HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Julgransfot bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Krinner Julgransfot
Bäst-i-test 2024

Julgransfot bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Krinner Julgransfot

Krinner Julgransfot
 • Granen står rakt oavsett hur stammen ser ut
 • Fäst granen med pedalen
 • Extremt robust
 • Klarar julgranar med en längd upp till 250 cm
 • Inbyggd säkerhetskedja (motverkar att granen välter)
 • Vattenbehållare med indikator (3,5 liter)
Nackdelar:
 • Något kostsam
 

2. Benson Julgransfot Stand Deluxe

Benson Julgransfot Stand Deluxe
 • Stabil och klarar större granar, max 300 centimeter
 • Foten har tjock, matt metall som är anpassad för grövre stammar som t.ex. kungsgranar har
 • Diameter 40 cm, höjd 18 cm, innediameter på rör 16,5 cm, max stamdiameter 13 cm
 • Vikt 1,5 kg
 • Vattenmängd ca 3,2 liter beroende på stam
Nackdelar:
 • Kostar nästan 1000 kronor
 

3. Julgransfot Star Trading

Julgransfot Star Trading
 • Granfot med en grön plastbehållare och röda ben i metall
 • Anpassad för granar med basdiameter mellan 5,5-14 cm och en höjd upp till 250 cm
 • Vattenbehållaren rymmer ca 2,8 L
 • Billig och funktionell
Nackdelar:
 • Inte tillnärmelsevis lika stabil som de andra
Innehåll [ visa ]

Julgransfot

En julgransfot är ett måste för att hålla julgranen rak. Det finns modeller där granen hålls på plats med hjälp av skruvar, och andra varianter som använder en låsmekanism med fotpedal. Trots att de flesta tycker att de är fula finns det numera modeller som använder sig av en korg för att det ska se snyggare ut.

Dock är utbudet brett och det finns mängder av varianter att välja mellan. Till exempel finns det modeller i olika material såsom granit, gjutjärn, mässing, betong och järn. Därtill behöver du köpa en annan julgransfot för plastgran än för en vanlig gran. Vidare skiljer sig behoven åt om du ska använda julgransfoten utomhus eller inomhus.

Eftersom det är så mycket att tänka på så har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan ditt köp. Dessutom har vi utsett den bästa julgransfoten högst upp på sidan så du kan göra ett enklare val.

Julgransfot i korg

Vill du ha en snygg julgransfot med en stilren design så får du leta i all evinnerlighet. Det är nämligen så att de flesta har ett rent funktionellt fokus och designen har alltid kommit i skymundan.

Vill du däremot ha en snygg modell måste du välja en julgransfot i korg. Detta innebär att du köper en vanlig korg vars insida är beklädd med plast, vari du placerar foten. Vill du sedan addera extra stabilitet så kan du lägga ner ett par tegelstenar. På så vis döljer du foten och det enda du ser är korgen.

julgransfot korg

Ytterligare ett alternativ för att dölja en ful julgransfot är att köpa en julgransmatta som du trär över foten. På så vis syns foten inte överhuvud taget.

Därutöver kan du använda en stor kruka utan hål i botten, det är också ett bra alternativ som är billigt. Och för att göra det extra snyggt kan du placera mossa högst upp som döljer foten ytterligare.

 • Köp en korg till julgransfot för att dölja foten som vanligtvis inte är så snygg.
 • Du kan också ställa foten i en kruka alternativt trä en julgransmatta runt om foten.

Julgransfot utomhus

En julgransfot utomhus är avsedd för större granar som har en diameter mellan 150 – 550 mm. Dessa julgranar är populära att använda på innergårdar, men också hemma i trädgården.

Utmaningen är att få ner foten i den frusna jorden som finns under vinterhalvåret. Därför är många av dessa modeller avsedda för att skruvas ner i jorden. Men de kan också gjutas fast i betong för extra stabilitet.

julgransfot utomhus

Vill du varken skruva ner eller gjuta fast en julgransfot utomhus så kan du använda en fot med stödben. Dessa är perfekta för julgranar med grövre stammar som t.ex. kungsgranar. Dessutom lämpar de sig för dig som inte vill skruva eller gjuta fast något i marken.

Det som är viktigast om du ska köpa en julgransfot för att använda utomhus är att materialet ska vara extremt slittåligt med en lång hållbarhet. Därför ska du välja en modell som är tillverkad av galvaniserat stål eller betong.

Vidare finns det modeller med eluttag vilket är bra eftersom du kan använda samma eluttag för att koppla in julgransbelysningen.

 • Perfekt för utegranar på innergården eller hemma i trädgården.
 • Välj en modell av betong, stål eller gjutjärn för extra stabilitet.
 • Du kan antingen skruva eller gjuta fast foten i marken, alternativt välja en modell med stödben.

