HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kaffeburk bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Kaffeburk vakuum
Bäst-i-test 2024

Kaffeburk bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Kaffeburk vakuum

Kaffeburk vakuum
 • Bäst-i-test 2024
 • Vakuumförseglad för extra hållbarhet
 • Rymmer 500 g kaffe
 • Funkar både med bönor och malet kaffe
 • Håll borta från värmekällor
 • Extremt bra kvalitet
 

2. Kaffeburk med mått

Kaffeburk med mått
 • Tillverkad i rostfritt stål (bäst material)
 • Locket tillverkat av mässing
 • Burken har en medföljande sked
 • Utmärkt kvalitet
 

3. Solstickan kaffeburk

Solstickan kaffeburk
 • Klassiskt motiv
 • Lufttätt lock
 • Matt, vacker, svart färg
 • Material: Plåt
 • Bra recensioner
Innehåll [ visa ]

Kaffeburk — Bäst-i-test (2024) → Bästa kaffeburken

För att få smaken av färskt kaffe varje morgon så behöver du förvara det i en kaffeburk. Annars kommer inte kaffet bevara sin arom. Och eftersom kaffet inte håller lika länge om du förvarar det i dess originalförpackning, förlorar du pengar på sikt då du måste köpa kaffe oftare. Därför är en kaffeburk den optimala lösningen.

Det finns kaffeburkar i mängder av olika material som t.ex. plåt, porslin, keramik och glas. Men de skiljer sig även på hur effektivt de utestänger syre, t.ex. finns det lufttäta lock och vakuum-modeller. På grund av att det finns så mycket att tänka på har vi skrivit en köpguide som beskriver allt du behöver tänka på. Börja således med att förkovra dig nedan, för att därefter välja den bästa kaffeburken från topplistan högst upp på sidan.

Tips: Vill du vara mer miljövänlig så rekommenderar vi att du använder flergångs-kaffefilter istället för engångsfilter när du brygger ditt kaffe.

kaffeburk

Därför behöver du en kaffeburk

Som du säkert känner till är kaffe en färskvara. Detta innebär att kaffets smak försvagas och försämras över tid. Genom att förvara kaffet i en kaffeburk ser du till att hållbarheten förlängs vilket gör att du kan njuta av ditt kaffe under en längre period. Har du till exempel köpt nyrostade kaffebönor så håller dem sin smak i två veckors tid. Efter det börjar aromen försvinna. Beträffande malet kaffe så ska det helst konsumeras inom en veckas tid.

På grund av att kaffe är en så känslig vara är det viktigt att förvara det i en kaffeburk. Dock ska du veta att det finns vissa manuella kaffekvarnar med lufttäta förslutare som fungerar som en kaffeburk i sig.

 • Utestäng syre. Kaffet förstörs av syre, därför måste du förvara det i en sluten burk av något slag. Denna process kallas för oxidation och påminner om processen som får metall att rosta. Trots att det är omöjligt att undvika att kaffet kommer i kontakt med syre, gör en kaffeburk att det tar längre tid. Således kan du dricka kaffet under en längre tid.
 • Håll fukten borta. Om det kommer in fukt i burken så kommer kaffet mögla vilket gör det odrickbart.
 • Inget ljus. En glasburk är vacker, i synnerhet om du har hela bönor, men dessvärre kommer kaffet förstöras av ljuset som strålar igenom. Därför ska du aldrig någonsin placera kaffeburken nära ett fönster där solljus kan nå burken, för då kommer smaken försvinna på några minuter.
 • Förvara kaffet svalt. Det värsta som kan hända kaffe är att utsättas för värme. Därför ska kaffeburken förvaras i ett svalt skåp. Du ska inte heller placera burken i kylen för då är risken för oxidation väldigt hög.

