HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Gitarrställ bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Gitarrhängare svart
Bäst-i-test 2024

Gitarrställ bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Gitarrhängare svart

Gitarrhängare svart
 • Otroligt vackert trä
 • Vadderad stoppning
 • Passar alla typer av gitarrnackar
 • Full monteringssats ingår
 • Utmärkta recensioner
 

2. Gitarrstativ för 5 gitarrer

Gitarrstativ för 5 gitarrer
 • Gitarrstativ från Fender
 • Plats för max 5 gitarrer
 • Vadderat stöd
 • Enkel montering
 • Superb kvalitet
 

3. Gitarrställ golv svart

Gitarrställ golv svart
 • Fällbar för smidig transport
 • Plats för 1 gitarr/bas
 • Tillverkad av robust stål
 • Väger endast 900 g
 • Billigaste valet
Innehåll [ visa ]

Gitarrställ

Ett gitarrställ är ett snyggt sätt att förvara din gitarr, bas, banjo, ukulele eller mandolin. De funkar för både akustiska och elektriska gitarrer. Inte nog att det skyddar ditt instrument, utan det är också en väldigt snygg inredningsdetalj. Det är anledningen till varför så många människor har ett gitarrställ i sitt hem, trots att de inte ens kan slå an ett öppet C-ackord. Men det främjar också kreativiteten eftersom gitarren bli mer lättillgänglig.

Dock är det svårt för många att veta huruvida de ska välja ett gitarrställ avsett för vägg eller golv. Eller om ett gitarrstativ för flera gitarrer passar dem bättre. Därför har vi skrivit ihop en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver tänka på för att göra ett så informerat val som möjligt. Dessutom lyfter vi även upp nackdelarna så du vet vad du kan förvänta dig.

Börja därför med att förkovra dig nedan för att sedan välja de bästa gitarrstället utifrån dina behov från topplistan högst upp på sidan.

Typer av gitarrställ

Det finns huvudsakligen två typer av gitarrställ att välja mellan. Antingen köper du ett ställ avsett för att stå på golvet, eller så köper du en s.k. gitarrhängare som du hänger upp på väggen. Vilka för- och nackdelar som finns med respektive typ kommer vi gå igenom härnäst.

gitarrställ

Gitarrhängare på vägg

Låt oss börja med det ställ som även kallas för gitarrhängare på vägg. Detta är en fiffig liten konstruktion som består av ett träblock som skruvas in i väggen, med en skumskyddad nackhållare fastskruvad med några centimeters avstånd från träblocket. På så vis kan du hänga gitarren på väggen utan att gitarrkroppen vidrör väggen. Dessa är lätta att installera tack vare de medföljande gipspluggarna och skruvarna. Men har du ingen tidigare erfarenhet av att skruva i väggar så rekommenderar vi att du kontaktar en hantverkare.

Detta alternativ, till skillnad från ett på golvet stående gitarrställ, är perfekt för dig som har begränsat utrymme och därför föredrar att hänga gitarren på väggen.

gitarrställ vägg

Vidare är en gitarrhängare på väggen mycket stilrent, och kan med fördel kombineras med flera som sitter jämte varandra. Det du ska tänka på här är att välja ett träslag på träblocket som sticker ut och kontrasterar mot din övriga inredning på ett balanserat sätt. Exempelvis är ek och bok populärt.

Trots att gitarrhängare på vägg är praktiskt och stiligt så kräver det tyvärr montering, vilket är den enda nackdelen.

Fördelar:

 • Praktiskt om du inte har mycket utrymme
 • Estetiskt tilltalande
 • Går att montera många jämte varandra om du har flera gitarrer

Nackdelar:

 • Kräver kunskap om montering

Gitarrställ på golv

Alternativet till en gitarrhängare på väggen är ett gitarrställ på golvet. Detta är det vanligaste valet som konsumenter gör eftersom de slipper monteringen. Dessutom är det många som bor i hyresrätt och därför saknar tillåtelse att skruva i väggarna. Så detta är ett förträffligt alternativ till dig som vill ha en enkel, simpel och billig lösning.

