HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Gitarrstämmare bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Korg Sledgehammer
Bäst-i-test 2024

Gitarrstämmare bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Korg Sledgehammer

Korg Sledgehammer
 • Hög-synlighet 3D visuella mätardisplay för enkel avläsning i realtid
 • Imponerande stämningsnoggrannhet på /-0,1 cent för perfekt tonhöjd
 • Enkel transfer-funktion för snabb justering av flera strängar
 • Kompakt och lätt design för enkel portabilitet
Nackdelar:
 • Dyrare än många andra stämapparater
 

2. Ortega OCAT-2BK

Ortega OCAT-2BK
 • Flexibla mikrofon- och vibrationsinställningar
 • Tydlig digital skärm som är läsbar även i svagt ljus
 • Imponerande frekvenskalibrering mellan 410Hz – 490Hz
 • Inbyggd visuell metronom för att hjälpa till med timing och rytmik
 • 360 graders rotation som passar både höger- och vänsterhänta spelare
Nackdelar:
 • Inlärningskurva för att bli bekant med alla funktioner
 

3. Clip-On-stämapparat

Clip-On-stämapparat
 • Praktisk clip-on design för enkel användning
 • Lättläst och upplyst skärm för snabb och effektiv inställning
 • Hög precision och standardhöjd på 440Hz
 • Inbyggt litiumjonbatteri för bekväm uppladdning och användning
Nackdelar:
 • Skärmen är svår att läsa i direkt solljus
Innehåll [ visa ]

Bäst gitarrstämmare → Bäst-i-test (2024) — Perfekt tonhöjd

Att hålla din gitarr i perfekt tonhöjd är av yttersta vikt för att säkerställa att ditt spel låter bra och harmoniskt. En gitarrstämmare är ett oumbärligt verktyg som hjälper dig att justera strängarna till rätt frekvens, så att du kan spela med precision och njuta av en optimal ljudkvalitet. Med teknologins framsteg har stämapparaterna blivit alltmer avancerade och användarvänliga, vilket gör det möjligt för både nybörjare och erfarna gitarrister att dra nytta av deras fördelar.

I denna guide kommer vi att utforska de bästa gitarrstämmarna 2024 och ge dig all den information du behöver för att göra ett välgrundat köpbeslut. Oavsett om du är en professionell gitarrist eller en entusiastisk nybörjare, kommer denna artikel att guida dig genom för- och nackdelar med olika stämapparater och ge dig insikter om vilka funktioner du bör leta efter.

Bästa gitarrstämmare 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Korg Sledgehammer

Bästa gitarrstämmaren 2024
Korg Sledgehammer

Korg Sledgehammer Pro Clip-On förtjänar definitivt första platsen i vårt bäst-i-test av gitarrstämmare 2024. Denna stämapparat är inte bara ett visuellt och ergonomisk mästerverk, utan också en pålitlig och precis följeslagare för professionella gitarrister och basister.

En av de mest slående funktionerna hos Korg Sledgehammer är dess 3D-visuella display. Denna eleganta skärm gör det möjligt att snabbt och enkelt avläsa stämningsinformation i realtid. Det detaljerade och lättlästa gränssnittet ger en djupgående visuell representation av tonhöjden, vilket ger en intuitiv och engagerande upplevelse för användaren. Oavsett om du spelar på en mörk scen eller i starkt dagsljus, kommer denna stämmare att vara lätt att läsa och hjälpa dig att uppnå perfekt tonhöjd.

Stämapparatens imponerande stämningsnoggrannhet på /-0,1 cent är ett tecken på dess höga kvalitet och precision. Med denna nivå av exakthet kan du vara säker på att din gitarr, bas eller ukulele är perfekt stämd för att ge den bästa ljudkvaliteten och harmonin. Detta är särskilt viktigt för professionella musiker som strävar efter en professionell och tydlig ljudproduktion.

En annan fördel med Korg Sledgehammer är dess enkla transfer-funktion. Med bara ett knapptryck kan du enkelt överföra den stämda tonen från en sträng till en annan, vilket sparar tid och ansträngning när du stämmer ditt instrument. Detta gör det möjligt för dig att upprätthålla konsistens i tonhöjd och snabbt justera flera strängar med lätthet.

