HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Julgransbelysning bäst-i-test

🎄  OBS: Hitta flera stämningsfulla julgransbelysningar hos ELON till bra priser.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Julgransbelysning inomhus
Bäst-i-test 2023

Julgransbelysning bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Julgransbelysning inomhus

Julgransbelysning inomhus
  • 35 varmvita LED-ljus
  • Parallellkopplad
  • Endast för inomhusbruk
  • Skyddsklass IP20
  • Spänning: 24 V
  • Sladdlängd: 32 m
  • Varumärke: Konstsmide
Nackdelar:
  • Lite för dyrt
 

2. Trådlös julgransbelysning LED

Trådlös julgransbelysning LED
  • 35 varmvita LED-ljus
  • Parallellkopplad
  • Endast avsedd för inomhusbruk
  • Inbyggd timer
  • Medellivslängd: 7000 timmar
Nackdelar:
  • Saknar fjärrkontroll
 

3. Julgransbelysning utomhus

Julgransbelysning utomhus
  • Julgransslingan kontrolleras via app
  • Skyddsklass IP44 (vattentät)
  • Består av 8 st 2,4 m långa svarta slingor
  • Vardera slinga har 30 amberfärgade LED-ljus
  • Anslutningssladden är 10 m lång
  • Utmärkt kvalitet från Konstsmide
 

4. Appstyrd julgransbelysning

Appstyrd julgransbelysning
  • Finns i flera varianter: 250 lampor (20 meter), 400 lampor (32 meter) och 600 lampor (48 meter)
  • För inomhus och utomhusbruk (IP44)
  • Integrering med smarta hem (Google Assistant och Amazon Alexa)
  • Ansluts till wifi eller Bluetooth
  • Styrs med app (Android och IOS)
  • Går att skapa mönster i flera olika färger
Innehåll [ visa ]

Julgransbelysning

När det är dags att pynta julgranen är julgransbelysning en grundläggande del. Varje familj har sin tradition och samma belysning brukar användas år efter år. Därmed är det ett högst personligt uttryck för ens familjs julfirande och något man ska värna om. Dock är det svårt för många att veta om de ska välja trådlös julgransbelysning eller inte. Dessutom skiljer sig belysningen åt beroende på om du ska använda den inomhus eller utomhus; om du har en stor eller liten gran; eller om den ska bestå av LED-lampor eller glödlampor.

Därför har vi skrivit en komplett köpguide vars syfte är att hjälpa dig i ditt val av julgransbelysning. Vi kommer börja med att gå igenom vad du ska tänka på innan köpet för att sedan ge dig inspiration om hur du kan slingra belysningen på ett snyggt sätt. Börja således med att förkovra dig nedan för att därefter välja den typ av belysning som passar er familj bäst.

Tips: Vill du slippa krångliga ljusslingor kan du istället köpa en julgran med inbyggd belysning.

Så väljer du julgransbelysning

Innan du köper julgransbelysning så finns det några saker du måste veta. För det första ska du veta för- och nackdelarna mellan trådlös och trådbunden belysning. För det andra måste du välja mellan antingen LED-lampor eller glödlampor. För det tredje får du inte glömma avståndet mellan lamporna, samt om den styrs via en app eller inte. Utöver detta ska du välja belysning utifrån om du har en stor gran eller liten gran. Därför ska du skanna igenom nedanstående faktorer för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

  1. Julgransbelysning utomhus
  2. Julgransbelysning inomhus
  3. Trådlös eller batteridriven
  4. LED eller glödlampor
  5. Färgade lampor
  6. Antal lampor
  7. Blinkande belysning
  8. Små eller stora lampor
  9. Stor eller liten gran
  10. Avstånd mellan kontakten och första lampan
  11. App/Fjärrkontroll
  12. Sladdfärg

Julgransbelysning utomhus

Ska du köpa julgransbelysning för utomhusanvändning så måste det finnas en timer. Med hjälp av en timer kan du ställa in att belysningen ska släckas efter X antal timmar. Annars kommer lamporna lysa tills du stänger av den manuellt – något som förvånansvärt många människor glömmer. Därför ska du säkerställa att det ingår en timer så du sparar el över sikt.

Det bästa valet för belysning för julgranen utomhus är att välja en LED-slinga som är försedd med ljusdioder. Antingen väljer du en modell som har en ring upptill som placeras högst upp på granen, varpå ljusslingor färdas längsmed granen. Detta är otroligt effektivt och tveklöst det lättaste sättet att klä en gran på. Glöm inte att se till att längden på ljusslingan måste motsvara längden på julgranen. Annars kommer julgransslingan att antingen vara för kort eller för lång.

julgransbelysning utomhus

Vidare finns det en livsviktig faktor för just julgransbelysning utomhus, och det är att belysningen måste ha en specifik klassificering, nämligen IP44, som innebär att den är vattentät. Det är nämligen många som råkar köpa inomhusbelysning och använder den utomhus – något som kommer få belysningen att gå sönder illa kvickt. Så var vaksam innan du genomför ditt köp och säkerställ att den är IP44-klassificerad.