Ett gitarrställ på golv har i de flesta fall endast plast för en gitarr, men det finns de som får plats med 2-3 gitarrer och fler. Vidare är det perfekt att placera i hörnet i hallen eller i vardagsrummet då det definitivt kommer till sin rätta i rumshörn.

gitarrställ golv

I dessa ställ kan du ställa allt från akustiska och elektriska gitarrer, till baser, mandoliner och banjos. Dock måste du i vissa unika fall dubbelkolla detta då somliga gitarrer är för stora för vissa gitarrställ.

Fortsättningsvis är gitarrställ på golv ultimat för dig som lär dig spela i soffan, för du kan ha stället precis bredvid och således alltid ha åtkomst så fort kreativiteten knackar på din dörr.

Fördelar:

 • Billigaste alternativet
 • Ingen montering krävs
 • Väldigt snyggt att placera i ett rumshörn för utfyllningens skull
 • Gitarren blir mer lättåtkomlig

Nackdelar:

 • Många modeller har undermålig kvalitet

Så väljer du gitarrställ

Innan du köper ett gitarrställ finns det några saker du ska tänka på. För det första kan du antingen välja ett stativ med plats för flera gitarrer, eller ett ställ med plats för en gitarr. För det andra måste du välja ett snyggt och slittåligt material. För det tredje får du inte glömma dubbelkolla att väska ingår. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du måste tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Stabilitet

Har du nån gång satt ner en gitarr i ett instabilt gitarrställ så vet du hur svajigt det känns. Orsaken till att detta sker är att ställets ben inte är på samma nivå, varpå ett av benen alltid är i luften. Detta kan få förödande konsekvenser om det står en svindyr elgitarr i stället. Därför uppmanar jag dig att känna på de olika modellerna i en fysisk butik. På så vis kan du dra, känna och klämma för att få en tydligare bild över dess kvalitet och inte minst – stabilitet.

Fällbar

Befinner du dig ofta på springande fot med gitarren – antingen till replokaler, skolan eller till vännerna – så ska du välja ett fällbart gitarrställ. På så vis kan du vika ihop stället så det tar minimalt med plats. Därefter placerar du det med enkelhet i en gig bag för att medtagas varhelst du vill. Väljer du inte en fällbar modell kommer stället vara otympligt att både transportera och lagra.

Väska

Somliga gitarrställ levereras med en medföljande väska i vilken du placerar stället när du inte är hemma. Detta är praktiskt om du ofta spelar ute, men inte lika nödvändigt om du har för vana att spela i din bostad. Dock är det viktigt att känna till denna faktor så du får ett extra skydd om du behöver. Dessutom kan du alltid förvara gitarrstället i väskan om du behöver stuva in det i ett förråd.

Gitarrstativ med plats för flera gitarrer

Eftersom gitarrställ i regel endast har plats för en gitarr, är det många som köper ett gitarrstativ istället. På så vis får man plats med flera gitarrer, baser och varför inte en banjo. Hur många gitarrer som får plats varierar, men vanligtvis får kan du vila 2-3 gitarrer på stativet. Dock finns det gitarrstativ med plats för mellan 5-10 gitarrer. Dessa tenderar att vara något dyrare än gitarrställ på grund av att de kan husera flera instrument. Dessutom upptar det avsevärt mer plats i din bostad. Men har du flera gitarrer så är detta i princip ett måste, för alternativet är att köpa ett gitarrställ för varje gitarr, vilket snabbt blir dyrt och opraktiskt.

Därmed finns det alternativ för dig som behöver plats för flera gitarrer.

Justerbar höjd

De mest exklusiva gitarrställen ger dig möjligheten att med ett reglage anpassa höjden. Detta är bra om du i dagsläget behöver böja ryggen för att plocka upp gitarren. Speciellt för dig med ryggproblem. Orsaken till varför det är så bra är för att en gitarr kan väga många kilo, och måste man då böja sig och lyfta med ryggen varje gång så kommer belastningen tillslut att påverka muskler och leder. Således ska du – om du har ryggproblem eller liknande – alltid välja ett gitarrställ med justerbar höjd. Givetvis kostar det mer men det är värt det i längden.

