HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Väggfäste för TV bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Motoriserat väggfäste för T...
Bäst-i-test 2024

Väggfäste för TV bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Motoriserat väggfäste för TV 32-60 tum

Motoriserat väggfäste för TV 32-60 tum
 • Bästa väggfästet 2024
 • Maximal flexibel rotation
 • Allt kontrolleras via fjärrkontroll
 • Vinkling upp till 90°
 • Passar TV-skärmar på 32-60 tum
 • Sidoförskjutningsarm
 • Inställningsbara minnesinställningar
 • Döljer kablarna snyggt
 • Inbyggd nivåjustering
 • Slittålig och robust
Nackdelar:
 • Kostsamt
 

2. Vridbart väggfäste för TV 43-90 tum

Vridbart väggfäste för TV 43-90 tum
 • Tiltbart +3 till -15 grader
 • Vridbart ± 60 grader
 • Inbyggd nivåjustering
 • Anpassad för TV-apparater på 43-90 tum
 • Kraftig stålkonstruktion som klarar upp till 60 kg
 • Inkluderar Vesa-skruvar
 

3. Väggfäste för TV 32-55 tum

Väggfäste för TV 32-55 tum
 • Vridbar 180° och tiltbar 20°
 • Maxbelastning på 50 kg
 • Rekommenderas för 32-55 tum
 • Utbyggnad från vägg: 60-473 mm
 • Skruvar och pluggar för montering medföljer
Innehåll [ visa ]

Bäst väggfäste för TV 2024

Ett väggfäste för TV har flera fördelar. För det första upptar det mindre plats då den inte behöver stå på en TV-bänk. För det andra kan du själv välja vilken vilken vinkel TV:n ska ha förutsatt att du väljer ett vridbart fäste. Detta innebär att du får större kontroll samtidigt som det blir mer ergonomiskt för nacken då du kan välja en höjd som passar din soffa eller fåtölj.

Det du måste tänka på innan du köper ett väggfäste är att det verkligen finns myriader av varianter. Till exempel kan du välja mellan vridbart och svängbart fäste; tiltbart och vinkelbart; höj- och sänkbart; utdragbart eller statiskt, samt huruvida armen ska vara lång eller kort.

I denna artikel kommer utser vi det bästa väggfästet för TV 2024 med en tillhörande köpguide. På så vis kommer vi lära dig allt du behöver veta för att själv göra ett val som passar dig.

bäst väggfäste tv

Välj bäst väggfäste för TV – Köpguide – Detta måste du tänka på

Innan du köper väggfäste för TV så finns det som sagt vissa saker du behöver tänka på. I vår köpguide går vi igenom vilka aspekter som är absolut viktigast, så du är på det klara med vad du kommer köpa. Låt oss börja med storleken på din TV!

 • Storlek på TV:n
 • Vridbart fäste
 • Tiltbart
 • Höj- och sänkbart
 • Utdragbart
 • Motoriserat
 • Slimmat eller tunt
 • Längd på armen

Storlek på TV:n – för en specifik tum eller universalt väggfäste

Den första och därför viktigaste faktorn är att välja väggfäste för TV i rätt storlek. Om du har en mindre TV (upp till 32 tum) så kommer det inte göra någon som helst skillnad vad slags väggfäste du väljer eftersom alla större fästen även passar för 32 tum.

Om du däremot har en större TV (32 tum och uppåt) så kommer valet av väggfäste som är anpassat för din TV-storlek att vara desto viktigare. Detta då vissa fästen är tillverkade för specifika tum och måste matchas exakt med din TV.

Här kommer de universala väggfästena in i bilden. Vill du slippa tänka på tum hit och dit så ska du köpa ett väggfäste för TV som är universalt. Dessa väggfästen har olika justeringsmöjligheter och kan därför anpassas till i princip samtliga TV-apparater, stora som små. Detta gör att du helt enkelt slipper tänka på denna faktorn. Dessutom är ett universalt fäste bra då du kan använda det för olika TV-apparater om du exempelvis köper en ny TV varje eller varannat år.