  • Välj en belysning med timer så du slipper stänga av den manuellt
  • Glöm inte att dubbelkolla att belysningen är vattentät (IP44-klassifikation)

Julgransbelysning inomhus

När du står i akt att välja julgransbelysning inomhus ska du tänka på samma sätt som vi beskrivit ovan gällande utomhusbelysning. Den enda skillnaden är att du inte behöver välja en ljusslinga som är IP44-klassificerad eftersom den inte behöver vara vattentät. Dock får du inte glömma att de flesta har en julgransmatta som måste harmoniera med själva belysningen, så om du har en vit matta under julgranen så är det snyggt med varmvita ljus, exempelvis.

julgransbelysning inomhus

Trådlös eller trådbunden

Den eviga frågan när det handlar om julgransbelysning är huruvida den ska vara trådlös eller trådbunden. Det billigaste alternativet är belysning med sladd, men det innebär också en begränsning då du måste placera julgranen i nära anslutning till ett eluttag, alternativt köpa en lång sladd.

Trådlös julgransbelysning ger dig absolut störst frihet och är det snyggaste alternativet. Orsaken är att du slipper synliga sladdar som går från julgranen till eluttaget. Dessutom slipper barnen snubbla på sladdar. Det bästa med trådlös belysning är att du kan kontrollera den via en fjärrkontroll eller en app – direkt från soffan. Det är otroligt effektivt, praktiskt och roligt.

julgransbelysning trådlös

Nackdelen med trådlös belysning är att de kräver batterier. Och har du igång belysningen dagarna i ända så kommer du behöva byta batterier lite då och då. Detta innebär dels en extrakostnad, dels är det tidskrävande och ibland t.o.m. irriterande. Därför ska du försöka hitta laddningsbara batterier så du slipper köpa nya stup i kvarten.

LED eller Glödlampor

Glödlampor

En faktor av stor vikt är huruvida din julgransbelysning ska vara försedd med LED-lampor eller glödlampor. Traditionell belysning innehåller glödlampor eftersom det var det enda alternativet som fanns tills alternativet dök upp – nämligen LED-lampor. Nackdelen med glödlampor är att de är betydligt mer energikrävande. Enligt Energimyndighetens undersökning under 2016 fastställdes det att glödlampor drog 16 ggr mer energi än LED-lampor. Dessutom blir glödlampor varma efter bara några timmar – något som givit upphov till många bränder genom åren.

Fördelar med glödlampor:

  • Alla vet hur de fungerar

Nackdelar med glödlampor:

  • Alstrar värme fort
  • Betydligt mer energikrävande
  • Kortare livslängd

LED-lampor

julgransbelysning led

LED-lampor å andra sidan använder sig av ljusdioder istället för glödtråd. Detta får följden att ljuset blir mer intensivt. Dessutom är de energibesparande. Men det absolut bästa med LED är att de är extremt billiga och kostnadseffektiva över tid. Därtill avger de ingen värme till skillnad från glödlampor som blir varma snabbt. Det finns också flera färgalternativ och spännande ljuseffekter som t.ex. blinkande ljus.

Fördelar med LED-lampor:

  • Högre ljusintensitet
  • Energibesparande
  • Betydligt billigare än glödlampor
  • Avger ingen värme

Nackdelar med glödlampor:

  • Inga nackdelar

Färgade lampor

Vill du ha en mer spännande julgransbelysning så ska du välja färgade lampor. Dessa finns i mängder av olika färger som t.ex. guld, silver, rött, grönt och gult. Antingen kan du välja att lamporna ska vara enfärgare, vilket är mest populärt, eller så kan du köpa färgade lampor med alternerande färger. Till exempel kan du välja att var tredje lampa ska vara grön och så vidare.

Färgade lampor är nånting som speciellt barn uppskattar. Så om du har en barnfamilj är detta en het rekommendation.

Antal lampor

De flesta som inhandlar julgransbelysning gör vanligtvis ett kardinalfel, nämligen att köpa för få lampor – antingen för få glödlampor eller för kort ljusslinga. Orsaken till detta är att de inte inser att belysningen måste dras flera varv runt julgranen. Därför är det alltid bättre att köpa mer belysning är för lite, för det finns inget tråkigare än julgransbelysning som inte når hela vägen ner till roten av granen. Standardantalet är 16 lampor, men det finns slingor med upp till 400 lampor också. Således ska du välja antal lampor utifrån storleken på julgranen.