 • Perfekt för dig med ryggproblem

Material

Gitarrställ är vanligtvis tillverkade i antingen plast, metall eller trä. De billigaste modellerna är undantagslöst gjorda av plast då det är billigast. Sedan är de omslutna av gummi där gitarrkroppen och gitarrhalsen möter stället. Annars finns det risk för repor. Så hittar du ett gitarrställ utan gummistöd så ska du absolut inte köpa det.

Men det finns som sagt även modeller tillverkade i trä, och detta är det som finsmakarna föredrar. Det finns väldigt vackra träställ i ek, bok och mahogny. Därtill har de inte sällan snirkligt vackra former som gör att de ser unika ut.

 • Välj mellan trä, plast eller metall

Pris

Ett gitarrställ kostar endast mellan 100 – 2000 kronor beroende på hur många gitarrer som ska få plats, materialet, huruvida den är fällbar – samt om det är ett ställ för golv eller vägg. Nybörjare väljer alltsomoftast att köpa ett ställ för max 200 kronor. Problemet med detta är kvaliteten inte är lika bra, och detta kan i värsta fall leda till att stället ger vika varpå gitarren dunsar ned i golvet. Därför rekommenderar vi att du lägger några extra hundralappar på ett gitarrställ i trä eller metall så det håller i flera år.

gitarrrhängare

Varför du behöver gitarrställ

Att lära sig spela ett instrument är en tillräckligt dyr hobby, så varför ska man då köpa ett gitarrställ, är det många som frågar. Orsaken till varför detta är bra är dels på grund av att de skyddar gitarren på än bättre sätt än om du lagt den på golvet. Vidare är den mer lättillgänglig vilket gör att du kommer spela oftare. Men utöver dessa praktiska skäl så är det otroligt snyggt att ha ett stiligt gitarrställ i sin bostad.

Lär mer nedan om varför det är så bra nedan:

1. Skyddar instrumenten

De flesta som lirar gitarr hemma tenderar att antingen lägga den på golvet eller luta den mot väggen när de är klara. Problemet med detta är att det lätt uppstår repor, framförallt om den från sin lutande ställning ramlar ned på golvet. Dessutom samlar den mindre damm i upprätt läge – en fördel som få nämner men som är ack så viktig.

Genom att använda ett gitarrställ skyddar du alltså gitarren eller basen, samtidigt som den hålls ren och lättåtkomlig.

2. Främjar kreativiteten

Har du nån gång suttit i soffan och fått impulsen att spela några ackord på gitarren, men avbrutit tanken på grund av att den står för långt ifrån. Då är du inte ensam. De flesta vittnar om att deras gitarrspelande minskar om de inte har allt på samma plats, d.v.s. plektrum, capo, gitarrsträngar och gitarrstämmare. Men har du ett gitarrställ så kommer gitarren och alla nämnda tillbehör alltid finnas på samma plats. Detta innebär att chansen för att spela när lusten faller in ökar eftersom det är så lättillgängligt.

Därtill vet du alltid var gitarren ska stå, så du behöver aldrig gå runt och leta efter den och i själva letandet förlora intresset. Därmed främjar det kreativiteten kraftigt!

3. Gitarrställ som inredningsdetalj

Det finns en anledning till varför så många icke-gitarrspelande människor har en gitarr med tillhörande gitarrställ hemma i nåt hörn. Varför? Jo, för att det ser snyggt ut. Således används detta ställ även som inredningsdetalj av de som inte ens kan slå an ett öppet G-ackord. Och detta är inte fel på nåt sätt, för vet du vad – det är otroligt vackert att ha en gitarr lutandes i perfekt vinkel medan ett vackert sensommarljus smeker gitarrens vackra form. Det är inbjudande för vem som helst att lära sig spela gitarr.

Således kan du använda ett gitarrställ trots att du inte kan spela, det är nämligen så pass snyggt.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.