När det gäller detekteringsområdet har Korg Sledgehammer imponerande kapacitet. Den kan upptäcka toner från A0 (27.50 Hz) upp till C8 (4186 Hz), vilket täcker ett brett spektrum av gitarr- och basfrekvenser. Detta gör att den kan användas för en mängd olika instrument och möjliggör noggrann stämning för både höga och låga toner.

Stämapparatens kompakta och lättviktiga design gör den enkel att ta med sig överallt. Med sina mått på endast 62 x 62 x 53 mm och en vikt på 28 g inklusive batteri, är den bekväm att bära i fickan eller instrumentväskan utan att lägga till överflödig tyngd.

Summa summarum är Korg Sledgehammer Pro Clip-On enastående på alla sätt och förtjänar sin första plats i vårt bäst-i-test av gitarrstämmare. Dess 3D-visuella display, imponerande stämningsnoggrannhet, enkla transfer-funktion och kompakta design gör den till ett oumbärligt verktyg för professionella gitarrister och basister.

Fördelar:

 • Hög-synlighet 3D visuella mätardisplay för enkel avläsning i realtid
 • Imponerande stämningsnoggrannhet på /-0,1 cent för perfekt tonhöjd
 • Enkel transfer-funktion för snabb justering av flera strängar
 • Kompakt och lätt design för enkel portabilitet

Nackdelar:

 • Dyrare än många andra stämapparater


9/10
EXPERTBETYG

2. Ortega OCAT-2BK

Frekvenskalibrering mellan 410Hz - 490Hz
Ortega OCAT-2BK

Ortega OCAT-2BK är en grymt bra gitarrstämmare som säkrade sin plats som den näst bästa i vårt bäst-i-test. Denna stämapparat imponerar med sin precision, mångsidighet och användarvänlighet och är ett oumbärligt verktyg för gitarrister, basister, orkestermusiker och mer.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Ortega OCAT-2BK är dess flexibilitet när det gäller stämningslägen. Den erbjuder både mikrofon- och vibrationsinställningar, vilket gör det möjligt att stämma ditt instrument i olika miljöer, oavsett om det är tyst eller bullrigt omkring dig. Detta gör att du kan uppnå en hög grad av precision och noggrannhet när du stämmer ditt instrument, oavsett om du befinner dig på en live-scen eller i ditt eget övningsrum.

Den digitala skärmen på OCAT-2BK är en av dess mest användarvänliga funktioner. Med en enkel läsbarhet även i svagt ljus kan du snabbt och enkelt avläsa tonhöjden och göra justeringar med precision. Den tydliga och tydligt synliga displayen gör att du kan stämma ditt instrument utan att behöva gissa eller förlita dig på ditt öra ensamt.

En annan fördel med Ortega OCAT-2BK är dess imponerande frekvenskalibrering. Med en omfattning mellan 410Hz och 490Hz kan du finjustera tonhöjden efter dina egna preferenser och behov. Detta gör att du kan anpassa stämningen för att passa din spelstil och musikaliska smak, vilket ger dig en skräddarsydd upplevelse varje gång du stämmer ditt instrument.

Ett spännande tillägg till OCAT-2BK är dess inbyggda visuella metronom. Detta är en praktisk funktion som hjälper dig att hålla takten och utveckla en stabil rytmik när du spelar. Metronomen ger dig den extra fördelen att kunna öva och förbättra din timing och spelteknik medan du spelar ditt instrument.

Ytterligare en fördel med denna gitarrstämmare är dess 360 graders rotation. OCAT-2BK är utformad för att vara användbar för både höger- och vänsterhänta spelare. Detta innebär att du kan använda stämmaren bekvämt oavsett vilket instrument eller vilken spelstil du har. Den flexibilitet och anpassningsbarhet som den här stämmaren erbjuder är verkligen imponerande.

Observera att det kan finnas en hög inlärningskurva för att bli bekant med gitarrstämmarens olika inställningar och funktioner. Givetvis beror detta på din tidigare erfarenhet, men vi tyckte att det var lite komplicerat. Så vi anser följaktligen att det är viktigt att överväga denna faktor innan du köper.

Med det sagt är Ortega OCAT-2BK en riktigt kvalitativ gitarrstämmare som förtjänar sin plats som en av de bästa på marknaden. Med sin precision, flexibilitet och användarvänlighet är det ett oumbärligt verktyg för musiker som strävar efter perfekt tonhöjd och kvalitet i sitt spel. Överväg dock de potentiella negativa aspekterna och se till att stämmaren passar dina specifika behov innan du gör ditt val.

