HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Säckkärra bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Säckkärra med 4 hjul - 500 k...
Bäst-i-test 2024

Säckkärra bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Säckkärra med 4 hjul - 500 kg

Säckkärra med 4 hjul - 500 kg
 • Bästa säckkärran 2024
 • För tyngre och mer komplicerade transporter
 • Utrustad med 4 hjul för extra stabilitet
 • Optimerad balans och säkerhet
 • Väldigt bra varumärke (Hörby Bruk)
 • Bredd: 740 mm
 • Höjd: 1360 mm
 • Djup: 580 mm
 • Vikt: 30 kg
 

2. Säckkärra med fällbart lastplan - 250 kg

Säckkärra med fällbart lastplan - 250 kg
 • Luftgummihjul
 • Fällbart lastplan
 • Lättmanövrerad
 • Längd: 780 mm
 • Bredd: 555 mm
 • Höjd: 1110 mm
 • Maxbelastning: 250 kg
 

3. Hopfällbar säckkärra - 90 kg

Hopfällbar säckkärra - 90 kg
 • Hopfällbar
 • Robust och lättviktig
 • Maxbelastning 90 kg
 • Mått: 108 x 40 x 20 cm
 • Tillverkad av aluminium
Nackdelar:
 • Låg maxbelastning
Innehåll [ visa ]

Bästa säckkärran 2024

En säckkärra, även kallad magasinkärra/pirra, är ett väldigt användbart hjälpmedel när man ska flytta tunga saker. Till exempel är den utmärkt om du behöver transportera ett kylskåp eller en ny ugn till köket. Istället för att fråga dina vänner om bärhjälp kan du alltså lösa det helt själv.

I denna artikel kommer vi därför ranka de bästa säckkärrorna 2024 med en tillhörande köpguide. På så vis kommer du få reda på allt du behöver tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

säckkärra bäst i test

Hitta bästa säckkärran – Köpguide – Detta ska du tänka på

Innan du köper en säckkärra är det viktigt att du funderar på hur och för vilket ändamål du ska använda den. Det finns nämligen kärror i olika storlekar, med varierande lastkapacitet och olika tippfunktioner. Dessutom finns det modeller i flera olika slittåliga material.

Nedan har vi därför listat de viktigaste aspekterna du måste tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Hopfällbar

Den första faktorn du ska tänka på är huruvida säckkärran ska vara hopfällbar. Detta är särskilt viktigt om du ofta behöver transportera saker på olika ställen och följaktligen behöver ta med den i bilen. Är den inte hopfällbar kommer den uppta för mycket plats och vara alldeles för otymplig för att konka runt på.

En annan fördel är att du lätt kan stuva in den i ett förråd eller liknanden när den inte används. Däremot kostar det mer om du ska köpa en hopfällbar variant, men vill du ha det bästa så är detta en grundläggande faktor.

Rätt hjul till säckkärran är väldigt viktigt: Luftgummihjul eller punkteringsfria

När du ska köpa en säckkärra har du huvudsakligen två val när det kommer till hjul: rullagrade luftgummihjul eller punkteringsfria hjul. Det förstnämnda alternativet är det mest populära, särskilt på grund av sitt pris. Det är nämligen så att luftgummihjul är betydligt billigare än punkteringsfria hjul.

Nackdelen med rullagrade luftgummihjul är emellertid att de har en mindre lastkapacitet och är inte lika slitstarka. De kan således lätt punkteras, vilket är allt annat än bra när du transporterar något tungt föremål.

hjul till säckkärra

Punkteringsfria hjul å andra sidan är såklart dyrare, men det är sällan du behöver byta ut dem. Dessutom kan du dra kärran över underlag med vassa stenar och liknande, t.ex. en grusväg. På så vis kan du använda en säckkärra med punkteringsfria hjul på fler underlag.

Men om du endast har för avsikt att använda kärran på jämna och släta underlag så finns det ingen som helst anledning att spendera mer pengar än nödvändigt på punkteringsfria hjul. Så ta en funderare över hur du faktiskt tänker använda den först!

