HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Spraymopp bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Spraymopp för trägolv
Bäst-i-test 2024

Spraymopp bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Spraymopp för trägolv

Spraymopp för trägolv
 • Speciellt utvecklad för trägolv
 • Levereras med rengöringsmedel för trägolv
 • Ergonomisk lättviktskonstruktion
 • Rekommenderat av proffs sedan 1919
 • Rengör utan rester och ränder
 • Extra stort, roterbart mopphuvud
 • Påfyllningsbar flaska
 • Maskintvättbar mikrofibermopp
 

2. Kährs Spraymopp

Kährs Spraymopp
 • Mikrofiberduk
 • Ergonomiskt handtag
 • Avtryckare med skönt motstånd
 • Inkluderar extra dukar och rengöringsmedel
 • Väldigt bra kvalitet från Kährs
 

3. Spraymopp med 3 dynor

Spraymopp med 3 dynor
 • Försedd med 3 dynor som effektiviserar städandet
 • Behållaren rymmer 600 ml
 • Fyll bara på med vatten och rengöringsmedel och kör!
 • Väger endast 957 gram
 • Längd: 72 cm
Innehåll [ visa ]

Bästa spraymoppen 2024

En spraymopp är det mest effektiva sättet att rengöra och polera golvytor av det hårdare slaget. De är försedda med en vätskebehållare vari man fyller på med vatten och rengöringsmedel, som sedan sprayas ut för effektiv rengöring. De har en smidig avtryckare som dessutom är rolig att använda. Men framförallt är de lätthanterliga, billiga och tar bort smuts och spill på ett ytterst smidigt sätt.

I denna artikel kommer vi lista de bästa spraymopparna 2024 med en tillhörande köpguide. På så vis kommer vi förhoppningsvis underlätta ditt val samtidigt som vi informerar dig om allt du behöver tänka på innan köpet.

spraymopp bäst i test

Spraymopp – Köpguide – Detta måste du tänka på

Innan du köper en spraymopp måste du tänka på att skaftet bör vara ergonomiskt och i rätt längd i förhållande till din kroppslängd. Dessutom ska skrurplattan vara vridbar för att komma åt trångare utrymmen. Därutöver är det en enorm fördel om duken är tillverkad av ett högabsorberande mikrofiber.

Läs om allt du måste tänka på innan köpet nedan.

Storlek på behållare

En spraymopp med liten behållare är mindre effektiv och tar längre tid att rengöra större ytor. Därför är det viktigt att titta på storleken på moppens vätskebehållare. Därtill är det tidskrävande och enerverande att stup i kvarten behöva fylla på behållaren med nytt vatten och rengöringsmedel.

Ju billigare spraymopp du köper desto mindre kommer vattenbehållaren att vara. Så håll utkik efter detta!

Ergonomiskt skaft

En spraymopp med ett ergonomiskt skaft gör rengöringen mer bekväm och minskar risken för stelhet i rygg, nacke och armar. I bästa fall är skaftet försett med ett gummilager som dessutom är räfflat – då kommer du få ett ordentligt stabilt grepp som gör rengöringen avsevärt lättare – speciellt när du behöver sträcka moppen in under exempelvis soffor och bord.

Längd på skaftet

Förutom ergonomin är det viktigt att välja en spraymopp med en lämplig längd på skaftet så att du inte behöver böja dig för mycket. Detta är något som är särskilt viktigt om du är till åren kommen. Mopparna med för kort skaft är mycket svåra att använda och du kommer snabbt bli trött i armarna.

Tips: Läs gärna vår artikel om torrmoppar.

Vridbar skurplatta för trånga utrymmen

En faktor som få nämner i köpguider som denna är att spraymoppar med vridbar skurplatta är bättre än moppar utan. Sådana moppar gör det nämligen enklare för dig att komma in i trånga hörn och runt jobbiga kanter. Moppen följer helt enkelt din rörelse vilket är otroligt användbart i många fall.

Rengöringsbart munstyck

Munstycket, eller själva duken på moppen, måste vara tvättbar i diskmaskin. Annars är det svårt att hålla den hygienisk. Det går naturligtvis även att tvätta duken för hand men det tar betydligt längre tid och du kommer aldrig få till en lika bra rengöring som i maskin.

Tips: Ska du rengöra mattor rekommenderar vi att du läser vår artikel om mattsopare.

Duken ska vara högabsorberande mikrofiber

En spraymopp med för låg absorption kommer inte att vara lika effektiv då den inte kommer hinna suga upp all vätska innan den ska attackera nästa fläck på golvet. Det är därför viktigt att du tittar på dukens absorption och torkhastighet.