Du kommer inte ha några problem att hitta ett bra fäste för TV-apparater med en tum på 75, 65, 50, 43, 42, 40, 32 eller 24. Men vill du slippa tänka på detta så ska du som sagt välja ett universalfäste istället – det är det första vi vill informera dig om.

Vridbart & svängbart väggfäste

En av de viktigaste aspekterna vid val av väggfäste för TV är vinkeln. Du kommer nämligen att använda olika vinklar rakt framifrån vid olika tillfällen. Detta är viktigt för ergonomin samt för att anpassa höjden utifrån din soffa eller varifrån du vanligtvis tittar på TV.

väggfäste tv vridbart

Om du vill kunna vrida eller svänga TV:n horisontellt så väljer du vridbart eller svängbart väggfäste. Detta fäste ger dig som sagt möjlighet att vrida TV:n i vinkel så du kan titta tv från olika vinklar. Det viktigaste för ett vridbart fäste är att vinklarna går att justera snabbt och enkelt, utan komplikationer, samt att vinkeln du valt stabiliseras så inte TV:n vrider på sig automatiskt.

Ett vridbart fäste är absolut grundläggande för dig som vill ha kontroll över vinklarna. Men det finns andra saker du ska tänka på, t.ex. huruvida det går att tilta vertikalt också, och inte bara horisontellt – det ska vi gå igenom härnäst.

Tiltbart & vinkelbart

Ett vridbart fäste är som sagt för det horisontella planet. Men vill du kunna tilta TV:n vertikalt måste du välja ett fäste som är tiltbart & vinkelbart. Vi nämner detta för att det finns många modeller som enbart kan anpassas antingen horisontellt eller vertikalt – och inte bådadera. Därför är det av yttersta vikt att du – förutsatt att du vill – väljer ett fäste som både är vridbart och tilbart.

väggväste tv tiltbart

Dessa väggfästen har vridbara vinklar både horisontellt och vertikalt, vilket ger dig större möjligheter när det kommer till vinkeln på skärmen. Dessutom är ett tiltbart fäste ofta en smidigare lösning om du vill kunna titta på TV från flera vinklar i rummet – och inte bara från samma vinkel. Ibland vill man ju variera beroende på varifrån man tittar på TV:n.

Höj- och sänkbart

Ett höj- och sänkbart väggfäste skiljer sig faktiskt från de vrid- och tiltbara varianterna i det att denna funktion använder sig av en arm för att höja eller sänka TV:n. Väljer du ett väggfäste med höj- och sänkbar funktion kan du alltså vrida, svänga, tilta och – höja och sänka TV:n. På så vis får du maximal kontroll.

De väggfästen som är höj- och sänkbara är något dyrare. Men har du behov av detta så är det ett självklart val.

Utdragbart

Tro det eller ej, men det finns faktiskt ytterligare en aspekt till som gör att du kan anpassa positionen på TV:n ytterligare, och det är huruvida väggfästet är utdragbart eller ej.

Ett utdragbart väggfäste innebär att du – som det låter – helt enkelt kan ta tag i TV:n och dra den närmare dig. Det fungerar som så att TV:n är fäst i en arm som sedan dras ut. På så vis kan du dra den närmare dig om du t.ex. känner för att titta på en fotbollsmatch eller film mer i detalj, och vice versa om du inte vill ha den så nära dig.

Ett utdragbart fäste är också praktiskt om du vill kunna dra ut TV:n och därefter vrida den så den kommer runt ett hörn.

Motoriserat

Av alla typer av väggfästen för TV som vi informerat om ovan, vill vi nu tipsa om motoriserade väggfästen. Dessa väggfästen är – som namnet antyder – motoriserade, och väldigt smidiga och enkla att använda då du använder en kontroll för att kontrollera dess vinkel.

En av fördelarna med motoriserade väggfästen är att du slipper vrida, svänga, tilta eller dra ut TV:n manuellt – det görs automatiskt när du trycker på olika knappar på kontrollen. Detta är otroligt praktiskt då du slipper gå fram till TV:n varje gång du vill justera vinkeln.