Så väljer du kaffeburk

För att kunna välja den bästa kaffeburken måste du ha kännedom om ett antal faktorer som påverkar dess kvalitet. För det första gäller det att du väljer rätt material mellan plåt, porslin och keramik etc. För det andra finns det burkar med dosering vilket minskar kaffets exponering för syre. För det tredje måste du känna till skillnaden mellan en lufttät kaffeburk och en med vakuum. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

1. Material

När du ska köpa en kaffeburk kommer du snabbt märka att det finns en uppsjö av olika material att välja mellan. Materialet du väljer har en hög inverkan på kvaliteten på burken, men även dess design. Dessutom kommer rätt material göra att kaffet bibehåller sin smak längre. Således förlängs kaffets livslängd om du väljer rätt material.

kaffeburk plåt

Det vanligaste materialet är tveklöst plåt. Det är i detta material alla de klassiska kaffeburkarna som t.ex. Solstickans och Zoegas burkar är tillverkade av. Men det är även plåtburkar som du hittar på ICA och andra varuhuskedjor. Fastän plåt är ett bra material så är det inte det bästa för en kaffeburk.

Det material som rekommenderas är istället rostfritt stål. Det beror på att de blockerar UV-strålar (solljus) och således gör att kaffet håller längre. Däremot är dessa burkar dyrare vilket gör att många väljer plåt istället.

Dock kan du i princip välja vilket material som helst förutsatt att burken är lufttät. Således ska du välja material utifrån hur snyggt du tycker det är, men även hur slittålig och robust burken är.

 • Plåt
 • Porslin
 • Keramik
 • Glas, Plast
 • Rostfritt stål
 • Koppar
 • Trä
 • Mässing

2. Lufttät eller vakuum

En extremt viktig faktor i ditt val av kaffeburk är huruvida den ska ha ett lufttätt lock eller förslutas med vakuum. Skillnaderna är ganska många och därför är det angeläget att du känner till både fördelar och nackdelarna med respektive alternativ. Detta kommer vi gå igenom nedan:

Lufttät kaffeburk

En lufttät kaffeburk ser till att hålla allting instängt. Kort sagt hindrar den både syre och fukt från att komma ut och komma in i burken. Trots att detta är väldigt bra för att bevara kaffets kvalitet finns det en gas som kaffe avger som inte har någonstans att ta vägen i en lufttät kaffeburk. Detta gör att gasen innestängs vilket försämrar kaffets kvalitet – något som inte sker med kaffeburkar med vakuum.

Fördelar:

 • Ger ett fullt godkänt skydd mot syre och fukt.
 • Bibehåller kaffets smak i cirka 7 dagars tid.
 • Billigare än burkar med vakuum.

Nackdelar:

 • Inte 100% tät.
 • Syre kommer oundvikligen att tränga igenom över tid.

Kaffeburk med vakuum

En kaffeburk med vakuum fungerar ungefär som en lufttät burk, med skillnaden att den är mer avancerad. Det som utmärker burkarna med vakuum är – till skillnad från de lufttäta modellerna – att syre kan lämna burken. Detta är viktigt eftersom kaffe hela tiden avger en gas som måste ta vägen nånstans. Med lufttäta burkar så stängs denna gas inne vilket gör att kaffet försämras snabbare. Men med kaffeburkar med vakuum så släpps denna gas ut vilket bevarar kaffesmaken ännu längre.

Därmed är den primära skillnaden mellan lufttäta och burkar med vakuum att den senare gör att kaffet håller längre.

Fördelar:

 • Bästa sättet att förvara kaffet på.
 • Håller syret borta till 100%.
 • Bibehåller kaffets smak i cirka 14 dagars tid.
 • Gasen från kaffet sipprar ut, men inget kommer in.

Nackdelar:

 • Dyrare än lufttäta burkar.

3. Kaffeburk med dosering

Vill du slippa gräva i burken med en sked varje morgon för att få upp kaffet, så ska du välja en kaffeburk med dosering. Dessa modeller kallas även för kaffedoserare och innebär helt enkelt att du får en dos kaffe utan att behöva öppna burken. På så vis håller du syret borta från kaffet. Dessutom är det mer hygieniskt då inga andra ämnen och luftpartiklar letar sig in i burken.

Allt du behöver göra för att dosera är att vrida på ett reglage som gör att ett kaffemått (20 ml) hälls ut från burken. Därefter kan du upprepa tills du har fått ut en tillräcklig mängd. Detta är en fördel som är enormt uppskattad av kunderna, vilket recensionen nedan vittnar om:

Jag får korrekta mått varje gång vilket gör att jag får samma smak på kaffet varje dag.

