HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Färgborttagningsmedel bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Beckers Färgborttagningsmede...
Bäst-i-test 2024

Färgborttagningsmedel bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Beckers Färgborttagningsmedel

  Beckers Färgborttagningsmedel
 • Effektiv borttagning av färg från trä, metall och plåt
 • Kan användas både inomhus och utomhus
 • Speciell konsistens förhindrar att medlet rinner på stående ytor
 • Icke-etsande egenskaper som bevarar glas, aluminium och galvaniserad plåt
 • Perfekt för att korrigera och ta bort felaktigt applicerad färg
Nackdelar:
 • Får ej användas på linoleum, vinyl, PVC eller andra plastytor
 

2. Jape Sanera Color 1L

  Jape Sanera Color 1L
 • Tar effektivt bort färg från plåt, trä och betong
 • Kan användas på olika typer av färg
 • Löser upp färg och underlättar borttagning
 • Trögflytande och alkoholbaserad formula för enkel applicering
 • Komplett rengöringsprocess med Sanera Sot & Olja
Nackdelar:
 • Går ej att använda på epoxy

i samarbete med PriceRunner

 

3. Hygeniq

Hygeniq
 • Effektivt tar bort klotter, bläck och färg
 • Säkert att använda på lösningsmedelsresistenta material
 • Innehåller inga giftiga eller skadliga ångor
 • Lättanvänd pumpspray
 • 100% biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart
Innehåll [ visa ]

Bäst färgborttagningsmedel → Bäst-i-test (2024) — Effektivt medel

Vill du måla om en möbel? Eller har du spillt färg på fel ställe? Ibland kan det vara nödvändigt att ta bort färg från olika ytor för att återställa deras ursprungliga skönhet eller för att förbereda dem inför en ny målning. Men att hitta rätt färgborttagningsmedel kan vara en utmaning i sig. Vilket är det bästa alternativet som inte etsar glas, aluminium eller galvaniserad plåt?

På denna sida kommer vi att ta upp allt du behöver veta om de bästa färgborttagningsmedlen under 2024. Vi kommer att ge dig insikt i dess sammansättning och utforska deras för- och nackdelar.

Bästa färgborttagningsmedel 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Beckers Färgborttagningsmedel

Rinner ej på stående ytor
Beckers Färgborttagningsmedel

Beckers Färgborttagningsmedel är en solklar testvinnare som har intagit första platsen i vårt bäst-i-test. Detta vattenburna medel är den ultimata lösningen när du har spillt färg på fel ställe och behöver ta bort gamla färglager både inomhus och utomhus. Med sin imponerande effektivitet kan detta medel med enkelhet ta itu med olje-, alkyd- och latexbaserad färg samt lackskikt på trä och metall.

En av de fantastiska egenskaperna hos Beckers Färgborttagningsmedel är dess mångsidighet. Oavsett om du står inför en målningsmiss på ditt favoritträ eller behöver avlägsna färg från en metallstruktur, kan du lita på att detta medel levererar. Dessutom kan det användas för att ta bort plastisolbeläggning på plåt, vilket visar dess mångsidighet och förmåga att ta itu med olika material.

En annan fördel med Beckers Färgborttagningsmedel är dess speciella konsistens som förhindrar att medlet rinner på stående ytor. Detta gör det till ett praktiskt och användarvänligt val för att säkerställa att produkten appliceras på rätt ställe och att ingen värdefull produkt går förlorad.

En viktig aspekt att notera är att medlet inte etsar glas, aluminium eller galvaniserad plåt. Detta gör det till ett säkert val för att skydda och bevara dessa material. Däremot bör du undvika att använda detta medel på linoleum, vinyl, PVC eller andra plastytor för att undvika eventuella oönskade effekter.

Om du någonsin hamnar i en situation där du behöver korrigera eller ta bort felaktigt applicerad färg, kan du alltså lita på Beckers Färgborttagningsmedel. Det är det perfekta medlet för att återställa ytor till deras ursprungliga skick och ge dig en ny start.