Fördelar:

 • Flexibla mikrofon- och vibrationsinställningar
 • Tydlig digital skärm som är läsbar även i svagt ljus
 • Imponerande frekvenskalibrering mellan 410Hz – 490Hz
 • Inbyggd visuell metronom för att hjälpa till med timing och rytmik
 • 360 graders rotation som passar både höger- och vänsterhänta spelare

Nackdelar:

 • Inlärningskurva för att bli bekant med alla funktioner


7/10
EXPERTBETYG

3. Clip-On-stämapparat

Med uppladdningsbart batteri
Clip-On-stämapparat

Denna smidiga clip-on-stämmare är en oumbärlig partner för gitarrister, basister, violinister, ukulelespelare och mer, oavsett om du befinner dig på scenen, i studion eller i övningslokalen.

Det första som imponerar med denna gitarrstämmare är dess praktiska clip-on design. Du behöver inte längre oroa dig för extra strömkällor eller pedaler - bara klipp fast den på din akustiska gitarr, ukulele eller något annat akustiskt instrument och börja stämma. Detta gör den otroligt bekväm och användarvänlig för musiker som är på språng eller som vill ha enkel åtkomst till stämning när som helst.

Stämapparatens lättlästa, upplysta skärm är en av dess stora fördelar. Den garanterar snabb och effektiv inställning även under utmanande scenbelysning eller i mörkare miljöer. Du kan lita på att skärmen ger tydliga och tydliga avläsningar av tonhöjden, vilket sparar tid och frustration när du finjusterar din gitarr eller andra instrument.

När det gäller precision och noggrannhet levererar denna gitarrstämmare på högsta nivå. Den har en standardhöjd på 440Hz, vilket är branschstandard för inställning av tonhöjd. Det breda frekvensområdet säkerställer att den kan användas för olika instrument och att du kan uppnå en korrekt tonhöjd oavsett vilken du spelar på.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna Clip-On-gitarrstämmare är det inbyggda litiumjonbatteriet. Istället för att behöva byta ut batterier kan du enkelt ladda upp den via en USB-kabel och vara redo att använda den när som helst. Detta sparar inte bara pengar och tid på att köpa och byta ut batterier, utan bidrar också till att minska miljöpåverkan genom att undvika onödigt batteriavfall.

Även om denna gitarrstämmare har många fördelar finns det vissa aspekter som kan vara mindre positiva för vissa användare. Till exempel kan clip-on-designen vara lite otymplig på vissa gitarrhalsar. Vissa användare har också rapporterat att skärmen kan vara svår att läsa i direkt solljus. Det är således viktigt att överväga dessa faktorer och se till att stämapparaten passar dina specifika behov och preferenser innan du gör ett köpbeslut.

Sammanfattningsvis är denna uppladdningsbara Clip-On-gitarrstämmaren en pålitlig och mångsidig partner för alla musiker som strävar efter perfekt tonhöjd. Dess clip-on-design, lättlästa skärm, imponerande precision och det bekväma inbyggda litiumjonbatteriet gör den till ett utmärkt val för både professionella och amatörmusiker. Överväg dock de potentiella nackdelarna för att se till att den passar dina specifika behov innan du köper den.

Fördelar:

 • Praktisk clip-on design för enkel användning
 • Lättläst och upplyst skärm för snabb och effektiv inställning
 • Hög precision och standardhöjd på 440Hz
 • Inbyggt litiumjonbatteri för bekväm uppladdning och användning

Nackdelar:

 • Skärmen är svår att läsa i direkt solljus


Innan du köper gitarrstämmare — Tänk på dessa 5 faktorer

Att välja rätt gitarrstämmare kan göra en betydande skillnad i ditt musikaliska uppträdande och upplevelse. För att hjälpa dig att fatta ett informerat beslut har vi sammanställt en köpguide med några viktiga faktorer att tänka på innan du köper en stämapparat. Läs vidare för att lära dig mer om var och en av dessa faktorer och hur de kan påverka ditt val.

1. Typ av stämapparat

Det finns olika typer av stämapparater att välja mellan, var och en med sina egna unika fördelar och användningsområden.

