HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kaffebönor bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Perombia Hela kaffebönor Eko ...
Bäst-i-test 2024

Kaffebönor bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Perombia Hela kaffebönor Eko 1 kg

Perombia Hela kaffebönor Eko 1 kg
 • Bästa kaffebönorna 2024
 • Rostning 7/10
 • Fyllighet 8/10
 • Syrlighet 5/10
 • Fruktig syra med smak av vindruvor och plommon
 • Det finns även söta inslag av krispigt äpple, ananas och körsbär
 • Ekologiska bönor
 • Från Peru
 

2. Meru FTO Hela kaffebönor 1 kg

Meru FTO Hela kaffebönor 1 kg
 • Rostning 6/10
 • Fyllighet 6/10
 • Syrlighet 7/10
 • Härlig bärig syrlighet
 • 100% Fairtradecertifierad blandning
 • bas från UCIRI-kooperativet i Mexiko och COCLA-kooperativet i Peru
 • Ekologiska bönor
 

3. Espressobönor Emils 10.0 Eko 1 kg

Espressobönor Emils 10.0 Eko 1 kg
 • Rostning: 5/10
 • Fyllighet: 7/10
 • Syrlighet: 6/10
 • Apelsintoner och fikonaromer
 • Kaffet har sin bas i bönorna från Peru, de har fått en explosion i syrlighet från Etiopien
 • Ursprung: Colombia, Etiopien, Indonesien, Peru
Innehåll [ visa ]

Bäst kaffebönor 2024

Är du trött på det vanliga morgonkaffet du druckit år in och år ut? Då ska du experimentera med olika kaffebönor. Eftersom det finns mängder olika sorter så finns det följaktligen enormt många smaker. Därmed är det inte svårt att hitta en sort som faller dig i smaken. Till exempel finns det italienska, arabica, ekologiska och chokladdoppade kaffebönor. Däremot skiljer sig bönorna åt beroende på om du ska använda dem i t.ex. en espressomaskin eller en vanlig kaffemaskin.

Nedan kommer du få reda på vilka kaffebönor som är bäst i vårt test. Vi har testat mängder av olika sorter – till och med gröna bönor! – och kommit fram till vad vi anser är de bästa sorterna. Dessutom kommer du lära dig massor av matnyttig information om hur du ska rosta, mala och förvara bönorna, så häng med!

Tips: Använd flergångs-kaffefilter istället för engångsfilter för att vara mer miljövänlig när du brygger kaffet.

bästa kaffebönor

Hitta de bästa kaffebönorna online – Köpguide – Detta ska du tänka på

För att hitta de bästa kaffebönorna måste du först och främst titta på kvaliteten. Kaffebönor är som olika sorters vin – det finns massor av olika smaker, dofter och kvaliteter. Bokstavligt talat finns det tusentals kaffebönor på marknaden. Så hur gör man för att hitta rätt? Det kommer vi lära dig i köpguide nedan.

Ursprung

Det finns kaffebönor från alla världens hörn – Brasilien, Colombia, Etiopien och Indonesien. Alla kommer de med sina egna karakteristiska dofter och smaker. Förutom klimatet, jordmånen och traditionellt lokala kunskaper, har även odlaren en avgörande roll för kvaliteten på bönorna. Därför är ursprunget väldigt viktigt och avslöjar mycket av kvaliteten.

Ursprunget är även viktigt eftersom klimatet påverkar smaken som bönorna genererar. Det finns två klimat som är bäst lämpade för kaffe – det tropiska och det subtropiska klimatet. Tropiska klimat är kända för sina kraftiga regn och höga temperaturer medan subtropiska klimat är kända för sina mildare temperaturer och kontinentala klimat.

Kaffeodlingar i tropiska klimat gör således att kaffebönorna oftast är mindre koncentrerade och inte så fullt mogna. Medan kaffeodlingar i subtropiska klimat utmärks av sina mildare temperaturer vilket påverkar smaken i slutändan.

