HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Vakuumpåsar bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Vakuumpåse täcken & kuddar
Bäst-i-test 2024

Vakuumpåsar bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Vakuumpåse täcken & kuddar

Vakuumpåse täcken & kuddar
 • Levereras i tre storlekar för täcken, kuddar och madrass
 • Sparar upp till 80% utrymme
 • Skyddar mot damm, mal och fukt
 • Vunnit många bäst-i-test
 • Billigt pris
 

2. Vakuumpåse för galgade kläder

Vakuumpåse för galgade kläder
 • Spara utrymme
 • Skydda kläderna
 • Sug ut luften med dammsugare
 • Bäst för galgade plagg
 • En påse rymmer 2-10 plagg
 • Storlek: 70 x 140 cm
 

3. Vakuumrulle för mat

Vakuumrulle för mat
 • Anpassa storleken
 • Går att återanvända
 • Tål diskmaskin, mikrovågsugn och sjudande vatten
 • Utmärkt för Sous Vide-tillagning
 • Tillaga perfekt kött varje gång
 • Excellenta recensioner
 • Storlek: 3m/28 cm 2-pack
Innehåll [ visa ]

Vakuumpåsar — Bäst-i-test (2024)

Vakuumpåsar är det bästa sättet för att öka matens hållbarhet. Genom att förpacka kött och andra livsmedel förhindrar du att bakterier frodas och förstör maten. Dessutom används de för Sous Vide-tillagning. Men vakuumpåsar är också förträffliga för kläder, täcken och madrasser. Därmed är de bra för att förvara både kläder och mat. Men utbudet är brett vilket gör valet svårt för många konsumenter.

Därför har vi sammanställt en lista över de bästa vakuumpåsarna. Oavsett om du behöver stora eller små, billiga eller dyra, har vi vad du letar efter. Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja rätt påse för ditt syfte.

Så väljer du vakuumpåsar

Innan du väljer vakuumpåsar finns det några saker du sak veta om. För det första ska du tänka på hur stora påsar du behöver. För det andra ska du fundera huruvida påsarna ska vara räfflade, präglade eller släta. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt köpval som möjligt.

 1. Storlek
  En av de viktigaste faktorerna när du ska välja vakuumpåsar är hur stora de ska vara. På grund av att olika storlekar lämpar sig bättre för olika syfte, så rekommenderar vi att köpa flera olika storlekar. Till exempel används stora vakuumpåsar vanligtvis för kläder och större textil så som täcken och madrasser; medan mindre påsar lämpar sig bättre för mat. Mot den bakgrunden är det alltså fördelaktigt att ha en uppsjö påsar i skiftande mått.
 2. Rulle
  Fördelen med att välja en rulle är att du själv har kontroll över hur lång påsen blir. Du drar helt enkelt ut så mycket plast du behöver för att sedan klippa av och försluta. På så vis slipper du ha olika stora vakuumpåsar. Dock måste du tänka på bredden och längden på rullen så du inte råkar köpa för små eller för stora påsar. Dessutom saknar rullarna blixtlås. Således ska du välja en rulle om behöver stor valfrihet när det kommer till storleken. Annars rekommenderar vi vanliga vakuumpåsar med blixtlås.
 3. Räfflade
  Räfflade vakuumpåsar är särkilt effektiva på grund av att det blir lättare vid tillslutningen för luften att ta sig ur genom ränderna i plasten. Dock kostar dessa lite mer än de släta påsarna. Men det är definitivt värt det om du vill ha bättre tillslutning. Dessutom blir påsarna snyggare med ett mönster.
 4. Präglade
  Som ovan nämnt finns det olika mönster i plasten som gör det lättare och mer effektivt att få bort all luft vid tillslutning. Ett alternativ är de räfflade, men det finns även präglade vakuumpåsar. Detta innebär att det finns små punkter i plasten varifrån luften lättare tar sig ut. Trots att de tenderar att vara dyrare än slätare varianter så är de avsevärt bättre.
 5. Pris
  Trots att de flesta konsumenter letar efter billiga vakuumpåsar, ska du inte stirra dig blind på priset. Orsaken är att ju billigare påsen är, desto sämre kvalitet och tjocklek i plasten. Detta innebär att det inte blir lika lätt att frysa in t.ex. kött då det omslutande plastlagret helt enkelt är för tunt. Vidare så är det svårt att hitta räfflade eller präglade påsar som är billiga. Följaktligen blir förslutningen lidande och hållbarheten på maten minskas markant. Därför ska du hellre spendera några extra kronor på dyrare påsar så du säkerställer att inga bakterier kan ta sig in.

