HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Julgransmatta bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Vit julgransmatta
Bäst-i-test 2024

Julgransmatta bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Vit julgransmatta

Vit julgransmatta
 • Vackert julmotiv
 • Kantband
 • Vattenavstötande
 • Vit päls
 • Diameter: 100 cm
 

2. Beige julgransmatta

Beige julgransmatta
 • Utmärkt kvalitet som andas lyx
 • Handgjord matta i jute
 • Samlar barr och skyddar golvet
 • Ramar snyggt in julgranen
 • 100 cm i diameter
 

3. Vattentät julgransmatta

Vattentät julgransmatta
 • Vattentät
 • Placera under julgransfoten
 • Skyddar golvet
 • Julig känsla
 • Tillverkad i jute
 

4. Julgransmatta med belysning

Julgransmatta med belysning
 • Ljusfärg: Varmvit
 • Antal lampor: 12
 • Typ av ljuskälla: LED
 • Strömbrytare: Nej
 • Medellivslängd (h): 5000
 • Kabellängd: 2 meter
Innehåll [ visa ]

Julgransmatta

En julgransmatta är ett ypperligt sätt att förhöja julstämningen. De placeras direkt under julgranen med syftet att komplettera estetiken. Dessutom samlar de upp barr så du slipper dammsuga stup i kvarten. Men framförallt är det väldigt snyggt om du har en vacker julgransmatta med snyggt motiv och har en drös med julklappar på mattan. Detta är något som både barn och vuxna älskar.  Därtill finns det särskilda mattor med belysning.

Däremot är det relativt svårt att veta vilken julgransmatta man ska välja. Det finns nämligen en uppsjö olika varianter i olika färger som vit, beige, grön och svart. Men även skiftande motiv och material. Vidare finns det olika mönster som t.ex. korsstygn och olika storlekar och former. Därför har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver veta. Börja således med att läsa på nedan för att sedan välja den matta som passar dina behov bäst.

Så väljer du julgransmatta

Innan du köper en julgransmatta måste du veta några saker. För det första måste du bestämma dig för användningsområdet, d.v.s. huruvida den ska användas under julgranen eller som dörrmatta. För det andra ska du välja rätt storlek utifrån storleken på julgranen. För det tredje finns det mattor med belysning som adderar en extra julkänsla. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna som du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

1. Användningsområdet

Det första du ska tänka på innan du köper en julgransmatta är var du tänker använda den, för det förändrar nämligen behovsbilden. Ämnar du använda den som dörrmatta måste den vara vattentät, medan detta inte är ett behov om du ska använda den inomhus. Dessutom måste mattan vara försedd med halkskydd så du och dina gäster inte halkar på väg in eller ut genom dörren.

Därmed kan du antingen använda en julgransmatta som dörrmatta inomhus eller utomhus. Ska den vara på insidan av dörren så kan du inte använda en broderad matta eftersom den inte suger upp fukt och smuts från skorna. Dessutom ska den ha en gummiplatta undertill som säkerställer att mattan inte rör sig.

julgransmatta vit

Förutom användningsområdet som dörrmatta är det faktiskt mest populärt att använda en julgransmatta under julgranen. Det skapar en fantastiskt mysig julkänsla som både barn och vuxna älskar. Dessutom är det otroligt snyggt när det ligger massor av julklappar på mattan medan julgransbelysningen kastar sitt sken över både granen julklapparna. Däremot måste du tänka på att välja rätt storlek på mattan så den inte är för liten eller för stor.

 • Glöm inte att det ska finnas halkskydd på en julmatta som ska användas dörrmatta utomhus.
 • En dörrmatta inomhus ska vara tillverkat i ett material som har bra uppsugningsförmåga.
 • En matta under julgranen är det vanligast användningsområdet.

2. Storlek

Nu när du känner till de tre primära användningsområdena för julgransmattor är det dags att prata om storlek. Detta är en mycket viktig faktor, för det sista man vill göra är att köpa en för liten matta som inte passar julgranen. Det ser futtigt ut och täcker varken julgranens storlek eller alla julklappar. Men det är också ett problem om du köper en stor julgransmatta för då kommer du få vika in mattan för att få plats med den – förutsatt att du inte har väldigt stort utrymme.