Julgransfot till plastgran

På senare år har allt fler börjat använda julgranar i plast. Anledningen är att de inte barrar, men framförallt är det många som är allergiska vilket en plastjulgran då löser.

Men har du en plastgran ska du vara medveten om att du behöver en annorlunda julgransfot än om du haft en vanlig gran. Till exempel behöver foten inte ha en vattenbehållare eftersom en plastgran naturligtvis inte behöver vattnas. Därtill väger en plastgran betydligt mindre än en vanlig julgran vilket får följden att du inte behöver köpa en lika stark julgransfot. Således sparar du pengar då du inte behöver köpa den dyraste modellen.

Såldes räcker det med en billig julgransfot i plast istället för en modell med inslag av metall för extra stabilitet. Dock, om plastgranen är jättestor och över 2 meter så blir kravbilden givetvis annorlunda, men de flesta plastgranar är som sagt mindre i storlek och tenderar att väga betydligt mindre.

julgransfot plastgran

Så väljer du julgransfot

Innan du köper en julgransfot måste du ha några saker i beaktande. För det första måste du utgå ifrån höjden på julgranen, annars kommer granen tippa över. För det andra är det en fördel om det finns en vattenbehållare som vattnat granen och håller den levande längre. För det tredje ska du veta att kravbilden skiljer mellan plastgranar och vanliga granar. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste tänka på för att göra ett välinformerat val.

Höjden på julgranen

Det finns ingen universell julgransfot som passar till alla julgranar, utan varje modell är avsedd för en julgran inom ett visst höjdspann. Därför är det viktigt att du börjar med att mäta längden på din julgran, annars går det inte att förutse vilken fot du ska köpa.

Orsaken till varför du måste börja mäta höjden på julgranen är helt enkelt för att den kommer tippa över om den är för lång, förutsatt att julgransfoten inte kan hålla den upprätt. Hur lång julgranen får vara anges alltid i produktbeskrivningen, men i regel får julgranen inte vara högre än 220 cm. Överstiger granen denna höjd måste du leta efter en specialutvecklad fot avsedd för större julgranar.

Fortsättningsvis kan du inte använda en kort julgran i en stor julgransfot. Utan du måste som sagt hitta en modell som är avsedd för storleken på granen.

 • Höjden på julgranen bestämmer vilken julgransfot du måste köpa
 • Överstiger höjden på julgranen maxkapaciteten för foten kommer granen ge vika och inte stå rakt

Material

Materialet är en intressant faktor i ditt val av julgransfot. För de flesta modeller är tillverkade i en mix av metall och plast. Orsaken till varför de inte är tillverkade i endast metall är för att det finns vattenbehållare vars syfte är att vattna trädet, och om dessa behållare är gjorda av metall kommer det rosta över tid.

Å andra sidan behövs metall för de delar som ska se till att hålla julgranen rak. Detta kan inte plastdelar vara ansvariga för då det helt enkelt är för hög risk att foten ger vika och granen ramlar omkull.

Därför använder de flesta modeller plast och metall i sin konstruktion, vilket vi även rekommenderar dig att välja. Orsaken till varför det inte är bra med en julgransfot tillverkad i 100% plast, är för att plast är ett material som lätt kan spricka. Och eftersom foten helst ska hålla i flera år så är det betydligt bättre att välja en modell som blandar dessa material.

Förutom plast och metall finns även gjutjärn och betong som två alternativ. Dessa material är särskilt effektiva för en julgransfot utomhus. Anledningen är att julgranar utomhus tenderar att vara större och väga mer, vilket gör att foten måste vara tung – krav som både gjutjärn och betong uppfyller.

 • Välj en blandning mellan plast och metall där båda materialen arbetar i symbios.
 • En fot med endast metall kommer rosta vilket gör att den går sönder fortare
 • En fot med endast plast kommer inte vara stark nog att hålla julgranen rak.
 • Gjutjärn, betong och granit är de material som är mest stabila, robusta & slittåliga över tid. Så använd dessa om du ska köpa en julgransfot utomhus.
 • Mässing och järn är två andra material som också är kvalitativa och dessutom snygga.

Självjusterande låsmekanism

På de flesta julgransfötter behöver man skruva fast granen med en manuell skruv vid sidan. Detta innebär att du måste sätta dig på knäna, lirka in huvudet under granen, och börja skruva. Problemet är att det finns ingen möjlighet för dig att säkerställa att julgranen blir rak.

Konsumenter har klagat över detta i åratal, och för ett par år sedan började flera tillverkade att producera julgransfötter med en självjusterande låsmekanism. Denna låsmekanism sköts via en fotpedal vilket möjliggör att du kan stå upp och hålla fast i granen i önskad position, för att därefter trycka med foten på fotpedalen så låsmekanismen låser sig

På så vis får du en julgran som står upprätt och inte lutar. Däremot ska du veta att modellerna med självjusterande låsmekanism är dyrare än de utan. Men du sparar en hel del huvudbry genom att investera i en sådan modell.

