HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Duschskrapa bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Duschskrapa med långt handtag
Bäst-i-test 2024

Duschskrapa bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Duschskrapa med långt handtag

Duschskrapa med långt handtag
 • Bästa duschskrapan 2024
 • Långt handtag så du slipper böja dig ner
 • Väggfäste för praktisk förvaring
 • Gummilist som inte lämnar några ränder
 • Rostfri
 • Längd: 122 cm
 • Bredd: 36 cm
Nackdelar:
 • En duschskrapa över 1000 kronor är kännbart för plånboken
 

2. Duschskrapa Lavea rostfri

Duschskrapa Lavea rostfri
 • Ergonomiskt handtag
 • Stabilt grepp
 • Smart hängkrok
 • Ger ett stilrent intryck
 • Längd: 28 cm
 • Bredd: 26 cm
 • Höjd: 4.1 cm
 

3. Duschskrapa med hängkrok

Duschskrapa med hängkrok
 • Tillverkad i silikon
 • Smart hängkrok medföljer så den kan hängas över dörren
 • Stilren design
 • Fantastiska recensioner
 • Bra varumärke (Blomus)
 • Längd: 25 cm
 • Bredd: 20 cm
 • Höjd: 2,5 cm
Nackdelar:
 • Skulle kunna vara bredare
Innehåll [ visa ]

Bästa duschskrapan 2024

En duschskrapa till golvet i badrummet är ett måste för att hålla rent. Oavsett om du t.ex. har en ångdusch som håller inne vattnet, eller en dusch med skynke som gör att vatten lätt rinner ut på golvet, kommer en duschskrapa komma väl tillhands. Det är nämligen så att vatten kommer hamna på badrumsgolvet vare sig du vill det eller inte. Och att lätt kunna skrapa bort det är A och O för en god hygien i badrummet.

Kliver du upp från ett badkar eller helt enkelt tvättar händerna lite häftigt, så kommer vattnet hamna på golvet. Dessutom behövs det skrapas bort när du t.ex. rengjort golvet med vatten och såpa eftersom en spraymopp inte kan suga upp allt vatten.

På denna sida kommer du hitta de bästa duschskraporna under 2024. Därtill kommer vi informera dig om alla de faktorer som är mest brännande. Så häng med! Låt oss börja med köpguiden!

duschskrapa bäst i test

Välj bäst duschskrapa – Köpguide – Detta ska du tänka på

När du ska införskaffa en duschskrapa så är det många som tänker att det bara finns en generisk variant. Men så är det absolut inte. T.ex. finns det skrapor med eller utan handtag och med eller utan skaft. Därtill har vissa modeller en inbyggd hängkrok för att smidigt hängas på väggen, medan andra har en hållare där de förvaras när de inte används.

Eftersom det finns så mycket mer att tänka på än vad gemene konsument tror, har vi nedan listat de viktigaste aspekterna du behöver ha i åtanke. Låt oss börja med handtaget som är så viktigt.

 • Långt handtag underlättar enormt
 • Den mjuka gummilisten ska inte lämna några ränder
 • Hållare för smidig förvaring
 • Hängkrok
 • Material
 • Designen är viktigare än många tror

Långt handtag underlättar enormt

De billigaste duschskraporna saknar ett långt skaft med handtag. Detta innebär att du måste böja dig ner varje gång för att skrapa bort vattnet. Är du till åren kommen eller har problem med rygg så kommer detta inte göra att du mår bättre, snarare sämre. Därför är det enormt viktigt att du väljer en skrapa med långt handtag så du slipper böja dig ner.

Nackdelen är såklart att dessa upptar mer plats och därför är svårare att förvara. Så vill du spara på utrymme finns det modeller som har inbyggd hängkrok eller hållare där duschskraporna smidigt förvaras på väggen. Men vill du ha det som är mest ergonomiskt för kroppen – välj en duschskrapa med långt handtag/skaft.

duschskrapa med långt handtag

Den mjuka gummilisten ska inte lämna några ränder

Har du tidigare använt en duschskrapa av sämre kvalitet så vet du förmodligen att den tenderar att lämna ränder efter sig på golvet. Detta beror på att gummilisten är tillverkad av sämre kvalitet och därmed inte är så styv som den borde vara. Därför måste gummikanten vara bra och följsam så att inte ränder lämnas, vilket bara är fallet om du köper en riktigt bra och kvalitativ duschskrapa.