Ekologiska bönor – vad är det?

Om kaffe inte är odlat på ett ekologiskt sätt kallas det konventionellt kaffe. Ekologiskt kaffe innebär kort och gott att kaffet är producerat i enlighet med strikta regler kring användning av bekämpningsmedel och gödningsmedel.

Under konventionell kaffeodling används bekämpningsmedel för att hålla mögel och andra skadedjur borta från kaffebären. Detta förstör dock ofta jordmånen med tiden, och kan även skada omgivande vegetation.

Ekologisk kaffe odlas däremot utan bekämpningsmedel, gödningsmedel och konstgjorda tillsatser. Detta är bättre för jordmånen, naturen och i slutändan – för konsumenten. Är du därför miljömedveten och bryr dig om hur odlarna behandlar jorden, så bör du välja kaffe som är ekologiskt certifierat.

Det finns även krav kring hur kaffet ska hanteras, t.ex. krävs det att kaffebönor ska tvättas och torkas på ett sätt som inte heller skadar miljön.

Rostning

Rostning är en annan faktor som bestämmer hur bra kaffebönorna är. En väl avvägd rostning gör att kaffet smakar bättre och ger mer komplexa aromer. Kaffe som är underrostat kommer inte att ge full smak, medan kaffe som är för rostat kommer att vara bränt och beskt.

Det finns tre olika rostningar – ljus, mellan eller mörk. De flesta kaffesorter är rostad på mellannivå, dock finns det alltid några undantag. Nedan förklarar vi skillnaderna:

 • Ljus rostning – kaffe med låg syra och klar arom.
 • Mellanrostning – kaffe med mjuk syra och har inte sällan smaker av nötter och choklad.
 • Mörk rostning – kaffe med kraftig syra och kryddiga smaker.

Rostningen påverkar även koffeinhalten i kaffet – ju längre tid kaffet rostas, desto mindre koffein finns det kvar i bönorna.

Gröna kaffebönor

Gröna kaffebönor är bönor som inte rostats. Då kaffet inte rostas innehåller det mer klorogensyra, vilket är en naturlig antioxidant och fettförbrännare.

Gröna bönor har blivit populärt de senaste åren på grund av dess fettförbrännande egenskaper. Det finns dock ingen klinisk bevisning som visar att kaffe kan hjälpa till att gå ner i vikt.

gröna kaffebönor

Det finns även kapslar med gröna kaffebönor på marknaden, men det är som sagt inte klarlagt hur mycket klorogensyra kroppen kan ta upp från kapslarna. Därför är det svårt att säga om kapslarna gör någon som helst skillnad.

Konventionella kaffebönor innehåller också klorogensyra, men mängden är mindre på grund av rostningen. Därmed ska du inte tro att de gröna bönorna är något mirakelkul, varför du inte bör inkorporera denna faktorn i ditt val av bönor.

Olika sorter av kaffebönor

Det finns enormt många kaffebönor, både med olika smaker och dofter. Här kommer vi att gå igenom de vanligaste sorterna som du kommer stöta på.

 • Italienska kaffebönor – dessa kommer från Italien och är kända för sin kraftiga smak. De italienska bönorna passar bäst i espressomaskiner eller i mokabryggare – två kaffemaskiner som används väldigt frekvent i Italien.
 • Arabica – detta är kanske de mest kända kaffebönorna, och det är inte utan anledning. Dessa bönor ger en kaffe med mycket smak, arom och komplexitet. Arabica-bönorna brukar vara lite dyrare än vanliga bönor du hittar på ICA.
 • Espresso kaffebönor – som namnet antyder passar dessa bäst i espressomaskiner. De har i regel en kraftig och robust smak som lämpar sig perfekt till din espressomaskin.

Koffeinfria bönor

Koffein är som bekant den substansen som ger kaffet dess uppiggande egenskaper. Det finns dock koffeinfria bönor som framställs genom att de rostas längre. Koffeinet avdunstar nämligen efter en viss tid under rostningen.