Beckers Färgborttagningsmedel erbjuder en imponerande täckning och en förbrukning på cirka 0,5-2 m² per liter, vilket gör att du kan hantera stora ytor med minimala mängder av produkten. Vid målning rekommenderas en temperatur mellan +8°C och +25°C för att säkerställa optimala resultat och appliceringsegenskaper.

Summa summarum har Beckers Färgborttagningsmedel gjort oss djupt imponerade med sin förmåga att effektivt ta bort färg från trä, metall och plåt. Dess användarvänlighet, icke-etsande egenskaper och imponerande täckning gör det till en värdig vinnare av första platsen i vårt bäst-i-test. Var noga med att följa instruktionerna och ha rätt säkerhetsåtgärder i åtanke vid användning av produkten för att uppnå bästa möjliga resultat.

Fördelar:

 • Effektiv borttagning av färg från trä, metall och plåt
 • Kan användas både inomhus och utomhus
 • Speciell konsistens förhindrar att medlet rinner på stående ytor
 • Icke-etsande egenskaper som bevarar glas, aluminium och galvaniserad plåt
 • Perfekt för att korrigera och ta bort felaktigt applicerad färg

Nackdelar:

 • Får ej användas på linoleum, vinyl, PVC eller andra plastytor

Återförsäljare:9/10
EXPERTBETYG

2. Jape Sanera Color 1L

Hög effektivitet både utomhus och inomhus
Jape Sanera Color 1L

Jape Sanera Color är ett kraftfullt färgborttagningsmedel som är utformat för att effektivt ta bort färg från olika ytor såsom plåt, trä och betong. Det kan användas för att ta bort de flesta typer av färg, men undvik att använda det på epoxy. Oavsett om du behöver rengöra exteriöra eller interiöra ytor, inklusive plåtisol och pulverlack, är Jape Sanera Color ett pålitligt val.

En av de bästa egenskaperna hos Jape Sanera Color är dess minst sagt effektiva förmåga att lösa upp färg och frigöra den från ytan. Med sin trögflytande och alkoholbaserade formel kan den enkelt appliceras med en pensel i ett jämnt och generöst lager. Sedan är det bara att låta det verka i en tid som sträcker sig från en timme upp till 12 timmar, beroende på färgens beskaffenhet och tjocklek. Under denna tid kommer färgen att lossna och stiga upp, vilket underlättar borttagningen.

För att ta bort den lösa färgen rekommenderas det att använda en spackelspade och skrapa försiktigt innan Jape Sanera Color torkar in i ytan eller avdunstar helt. För att förhindra avdunstning och uttorkning kan ytan täckas med plastfolie under processen. Vid behov kan tjocka färgskikt kräva upprepade behandlingar tills det önskade resultatet uppnås. Tunna färgskikt, som till exempel grundfärg, kan oftast tvättas bort i nästa steg.

Observera att det är viktigt att se till att alla rester av detta färgborttagningsmedel är ordentligt borttvättade efter behandlingen, eftersom eventuella kvarvarande rester kan påverka vidhäftningen av nya färgskikt.

Med det sagt har Jape Sanera Color imponerat oss med sin förmåga att effektivt ta bort färg från olika material. Dess egenskaper och noggrant formulerade instruktioner gör det till ett pålitligt val för professionella och hemmafixare. Det är viktigt att notera att resultaten kan variera beroende på färgtyp och tjocklek, vilket kan innebära att vissa användare behöver längre behandlingstid eller upprepad applicering.