Elektrisk säckkärra

Om du inte känner dig så sugen på att dra säckkärran själv så finns det även elektriska alternativ. Dessa drivs med hjälp av en batteri och är såklart mer kostsamma att skaffa sig. Å andra sidan så slipper du belasta armar och rygg så mycket, vilket kan vara en stor fördel för många personer, särskilt om du redan har skador eller är till åren kommen.

En annan anledning till att man skaffar sig en elektrisk kärra är att man ofta behöver transportera saker på stora avstånd.

Lastkapacitet

Ytterligare en ytterst viktig del i ditt val är magasinkärrans lastkapacitet. Det vill säga hur mycket den faktiskt kan bära. Detta är såklart något du måste tänka på innan du själv gör ditt val.

De absolut bästa säckkärrorna har i regel en lastkapacitet på minst 250 kg. Detta innebär att du kan transportera väldigt tunga ting utan vara orolig att materialet ska ge vika. Men de populäraste modellerna, d.v.s. som de flesta konsumenter köper, brukar ha en lastkapacitet på 150 kg då det är tillräckligt för de flesta vitvaror och liknande.

Ergonomisk tippfunktion

En ofta förbisedd aspekt är huruvida tippfunktionen ska vara ergonomisk eller inte. De billigaste modellerna saknar en ergonomisk tippfunktion och innebär att du måste vippa kärran samtidigt som du håller emot med din egna kraft. Detta tillvägagångssätt är både ohälsosamt för kroppen och du riskerar att tappa lasten – något som kan vara väldigt dyrt.

Därför ska du alltid se till att välja en säckkärra med något som kallas för ”Easy Tip”. Detta innebär att du kliver upp på ett fotstöd på kärran och använder kroppsvikten för att underlätta tippningen. På så vis sparar du mer än 50% av energin som vanligtvis krävs för att tippa pirran.

Trots att en ergonomisk tippfunktion är behäftad med ett högre pris är det absolut grundläggande för dig som vill att det ska vara så enkelt som möjligt att använda kärran.

Uppfällbar lastplattform

En annan sak du bör tänka på är magasinkärrans uppfällbar lastplattform. Detta innebär att lastplattformen kan vikas upp och således göras mindre när säckkärran inte används. Detta är särskilt viktigt om du har tänkt att förvara kärran i ett trångt och begränsat utrymme.

Det finns kärror som har en fast lastplattform, vilket innebär att den tar mer plats i ditt förvaringsutrymme. Dessa modeller är såklart billigare, så det är självklart fritt fram att välja sådan förutsatt att du har ordentligt med utrymme.

Säkerhetshandtag

Till sist är handtagen något du ska tänka på innan köpet. Du vill såklart inte att dina saker ska falla av och göra skada på dig själva eller omgivningen. Med bra, greppvänliga, mjuka och ergonomiska handtag minskar du avsevärt risken för olyckor. Medan de billigaste kärrorna har ett hårt platshandtag, har de bästa säckkärrorna alltid ett räfflat handtag i gummi så du får ett rejält stabilt grepp.

Fördelar med säckkärra

 • Flytta saker själv istället för att behöva be någon annan göra det: De flesta människor ogillar att fråga andra om hjälp. Speciellt när det kommer till bärhjälp. Därför är en säckkärra så bra för att du kan sköta flyttningen av tunga objekt helt själv utan att behöva be någon annan att göra det. Dessutom slipper du betala för flytthjälp – något som såklart sparar mycket pengar.
 • Användbara för personer som har svårt att bära saker på grund av sjukdom eller skada: En pirra är såklart också extremt användbart för personer som inte kan bära saker på grund av sjukdom eller skada. Detta gör det möjligt för dig att fortsätta med ditt liv på ett så normalt sätt som möjligt, utan att behöva fråga andra om hjälp. På så vis kommer du känna dig självständig vilket är en enormt viktig känsla.
 • Förvara den smidigt: En säckkärra är också lätt att förvara så den inte tar upp mycket plats. Detta förutsätter dock att du väljer en hopfällbar variant med uppfällbar lastplattform.
 • Perfekt för att transportera t.ex. vitvaror eller bildskärmar: Många köper som bekant vitvaror som exempelvis kylskåp, eller tekniska prylar så som bildskärmar och datorer. Detta är väldigt tunga grejer och kräver som sagt ofta bärhjälp. Men genom att använda en pirra fixar du det själv på nolltid.