För att veta vilken storlek du ska välja så ska du mäta bredden på din julgran längst ner. Men det räcker inte, utan du ska även lägga till 50 cm på måttet du mätt fram. Annars kommer mattan med all säkerhet vara för liten för att dels samla upp allt julgransbarr, dels ha tillräcklig plats för julklapparna.

 • Välj inte en för stor eller för liten julgransmatta, för då täcker den vare sig barret eller julklapparna.
 • Mät storleken på julgranens undre del och addera sedan 50 cm i diameter – då får du rätt storlek på mattan.

3. Julgransmatta med belysning

Vill du göra julen ännu roligare så ska du välja en julgransmatta med belysning. Dessa mattor är utrustade med små ljuspunkter av LED-lampor som inte sällan skapar en konstellation av stjärnor för att addera extra julkänsla. Dessa mattor drivs av en nätadapter vilket innebär att du måste ha ett eluttag i nära anslutning till granen. Följaktligen måste du ta kabellängden i beaktande och mäta avståndet från där din julgran står idag, till eluttaget.

julgransmatta med belysning

Ytterligare en sak du ska tänka på om du funderar på att köpa en julgransmatta med belysning, är att den i vissa fall är blinkande. Och eftersom många klär sin julgran med blinkande julgransbelysning, måste du tänka på att blinkandet ska ske i samma intervall. Annars kommer det bara bli irriterande med alla dessa blinkande lampor. Utöver det så finns det mattor med belysning som kan användas utomhus, men då ska den vara IP44-klassificerad, annars är den inte vattentät.

 • En julgransmatta med belysning drivs av en nätadapter, så den måste vara nära ett eluttag, varför du måste mäta vilken kabellängd du behöver.

4. Färg

Ytterligare en faktor är vilken färg mattan ska ha. De vanligaste färgerna på en julgransmatta är vit, beige, grå, grön och svart. En vit matta under en grön julgran är otroligt snyggt, men det är nästan ännu snitsigare med en vit julgran och en vit matta undertill. Däremot är detta en smaksak så du bör välja utifrån vad du själv känner är snyggt. Men var inte rädd för att experimentera med en beige eller svart matta – det kan bli väldigt snyggt beroende på din övriga inredning.

5. Material

Materialet på en julgransmatta är också viktigt eftersom det påverkar utseendet. Exempelvis är vit päls otroligt populärt då det är fluffigt och skapar en härlig julkänsla. Många vill ju ha en ”white christmas” numera, d.v.s. en vit gran med vit belysning och en vit matta som pricken över i:et. Nackdelen med en matta i päls är att den lätt samlar på sig smuts. Dessutom är det svårt att få bort barr från den. Det som är bra med en julgransmatta av vit päls är att de har ett hål i mitten vilket gör att den fula julgransfoten döljs.

julgransmatta filt

Ett alternativ till päls är filt, det är något billigare och urvalet är bredare. Så vill du ha ett billigare alternativ till vit päls rekommenderar vi filt. Utöver dessa två material så går det givetvis att köpa klassiska tygmattor som är broderade – något som också inger en härlig julkänsla.

6. Motiv

Nu kommer vi till den faktorn som oftast avgör valet av julgransmatta, nämligen motivet. Det finns bland annat motiv med julgranar, hjärtan, renar, jultomtar och säckar. Men det finns även de med texter som t.ex. ”God Jul” och ”Gott Nytt År”. Förutom dessa finns det även enklare motiv som en rund krans som följer mattans runda form.

7. Vattentät

Ämnar du använda julgransmattan som dörrmatta eller under utomhusgranen, så ska du dubbelkolla att den är vattentät. Annars kommer den samla upp fukt och smuts och bli oanvändbar efter para ett par dagar. Trots att dessa mattor är dyrare än inomhusmodellerna så är det värt det om du vill kunna använda mattan i några år.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.