Fördelar:

 • Tar effektivt bort färg från plåt, trä och betong
 • Kan användas på olika typer av färg
 • Löser upp färg och underlättar borttagning
 • Trögflytande och alkoholbaserad formula för enkel applicering
 • Komplett rengöringsprocess med Sanera Sot & Olja

Nackdelar:

 • Går ej att använda på epoxy

Återförsäljare:8/10
EXPERTBETYG

3. Hygeniq

Inga aggressiva lösningsmedel används
Hygeniq

HYGENIQ klotter- och färgborttagningsmedel har placerat sig på en respektabel tredje plats i vårt bäst-i-test. Detta fantastiska medel har imponerat oss med sin förmåga att ta bort alla sorters klotter, bläck och färg på ett effektivt sätt. Med HYGENIQ kan du återställa ytor till deras ursprungliga skick utan att behöva oroa dig för skadliga kemikalier eller aggressiva lösningsmedel.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos HYGENIQ är dess säkerhet på lösningsmedelsresistenta material. Oavsett om det är plattor, trespa, plast, konstläder, glas, aluminium eller lackerade ytor, kan du tryggt använda detta färgborttagningsmedel utan att riskera att skada eller förstöra dina värdefulla föremål. Innan behandlingen rekommenderas dock alltid att testa ytan för produktbeständighet för att undvika eventuella oönskade effekter.

HYGENIQ sticker ut på marknaden genom att inte innehålla några giftiga eller skadliga ångor. Detta gör den till en säker och mild produkt för din hud och minskar risken för hälsoproblem vid användning. Du kan vara lugn när du arbetar med HYGENIQ, och du behöver inte oroa dig för att utsätta dig själv eller andra för farliga kemikalier.

Det lätthanterliga pumpsprayet gör appliceringen av HYGENIQ enkel och bekväm. Det räcker att spraya en lämplig mängd av produkten på den torra ytan som behöver behandlas. Låt medlet verka i 5-10 minuter för att ge det tid att lösa upp färgen, lacken eller bläcket. För att ta bort de mest envisa fläckarna kan du använda en skrubbsvamp eller borste för att borsta ytan. När behandlingen är klar kan du enkelt ta bort smutsen med en fuktig svamp eller trasa. Vid behov kan du upprepa behandlingen utan problem tills du uppnår det önskade resultatet.

HYGENIQs färgborttagningsmedel kommer i en praktisk förpackning med pumpspray och innehåller 150 ml av den kraftfulla formulan. Den är redo att användas direkt ur förpackningen, vilket gör det bekvämt och tidsbesparande för dig. Dessutom består medlet av 100% biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara produkter, vilket visar deras engagemang för att minimera deras påverkan på miljön.

Sålunda har HYGENIQs klotter- och färgborttagningsmedel imponerat oss med sin effektiva förmåga att ta bort olika sorters färg, bläck och klotter. Dess säkra och milda formulering, tillsammans med dess kompatibilitet med lösningsmedelsresistenta material, gör det till ett utmärkt val för dina projekt. Förutom dess positiva egenskaper är det viktigt att notera att resultatet kan variera beroende på faktorer som typen av färg och yta. Vissa användare kan även uppleva en något längre behandlingstid för att uppnå önskat resultat.

Fördelar:

 • Effektivt tar bort klotter, bläck och färg
 • Säkert att använda på lösningsmedelsresistenta material
 • Innehåller inga giftiga eller skadliga ångor
 • Lättanvänd pumpspray
 • 100% biologiskt nedbrytbart och återvinningsbart

Nackdelar:Innan du köper färgborttagningsmedel — Tänk på dessa 4 faktorer

När det gäller att välja bäst färgborttagningsmedel är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att säkerställa att du får ett medel som uppfyller dina behov och ger dig de bästa resultaten. Nedan följer några viktiga faktorer som du bör tänka på innan du köper:

1. Typ av yta att behandla

En av de viktigaste faktorerna att beakta när du väljer färgborttagningsmedel är den typ av yta som du planerar att behandla. Olika ytor har olika egenskaper och kräver därför specifika medel för att uppnå bästa resultat. Här är några vanliga typer av ytor och de faktorer du bör överväga:

 • Trä: Vissa medel är särskilt utformade för att arbeta med trä och kan vara mildare för att undvika att skada eller bleka ytan. Kom ihåg att trä kan vara känsligt, så välj ett medel som är skonsamt mot materialet och ger dig önskade resultat.
 • Metall: För metalliska ytor, som järn, aluminium eller stål, ska du köpa ett färgborttagningsmedel som är speciellt framtagna för att arbeta med metaller. Dessa medel kan vara mer effektiva för att ta bort färg från metall och kan ha ingredienser som hjälper till att skydda ytan mot korrosion eller oxidation. Välj helst ett medel som är säkert att använda på olika typer av metaller för att undvika eventuella skador eller missfärgningar.
 • Betong: För att ta bort färg från betongytor, inklusive golv, väggar eller trottoarer, behöver du även i detta fall ett färgborttagningsmedel som är utformat för att arbeta med detta specifika material. Betong kan vara poröst och absorberande, så det är viktigt att välja ett medel som kan penetrera ytan effektivt för att lösa upp och avlägsna färgen. Tänk också på att betong kan vara känsligt för vissa kemikalier.

2. Färgtyp och tjocklek

När det gäller att ta bort färg är det viktigt att ta hänsyn till den specifika färgtypen och tjockleken. Olika färgtyper och tjocklekar kan kräva olika metoder och medel för effektiv borttagning. Här är några viktiga överväganden att tänka på:

 • Färgtyper: Det finns olika typer av färg, såsom oljebaserad, latexbaserad, alkyd, akryl och epoxy. Varje färgtyp kan ha olika kemiska egenskaper och kräver olika färgborttagningsmedel. Vissa medel kan vara specifikt utformade för att arbeta med en viss färgtyp och vara mer effektiva på den. Därför bör du välja välja ett medel som är optimerad för den specifika färgtypen du behöver ta bort för att uppnå bästa resultat.
 • Tjocklek: Färgtjocklek kan variera från tunna skikt till tjocka lager. Tjockare färgskikt kan vara mer utmanande att ta bort och kan kräva längre behandlingstid eller upprepad applicering. Somliga färgborttagningsmedel är mer lämpade för att hantera tjockare färgskikt och vara mer effektiva på att lösa upp och ta bort dem.

3. Säkerhet och hälsorisker

När du arbetar med färgborttagningsmedel är det av yttersta vikt att tänka på din säkerhet och hälsa. Vissa medel kan nämligen innehålla starka kemikalier eller avge skadliga ångor som kan vara skadliga för dig och miljön.

 • Välj medel utan farliga eller giftiga ämnen: Läs noggrant igenom produktinformationen och var uppmärksam på de ingredienser som finns i färgborttagningsmedlet. Se till att välja en produkt som är säker och mild för användning på din specifika yta och som inte innehåller farliga eller giftiga ämnen. Undvik de som har varningar om allvarliga hälsorisker eller skador.
 • Allergier: Om du har kända allergier eller är känslig för vissa ämnen måste du välja en som är lämplig för just din känslighet. Vissa medel är mildare och mer skonsamma för personer med känslig hud eller luftvägar. Var extra försiktig om du har astma eller andra andningssjukdomar.
 • Ångor och ventilation: Vissa färgborttagningsmedel kan avge starka ångor som kan vara skadliga att andas in. Av den orsaken bör du arbeta i en välventilerad miljö för att minimera exponeringen för dessa ångor. Om det behövs, använd personlig skyddsutrustning som andningsskydd eller skyddsglasögon för att skydda dig själv.

4. Miljöpåverkan

För många konsumenter är miljöpåverkan och hållbarhet viktiga faktorer att beakta. Välj gärna ett färgborttagningsmedel som är biologiskt nedbrytbar och återvinningsbar för att minska din påverkan på miljön. Se även till att medlet levereras i en förpackning som är lätt att återvinna och att producenten har vidtagit åtgärder för att minska sin egen miljöpåverkan.