Samtliga av de modeller som vi har testat i bäst i test-listan ovan lämnar inga ränder. Men vi vill likväl nämnda det om du köper en skrapa som inte är på vår topplista.

Hållare för smidig förvaring

Ingen vill att duschskrapan ska ligga nonchalant på duschgolvet när den inte används. Det är inte snyggt och det är också en säkerhetsrisk om du skulle råka snubbla. Därför är det smart att ha skrapan i en hållare när den inte används. Vill du inte att den ska förvaras i en hållare så kan du som sagt hänga den på väggen, och det kommer vi prata om mer härnäst.

Hängkrok

Det lättaste sättet att förvara en duschskrapa på är att hänga den på väggen. Detta då skrapan då tar minimalt med plats, är lättåtkomlig, och du slipper se den på duschgolvet. Dock har inte alla skrapor en inbyggd hängkrok, varför du måste hålla utkik för detta om det är något du önskar.

Glöm inte att du måste montera en krok i väggen, eller använda en krok för dina badrumshanddukar.

Material

De flesta duschskraporna är tillverkade i plast och är både lätta och billiga. Det finns dock duschskrapor som är tillverkade i metall och då i huvudsak aluminium. Dessa skrapor är då lite tyngre, men håller i regel längre.

Orsaken är att plast har en tendens att böja sig när du skrapar hårt mot golvet, och har svårt att stå pall för tidens tand när du upprepat denna rörelse flera hundra gånger. En skrapa tillverkat av metall är avsevärt mer slittålig och kommer således ha en längre livslängd. Dock kostar de givetvis lite mer än modellerna i plast.

Därmed måste du göra en avvägning mellan pris och kvalitet, som alltid.

Designen är viktigare än många tror

Eftersom en duschskrapa nästan alltid syns i badrummet så är faktiskt designen därmed mycket viktig. Det finns skrapor i alla möjliga färger och former, med eller utan skaft, varför det inte är svårt att hitta en modell som passar just din badrumsinredning.

Så lägg gärna lite extra tid på att hitta en som harmonierar med ditt badrum. Det är inte svårt eftersom utbudet är enormt brett.

Fördelar med duschskrapa

 • Tar snabbt bort vattnet från badrumsgolvet: Den primära fördelen med att skrapa bort vattnet med en duschskrapa är att denna har en gummilist som föser bort allt vatten på ett par sekunder. Därför tar det inte många minuter innan ditt badrumsgolv är torrt. Givetvis kan du undvika detta problem genom att använda ett duschkar med hög kant för att förhindra att vatten hamnar på badrumsgolvet från första början, men det är inte alla som har råd att ersätta sitt duschkar.
 • Håller kalkavlagringarna borta: Genom att torka upp vatten omedelbart efter det hamnat på golvet så förebygger du att det skadas. Vatten innehåller nämligen kalk och då detta torkar ned på ditt golv så riskerar de att skapa fula fläckar. Därför är det bättre att ta bort dessa duschvatten omedelbart med duschskrapa.

duschskrapa för golv

Sammanfattning

En duschskrapa är ett måste i ditt badrum om du vill hålla golvet rent. Detta då den tar bort allt vatten på bara några sekunder, och hjälper dig därmed att förebygga kalkfläckar och dylikt. Oavsett om ditt golv är av kakel eller något annat material, så är det alltid bäst att ta bort duschvattnet direkt för att förhindra skador. Dessutom är det såklart säkrare då halkrisken minimeras markant.

Välj en duschskrapa med långt handtag för att du ska slippa böja dig ner varje gång. Tänk även på att gummilisten måste vara styv nog för att inte lämna några fula ränder. Utöver detta ska du läsa hela vår köpguide ovan så du vet vilka de viktigaste aspekterna är!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.