HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Ugnsform bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Ugnsform med galler 42x26 cm
Bäst-i-test 2023

Ugnsform bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Ugnsform med galler 42x26 cm

Ugnsform med galler 42x26 cm
  • Bästa ugnsformen med galler 2023
  • Utan beläggning
  • Fungerar på alla värmekällor inkl. induktion
  • Högkvalitativt rostfritt stål och tvåtons finish
  • Praktisk och vacker form med galler
  • Längd/djup: 42 cm
  • Bredd/diameter: 26 cm
Nackdelar:
 

2. Ugnsform med lock Cerise 33x23 cm

Ugnsform med lock Cerise 33x23 cm
  • Lätthanterlig ugnsform med lock
  • Materialet håller värme under längre tid
  • Du kan servera maten direkt ur den vackra formen
  • Material: stengods
  • Längd/djup: 33 cm
  • Höjd: 7.5 cm
  • Bredd/diameter: 23 cm
  • Samstämmigt positiva recensioner
Nackdelar:
  • Kostar över 1000 kronor
 

3. Ugnsform 2-pack 3,5 L + 2,5 L

Ugnsform 2-pack 3,5 L + 2,5 L
  • Två formar som rymmer 2,5 respektive 3,5 liter
  • Tillverkade av stål med dubbla non-stickbeläggningar så att inte maten bränner vid eller torkar fast
  • Mått: 33×23 cm på den större och 28×22 cm på den mindre
  • Tål diskmaskin
Nackdelar:
  • Saknar både lock och galler
Innehåll [ visa ]

Bästa ugnsformen 2023 — Köpguide, fördelar & nackdelar

Att i sitt kök ha ugnsformar av bra kvalitet är grundläggande för dig som tycker om matlagning, och det är ett köksredskap som kommer hjälpa dig att tillaga supergoda måltider snabbt och effektivt. Oavsett om du vill baka kakor, tillaga en köttbit eller förbereda en ugnspannkaka för hela familjen så det finns ugnsformar i alla former och storlekar för att passa dina behov. Från små till stora formar med lock och galler, så kommer du märka att det finns en form för alla typer av behov.

I den här artikeln kommer vi att diskutera fördelarna och nackdelarna med olika ugnsformar som finns på marknaden idag, samt delge vår köpguide för att hjälpa läsarna att hitta den bästa ugnsformen utifrån sina egna behov. Vi kommer att titta på egenskaper som design, galler, storlek, kvalitet, typ av lock och material som används när vi överväger vilken form som är rätt för dig.

Syftet med denna artikel är så att du kan fatta ett välgrundat beslut när det är dags att köpa en ny form. Så nu sätter vi igång! Låt oss börja med köpguiden först innan vi tar oss an för- och nackdelarna!

ugnsform bäst i test

Köpguide för ugnsformar – Detta ska du tänka på innan köpet

Många tänker att alla ugnsformar i princip är likadana, men så är det inte! Det finns ett stort utbud av formar på marknaden och alla har sina egna fördelar och nackdelar. Så innan du köper den som fångar ditt intresse vill vi först gå igenom de faktorer som vi anser viktigast.

  • Hur pass höga temperaturer formen tål
  • Beläggning
  • Räfflor förbättrar greppet
  • Ugnsform med galler eller utan?
  • Platta kanter gör den lättare att greppa tag i
  • Ugnsform med lock – vad är det bra för?
  • Storlek
  • Stapelbar för praktisk förvaring
  • Huruvida den tål att diskas i diskmaskin
  • Den ska helst gå att ställa in i frysen
  • Designen avgör om de även går att använda till dukning

Hur pass höga temperaturer formen tål

Det första du bör tänka på hur pass hög temperatur ugnsformen tål innan den spricker eller går sönder. Det är inte alla formar som klarar höga temperaturer, så se till att kontrollera vilken typ av ugn du har och vilka formar som klarar maxtemperaturen.

T.ex. finns det somliga formar som tål en maxtemperatur på 280°C, medan andra endast tål 220°C. Därför bör du först kolla upp hur många grader ugnen kan uppnå, och sedan välja en form utifrån detta.

