HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

Hönshus bäst-i-test

🐦  OBS: Hitta flera kvalitativa hönshus hos Kellfri.

 

Komplett hönsgård

Komplett
 • 7 sidosektioner, nättak och dörr
 • Mat- och vattenbehållare
 • Perfekt för dig med många höns
 • Enkel att montera
 • Sektioner tillverkade i helsvetsat nät med metallrörsram
Läs mer »
 

Agda med utegård

Agda
 • Rengöringssystem
 • Skjutbar lycka vid ingången
 • Öppningsbar lucka till värpredet
 • Fin gångbräda
 • Vacker utegård
Läs mer »
 

Ester med utegård

Ester
 • Stor utegård och värprede
 • Snygg design
 • Lätt att sköta
 • Öppningsbar lucka till värprede
 • 4 nätfönster
 • Fin gångbräda
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Hönshus

Ett hönshus är både mysigt och praktiskt och därför oerhört populärt bland husägare med tomt. Oavsett om du har en stor eller liten tomt så har du alltid plats för ett litet hönshus. Däremot är utbudet stort och det är svårt att veta vilket man ska välja. Därför har vi listat de bästa hönshusen i en bäst-i-test lista. På så vis behöver inte du läsa igenom varenda recensioner utan kan istället sondera i vår topplista baserat på dina behov. Vidare har vi skrivit en köpguide om allt du ska tänka på innan du gör ditt köp. Till exempel måste du fundera på om det ska vara vinterbonat och därmed isolerat. Oavsett om du vill hitta ett hönshus till salu eller bygga ett själv, har du alla nödvändiga instruktioner i denna guide. Börja med att ta steget att producera dina egna ägg istället för att köpa dyra ägg som är importerade från andra länder. Läs på nedan för att sedan göra ett så bra köpbeslut som möjligt.

Så väljer du hönshus

 1. Regler
  På grund av att kommunens regler beträffande hönshållning skiljer sig från kommun till kommun, är det av yttersta vikt att leta upp reglerna för just där du bor. Vanligtvis krävs det inget tillstånd för att äga några få hönor, men så fort du vill ha ett hönshus och bor i ett tätbebyggt område blir det genast svårigheter. Således ska ditt första steg vara att titta i den lokala regelboken så du inte köper ett hönshus helt i onödan.
 2. Vinterbonat
  För att hönsen ska trivas så bra som möjligt under vintern måste du ha ett vinterbonat hönshus. Orsaken är primärt att du vill skydda hönsen från frost, så trots att hönsen tål kyla så behöver du ändå visa omsorg för dem under vinterhalvåret. Därför har vi skrivit mer utförligt om isolerade varianter nedan.
 3. Antalet hönor
  Givetvis begränsar hönshusets storlek antalet höns som du kan ha. Till exempel är många populära modeller anpassade efter 4-5 hönor medan andra kan inackordera hela 20-30 höns. Dessutom går det att inhysa flera olika typer av djur desto större huset är. Vidare är det ett krav på att varje höna ska ha ett eget utrymme på 0,2 kvm, varför du måste räkna ut hur stort hus du behöver baserat på antalet hönor.  Därmed är storleken en av de viktigaste faktorerna att beakta innan du köper ett hönshus.
 4. Värpreden och sittpinnar
  Då alla hönshus är försedda med skiftande antal värpreden, ska du läsa produktbeskrivningen noggrant så du inte blir besviken. Dessutom skiljer de sig i storlek och utformning. Därjämte krävs det att du har många sittpinnar uppsatta i huset så hönsen har en bekväm och dräglig tillvaro.
 5. Design
  Det finns väldigt många fräcka och stilsäkra hönshus idag. Orsaken är att många husägare vill matcha husets färg med hönshusets. Eller så vill de helt enkelt bygga något kreativt och ovanligt Däremot ska du inte lägga alltför stor vikt vid designen då du enkelt kan måla om och bygga ut själv.
 6. Ritning
  Vill du bygga hönshuset själv har du fördelen att det redan finns mängder av ritningar från folk som redan gjort detta. Sålunda ska du välja en ritning med goda recensioner och följa den till punkt och pricka.
 7. Solljus
  För att garantera att hönsen får solljuset som krävs så ska du förse hönshuset med fönster som vetter mot söder. Dock måste du ha några fönster som vetter åt andra väderstreck också, så det inte blir en bastu för hönsen.

Hönshus på hjul

Fördelen med ett hönshus på hjul är att du smidigt kan förflytta det. Antingen mellan olika områden på tomten, eller mellan olika hus i olika städer. Oavsett vad ditt syfte är ska du tänka på att trailern under hönshuset ska vara robust, stabil och kvalitativ. Därför ska du lägga lite extra tid på att hitta ett bra fundament som tål att flyttas långa distanser utan att gå sönder. Dessutom skapar ett hönshus på hjul en tom yta under huset som du kan använda för förvaring eller underhåll. Dock är det betydligt dyrare med hjul, så tänk över om det verkligen är ett grundläggande krav för dig.

Bygga hönshus

Att bygga ett hönshus är faktiskt inte så svårt som du kan tro. Däremot krävs det såklart lite förkunskap om grundläggande snickeri. Börja med att titta på videon nedan som handlar om hur du bygger ett enkelt hönshus helt själv. På så vis slipper du den dyra kostnaden samtidigt som du får en självuppfyllande känsla över ditt eget bygge. Dock vill vi understryka att noga tänka igenom ditt bygge och göra ritningar som du följer noga. Summa summarum så ska du hitta ett hönshus till salu istället för att bygga själv om du känner dig osäker. Orsaken är att du lätt kan råka slösa massa pengar på de olika delarna som du i slutändan kommer slänga bort på grund av misslyckat bygge. Med det i åtanke har vi ändock gjort en lathund för dig som vill bygga hönshus själv:

 1. Inhandla virke och såga upp alla bitar.
 2. Olja in med träolja så det tål blåst och regn.
 3. Plantera betongfundamentet under marken – använd vattenpass!
 4. Använd en spikpistol för snabbare bygge.
 5. Gör ett enkelt tak, antingen ovanpå väggarna eller mellan dem, på videon nedan klämmer hon in taket mellan väggarna.
 6. Klart!

https://www.youtube.com/watch?v=remUkSQNGgA

Isolerat hönshus

Vill du verkligen visa omtanke för dina höns så ska du köpa ett isolerat hönshus. För det första säkerställer du att hönsen har det mysigt och mår bra under de iskalla vintermånaderna. För det andra anpassas temperaturen automatiskt genom den inbyggda termostaten. På så vis slipper du själv anpassa temperaturen gång efter gång. För det tredje så gör värmen att hönshuset förblir frostfritt. Trots att höns i regel tål låga temperaturer måste du likväl se till att det är frostfritt. Dessutom är det smart att ha en inhägnad i anslutning till hönshuset så hönsen kan gå runt fritt, och när de fryser för mycket går de tillbaka in i huset. Vidare ska du se till att väggarna är dubbelisolerade då du får bäst effekt då.

hönshus hönshus på hjul hönshus isolerat

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.