HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Äggkokare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Äggkokare 8 ägg
Bäst-i-test 2023

Äggkokare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Äggkokare 8 ägg

Äggkokare 8 ägg
 • Bästa äggkokaren 2023
 • Går även att använda som ångmaskin
 • Justerbart reglage för gulans hårdhet
 • Akustisk signal ljuder när det är färdigt
 • Mätkopp och äggpiercer ingår
 • Avtagbart äggstöd för enkel rengöring
 

2. Äggkokare 3 ägg

Äggkokare 3 ägg
 • Kapacitet: 1-3 ägg
 • Justerbar hårdhet med hjälp av elektronisk styrning
 • Signalton
 • Bra varumärke: Severin
 • Effekt: 270 W
 

3. Egg Bites Maker med äggkokare

Egg Bites Maker med äggkokare
 • Tillaga egg bites eller pocherade ägg på mindre än 10 minuter
 • Koka upp till 6 ägg med perfekt resultat varje gång
 • Indikation när äggen är klara
 • Recept medföljer
 • Enkel rengöring – delarna kan diskas i maskin
 • 2 års garanti
Innehåll [ visa ]

Bästa äggkokaren 2023

Om du tycker om ägg så kommer du älska en äggkokare. Med hjälp av detta eminenta köksverktyg får du perfekta ägg varje gång. Eftersom de har en inbyggd timer med automatisk avstängning kan du sätta igång kokningsprocessen och sköta andra bestyr under tiden. Det finns äggkokare för 2, 3, 4 och 6 ägg. Därutöver går det att köpa modeller som är avsedda för micron.

I denna artikel kommer vi lista de bästa modellerna, samt beskriva hur du går till väga för att använda den på bästa sätt.

äggkokare bäst i test

Äggkokare – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper en äggkokare måste du fundera över ett par saker. Hur många ägg önskar du kunna koka åt gången? De flesta modeller är avsedda för 2-6 ägg, men det finns även modeller för 12 ägg eller fler. Dessutom finns det varianter anpassade för micron, som är en mindre variant. Därtill får du inte glömma att det måste finnas en inställning så du kan bestämma hur lös eller hård gulan ska vara.

Nedan har vi listat allt du behöver tänka på innan köpet.

Antal ägg – 2, 3, 4, 5, 6 eller 12 st?

Den första faktorn vi vill informera dig om, och som du måste ha koll på, är hur många ägg du önskar kunna koka åt gången. Är det bara för dig själv eller även för familjen? Köper du en äggkokare som är avsedd för 2-4 ägg är det ofta tillräckligt åt en person. Men vill du koka ägg till hela familjen är det en bättre idé att välja en modell med högre kapacitet.

Ju fler ägg den kan koka, desto dyrare kommer äggkokaren vara. Därför är det inte alltid nödvändigt att köpa den dyrare modellen som kan koka 12 ägg åt gången om du bara önskar koka åt dig själv. På samma sätt är det inte heller nödvändigt att köpa den allra dyraste varianten. Men som sagt: först måste du bestämma dig hur många ägg du faktiskt vill att den ska kunna tillaga samtidigt.

Automatisk avstängning / Timer

Näst på tur är att fundera över om äggkokaren ska ha en automatisk avstängning eller ej. Detta är mycket praktiskt eftersom äggen då inte bränns vid. Därtill tar du bort risken för överhettning – något som är skrämmande vanligt bland de billigaste varianterna.

Inställningar för hårdheten på äggen – hård eller lös gula?

En av de viktigaste funktionerna är olika inställningar för äggens hårdhet. De flesta äggkokare har en eller två inställningar – antingen lös gula eller hård gula. Om du väljer en variant med endast en inställning är det oftast hård gula som är standard. Även om du önskar ett ägg med lösare gula kan du få hård gula – men då måste du låta ägget stå kvar i kokaren en liten stund efter att koktiden är slut.

De bästa äggkokarna har alltid minst 3 hårdheter att välja mellan. På så vis får du ultimat kontroll över gulan. Av den anledningen rekommenderar vi att du avstår från alla modeller som inte har minst 2 inställningar att reglera mellan.

Mätglas

mätglas äggkokare

Ett mätglas till en äggkokare är viktigt för att äggen alltid ska få tillräckligt med vatten. Med andra ord är det antalet deciliter som äggen åker ner i kokaren som avgör hur mycket vatten du behöver hälla i. Även om äggkokaren är avsedd för 3 ägg kanske du inte alltid önskar koka 3 ägg samtidigt – då är det praktiskt att ha mätglaset.

Praktiska tillbehör är även skedar av plast eller trä som gör det enklare för dig att ta upp äggen ur kokaren. Även dessa är ofta inkluderade i paketet. Orsaken till varför det är smidigt är för att det i många recensioner står att kunder har bränt sig när de försöker fiska upp äggen. Så var försiktig och använd skedar av plast eller trä så du inte förstör äggkokaren!

Pocherad äggkokare

Det är fullt möjligt att få pocherade ägg i en äggkokare. Men det är faktiskt inte alla varianter som är avsedda för detta ändamål. Därför är det viktigt att du själv kollar upp vilka olika funktioner som den erbjuder. Det finns t.ex. vissa modeller som skickar med en brickor som är avsedda för att göra pocherade ägg – och det blir faktiskt riktigt gott!

