HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Gitarrhängare bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Gitarrhängare med låsmekan...
Bäst-i-test 2024

Gitarrhängare bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Gitarrhängare med låsmekanism

Gitarrhängare med låsmekanism
 • Auto Grip-system som håller gitarren på plats
 • Möjlighet att justera byglarna i flera vinklar
 • Passar halsstorlekar från 40-52 mm
 • Försedd med skumgummi för att skydda instrumentet
 • Fästs m.h.a. 2 skruvar
 

2. Gitarrhängare 2-pack

Gitarrhängare 2-pack
 • Stödjer gitarren så den inte vidrör väggen
 • Justerbara byglar för olika stränginstrument
 • Mjuk vaddering
 • Säljs i 2-pack
 • Otroligt vacker design
Nackdelar:
 • Ingen låsmekanism
 

3. Gitarrhängare valnöt

Gitarrhängare valnöt
 • Håller gitarren rak
 • Tillverkad av äkta amerikansk valnötsträ
 • Monteras med två skruvar
 • Vadderade byglar
 • Snygg design
Nackdelar:
 • Saknar låsmekanism
Innehåll [ visa ]

Gitarrhängare

Vill du hänga upp din gitarr eller ukulele på väggen så ska du använda en gitarrhängare. De består av en träskiva som monteras på väggen, varpå två byglar sticker ut med gummerade slitytor, som håller gitarren på plats. De kallas även för vägghängare för gitarr och används av hobbymusiker såväl som professionella gitarrister. Orsaken till varför gitarrhängare är så vanligt förekommande är för att det både är praktiskt och snyggt; praktiskt eftersom du slipper ställa gitarren på golvet i ett gitarrställ som upptar plats; snyggt för att det är vackert med en hängande gitarr på väggen. Därmed finns det även nackdelar, som t.ex. att du måste montera den med hjälp av skruvar i väggen – en möjlighet som inte alla har.

gitarrhängare vägg

Köpguide för gitarrhängare

Innan du köper en gitarrhängare måste du veta vad du ska leta efter. Till exempel finns det modeller med självlåsande mekanismer som gör att det är mer säkert. Därtill måste du tänka på att välja en modell vars byglar är omslutet av gummerade slitytor så att gitarrnacken inte får repor. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste sakerna du ska ha i åtanke.

1. Gummerade slitytor

Det första, och kanske det viktigaste du ska tänka på, är att en gitarrhängare måste vara försedd med gummerade slitytor. Det innebär att byglarna som sticker ut är omslutna av ett material som är mjuk och dämpande, med syftet att inte repa eller skada gitarren på något sätt. Billiga vägghängare för gitarrer saknar detta och har istället ett hårt lager av plast som inte sällan har vassa ytor som kan skada din gitarr.

Så för att säkerställa att gitarrnacken inte skadas på något vis måste du alltså välja en modell med gummerade slitytor, alternativt ett annat mjuk material som t.ex. skum.

2. Låsmekanism

En annan faktor du måste känna till är att det finns olika låsmekanismer på gitarrhängare. Orsaken till varför det finns en låsmekanism överhuvudtaget, är för att inte gitarren ska ramla ner från hängaren om du råkar stöta in i den när du går förbi. Dessutom skyddar låsmekanismen mot att exempelvis ett barn försöker ta ner gitarren, vilket i värsta fall kan leda till att gitarren ramlar ner på huvudet. Således är syftet med låsmekanismen att hålla gitarren på plats, d.v.s. en säkerhetsaspekt som är viktig för att skydda gitarren.

Det finns till exempel gitarrhängare försedd med en självlåsande mekanism med rörliga byglar vilket innebär att byglarna stänger inne gitarren varje gång du hänger upp den, och öppnar när du lyfter ur den igen. Detta är den bästa låsmekanismen eftersom allt sker automatiskt.

Du kan givetvis välja en modell utan låsmekanism, men då måste du vara medveten om att gitarren inte kommer hänga tillnärmelsevis lika säkert.

3. Dimensioner

Förutom slitytorna och låsmekanismerna är dimensionerna nånting du måste ha i åtanke. Har du redan en vägg fylld av tavlor, hyllor och andra föremål så måste du mäta hur mycket avstånd du behöver för gitarrhängaren. Annars finns risken att det kommer se asymmetrisk ut. Därför ska du försöka visualisera hur väggen kommer se ut med gitarren hängandes, samt mäta exakt hur lång gitarren är. På så vis kan du föreställa dig hur det kommer se ut, och placera gitarrhängaren därefter.

Trots att det kan tänkas självklart att ta mått så är det förvånansvärt många som inte tänker på detta. Så glöm inte att mäta innan!

