudsdämpning med bästa stegljudsklass ≥ 20 dB
 • Lämplig för laminat- och trägolv samt golv med golvvärme
 • Åldersbeständig upp till 50 år
 • CE-märkt och godkänd enligt svensk och europeisk standard (SS EN 16354:2018)

Nackdelar:

 • Tillverkad av polyetenplast, vilket är mindre miljövänligt än vissa andra alternativ


Innan du köper underlagsfoam — Tänk på dessa 4 faktorer

I denna omfattande köpguide kommer vi att ge dig all den information du behöver veta för att fatta det bästa beslutet när det gäller att välja underlagsfoam. Vi kommer att ta upp olika faktorer som du bör överväga, inklusive material, densitet, tjocklek och installationsteknik.

1. Materialkvalitet och densitet

Materialkvalitet och densitet spelar en avgörande roll när det kommer till att välja rätt underlagsfoam för ditt golv. Att ha en foam av hög materialkvalitet är viktigt för att säkerställa dess prestanda och långvariga hållbarhet. Slitstarka och hållbara material kommer att ge en foam som kan stå emot daglig användning och bibehålla sina egenskaper över tid.

En foam av hög materialkvalitet kommer också att erbjuda bättre stötdämpning, vilket är avgörande för att minska stegljud och ge en bekväm gångkänsla. Den absorberar stötar och vibrationer från fotsteg och minskar därigenom ljudöverföring till angränsande rum eller våningsplan.

Densiteten är en annan viktig faktor att överväga. Densiteten hos en foam hänvisar till dess vikt per volymenhet och påverkar dess stabilitet och hållbarhet. En foam med högre densitet kommer att vara mer kompakt och motståndskraftig mot nedbrytning över tiden. Det innebär att den behåller sin form och prestanda längre än en foam med lägre densitet.

En foam med högre densitet erbjuder också bättre stabilitet för ditt golv. Den bidrar till att jämna ut ojämnheter i undergolvet och förhindra att golvet sätter sig eller utvecklar sprickor. Dessutom ger en foam med högre densitet en fastare känsla under fötterna och minskar risken för att golvet känns svampigt eller ostadigt.

Det är viktigt att notera att densitet inte är samma sak som tjocklek. Densiteten hänvisar till dess kompakthet och vikt, medan tjockleken hänvisar till foamets fysiska dimension i höjd. Båda är viktiga faktorer att överväga, men de erbjuder olika egenskaper och påverkar golvet på olika sätt.

2. Stegljudsdämpning

Att minska ljudöverföringen från fotsteg och andra rörelser mellan våningsplan och rum kan bidra till en mer avskild och tystare miljö.

För att bedöma foamets stegljudsdämpning kan du kolla efter dess angivna stegljudsklass. Stegljudsklassificeringen mäts i dB (decibel) och indikerar foamets förmåga att minska stegljud. Ju högre stegljudsklass, desto bättre är foamets förmåga att dämpa ljudet.

Det är viktigt att notera att olika foam kan ha olika stegljudsklasser beroende på deras konstruktion och egenskaper. Vissa underlagsfoam kan ha en stegljudsklass på 17-19 dB, medan andra kan ha en högre stegljudsklass på 20 dB eller mer. Att välja en foam med en högre stegljudsklass kan ge en mer effektiv stegljudsdämpning och minimera ljudöverföringen.

För att få en bättre uppfattning om underlagsfoamets prestanda när det gäller stegljudsdämpning kan du läsa recensioner från andra kunder. Det kan ge dig insikt i hur väl foamet fungerar i praktiken och om det uppfyller förväntningarna när det gäller att minska stegljud.

3. Kompatibilitet med golvmaterialet

Innan du köper måste du se till att det är lämpligt för ditt valda golvmaterial. Vissa underlagsfoam är specifikt utformade för att fungera med laminatgolv och kommer att ge bästa resultat när de kombineras med laminatgolvets egenskaper. Andra är mer lämpliga för trägolv och har egenskaper som passar bäst för trägolvets specifika behov.