Nackdelar med säckkärra

 • Kan vara skrymmande så se till att ha ordentligt med förvaringsutrymme: De flesta säckkärror tar såklart upp lite mer plats när de inte används. Därför är det självklart en nackdel om du inte redan har så mycket förvaringsutrymme idag. Då kanske det är bättre att hyra en magasinkärra istället för att köpa en. Speciellt om kärran är av typen med en lastplattform som inte är uppfällbar. Då tar den så klart upp lite mer plats så se till att du har detta med i beräkningen innan köpet.
 • Du behöver lite styrka för att använda säckkärran: En sak du också ska tänka på är att du självklart behöver lite styrka för sätt flytta saker med en pirra. Detta gör det inte så lämpligt för personer som har svårt att lyfta tunga saker, eller som har kroppsliga med eller är till åren kommen.
 • De kostar mer än vad de flesta tror: Det ska givetvis sägas att det är en investering att köpa en sån här kärra. Något du dock ska tänka på är att de säljs på många olika ställen så du kan självklart jämföra priser och hitta en som passar dig både i pris och funktion. Eftersom vi endast valt ut de bästa säckkärrorna i vår topplista kommer de givetvis kosta mer än billigare, sämre, varianter.

Så använder du en säckkärra på säkrast sätt

När du väl har köpt en säckkärra är det självklart också viktigt att använda den på ett så säkert sätt som möjligt så man undviker skador – både på dig själv och på objektet du transporterar.

Här är några saker du ska tänka på:

 1. Använd säckkärran som den är tänkt att användas: Det första du ska tänka på är självklart att använda pirran på det sättet som den är tänkt att användas. Detta innebär såklart att du inte ska försöka flytta saker med den som är för tunga eller för stora, detta kan självklart leda till skador.
 2. Se till så att laster inte faller av: Ett annat sätt man kan skada sig själv på är självklart om något faller av magasinkärran. Detta gör givetvis kärran mycket mindre säker så se till att alltid sätta fast lasten ordentligt så det inte finns någon risk för att de faller av. Ett tips är att använda vanliga rep.
 3. Kör försiktigt: När det kommer till själva transporten av sakerna så ska du självklart försöka köra så försiktigt som möjligt. Det är lättare sagt än gjort då de flesta tycker det är tråkigt att transportera saker och vill ha det överstökat snabbt. Men det är extremt viktigt, så se till att ta det lugnt och vara försiktig, och ha ett ständigt fokus på underlaget så du inte råkar köra på något olämpligt som får lasten att tippa över.
 4. Tippa lasten långsamt: När du ska tippa sakerna ur säckkärran så är det också viktigt att göra det så långsamt och försiktigt som möjligt. Det sista du vill är såklart att sakerna faller av och träffar någon eller dig själv, så se till att alltid tippa långsamt så du minimerar risken för olyckor. Är du orolig för detta moment ska du som sagt välja en modell med en ”Easy Tip”-funktion. På så vis avlastas kroppen.

bästa pirran

Använd en säckkärra i trappor

Det sista vi ska nämna är givetvis hur du använder en pirra i trappor. Detta är självklart ett stort problem för såväl säckkärrorna som för personen som använder dem. Detta beror på att det är lättare för sakerna att falla av när man kör i trappor, så se till att använda rep eller något annat du kan spänna fast sakerna med.

Det finns givetvis även magasinkärror som är lite mer anpassade för trappor, så det kan vara värt att titta på dessa om du tror att du kommer använda dem mycket i just trappor.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är säckkärrorna mycket användbara hjälpmedel så länge man använder dem på rätt sätt. Detta innebär självklart att man ska titta till så att sakerna är säkert fastspända och att man kör så försiktigt som möjligt. Det sista du vill är såklart att något faller av och träffar någon, så se alltid till säkerheten först och främst.

Därför måste du läsa köpguiden ovan noggrant så du t.ex. väljer en modell med ergonomisk tippfunktion, bra säkerhetshandtag och en passande lastkapacitet. Glöm inte heller att läsa både nackdelarna och fördelarna så du är på det klara med vad du köper!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.