Beläggning

Nu kommer vi till kanske den viktigaste aspekten, nämligen de olika beläggningar du kan välja mellan. Det finns för- och nackdelar med varje typ av beläggning, så därför har vi nedan knåpat ihop en kort lista med förklaringar så du vet vad som passar dig. De flesta formar har en non-stick-beläggning som gör att maten inte fastnar, vilket gör den lättare att rengöra och underhålla; men det finns även andra alternativ:

  • Non-stick: Beläggningen består av ett tunn skikt av teflon eller annat material som gör att maten inte fastnar i formen. Fördelen är att maten smidigt går att ta ut ur formen och att den följaktligen är lätt att rengöra. Nackdelen är att beläggningen kan skadas vid höga temperaturer eller om du t.ex. skär upp kycklingen med en kockkniv direkt i formen, vilket kan leda till att den släpper ifrån sig giftiga ämnen. Därmed är teflon grymt bra såtillvida du inte använder för höga temperaturer så beläggningen förstörs.
  • Emaljerad: Denna beläggning består av ett tjock skikt av emalj, som är ett glasartat material. Fördelen är att den tål höga temperaturer och att den är lätt att rengöra. Nackdelen är att den kan krackelera eller spricka om den utsätts för stötar eller för hårt tryck. Vidare är den vacker och mer glänsande än teflonbeläggningen, så denna form passar bra att ställa fram på matbordet som ett komplement till dukningen.
  • Rostfritt stål: Denna beläggning består i sin tur av rostfritt stål, som är ett slitstarkt och robust material. Fördelen är att den tål höga temperaturer och kan rengöras noggrant, helst med en hällskrapa som rengör på djupet. Nackdelen är att maten kan fastna i formen om du inte smörjer in den med t.ex. smör eller olja.
  • Porslin: Porslin är ett keramiskt material. Fördelen med porslin är att det är hållbart och tål höga temperaturer. Det är också hygieniskt och tillför ingen smak eller lukt till maten överhuvudtaget. Porslin kan också diskas i diskmaskin. Nackdelen är att materialet är väldigt känsligt och kräver därför varsam hantering.
  • Glas: Glas är ett hållbart och hygieniskt material som inte heller ger någon smak eller lukt till maten. Det är också transparent, så du kan se maten som lagas i formen även från sidan. Fördelen är att det är lätt att rengöra samt att det är snyggt att t.ex. ställa fram en ugnsform i glas på bordet med en rykande färsk lasagne.

Räfflor förbättrar greppet

Nåt som sällan nämns i köpguider för ugnsformar är räfflorna på sidorna. Räfflorna förbättrar greppet och gör det lättare att hantera formen när du tar ut den ur ugnen och flyttar den till matbordet eller köksbänken. De förhindrar också olyckor som inte sällan orsakas av att fett från maten kokar över kanterna på formen, och gör att det blir extremt halt och svårt att få grepp om den. Men väljer du en form med räfflor så kommer det bli betydligt lättare att få ett stabilt grepp med hjälp av ett par kvalitativa ugnshanskar.

Ugnsform med galler eller utan?

ugnsform med galler

Galler används ofta in i ugnsformar för att låta fett eller andra vätskor droppa bort från köttbiten och på så sätt förbättra resultatet. Detta är ett utmärkt sätt att se till att dina måltider tillagas jämnt och att de inte blir blöta på grund av överflödig vätska i formen. De flesta vet t.ex. hur det är att tillaga en kyckling i ugn som inte ligger på gallret – då flyter all vätska ut från kycklingen och gör att grönsakerna runtomkring blir soggiga, vilket inte är särskilt trevligt.

Det finns givetvis även ugnsformar utan galler som är perfekt för andra typer av rätter. Så det beror verkligen på vilken typ av maträtt du förbereder och vilken typ av form som passar bäst för dina behov. Dock ska du veta att formarna med galler i regel kostar lite mer än de utan.

Platta kanter gör den lättare att greppa tag i

Vi nämnde tidigare att räfflor på sidan av formen förbättrar greppet markant, men det gör även platta kanter som går in över formen cirka 2-3 centimeter. Kanterna gör det lättare att hålla i ugnsformen utan att oroa sig att den ska slinka ur händerna, vilket gör att det känns tryggare. Så leta gärna efter en form med både platta kanter och räfflade sidor.

Ugnsform med lock – vad är det bra för?

En ugnsform med lock är bra om du vill hålla maten varm längre efter tillagningen är klar. Det hjälper också till att behålla fukten eftersom locket innestänger värme och ånga, vilket i sin tur leder till att maten blir mer mör och saftig. Dessutom går det i regel fortare att tillaga maten i en form med lock på.

Å andra sidan är ugnsformar utan lock perfekta om du vill att maten ska få en krispig yta, eftersom det gör att fukten istället kan avdunsta vilket gör att ytan blir frasigare. Således ska lock användas beroende på vilken typ av maträtt du tillagar. Därför rekommenderar vi att du köper en form med lock som du själv kan välja att inte använda om måltiden för dagen inte kräver det.

ugnsform med lock

Storlek

Att välja rätt storlek på ugnsformen är givetvis grundläggande för att få ett bra resultat när man lagar mat. En för liten form kan leda till att maten kokar över, medan en för stor form kan göra att maten blir torr. Först och främst är det viktigt att känna till storleken på din ugn. Kontrollera gärna innermåtten så du vet vilka formar du kan utesluta på förhand.