 • Clip-on: Clip-on är bland de mest populära alternativen. Dessa kompakta stämmare fästs direkt på gitarrhalsen med hjälp av en klämma. Det är enkelt att använda och kräver ingen ytterligare utrustning. Clip-on-stämmare är lätta att transportera och kan enkelt tas med överallt. De är idealiska för spelare som ständigt är på språng och behöver en bekväm och snabb lösning för att stämma sina instrument.
 • Pedalstämmare: Pedalstämmare är vanligtvis mer avancerade och exakta. Dessa gitarrstämmare är integrerade i effektpedaler och ger en mer professionell och robust lösning. Med en pedalstämmare kan du stämma ditt instrument med hög precision och anpassa inställningar efter dina behov. Pedalstämmare är populära bland professionella musiker och studioanvändare som kräver högsta möjliga stämningsnoggrannhet och flexibilitet. Dock är de betydligt dyrare än Clip-ons.
 • Appbaserade stämmare: Appbaserade stämmare är ett relativt nytt alternativ som har blivit alltmer populära. Dessa gitarrstämmare kan användas på din smartphone eller surfplatta och kräver ingen separat enhet. Genom att använda mikrofonen på din enhet kan appen analysera tonhöjden och visa dig den aktuella stämningen. Appbaserade stämmare är dock inte lika exakta som Clip-on och pedalstämmare, men det är ofta ett billigare alternativ.

2. Noggrannhet

Noggrannhet är en av de mest avgörande faktorerna när det gäller att välja en gitarrstämmare. Det handlar om att uppnå den exakta tonhöjden för varje sträng på ditt instrument för att säkerställa att du spelar i harmoni med andra musiker och att få fram det bästa ljudet.

Noggrannheten mäts vanligtvis i cent, som är hundradelar av en halvton. Ju lägre siffran är, desto mer exakt och noggrann är stämapparaten. En noggrannhet på /-1 cent eller bättre anses vara tillräckligt för de flesta användare.

En hög noggrannhet är särskilt viktig för professionella musiker och studioanvändare som strävar efter att få fram den perfekta tonhöjden. Det kan vara avgörande för att skapa en välbalanserad och harmonisk ljudbild, särskilt när man spelar i ensembles eller inspelningar.

Tips: Vissa gitarrförstärkare har inbyggda stämapparater, och då behöver du inte ens köpa en gitarrstämmare!

3. Lättläst skärm

En lättläst skärm är en av de viktigaste egenskaperna hos en gitarrstämmare, eftersom den gör det möjligt att snabbt och enkelt avläsa tonhöjden och göra nödvändiga justeringar. När du väljer en stämapparat bör du överväga olika faktorer som påverkar skärmens tydlighet och synlighet i olika ljusförhållanden.

 • Storleken på skärmen: Storleken på skärmen är en viktig faktor att tänka på. En skärm med tillräckligt med utrymme ger tydligare och lättlästa siffror och indikatorer. En för liten skärm kan göra det svårt att avläsa tonhöjden korrekt och kan leda till felaktiga justeringar.
 • Kontrast: Kontrast är också avgörande för att skärmen ska vara lättläst. En tydlig kontrast mellan siffrorna/indikatorerna och bakgrunden gör det enklare att avläsa tonhöjden även under olika ljusförhållanden. En välbalanserad kontrast minskar risken för felaktiga avläsningar och bidrar till en smidig stämning.
 • Bakgrundsbelysning: Bakgrundsbelysning är en annan viktig faktor att överväga, särskilt om du spelar på scenen eller i mörkare miljöer. En skärm med en tydlig och jämn bakgrundsbelysning gör det möjligt att läsa av tonhöjden även i svagt ljus eller i totalt mörker. Detta är särskilt viktigt för liveframträdanden eller inspelningar där belysningen kan vara begränsad.
 • 3D-display: De bästa gitarrstämmarna tar skärmens tydlighet och läsbarhet till en helt ny nivå genom att inte sällan ha en avancerade 3D-display. Denna typ av skärm ger en djupgående visuell representation av tonhöjden och ger en mer engagerande och interaktiv upplevelse för användaren. Med en 3D-display kan du enklare och mer intuitivt avläsa tonhöjden och göra exakta justeringar.

4. Batteritid och strömkälla

Batteritid och strömkälla är två ytterligare faktorer att överväga när du väljer en gitarrstämmare. Det är viktigt att ha tillräckligt med ström för att kunna använda stämapparaten när du behöver den som mest.