4. Installation och montering

Den sista saken vi vill informera dig om i denna köpguide är också det som är den huvudsakliga nackdelen med gitarrhängare, nämligen att den måste monteras på väggen. Fastän många inte anser att det är ett problem med att skruva och montera saker och ting, är det definitivt många konsumenter som skräms av bara tanken. Det är nämligen så att du behöver använda en borr för att borra ett två hål i väggen där du sedan fäster skruvarna som håller gitarrhängaren på plats. Saknar du kunskap om detta så ska du absolut inte försöka dig på det själv, utan då ska du kontakta en professionell hantverkare som kan säkerställa att allt går rätt till.

Problemet med monteringen är att långt ifrån alla svenska äger sin egen lägenhet, och får därför inte skruva i väggarna. Tillhör du denna grupp så är ett gitarrställ att föredra.

gitarrhängare

Användningsområde för gitarrhängare

Somliga är uppfattningen att en gitarrhängare enbart kan användas för gitarrer. Men faktum är att det kan användas för allt ifrån banjo, ukelele och mandolin också. Därmed finns det flera användningsområden. Med det sagt är det vanligaste användningsområdet en akustisk gitarr eller en elgitarr.

Fördelar med gitarrhängare

De största fördelarna med denna produkt är utseendet, bekvämligheten och säkerheten. Men en fördel som få nämner är att det bjuder in till gitarrspelande, du vill helt enkelt spela mer och oftare eftersom gitarren ser så vacker ut på väggen.

 • Utseende
  Den primära fördelen med gitarrhängare är att det ser otroligt vackert ut med en gitarr hängandes på väggen. Särskilt snyggt blir det om du hänger flera gitarrer på olika höjd, det är verkligen svårslaget. Så om du inte längre vill vila guran på soffan eller mot väggen, så är det självklart att hänga den på väggen endast utifrån ett estetiskt perspektiv.
 • Det praktiskt bekväma
  Förutom utseendet är gitarrhängare även praktiska. Så fort du får ett infall att klinka på gitarren så går du bara till väggen och tar ner den. Detta är så pass inbjudande att många har vittnat om att de spelar mer när gitarren hänger på väggen, för den talar till en på ett annat sätt.
 • Ingen risk för att gitarren välter
  Något som få nämner med denna typ av vägghängare är säkerhetsaspekten. Eftersom gitarren sitter fast med en självlåsande mekanism så kommer gitarren inte att dunka ner i golvet om du i ett obevakat ögonblick råkar stöta in i gitarren när du raskt går förbi. Detta är även den huvudsakliga orsaken till varför så många barnfamiljer har de hängandes på väggen –  för det finns ju alltid en risk att ett barn blir nyfiket och börjar trycka på gitarren underifrån. Men tack vare byglarna så hålls guran på plats.

Nackdelar med gitarrhängare

Det finns även nackdelar med gitarrhängare. Dock finns det bara en som är tillräckligt kännbar för att nämna, men den är ack så viktig. Detta är monteringsaspekten vilket vi utvecklar mer nedan:

 • Installation och montering
  Som vi redan nämnt är monteringen och installationen den mest kännbara nackdelen med gitarrhängare. Antingen saknar du erfarenhet själv, vilket gör att du måste anlita en hantverkare vilket även kostar pengar; eller så har du inte tillåtelse till att skruva i väggarna för att du inte äger lägenheten utan har ett hyreskontrakt istället. Således är det många som avstår från att hänga gitarren på väggen på grund av dessa två anledningar.

När du ska köpa gitarrställ istället för gitarrhängare

Saknar du möjlighet att skruva i väggarna på grund av att du inte äger lägenheten, eller helt enkelt inte vill ha två hål i väggen, så har du ett alternativ. Detta alternativ stavas gitarrställ och är det mest traditionella sättet att förvara sin gitarr på. Nackdelen är att stället upptar utrymme på golvet – utrymme som du hade kunnat använda till något annat. Däremot är det som sagt ett perfekt alternativ om du inte vill eller har tillåtelse att skruva i väggarna.

gitarrhängare trä

Slutsats

Avslutningsvis hoppas vi att du nu vet mer om gitarrhängare än vad du visste innan. Glöm inte att tänka på att välja en modell med gummerade slitytor och låsmekanism. Därtill måste du mäta och visualisera hur det kommer se ut på väggen så det inte ser asymmetriskt ut.

Vidare är fördelarna att det ser snyggt ut, är praktiskt samt säkerställer att gitarren inte ramlar ner. Nackdelen är att du måste montera den i väggen som skruvas in med en borr – något många helst vill undvika.

Har du inte tillåtelse att skruva i väggarna, eller helt enkelt inte vill, så ska du fundera på att köpa ett gitarrställ istället.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.