Det kan också vara värdefullt att undersöka om golvtillverkaren rekommenderar eller kräver ett specifikt underlagsfoam för att skydda golvet och bevara garantin. Vissa golvtillverkare kan nämligen ha specifika rekommendationer som bäst kompletterar deras golvmaterial och förhindrar eventuella skador.

Att välja rätt underlagsfoam som är kompatibel med ditt golvmaterial är sålunda avgörande för att uppnå bästa resultat när det gäller stegljudsdämpning och bevarande av golvmaterialets kvalitet.

4. Installation och användarvänlighet

Att ha en foam som är enkel att installera och användarvänlig kan spara tid och möda under installationsprocessen.

Många underlagsfoam kommer med praktiska installationsfunktioner som gör processen smidigare. Det kan inkludera inbyggda fogar eller klicksystem som gör att foamet kan enkelt anslutas utan behov av extra verktyg eller tillbehör. Detta underlättar installationen och säkerställer en stabil placering av foamet.

En annan användbar funktion är dess självhäftande ytor. Dessa gör det möjligt att enkelt fästa foamet på underlaget utan att behöva använda extra fästmateriel som lim eller tejp. Detta sparar tid och eliminerar behovet av att vänta på att limmet ska torka.

Flexibilitet och hanterbarhet är också viktiga aspekter att överväga. En underlagsfoam som är flexibel och lätt att hantera gör det enklare att anpassa den till olika rum och golvytor. Det kan vara viktigt att kunna göra justeringar eller skärningar för att anpassa det till specifika mått eller ojämnheter i golvet. En flexibel foam ger dig möjlighet att enkelt forma och klippa det efter behov.

underlagsfoam bäst i test

Vanliga frågor och svar om underlagsfoam

Vad är syftet med underlagsfoam?

Det används främst för stegljudsdämpning vid installation av golv. Den minskar ljudöverföringen från fotsteg och andra rörelser och bidrar till en tystare och mer bekväm miljö. Dessutom kan det jämna ut ojämnheter i underlaget och ge extra komfort och stötdämpning.

Vilka typer av golv kan använda underlagsfoam?

Underlagsfoam kan användas med olika typer av golv, inklusive laminatgolv, trägolv, vinylgolv och golvmattor. Det är viktigt att välja en foam som är kompatibel med det specifika golvmaterialet för att uppnå bästa möjliga resultat.

Behöver jag använda foam om jag har golvvärme?

Ja, det kan användas med golvvärme. Det är viktigt att välja en som är speciellt utformad för golvvärme och som kan hantera värmeöverföringen på ett effektivt sätt. Detta säkerställer både stegljudsdämpning och en korrekt funktion av golvvärmesystemet.

Kan jag använda samma foam för alla rum i mitt hus?

Det beror på golvmaterialet och rummets specifika krav. Vissa underlagsfoam är mer mångsidiga och kan användas för olika typer av golv och rum. Men vissa golvspecifika krav kan kräva en särskild typ av underlagsfoam. Det är viktigt att konsultera med experter eller tillverkare om du är osäker.

Hur tjock bör underlagsfoam vara?

Tjockleken på underlagsfoam kan variera beroende på golvmaterialet och rummets krav. Generellt sett rekommenderas en foam med en tjocklek på 2-4 mm för de flesta standardgolv. För golv med speciella behov, som golvmaterial med känslighet för ojämnheter, kan en tjockare foam vara mer lämplig.

Hur installerar jag underlagsfoam?

Du rullar ut det på golvytan och trimmar det efter behov. Vissa har inbyggda fogar eller självhäftande ytor som underlättar installationen.

Vilka är de vanligaste fördelarna med att använda underlagsfoam?

De vanligaste fördelarna med att använda foam inkluderar stegljudsdämpning, komfort, stötdämpning, jämning av ojämnheter i underlaget och förlängning av golvmaterialets livslängd. Foamet skapar en tystare och mer bekväm miljö samtidigt som det skyddar golvet mot slitage och eventuella skador.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.