Ytterligare en fördel med dessa typer av burkar är att du kan använda dem för tvättmedel, välling, mjöl och andra livsmedel.

Ska du köpa en kaffeburk med dosering så måste du se till att den dels är livsmedelsgodkänd, dels tål maskindisk. På så sätt slipper du diska den för hand vilket är ett tufft jobb med tanke på antalet kaffekorn som kan fastna i hörnen.

4. Med sked/mått

Har du en tendens att slarva bort kaffemått? Då är du inte ensam. Eftersom detta är något som händer tusentals svenskar varje morgon, och bidrar till sämre morgonhumör, har många tillverkare börjat framställa kaffeburkar med sked. Det betyder att burken är försedd med en skedhållare som gör att det i princip är omöjligt att slarva bort skeden.

Så vill du slippa bli ovän med din partner för att de lagt bort kaffemåttet, så ska du välja en kaffeburk med inbyggd sked.

kaffeburk med mått

5. Storlek

De flesta konsumenter vill ha en stor kaffeburk för att så mycket kaffe som möjligt ska få plats. Problemet med större burkar är att de lämnar plats för mycket syre vilket är ett problem om du köper en lufttät burk. Ju mer av detta utrymme som finns i burken, desto snabbare kommer smaken att försämras.

Med det sagt så är det ju viktigt att du väljer en storlek som får plats med ett helt svenskt kaffepaket. Annars behöver du dela upp kaffet i flera burkar vilket inte är att föredra. Därför rekommenderar vi att du köper en burk vars storlek motsvarar ett klassisk svenskt kaffepaket.

Dessutom måste du välja storlek utifrån hur mycket plats du har i skåpet där du förvarar burken. Så mät gärna utrymmet där du ämnar placera den så du sedan vet vilka mått du ska välja.

6. Retro/gammal kaffeburk

Har du som barn tittat med fascinerade ögon på mormors gamla kaffeburk, och önskar ha en likadan i vuxen ålder, så är du inte ensam. Det är nämligen mängder av människor som kontaktar oss varje månad och frågar just efter en burk med retro-design. Dessa har inte sällan motiv föreställandes gamla gator, byggnader och människor. Så om du vill addera ett nostalgiskt element över burken så rekommenderar vi att köpa en gammal modell.

kaffeburk retro

7. Fyrkantig

Det som är bra med en fyrkantig kaffeburk är att det är lätt att stuva in burken i ett köksskåp så du tar vara på allt utrymme. För om du väljer en rund burk så kommer det finnas massa oanvänt utrymme runtomkring, och trots att detta inte är ett problem för många så är det definitivt ett problem för den trångbodde. Så om du är student eller helt enkelt bor litet, så ska du välja en fyrkantig modell.

Därutöver passar en fyrkantig design det svenska kaffepaketet. Och eftersom vi ovan nämnde att kaffet håller längre om du sänker ner hela kaffepaketet i burken, så är det en enorm fördel om det är fyrkantigt.

8. Design

Designen på en kaffeburk är faktiskt inte så oviktig som många gör gällande. Eftersom den vanligtvis förvaras i ett köksskåp så syns den ju inte, men då du tar fram den minst en gång per dag så är det viktigt att se något vackert. Att ta fram en gammal kaffeburk som påminner om din barndom kan få vemsomhelst att bli på bättre humör – något som är viktigt på morgonkvisten för att få en bra start på dagen.

De populäraste färgerna på kaffeburkar är svart, vit och guld. Däremot finns det även de modeller som har vackra motiv, så om du inte hittar en snygg burk på första försöket – ge inte upp! – det finns massor av vackra modeller att finna.

9. Lock med kalender

Vill du ha en fräck funktion till din kaffeburk så rekommenderar vi att välja en modell var lock har en kalender. Syftet med kalendern är att du kan vrida på ett reglage som indikerar vilken dag du köpte kaffet. På så vis kan du se exakt hur många dagar som kaffet funnits i burken, och baserat på detta dra slutsatsen över när du behöver köpa nytt. På så vis slipper du själv märka att kaffet är dåligt genom att dricka det, utan kan helt enkelt kasta iväg resterna utan att få den beska smaken i munnen.

