Har du någonsin känt skillnaden mellan en vass och en slö kniv så vet du även hur viktigt det är att ha en knivslip nära till hands. På så sätt kan du alltid hålla dina kockknivar, köttyxor och grillbestick i bästa skick. En oslipad kniv är inte bara ineffektiv, utan den är även farlig. Orsaken är att när du t.ex. ska hacka lök så finns det en större risk att en oslipad kniv inte tar sig igenom löken, och trycket gör att du kan råka skära dig själv istället.
Vidare säkerställer en knivslip även att knivarna håller längre. Således ska du ha för vana att slipa dina knivar med jämna mellanrum så du slipper köpa nya så fort de blir trubbiga.
I denna artikel kommer vi lista de bästa knivsliparna 2024 med en tillhörande köpguide. På så vis vill vi förenkla ditt val genom att ge dig så mycket matnyttig information som möjligt innan ditt köp.
Innan du investerar i en knivslip måste du säkerställa att den uppfyller några grundläggande krav. Enligt oss är detta att den bör kunna slipa både raka och tandade knivar, annars behöver du köpa två separata slipar. Därtill är det en enorm fördel om den både kan slipa och polera samtidigt. Nedan har vi listat betydligt fler faktorer du måste ta i beaktande för att hitta den bästa modellen för dig.
Den första faktorn du måste tänka på är knivarnas typ. Om du främst har raka knivar som behöver slipas så finns det ingen anledning att köpa en knivslip som även tar hand om tandade knivar. Därför är det viktigt att säkerställa att den slip du köper är anpassad för just ditt bruk. Annars kommer du kasta pengar i sjön.
Har du däremot tandade knivar i dina kökslådor så måste knivslipen givetvis ha denna möjlighet också. Annars måste du köpa två olika modeller; en för raka och en för tandade knivar, vilket blir ännu dyrare än att köpa en variant som klarar av bådadera.
När det gäller knivslipar finns det två huvudsakliga typer – elektriska och manuella. Elektriska modeller är givetvis dyrare än manuella då de är mer effektiva, men de har också flera fördelar som gör dem värda priset. De är både snabbare och enklare att använda, och dessutom bli knivarna blir oftast vassare med en elektrisk variant.
De flesta professionella kockar väljer därför att använda en elektrisk slip då det sparar oceaner av tid på lång sikt.
Det finns dock nackdelar med elektriska knivslipar också. De är tyngre och upptar i regel mer plats, och dessutom krävs det lite mer kunskap för att använda dem på rätt sätt. Så om du är osäker på hur man slipar knivar med en elektrisk modell så kan det vara klokt att välja en manuell istället.
De manuella varianter är betydligt mindre, lättare och billigare än elektriska. Dessutom krävs det knappt någon förkunskap alls för att använda dem på rätt sätt. En manuell modell är därför mycket populära bland nybörjare som vill ha något billigt alternativ till de elektriska, och även om de inte är lika effektiva som elektriska så gör det knappt någon skillnad för gemene man. Det vi menar är alltså att professionella kockar känner mer nyanserade skillnader på knivseggar än amatörkockar.
Något annat du definitivt bör tänka på innan du handlar är knivslipens användarvänlighet. Den ska ju förenkla slipningen inte göra det svårare. Se alltså till att den är lätt att använda och har en tydlig manual för hur den fungerar. Undvik dem som är komplicerade att sätta igång eller som har för många funktioner du inte förstår dig på. Vi rekommenderar att titta på YouTube-videos om modellen som fångat ditt intresse, på så sätt kan du tydligt se hur den fungerar och om den verkar användarvänlig eller ej.
Förutom att knivslipen ska vara användarvänlig så är det givetvis viktigt att den är säker också. Det ska inte finnas någon risk att kniven eller knivbladet blir skadade vid användning, och framför allt inte att du själv blir skadad. Därför ska knivslipen ha skyddande kåpor för både kniven och knivbladet. Dessutom ska den vara stabil nog för att inte vältas över när du använder den.
Det är inte alla modeller som polerar kniven under slipningen, utan detta måste ofta göras med en separat maskin. Därför ska du ta reda på om knivslipen i fråga har denna funktion innan du handlar, för det är en väldigt användbar och tidsbesparande egenskap. Dock kostar det några hundralappar extra om du vill att den ska kunna polera kniven också, så ta gärna en funderare på även detta!