Motoriserade väggfästen är något dyrare, men om du är den bekväma typen så är det definitivt något du ska begrunda.

Slimmat och tunt fäste, eller en större variant

Det det kommer till att välja mellan olika väggfästen för TV är det viktigt att titta på storleken, och då menar vi inte bara längden, utan även bredden på själva fästet, d.v.s. huruvida det är slimmat och tunt, eller tjockare och mer otympligt.

slimmat väggfäste tv

Vill du ha ett vridbart och utdragbart fäste så kommer det inte vara så slimmat eftersom armen kommer uppta en del utrymme. Men bestämmer du dig för att köpa ett billigt fäste med de enklaste funktionerna så ska du definitivt köpa en slimmad modell.

Arm: Lång, kort eller ingen alls

En sista viktig aspekt till när du väljer väggfäste för TV, är hur lång armen ska vara, eller om du behöver en arm överhuvudtaget. Detta går hand i hand med vad vi nämnde ovan gällande om du ska kunna ha möjlighet att dra ut TV:n eller inte. En arm är förutsättningen för att den ska vara utdragbar, men det är ju inte alla som är i behov av detta.

Men, känner du att du vill kunna kontrollera hur nära TV:n ska vara, så är detta en viktig faktor. För att veta minimilängden på armen bör du visualisera hur nära du vill kunna flytta den – det kan du göra med en stol eller vad som helst. Därefter ska du mäta avståndet från väggen och således välja en arm med överensstämmande längd.

Fördelar med väggfäste för TV

 • Ultimat kontroll över vilken vinkel du vill ha: Den primära fördelen med väggfäste för TV är att du själv väljer vinkeln, och kan vrida, tilta, dra ut samt höja och sänka TV:n i den vinkel som passar just dig.
 • Undvik bländning: En annan positiv aspekt är att du kan vrida TV:n åt vissa håll för att slippa bländning från fönster eller andra ljuskällor i rummet. På så vis slipper du dra för gardinerna utan kan istället vrida på fästet tills ljuskällan inte längre träffar TV-skärmen.
 • Platsbesparade: En annan viktig fördel som sällan nämns är att väggfästet sparar mycket yta. Till exempel behöver du inte längre ha en TV-bänk som upptar massa plats undertill. Utan istället frigörs utrymmet där så du kan välja exakt vad du vill ha istället för en bänk.

Nackdelar med väggfäste för TV

 • Kräver montering med skruvar: En viktig nackdel som du måste tänka på är att väggfästet kräver montering med skruvar. Detta innebär följaktligen att det krävs hål i väggen för att fästet ska kunna sitta fast. Detta är något som inte alla har möjlighet till. Kanske bor du i en hyresrätt där du inte har tillstånd för att skruva i väggen, eller så saknar du kunskaper för att göra det själv. Känner du dig träffad av den senare anledningen ska du vända dig då till en hantverkare – något som butikerna varifrån du köper fästena brukar erbjuda.

Sammanfattning

En väggfäste för TV har flera fördelar. För det första upptar den mindre plats då den inte behöver stå på en TV-bänk. För det andra kan du själv välja vilken vinkel TV:n ska ha, förutsatt att du väljer ett vridbart fäste. Detta innebär att du får större kontroll samtidigt som det blir mer ergonomiskt för nacken då du kan välja en höjd som passar din soffa eller fåtölj.

Det du måste tänka på innan du köper ett väggfäste är att det verkligen finns mängder av varianter. Till exempel kan du välja mellan vridbart och svängbart fäste; tiltbart och vinkelbart; höj- och sänkbart; samt utdragbart. Således gäller det verkligen att du funderar i lugn och ro hur du exakt vill kunna kontrollera vinkeln, för varje möjlighet att kontrollera vinkeln ytterligare kommer nämligen kosta mer.

Glöm inte heller bort att dessa fästen kräver montering. Och om du inte har förkunskap om detta så rekommenderar vi dig att rådfråga butiken varifrån du ämnar köpa, eller en hantverkare.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.