Dessa modeller kostar lite extra, men är du angelägen över kaffets smak är det ett måste.

Ställ in kaffeburken i kylskåpet – ja eller nej?

Den eviga frågan bland kaffeälskare är huruvida kaffeburken ska förvaras i kylskåpet eller ej. Hälften hävdar att svaret ska vara ja, medan den andra hälften vidhåller motsatsen. Faktum är att om du placerar burken i kylskåpet så kommer kaffet utsättas för fukt. Detta får följden att kaffets kvalitet försämras drastiskt förutsatt att du inte har en burk som är försluten med vakuum. Därtill fluktuerar temperaturerna drastiskt inuti ett kylskåp vilket ökar risken för oxidation.

Däremot, har du precis köpt ett kaffepaket som fortfarande är oöppnat – då är det t.o.m. rekommenderat att förvara det i kylen.

Således är svaret nej – ställ inte kaffeburken i kylskåpet, och absolut inte i frysen!

Så länge håller kaffet i en kaffeburk

Hur länge kaffe håller i en kaffeburk beror på om det är malet kaffe eller nyinköpta kaffebönor. Nedan kommer vi förklarar skillnaderna mellan båda:

Kaffebönor

Kaffebönor håller i regel mycket längre än malet kaffe. Det är inte ovanligt att kaffebönor bevara sin arom i 12 månaders tid. Men använder du en kaffeburk med vakuum så kan de hålla i 2-5 månader till.

Malet kaffe

Den primära skillnaden mellan kaffebönor och malet kaffe är att den senare är betydligt mer trolig att absorbera fukt. Därför håller malet kaffe inte lika länge som bönor – trots att du förvarar dem i den bästa kaffeburken. Kort sagt håller malet kaffe i 1 vecka om du förvarar den i en kvalitativ lufttät burk.

Tips: Sänk ner kaffepaketet inuti kaffeburken för bästa resultat

Ett riktigt bra tips är att inte hälla kaffet från kaffepaketet direkt ner i burken, utan istället ska du sänka ner paketet inuti burken. Orsaken är att varje gång du häller kaffet ner i burken så kommer miljontals kaffekorn att komma i kontakt med syre. Detta leder till att smaken försämras. Men genom att sätta ner hela kaffepaketet direkt i kaffeburken undviker du detta. Testa detta tips och du kommer bli förvånad över hur längre kaffet bibehåller sin smak.

Nackdelar med kaffeburkar

Det finns inga nackdelar med kaffeburkar per se. Däremot finns det negativa aspekter med de billigaste budgetmodellerna. Detta är något vi vill informera dig om, för förvånansvärt många köper fortfarande billiga kaffeburkar vars lock inte är tätt.

 • Många lock är inte lufttäta
  Köper du en billig kaffeburk så är tyvärr inte locket lufttätt. Detta gör att kaffets kvalitet kommer minska betydligt fortare än om du hade haft en modell med vakuum, exempelvis. Detta innebär på lång sikt att du behöver köpa kaffe med jämnare mellanrum vilket även gör att du spenderar mer pengar. Så om du befinner dig i en butik och håller i en burk – se till att skaka den ordentligt och känna på locket. Annars kommer du inte kunna säkerställa huruvida locket är tätt eller inte.
 • Svåra att rengöra
  Somliga kaffeburkar, i synnerhet dem med dosering, är hiskeligt svåra att rengöra. I somliga fall kan det ta hela 5 minuter att få bort alla kaffekorn. Därför ska du se till att välja en burk som tål att maskindiskas. Annars kommer du garanterat bli irriterad varje gång du behöver diska burken.

Avslutningsvis

Sist men inte minst vill vi bara poängtera – återigen – att hålla dig borta från kaffeburkar vars lock inte är tätt åtslutna. De bästa modellera är dem med vakuum och dosering eftersom du då minimerar kaffets kontakt med syre. Glöm inte heller att vi även har en artikel om kaffebryggare och kaffebryggare med termos om du behöver köpa en sådan när du ändå står i akt att inhandla en kaffeburk!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.