Tips: Läs vår artikel om koffeinfritt kaffe för mer information!

koffeinfria kaffebönor

Om koffein inte passar dig, eller du känner att du får för mycket koffein på grund av andra, så kanske koffeinfria bönor är något för dig. Dock ska du vara medveten om att en hel del av smaken går förlorad.

Smak

Alla har sina personliga smakpreferenser när det kommer till kaffebönor. Somliga tycker om kraftig kaffe, medan andra vill ha kaffe som är lite mildare och koffeinfritt, eller kanske bönor med choklad- eller karamellsmak. Därför är det viktigt att experimentera med olika bönor så du till slut hittar någon som passar dina smaklökar.

Återförslutningsbar förpackning

En otroligt viktig faktor när du köper kaffebönor är förpackningen. Det är extremt viktigt att kaffet inte tar in någon luft eller kommer i kontakt med solljus, då det påverkar kaffets smak negativt. Dessutom måste förpackningen vara återförslutningsbar, så kaffet håller sig färskt en längre tid.

Hållbarhet

En annan sak du måste tänka på när du köper kaffebönor är deras hållbarhet. Kaffet börjar bli beskt efter ca två veckor, så köp inte kaffe som har varit lagrat i butiken för länge. Om kaffet kommer i kontakt med solljus kommer det även att bli beskt mycket snabbare, så se till att förvara det torrt – något vi skriver mer om nedan.

Hur länge håller kaffebönor?

Kaffebönor brukar kunna hålla sig i 6-12 månader, men detta är beroende på vilken kvalitet på kaffebönorna. Det är viktigt att du köper kaffe av bra kvalitet, för bönor av låg kvalitet kommer oftast att bli beskt mycket snabbare.

Hur mycket kaffebönor ska jag använda per kopp?

Detta är ingen absolut vetenskap utan kommer att variera beroende på smaken du vill ha. Därför är det viktigt att experimentera lite med olika mängder kaffebönor och mängd vatten för att hitta just din perfekta kombination.

En tumregel är dock att använda ca 2 msk kaffebönor per kopp kaffe.

Hur växer kaffebönor?

Kaffebönorna kommer från kaffeplantor, som brukar bli ca 3-6 meter höga. Kaffebönan är ett bär som växer på kaffeplantan. När kaffebären mognat kläcks bönan. Därefter skördas bönorna, rostas och sedan mals de innan kaffet serveras.

kaffebönor bäst i test

Hur du maler kaffebönor

Att mala bönorna själv är faktiskt inte så svårt som man kanske skulle tro. Det finns olika malningsmetoder, men den enklaste är att använda en manuell kaffekvarn eller en elektrisk kvarn. Det finns dock några saker du ska tänka på.

För det första ska kvarnen vara helt ren innan du börjar mala kaffet. Det finns kaffesorter som är känsliga för smak, så det gäller att kvarnen är helt ren för att inte smaken ska påverkas negativt. Därefter är det viktigt att kvarnen är inställd på rätt malningsgrad. Kaffebönor till en espressomaskin, kaffepress, mokabryggare, kaffebryggare eller kaffebryggare med termos kräver nämligen alla olika malningsgrad

Så ska du förvara kaffebönor

Du ska använda en riktigt bra kaffeburk som är helt tät. Då kommer kaffet att behålla sin färskhet mycket längre, samtidigt som kaffebönan inte kommer i kontakt med någon luft. Kaffeburken ska förvaras i kylskåpet eftersom kaffe är känsligt för temperaturförändringar.

Sammanfattning

Det finns många olika kaffebönor att välja mellan, så det gäller att hitta just de bönor som passar dina smaklökar. Men du ska alltid köpa bönor av bra kvalitet, för kvaliteten på bönorna har stor betydelse för kaffets smak och hållbarhet.

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan så du vet exakt vilka faktorer du ska tänka på för att hitta de bästa kaffebönorna utifrån dina behov.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.