Men det är inte bara antalet lampor du ska tänka på, utan även avståndet mellan lamporna. Somliga ljusslingor har 10 cm mellan varje lampa, medan andra har 30 cm avstånd. Detta är i hög grad en estetisk fråga, vilket följaktligen är subjektivt, men det är också viktigt eftersom antalet lampor minskas om avståndet mellan dem ökar. Därför ska du både ta antalet lampor i beaktande, men också avståndet dem emellan.

Blinkande belysning

Vill du ha en sprakande julgransbelysning så ska du välja blinkande lampor. Dessa glimrar vackert och sömlöst från färg till färg som skapar en otroligt gemytlig belysning. Antingen väljer du en LED-ljusslinga som har ett bestämt antal färger som skiftar, eller så köper du en dyrare modell vars färger du kan kontrollera via en app. På så vis kan du ställa in vilka färger som ska blinka, och hur länge varje färg ska blinka.

Observera: tenderar du att vara känslig mot intensiv belysning så ska du inte välja blinkande lampor.

Små eller stora lampor

En annan fråga som brukar lyftas när det talas om julgransbelysning är om den ska bestå av små eller stora lampor. Traditionellt sätt är små lampor det vanligast förekommande. Men på senare år har stora glödlampor gjort sitt intåg och börjar konkurrera med LED-slingorna, som oftast består av väldigt små dioder. Vill du ha stora lampor så bör du ha en stor julgran, annars kommer det se oproportionerligt ut. Likaså kommer det se asymmetriskt ut om du väljer små lampor till en stor julgran. Följaktligen ska du välja en storlek på lamporna som står i proportion till storleken på julgranen.

  • Välj lampstorlek utifrån storleken på granen

Stor eller liten gran

För att inte spendera mer pengar än vad du behöver på julgransbelysning så måste du utgå från storleken på julgranen. Har du en liten gran så behöver du inte köpa en 10-meters lång julgransslinga, utan det räcker med 5 meter. Skillnaden däremellan är enorm ur ett kostnadsperspektiv, därför är det så viktigt att känna till hur lång belysning du behöver. Men hur gör du det på bästa sätt? Jo, genom att ta ett långt snöre och vira det runt julgranen på samma sätt som du hade gjort med julgransbelysning, för att därefter mäta snöret med ett måttband. På så vis får du fram exakt hur många meter och centimeter du behöver. Genom att göra på detta sättet slipper du köpa en för kort eller för lång julgransslinga.

  • Mät julgranens omkrets med ett snöre för att välja rätt längd på julgransbelysningen

Avstånd mellan kontakten till första lampan

En ofta förbisedd faktor som ytterst få guider ens nämner, är avståndet mellan elkontakten till den första lampan. Låt oss säga att du har kopplat in din julgransbelysning i ett eluttag inomhus, och sedan har julgranen 2 meter bort, då måste avståndet mellan kontakten och första lampan vara 2 meter, annars kommer det inte se snyggt ut. Trots att detta inte är den viktigaste faktorn så är den ändock viktig och kommer definitivt påverka det övergripande intrycket av belysning.

Därför ska du se till att avståndet mellan elkontakten och julgranen motsvarar avståndet mellan kontakten till första lampan.

App / Fjärrkontroll

Den bästa julgransbelysningen är den som kan kontrolleras via en app eller fjärrkontroll. På så vis slipper du gå fram till julgranen för att stänga av eller sätta på belysningen. Genom att använda en app eller fjärrkontroll kan du sköta belysningen på avstånd. Till exempel kan du bestämma vilken färg belysningen ska ha, eller huruvida den ska blinka eller inte. Väljer du en sån här modell så får du inte glömma att dubbelkolla så appen fungerar på både iPhone och Android.

  • Vill du slippa gå fram till granen för att stänga av belysningen så ska du välja en modell med app eller fjärrkontroll
  • Genom en app kan du reglera blinkande lampor, lampfärg och ställa in ljusintensitet

Sladdfärg

I regel har julgransbelysning – oavsett om den används utomhus eller inomhus – en svart eller grön sladdfärg. Orsaken till detta är att den ska smälta in med julgranen. På så vis kommer belysningen i förgrunden och kabelfärgen i bakgrunden – precis som det ska vara. Men på senare år har det uppstått en unik trend, nämligen att välja en julgransslinga med vit färg. Trots att den vita sladdfärgen kontrasterar mot julgranens gröna prakt, skapar det en intressant estetisk upplevelse. Man kan säga att en vit sladd injicerar ett element av snö och vinter till granen – något som är otroligt mysigt och vackert.

  • Du är inte låst till svart eller grön sladdfärg, du kan även välja vit och röd färg på sladden

Avslutningsvis vill vi påminna dig om att julgransfotens design också påverkar belysningen, så glöm inte att köpa en  julgransfot som passar till din belysning.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.