KÖP SMART. KÖP TESTVINNARE. 

Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

Menu

Arbetsbänk bäst-i-test

 

Wolfcraft hopfällbar

 • 2 MDF-käftar där den främre käken justeras m.h.a. 2 handtag
 • Integrerat verktygsställ
 • Robust basram
 • Vik ihop efter användning
 • 180 kg lastkapacitet
 • 4 plastkäkar håller arbetsstycket på plats
 

WestWood bänk

 • Arbetsbänk i stål
 • Två stora lådor
 • Pegboard med 12 pinnar
 • Perfekt fast bänk för hobbyister
 

Black & Decker bänk

 • Stor arbetsyta
 • Säker fastsättning av arbetsstycken
 • Justerbart klämbord med två arbetshöjder
 • 160 kilos lastkapacitet
 • Monteras på några sekunder

Arbetsbänk

Ska du bygga en ny hylla till vardagsrummet eller en spjälsäng till ditt barn så är en arbetsbänk ett ypperligt val. Oavsett om du är hobby-byggare eller professionell snickare är en bra bänk att arbeta vid ett måste. För det första blir arbetet mer njutningsfullt då du med hjälp av skruvfäste kan hålla brädor på plats. För det andra är arbetsbänken – till skillnad från ett vanligt bord – väldigt mycket mer stabil och robust vilket gör att du kan jobba i lugn och ro utan att vara orolig för att brädorna ska fara och fly när du skruvar eller slipar.

Däremot är utbudet enormt stort då det finns arbetsbänkar som är hopfällbara, eller har mängder av lådor och fack. Följaktligen kan det ofta vara svårt att välja vilken som är bäst. Därför har vi skapat en bäst-i-test lista baserat på samlade kundrecensioner. Därtill har vi författat en köpguide som förklarar vad du ska tänka på innan köpet, för- och nackdelar med bänkar i plåt och trä, och till sist varför du ska köpa en hopfällbar arbetsbänk. Börja att läsa vår guide nedan!

Så väljer du arbetsbänk

När du ska köpa en arbetsbänk ska du fundera lite extra över några särskilda faktorer. Till exempel hur många skruvfästen du behöver. Dessutom ska du fundera över hur stor den behöver vara, eller om den ska gå att fälla ihop eller ej. Förutom nämnda kriterier har vi nedan sammanfattat hur du väljer den bänk som passar dig bäst.

 1. Skruvfäste
  Alla vet hur irriterande det är att snickra ihop nånting utan att kunna fästa materialet i något som gör att det hålls på plats. Därför är det en utmärkt fördel att arbetsbänkar är försedda med ett antal skruvfästen. På så vis rör sig inte virket när du skruvar, slipar eller målar. Därjämte ökar säkerheten då arbetsstycken inte flyger runt och riskerar träffa något värdefullt. Därför ska du först säkerställa att bänken är utrustad med tillräckligt många skruvfästen, alternativt att det går att köpa till några extra.
 2. Bänkhöjd
  För att för kroppen skull arbeta så ergonomisk och hälsosamt som möjligt, är det en stark rekommendation att köpa en arbetsbänk vars höjd går att reglera. På så vis kan du höja och sänka utifrån om du står eller sitter och jobbar. Dessutom går det att sänka bänken så att ett barn också kan jobba invid bänken. Således är bänkhöjd en viktig faktor du ska tänka på.
 3. Lådor
  Trots att en arbetsbänk oftast är förpassad till garaget, där det tenderar att finnas massor av lådor, är det ändock smidigt att ha lådor integrerade i bänken. För vem orkar hämta nya spik varje gång du ska hamra? Dessutom kan du ha alla dina mest använda verktyg i lådorna så du arbetar så effektivt som möjligt. Dock kostar det några extra kronor att köpa en bänk med lådor, så fundera på om det verkligen är ett krav för dig.
 4. Hopfällbar eller fast
  Du har i regel två vägar att gå när du ska inhandla en arbetsbänk. Antingen köper du en hopfällbar modell som du enkelt kan vika ihop för att spara utrymme eller ta med dig till en annan verkstad. Eller så investerar du i en fast bänk som är statisk vilket ofta är valet för professionella byggföretag. Nedan har vi skrivit mer om dessa två alternativ.

Hopfällbar arbetsbänk

En hopfällbar arbetsbänk har på senare tiden ökat i popularitet. Orsaken är för att du dels sparar utrymme, dels har möjligheten att ta med den till en annan verkstad eller byggarbetsplats. Dock brukar de vara mindre än de fasta modellerna, men det måste inte alltid vara fallet. Däremot ska du, om du väljer en hopfällbar variant, se till att den är försedd med ett bärhandtag. Anledningen är att bänken ska vara enkel att bära till förrådet eller bilens baklucka. Summa summarum är följande:

 • Lätt att transportera från garage till arbetsplats
 • Sparar utrymme när du inte använder den
 • Väger mindre och sålunda lätt att hantera

Fast arbetsbänk

Är du en professionell hantverkare eller letar efter att köpa in arbetsbänkar till företag, ska du välja en fast arbetsbänk. På grund av att den är tyngre får du också en större stabilitet vilket krävs om du arbetar med robusta, tunga och otympliga stycken. Vidare är de i regel försedda med hyllor och lådor så du enkelt kan förvara dina favoritverktyg. Därtill får du en större arbetsyta så du kan arbeta flera personer runt samma bänk. Dock är nackdelen att den upptar stort utrymme då du inte kan fälla ihop den och förvara den på golvet.

Arbetsbänk i plåt eller trä

En arbetsbänk i trä är det alternativet som är mest estetiskt tilltalande. Dock ska du se till att ytan är belagd för att undvika vattenskador och liknande. Fortsättningsvis är en bänk i plåt också bra då materialet är otroligt slittåligt, i synnerhet stålplåt. Därmed ska du lägga lite tid på att fundera över vilket material som du tycker tilltalar dig mest, för i slutändan är det i hög grad en smakfråga som är högst individuell.

arbetsbänk hopfällbar arbetsbänk plåt bästa arbetsbänken