Typer av vakuumpåsar

Det finns olika typer av vakuumpåsar beroende på användning. Fastän de vanligtvis används för mat, är de otroligt användbara för kläder och resor. Av den anledningen har vi nedan listat de mest populära typerna.

För kläder

Vakuumpåsar för kläder har på senare tid blivit extremt populärt. Orsaken är att de inte bara sparar utrymme, utan skyddar också textilierna mot fukt, damm och mal. På så vis håller sig kläderna fräschare samtidigt som de tar mindre plats i garderoben eller på klädställningen. Vidare är det perfekt för att förvara vinterkläderna. Dock måste du vara medveten om att vakuumet i påsarna inte håller längre än ett halvår. Men då kan du helt enkelt packa om påsen. Komplettera gärna med ett par doftpåsar för garderoben så att det inte luktar instängt efter ett tag.

vakuumpåsar kläder

Täcken

Det finns inget bättre än att bädda rent sin säng med nytvättade täcken, kuddar och madrass. Tack vare vakuumpåsar så håller sig sängkläderna rena tills du tar fram dem igen. Därtill upptar sängkläder vanligtvis väldigt stor plats, men genom att förpacka dem tar de hela 80% mindre plats. Således är de förträffliga för dig som har en mindre bostad och behöver spara utrymme. Dock måste du försluta vakuumpåsen väldigt noggrant. Därför ska du dubbelkolla förslutningen efter all luft är utsugen.

För mat

Det vanligaste användningsområdet för vaakumpåser är mat. Kort sagt används de för att värmebehandla maten på ett särskilt sätt som kallas Sous Vide. Denna teknik härsammar från Frankrike och innebär att köttet blir otroligt mört. Orsaken är att temperaturen blir jämn hela vägen igenom köttbiten. Dessutom skyddar vaakumförpackningen köttet samtidigt som smaken bibehålls bättre. Däremot måste du ha en vakuumförpackare hemma så du lätt kan göra dina egna påsar.

vakuumpåsar mat

Resa

Med hjälp av vakuumpåsar tar kläder betydligt mindre plats. Anledningen är att all luft sugs ur och allt som finns kvar är klädplaggets storlek. Därför är vakuumpåsar perfekt för resan då du kan få plats med mer kläder. Därtill hjälper de till att särskilja strumporna från kjolarna osv.

Livsmedels hållbarhet med vakuumpåsar

För att tydliggöra skillnaden i hållbarhet som vakuumpåsar innebär för olika livsmedel, har vi nedan listat hur länge t.ex. kött och fisk håller tack vare vakuumpåsar. Exempelvis förlänger en vakuumpåse hållbarheten på torrvaror på över 1 år.

Livsmedel Normal hållbarhet Hållbarhet med vakuumpåse
Torrvaror (skafferi) 1 månad 2 år
Ost (kyld) 2 veckor 8 månader
Fisk (frusen) 6 månader 2 år
Kött (skuret) 6 månader 2-3 år
Kött (malet) 4 månader 1 år
Grönsaker (frusna) 8 månader 2-3 år
Bär (frusna) 1 månad 1 år

Fördelar med vakuumpåsar

Med tanke på att det finns så många användningsområden för vakuumpåsar har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna som de ger. Förutom att du sparar pengar genom mindre matsvinn håller de även täcken och madrasser fräscha. Se samtliga fördelar nedan.

 • Spara pengar
  På grund av att vakuumpåsar förlänger hållbarheten för samtliga livsmedel, minskar du matsvinn och sparar således pengar.
 • Bevara kvaliteten på mat
  I och med att vakuumpåsar innebär att all luft tas bort, förhindrar du möjligheterna för bakterietillväxt, men även mot uttorkning och frysskador. Därmed blir inte bara hållbarheten längre, utan du bevarar matkvaliteten genom att förhindra mögel.
 • Håll täcken och madrasser fria från kvalster
  Genom att packa ditt täcke och madrass i vakuumpåsar ser du till att kvalster inte gosar sig in i tyget. Perfekt för dig som vill ha ett fräscht hotelltäcke varje gång du bäddar om.
 • Lättare tillagning av kött
  När du lagar mat med sous vide så krävs det långt mindre uppmärksamhet än om du hade stekt köttet, vilket kräver ständig bevakning.
 • Separera packning för resan
  När du åker på semester är vakuumpåsar perfekt för att dela upp innehållet i sektioner. På så sätt kan du enkelt lokalisera toalettartiklarna från kläder.

vakuumpåsar bäst i test


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.