Att välja ett medel som är skonsamt mot miljön kan bidra till att minska ditt ekologiska fotavtryck och främja en grönare framtid. Här är några viktiga aspekter att överväga:

 • Biologiskt nedbrytbar: Se till att välja ett färgborttagningsmedel som är biologiskt nedbrytbart. Dessa produkter bryts ner naturligt över tiden och minskar den negativa påverkan på miljön. Biologiskt nedbrytbara medel är mer skonsamma mot vattendrag, mark och ekosystem.
 • Återvinningsbar förpackning: Kolla som sagt efter medel som levereras i förpackningar som är lätta att återvinna. Återvinningsbara förpackningar minskar mängden avfall och resursförbrukning. Välj de som använder återvunnet material eller som är tillverkade av förnybara material.
 • Tillverkarens miljöpåverkan: Utforska tillverkarens miljöinitiativ och deras engagemang för hållbarhet. Letar du efter företag som tar ansvar för sin egen miljöpåverkan, som implementerar energibesparande åtgärder, minskar avfall eller deltar i återplantering eller andra gröna initiativ, så kan du förmodligen lita på att de säljer miljövänliga färgborttagningsmedel. Genom att stödja sådana företag bidrar du till att driva en hållbar omställning inom industrin.
 • Certifieringar och märkningar: Titta efter certifieringar eller märkningar som indikerar att produkten uppfyller specifika miljöstandarder. Exempel på sådana märkningar kan vara EU Ecolabel, Svanen eller Nordic Ecolabel. Dessa certifieringar bekräftar att medlet har genomgått stränga tester och uppfyller kraven för miljövänlig användning.

färgborttagningsmedel bäst i test

Vanliga frågor och svar om färgborttagningsmedel

Vilka ytor kan jag använda färgborttagningsmedel på?

Det kan användas på olika ytor som trä, metall, betong, plast, keramik och sten. Det är viktigt att välja rätt medel som är kompatibel med den specifika ytan du vill behandla för att uppnå bästa resultat.

Vilka typer av färg kan färgborttagningsmedel ta bort?

Det kan ta bort olika typer av färg som oljebaserad, latexbaserad, alkyd, akryl och epoxy. Vissa medel kan vara mer effektiva på vissa färgtyper än andra, så det är viktigt att välja en produkt som är optimerad för den specifika färgtypen du behöver ta bort.

Hur lång tid tar det att ta bort färg?

Tiden det tar att ta bort färg med färgborttagningsmedel kan variera beroende på faktorer som färgtyp, färgtjocklek och yta. Generellt sett kan det ta allt från några minuter till flera timmar för medlet att lösa upp och lossa färgen.

Är färgborttagningsmedel skadligt för hälsan?

Färgborttagningsmedel kan innehålla kemikalier som kan vara skadliga vid felaktig användning eller överexponering. Det är därför ytterst viktigt att följa tillverkarens instruktioner och använda personlig skyddsutrustning när det behövs. Välj gärna medel som är säkra och milda för både dig och miljön.

Kan färgborttagningsmedel användas utomhus?

Ja, de flesta färgborttagningsmedel kan användas både inomhus och utomhus. Det är viktigt att dubbelkolla produktbeskrivningen för att säkerställa att medlet du vill köpa är lämpligt för utomhusbruk och som tål de olika väderförhållandena.

Hur kan jag säkerställa att medlet jag köper är miljövänligt?

För att säkerställa att medlet är miljövänligt kan du titta efter märkningar eller certifieringar som indikerar att produkten uppfyller specifika miljöstandarder. Välj gärna de som är biologiskt nedbrytbara, har återvinningsbara förpackningar och tillverkas av företag med ett engagemang för hållbarhet.

Kan jag använda färgborttagningsmedel på känsliga ytor som linoleum eller vinyl?

Nej, de flesta färgborttagningsmedel är för starka för känsliga ytor som linoleum, vinyl eller andra plastytor. Dock finns det ett fåtal undantag.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.