 • Ni behöver inte vara två personer för att få julgranen att stå rakt.
 • Sköt låsningen med en fotpedal så du slipper böja dig ner.

Vattenbehållare

För att hålla julgranen frodig och grön under hela julen måste du välja en julgransfot med vattenbehållare. Genom att fylla denna behållare med vatten kommer julgranen suga upp så mycket som den behöver för att hålla sig vid liv. Detta är en förhållandevis ny funktionalitet och existerade inte på julgransfötter som tillverkades för cirka 10 år sedan. Följaktligen barrande granen tidigare än nödvändigt vilket gjorde att man var tvungen att kasta ut granen långt före Tjugondag knut.  Därför är det en enorm fördel med en julgransfot med vattenbehållare.

Vidare finns det mer avancerade modeller som har vattenbehållare med nivåindikator. Detta gör att du ser exakt hur mycket vatten som är kvar i behållaren utan att behöva böja dig ner och köra huvudet rakt in i granen.

 • Välj en modell med vattenbehållare för att hålla bibehålla julgranens färg och minimera barr på golvet.

Garanti

Ytterst få konsumenter tänker på garantin när de köper en julgransfot. Men faktum är att det är otroligt viktigt. Trots att det är en produkt som endast används under några veckor per år, är det likväl en produkt som ska hålla i flera år. Annars behöver du köpa en ny fot inför varje jul vilket inte är roligt.

För även om du köper en dyr, kvalitativ och slittålig julgransfot så finns det inget som garanterar att det inte skett något produktionsfel. Detta innebär att du gör bäst i att välja en modell från en återförsäljare som erbjuder minst 60 månaders garanti. Det kan låta mycket men Bauhaus och flera andra butiker erbjuder faktiskt 60 månaders garanti. På så vis kan du vila i tryggheten att du har rätt till ekonomisk ersättning skulle den gå sönder.

julgransfot gjutjärn

Stjärna

Vill du ha lite extra flärd på din julgransfot så kan du välja en modell formad som en stjärna. Dessa är både snygga och stabila. Dessutom är det barnens favorit. Dock saknar dessa modeller en självjusterande låsmekanism, och använder istället kraftiga skruvar i rostfritt stål som från olika vinklar säkerställer att julgranen är rak.

Billig julgransfot

En julgransfot kostar mellan 200 – 1500 kronor. Modellerna tillverkade av gjutjärn kostar extra mycket då de är så pass stabila och kan därför användas både inomhus och utomhus. I övrigt baseras priset mycket på konstruktionens kvalitet och varumärket, d.v.s. en julgransfot från Krinner kostar bara 399 kronor, medan de mer exklusiva modellerna från By Benson kostar över 1000 kronor. Därmed kan du spara en hel del pengar om du väljer modellen från Krinner. Nackdelen är att den inte är lika snygg, men om det är en faktor du kan bortse från så rekommenderar vi dig att köpa den istället för en dyrare.

Med det sagt så ska du veta att en julgransfot utomhus kostar mer eftersom granen tenderar att vara större och därmed kräver högre stabilitet.

 • Modellerna avsedda för utomhusanvändning är dyrare än de som ska användas inomhus.
 • En billig julgransfot får du om du väljer modellen från Krinner och inte dem med exklusiv design från By Benson som ofta är formade som en stjärna.

Bordsgran / Liten julgransfot

Har du en bordsgran eller en minigran så kommer stammen inte vara grov nog att få plats i en traditionell julgransfot. Därför finns det även mindre modeller avsedda för granar upp till 120 centimeter. Dessa är perfekta att använda i en mindre lägenhet eller om du vill ha en liten julgran på bordet för extra julstämning.

 • När du väljer en julgransfot för bordsgran får du inte glömma att dubbelkolla diametern så granen får plats.

Nackdelar med julgransfot

Somliga modeller har dålig kvalitet

Trots att det inte finns några nackdelar med julgransfötter per se, är det några saker du ska hålla utkik efter. Till exempel finns det många modeller med undermålig kvalitet, vilket nedanstående kund vittnar om i hennes recension:

“Vattnet rann ut, nu är parketten skadad. Har hänt med två olika julgransfötter av denna modell två år i rad”

Ovanstående citat är en varning till dig som funderar på att köpa en billig julgransfot i plast. För risken att de spricker och att vatten rinner ut från behållaren är tämligen hög, vilket kan leda till att parketten förstörs under granen. Du kan minimera denna risk genom att köpa en vattentät julgransmatta, men bäst är att köpa en kvalitativ fot istället för en billig modell.

Klämmorna lossar över tid

De klämmor vars uppgift är att hålla julgranen rak har en tendens att förlora sin spänst över tid. Detta leder till att granen sakteliga börjar luta för att tillslut välta över helt. För att undvika detta ska du köpa en julgransfot med goda recensioner, där inte en enda kund klagar över detta.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.