Många stämmare använder vanliga batterier som strömkälla. Detta kan vara praktiskt eftersom du enkelt kan byta ut batterierna när de tar slut. Det är viktigt att tänka på batteriets livslängd och hur länge det kommer att räcka under användning. Vissa stämmare har lång batteritid och kan hålla i flera timmar eller till och med dagar med kontinuerlig användning. Att ha en lång batteritid är särskilt viktigt om du spelar mycket eller är ofta på resande fot, så att du inte behöver oroa dig för att batteriet tar slut mitt i en spelning eller stämningssession.

För dem som föredrar uppladdningsbara batterier kan det vara en fördel att välja en gitarrstämmare med inbyggt uppladdningsbart batteri. Detta kan vara mer kostnadseffektivt och miljövänligt, eftersom du inte behöver köpa och byta ut batterier regelbundet.

5. Anpassningsbarhet och extra funktioner

Anpassningsbarhet och extra funktioner är viktiga faktorer att överväga. Det handlar om att hitta en gitarrstämmare som kan anpassas efter dina spelstilar och preferenser för att förbättra din musikaliska upplevelse.

 • Referenstoner: En av de viktiga anpassningsmöjligheterna är möjligheten att ställa in olika referenstoner. Referenstonen är den ton som stämapparaten använder som utgångspunkt för att bestämma tonhöjden på ditt instrument. Vissa gitarrstämmare tillåter dig att justera referenstonen inom ett visst frekvensområde, vilket kan vara användbart om du spelar i olika musikaliska sammanhang eller behöver anpassa tonhöjden efter specifika önskemål.
 • Alternativa stämningar: Möjligheten att använda alternativa stämningar är en annan fördel hos vissa gitarrstämmare. Detta kan vara särskilt användbart om du spelar i genrer eller musikstilar som kräver stämningar som avviker från standardstämningen. Att kunna stämma ditt instrument i alternativa stämningar med hjälp av din stämapparat kan spara tid och ansträngning och göra det möjligt för dig att utforska nya ljudlandskap.
 • Inbyggd metronom: Extra funktioner som inbyggd metronom kan vara ett stort plus för många musiker. En inbyggd metronom gör att du kan träna din rytmik när du spelar. Detta kan vara särskilt användbart för nybörjare eller för de som vill förbättra sin tajming och precision i sitt spel.

gitarrstämmare bäst i test

Vanliga frågor och svar om gitarrstämmare

Vilken typ av gitarrstämmare är bäst?

Valet av bästa gitarrstämmare beror på dina individuella behov och preferenser. Clip-on-stämmare är kompakta och praktiska för resande musiker, medan pedalstämmare erbjuder avancerade funktioner. Appbaserade stämmare är bekväma för dem som föredrar billiga digitala lösningar.

Hur noggrann bör en gitarrstämmare vara?

En noggrannhet på /-1 cent eller bättre anses vara tillräckligt för de flesta användare. Detta gör det möjligt att uppnå en korrekt tonhöjd och spela i harmoni med andra musiker. För professionella musiker och studioanvändare kan en högre noggrannhet vara viktig för att uppnå perfektion i ljudet.

Vilken typ av skärm är bäst på en gitarrstämmare?

En lättläst skärm med tydliga siffror och indikatorer är viktig för en smidig stämning. En skärm med lämplig storlek, bra kontrast och bakgrundsbelysning gör det enklare att avläsa tonhöjden även i olika ljusförhållanden. Avancerade 3D-displayer kan även ge en mer engagerande visuell upplevelse.

Vilken typ av batteri har stämapparater?

Många använder vanliga batterier som CR2032, vilket är enkelt att byta ut. Vissa stämmare har inbyggda uppladdningsbara batterier för att minska behovet av att köpa nya batterier. Valet beror på dina preferenser och behov, men se till att stämapparaten har tillräcklig batteritid för att möta dina krav.

Vilka extra funktioner bör jag leta efter i en gitarrstämmare?

Extra funktioner kan inkludera justerbar referenston, möjlighet att använda alternativa stämningar och inbyggd metronom. Dessa funktioner kan vara användbara för att anpassa stämningen efter olika musikaliska sammanhang och för att träna din rytmik.

Är det möjligt att använda en gitarrstämmare för andra instrument?

Ja, många gitarrstämmare kan användas för andra stränginstrument som bas, ukulele m.fl. Vissa har specifika inställningslägen för olika instrument.


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.