Däremot är det långtifrån alla modeller som har möjligheten till detta. Och du måste vara beredd på att betala lite extra för denna funktionalitet. Så om det inte är absolut nödvändigt kan du skippa detta och således betala mindre.

Äggkokare för micro

Vill du ha ett billigare och smidigare sätt att koka äggen på så kan du köpa en äggkokare för mico. Dessa varianter tillagar äggen snabbt och enkelt. Allt du behöver göra är att knäcka äggen i behållaren, krydda med salt och peppar och slutligen värma i micron på ett par minuter. Glöm inte att välja en non-stick-modell om du köper denna, för annars blir det ett rent heliske att rengöra.

Micro-varianterna är särskilt bra om du befinner dig på resande fot, campar, eller bor i en husbil en kortare period på sommaren.

Fördelar med äggkokare

 • En signal ljuder när äggen är klara: Detta är en stor fördel med äggkokare jämfört med att koka äggen i en kastrull. Ägg kokar snabbt och det är inte alltid lätt att hålla koll på när de är klara. Överkokta ägg blir inte bara svåra att äta, de är även dåliga för magen. Med en äggkokare slipper du oroa dig för detta! På så vis behöver du alltså inte hålla koll på kokande ägg utan detta köksredskap sköter allt automatiskt.
 • En äggkokare är enkel att använda: Även om det verkar komplicerat i början är äggkokaren mycket lätt att använda. Allt du behöver göra är att knäcka äggen i behållaren och fylla på med vatten med hjälp av mätglaset. Vare sig du vill ha hård gula eller lös gula är det viktigt att äggskalet är helt och inte har några revor. Därefter är det bara att vrida på kontrollerna till önskat hårdhet och sedan trycka igång knappen. Enkelt va?
 • Samma utmärkta resultat varje gång: När man kokar ägg på kastrull tenderar resultatet att alltid bli annorlunda. Trots att man har äggklockan inställd på samma tid blir gulan alltid olika hård. Med hjälp av en äggkokare får du samma resultat varje gång, vilket är otroligt skönt.
 • De tar inte mycket plats: Äggkokare är små och smidiga, vilket är en stor fördel. Speciellt eftersom de flesta har andra köksredskap som t.ex. en pepparkvarn och mortel på köksbänken. De tar alltså inte mycket plats i köksskåpet eller på köksbänken och är därför väldigt smidiga.
 • Det finns modeller för alla budgetar: En av de bästa sakerna med äggkokare är att det är något alla har råd att köpa oavsett månadslön. De flesta är väldigt prisvärda och har en hög lägstanivå. Givetvis är dyrare modeller bättre, men de flesta håller som sagt en god kvalitet.

äggkokare test

Nackdelar med äggkokare

Nu när du känner till fördelarna är det hög tid att även informera dig om nackdelarna. Även äggkokare har trots allt sina begränsningar. Här är de viktigaste nackdelarna:

 • Kräver regelbunden rengöring: En påtaglig nackdel med äggkokare är att du måste rengöra den med jämna mellanrum. Annars kommer smuts snabbt att ackumuleras vilket blir ofräscht. Det är ju inte alla som tycker om att rengöra köksredskap eftersom det är tidskrävande. Därför är detta en nackdel som många tycker är minst sagt kännbar. Speciellt efter några dagars användning.

Så använder du en äggkokare – steg för steg

Nu är det äntligen dags för oss att gå igenom de olika stegen för hur du ska använda äggkokaren. Med hjälp av dessa enkla steg är det både snabbt och enkelt att få perfekta ägg varje gång.

 1. Börja med att picka hål i äggen och placera dem i behållaren. Se till att äggskalet är helt och inte har några revor eller skador.
 2. Därefter är det dags att fylla på med vatten till önskad nivå. Använd mätglaset om du är osäker hur mycket vatten du behöver.
 3. Kontrollera nu att äggen är helt täckta av vatten.
 4. Stäng locket och välj önskad hårdhet på äggen.
 5. Sätt nu igång äggkokaren.
 6. Äggen är klara när signalen ljuder.
 7. Servera äggen med önskade tillbehör och ät medan de är varma – Voilà!

Ska hålet vara upp eller ner?

Det är inte alltid lätt att veta om man ska placera äggen med hålet upp eller ner när man använder äggkokare. Även denna enkla fråga är faktiskt omdebatterad. Även om det är mycket enkelt att googla är det inte helt lätt att hitta ett entydigt svar. Efter lite research har vi dock kommit fram till följande slutsats: Äggen ska med fördel placeras med hålet ner. Detta är för att ägggulan inte hamna i vattnet och bli klumpig.

Måste man picka hål på äggen när man använder en äggkokare?

Ja, det måste du göra. Annars kommer resultatet inte bli lika bra.

Slutsats

Sammanfattningsvis är äggkokare ett mycket bra verktyg för den som älskar ägg. Du kommer att älska dem precis lika mycket som vi gör! Trots att de kräver noggrann rengöring är det värt det. Fördelarna överträffar nackdelarna med råge.

Använder du en sån här köksmaskin på morgonen och sedan delar äggen med en äggdelare kommer du slippa spendera tid på att långsamt koka äggen i en kastrull, och sedan dela dem med en kniv. På så vis sparar du väldiga mängder tid, och kan istället njuta av att läsa morgontidningen eller liknande.

Glöm inte att experimentera med tiderna så du lär dig hur just din modell fungerar. Alla har ju som bekant olika resultat, så var inte rädd för att testa dig fram!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.