Det är också viktigt att tänka på vad du ska laga i formen. Om du ska laga en kaka eller en tårta behöver du en form som är lång och smal, medan en form för en lasagne eller en gratäng behöver vara lång och bred.

Stapelbar för praktisk förvaring

Går du i tankarna att köpa ett helt set av ugnsformar – något som många gör när de är nyinflyttade – så måste du kontrollera att de är stapelbara. Det innebär att de kan staplas på varandra för att spara utrymme i köksskåpet. Annars kommer du att ha formar som tar upp all plats och inte lämnar något utrymme för andra köksredskap.

Huruvida den tål att diskas i diskmaskin

Utifrån vårt test så bör du också leta efter ugnsformar som är säkra att rengöra i diskmaskin. Annars blir det snabbt tidskrävande att behöva diska dem för hand. Många tror att de flesta formar är avsedda för maskindisk, men så är inte fallet. Så dubbelkolla gärna detta i produktbeskrivningen innan du beställer.

Den ska helst gå att ställa in i frysen

Frysbar ugnsform är ett grymt bra alternativ eftersom det går att förvara rester i frysen för framtida måltider. Detta är extremt bekvämt om du t.ex. tillagat en till hälften uppäten ugnspannkaka och vill spara resterna till nästa vecka, då är ett bara att frysa in hela formen.

Designen avgör om de även går att använda till dukning

Trots att inte designen är viktigare än de ovan nämnda faktorerna, är det ändock en stor fördel om formen även kan användas som dekoration på matbordet. Du kan till exempel servera ugnsrostade grönsaker direkt i formen så att gästerna får ta själva. Dock så blir det ju trevligare att göra detta om formen i sig själv är vacker att titta på.

Vi nämnde för övrigt detta i vår artikel om brödformar, d.v.s. hur pass viktig designen är för att kunna använda den som en inredningsdetalj på köksbänken eller matbordet. Leta därför efter en form med en tilltalande design som passar både i ugnen och på matbordet om du är mer estetiskt lagd.

Fördelar med ugnsformar

  • Håller maten varm längre efter avslutad matlagning – ugnsformar med lock är bra på att innestänga värme och ånga, vilket hjälper till att hålla maten varm även efter att du tagit ut den ur ugnen. Dessutom blir maten i regel godare ju längre den får stå och dra så att smakerna sätter sig.
  • Saftigare och mörare kött – Väljer du en ugnsform med lock kommer dina måltider mörare och saftigare, speciellt kyckling och andra köttbitar.
  • Krispiga ytor – ugnsformar utan lock låter fukt avdunsta snabbt, vilket skapar en krispig yta på den maträtt du tillagar, till exempel kyckling, potatis, rostade grönsaker.
  • Bra grepp – räfflade kanter på ugnsformar gör det lättare för dig att greppa dem när du lyfter upp dem ur ugnen eller bär runt dem; vissa har också platta kanter som går in över formen för ett extra säkert grepp.
  • Stapelbar – De flesta formar är idag stapelbara vilket gör att de inte tar för mycket plats i köksskåpen.
  • Lätt att rengöra – de som kan rengöras i diskmaskinen är mycket praktiska eftersom de inte kräver att du ägnar lång tid åt att tvätta dem för hand – något som är speciellt tidskrävande om maten har bränt fast på botten och kanterna.

Nackdelar med ugnsformar

  • De väger i regel ganska mycket – ugnsformar tenderar att vara ganska tunga, vilket gör dem svåra att både sätta in och ta ut ur ugnen. Trots att detta framförallt gäller människor som är till åren komna, eller som lider av muskelskador av olika slag, är det även många andra som anser att formarna är för tunga. Så om du exempelvis ska köpa en form till mormor eller morfar – tänk då på att välja en form som väger så lite som möjligt.
  • Somliga beläggningar gör att maten lätt bränns fast – Rostfritt stål kan kräva förbehandling med t.ex. smör eller olja för att undvika att maten fastnar i formen. Glömmer du det så har du en lång disksession framför dig.

nackdelar med ugnsformar

Sammanfattning

När du väljer ugnsformar ska du vara uppmärksam på storlek, lock, galler, material och design. Tänk på att formarna med lock är bra på att hålla maten varm, medan de utan lock skapar en krispig yta på den maträtt du tillagar. Det är också värt att leta efter formar med räfflade kanter för bättre grepp när du hanterar dem. Slutligen bör formen helst gå att frysa in samt vara stapelbara för smidigare förvaring.

Med den här köpguiden i åtanke kan du hitta den bästa ugnsformen för dina behov och laga goda måltider snabbt och effektivt! Vi önskar dig stort lycka till med matlagningen!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.