Har knivslipen flera olika hastigheter så kan du enkelt anpassa den efter knivtypen och knivbladets tjocklek. Ju högre hastighet desto vassare blir kniven, men det är ju inte alltid man vill ha en riktigt vass kniv. Därför kan det vara bra att maskinen har olika hastigheter så du enkelt kan anpassa den för just det knivblad och kniv du vill slipa.
För att knivbladet ska bli riktigt vass rekommenderar vi att knivslipen har en justerbar slipvinkel. På så vis kan du få precis den vinkel på knivseggen som behövs för ditt bruk.
De flesta modeller har en slipvinkel inom ett visst spann, t.ex. mellan 12-21 grader. Därför är det viktigt att kontrollera vilken slipvinkel du behöver för just dina knivar, och välja en slip baserat på detta.
Det finns knivslipar med både ett och två sliphjul. De modeller som har två sliphjul är vanligtvis något dyrare, men de ger också bättre resultat. Dock kostar det något mer i reparationskostnader om sliphjulet går sönder, då du måste byta ut bägge. Men det är inte alls säkert att detta kommer att hända, och kniven blir givetvis vassare med två sliphjul. Dock vill vi likväl nämna denna risk då vi anser att du måste känna till de extrakostnader som är behäftade om en dyrare modell går sönder i jämförelse med om en billigare modell slutar fungera.
Det finns knivslipar med olika grovhet på slipstenarna. Dessa anges med en siffra, där den lägsta siffran anger den finaste stenen. Siffran 1 är följaktligen den finaste slipstenen man kan få, medan siffran 3 är den grövsta. De flesta slipar har en grov och en fin slipsten, det vill säga två olika grovheter. Detta är tillräckligt för de allra flesta knivarna.
Dock har de bästa knivsliparna tre olika grovheter: grov, medium eller fin. Givetvis är dessa även lite dyrare. Däremot kommer du få bättre resultat och större kontroll över slipningen.
Idag finns det knivar från olika länder som har helt olika egenskaper. De europeiska knivarna är oftast tjockare och grövre, medan de japanska knivarna är smalare och mer precisa.
Därför är det viktigt att knivslipen du väljer kan slipa både europeiska och japanska knivar. Detta kontrollerar du enklast genom att ta reda på vilken typ av knivar den är avsedd för. Således köper du antingen två separata modeller, eller en som kan hantera bådadera.
Ytterligare en faktor som inte får underskattas är hur enkelt det är att rengöra knivslipen. Då knivblad inte sällan är smutsiga måste den kunna rengöras på ett enkelt och smidigt sätt.
Därför är det bra om den är diskmaskintålig, för då kan du helt enkelt lägga den i maskinen och låta den göra jobbet. Detta är givetvis inte ett absolut krav, men det underlättar rengöringen avsevärt och sparar tid.
Den bästa knivslipen 2024 är enligt oss modellen från Misono. Detta är en knivslip av japansk kvalitet som har tre olika grovheter för att passa både europeiska och japanska knivar. Den är även diskmaskintålig och enkel att använda.
Den bästa knivslipen för jaktknivar är enligt oss Lansky. Detta är en modell av hög kvalitet som passar speciellt bra för jaktknivar då de i regel är grövre än vanliga kockknivar. Den är enkel att använda och har olika grovheter för att passa alla typer av jaktknivar.
Sammanfattningsvis är knivslip ett viktigt verktyg för den som vill hålla sina knivar i bästa skick. Det är relativt enkelt att använda och kräver inte mycket tid. Dock finns det alltid en risk att kniven blir slipad på fel sätt, och detta kan skada kniven på lång sikt. Därför är det viktigt att vara försiktig och prova sig fram tills man hittar rätt slipvinkel.
Vidare är det som sagt ett bra verktyg för den som vill hålla sina knivar i bästa skick och förlänga deras livslängd. Dessutom ökar det knivarnas precision och effektivitet, vilket gör det till ett bra verktyg för både amatörer och professionella kockar.
Det finns modeller som är avsedda för både europeiska och japanska knivar, och det är viktigt att köpa en som passar just dina knivar. Köper du en modell för europeiska knivar så kommer den inte att fungera optimalt för japanska knivar, och vice versa. Förutom denna faktor rekommenderar vi dig att läsa alla de viktigaste aspekterna av ditt köp i vår köpguide ovan.
Lycka till med ditt val!
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.