De bästa spraymopparna är alltid försedda med mikrofiber, vilket är ett material som är extremt högabsorberande. Detta är något vi starkt rekommenderar.

De ska inte väga för mycket

spraymopp test

Sist men inte minst ska en spraymopp vara enkel att använda – detta är i allra högsta grad viktigt! Problemet är att många modeller är tyngre är vad man på förhand tror. Därför är vikten en otroligt viktig faktor som ofta förbises. Men det är speciellt viktigt för dig som har ryggproblem eller är till åren kommen.

Fördelar med spraymopp

 • Du slipper använda en hink medan du moppar: Den huvudsakliga fördelen med spraymoppar är att de har en inbyggd vätskebehållare. Detta gör det mycket enklare och smidigare för dig att rengöra stora ytor – och du slipper använda en hink som alla behövde göra förr i tiden. En hink är dessutom jobbig att behöva konka runt överallt.
 • Perfekt för underlag så som parkett, klinker och linoleum: Den andra fördelen med spraymoppar är att de som sagt är speciellt lämpliga för hårda golvbeläggningar, då de sprayar ut vatten och rengöringsmedel på ett mycket effektivare sätt. Detta gör det enklare för dig att rengöra större ytor på kortare tid. De är som mest effektiva på klinker, parkett och linoleum, men fungerar såklart på mängder av olika golvtyper.
 • Smidiga i trånga utrymmen: Tack vare den vridbara skurplattan är spraymoppar smidiga och lätta att använda i trånga utrymmen – detta är något som inte alla moppar är försedda med. Men de som har ett vridbart munstycke är enligt oss fullkomligt överlägsna.
 • De är lätta, ergonomiska och smidiga: Vidare är denna typ av mopp generellt sett mycket lättare och smidigare att använda än vanliga moppar. De flesta spraymoppar väger endast mellan 1-2 kg. Detta gör rengöringen avsevärt lättare och mer bekväm – speciellt om du ska rengöra stora ytor. Vidare är de bästa modellerna försedda med ett ergonomiskt handtag som gör rengöringen mycket bekvämare.

Nackdelar med spraymopp

 • De sprayar ut för lite vatten och rengöringsmedel: Nackdelen med spraymoppar är att de sprayar ut lite vatten och rengöringsmedel på golvet, vilket kan vara ett problem om du har mycket smuts. Därför måste du trycka flera gånger på avtryckaren. Och trots att detta inte kan tänkas vara irriterande så blir det snabbt enerverande när du använt den 5-10 gånger.
 • De är dyrare än traditionella moppar och sopset: I jämförelse med vanliga moppar och sopset är dessa varianter generellt sett lite dyrare. Så om du har en begränsad budget så är det bäst om du undviker att köpa en spraymopp och fortsätter använda din gamla.
 • De flesta spraymoppar har inget vridbart munstycke: Som sagt är det bara moppar med vridbart munstycke som är smidiga och lätta att använda i trånga utrymmen. Därför är det viktigt att du kollar upp detta innan du handlar.

Skillnader mellan spraymopp och ångmopp

spraymopp

Spraymoppar och ångmoppar rengör på ungefär samma sätt. Den förstnämnda sprayar ut vatten med rengöringsmedel på golvet, som sedan torkas upp med en mikrofiberduk. Detta är en mycket effektiv metod för rengöring av hårda golv.

Ångmoppar å andra sidan har en inbyggd vattenbehållare som genererar ånga. Denna ånga skjuts sedan ut på golvet och bryter ner smuts och fläckar med hjälp av värmen. Således rengör dem på två helt olika sätt.

En spraymopp är effektivare på smutsiga och hårda ytor, medan ångmoppar är bättre för rengöring av fuktiga och fläckiga golv. Dessutom tar det kortare tid att rengöra golvet med en ångmopp. Dock är ångmoppar avsevärt dyrare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är spraymoppar ett effektivare och smidigare alternativ till traditionella moppar. De är lätta, ergonomiska och sprayar ut vatten och rengöringsmedel på ett mycket smidigt sätt vilket gör att du slipper använda en hink.

Dock är de lite dyrare och somliga varianter sprayar ut för lite vatten och rengöringsmedel och har ibland inget vridbart munstycke. Därför måste du titta på alla faktorer innan ditt köp, och se vilka du värderar högst.

Med det sagt är en spraymopp ändock det mest effektiva sättet att rengöra golvytor av det hårdare slaget, t.ex. linoleum, parkett och klinker.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.