HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Kockkniv bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 San Kyoto
Bäst-i-test 2023

Kockkniv bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. San Kyoto

San Kyoto
  • Extremt hög kvalitet
  • 24 cm lång
  • 63 lager stål i knivbladet
  • Skaftet är vattentåligt
  • Väldigt hygienisk
  • Levereras i vackert bambuschatull
  • Mytomspunnet stål som används för samurajsvärd
 

2. Global G-2

Global G-2
  • Mest populära kockkniven
  • Stabil kontroll över kniven
  • Skarp häl
  • Två utstansade handtagshalvor
  • Håller skärpan länge
 

3. MAC Mighty

MAC Mighty
  • Legering av extra hårt stål
  • 21 cm lång
  • Slitstark egg
  • Respektingivande
  • Trähandtag
Innehåll [ visa ]

Kockkniv

Vill du både underlätta och förhöja glädjen i köket ska du köpa en ordentlig kockkniv. Oavsett om du ämnar hacka lök på ett lättare sätt, eller helt enkelt är trött på din nuvarande slöa kniv, är en kockkniv något som kommer förändra hur du lagar mat. Känslan av när kniven glider igenom tomaten med endast sin egen vikt, är underbart att skåda. Dessutom går allting mycket fortare. Således sparar du både tid samtidigt som matlagningen blir mer gemytlig.

Av den orsaken har vi sammanställt en lista över de bästa kockknivarna på marknaden. Baserat på recensioner och egna testar har vi kommit fram till vad vi anser är testvinnarna i denna underbara produktkategori. Därjämte har vi skrivit en guide om vad du ska tänka på innan ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan för att sedan ta ett så bra köpbeslut som möjligt.

Så väljer du kockkniv

När du ska välja kockkniv finns det några särskilda faktorer du ska ta i beaktande. Till exempel storleken, skärpan och den övriga kvaliteten. För att förenkla för dig har vi nedan skrivit en lista över vad du ska tänka på innan ditt köp.

  1. Storlek
    Det första du ska bestämma är hur pass stor kockkniven ska vara för att den ska vara lätthanterlig för dig. Oftast är den populäraste storleken cirka 20 centimeter, men det varierar baserat på hur stora händer du har. Därtill ska ju kniven få plats i ett knivställ eller knivblock. Sålunda ska du i första hand tänka på hur lätt kniven kommer vara att hantera. Därför är det bättre med än mindre än en större kniv om du är osäker.
  2. Skärpa
    Du kommer förmodligen ihåg när du som barn såg mamma eller pappa slipa kniven i en knivslip, för att sedan sänka ner den i en långfranska. Desto bättre kockkniv du väljer, desto mer sällan behöver den slipas. Följaktligen förlängs även livslängden. Därmed är den initiala skärpan otroligt viktig. Kort sagt beror skärpan på hur välrenommerad tillverkaren är, då de bästa företagen väljer det bästa stålet, vilket i förlängningen leder till bättre skärpa. Vill du ha ännu bättre skärpa bör du överväga att köpa en köttyxa istället.
  3. Stål, kolstål eller keramik
    Väljer du stål – som är den mest förekommande kockkniven i det svenska köket – ska du komma ihåg att aldrig diska den i maskin på grund av att skärpan försämras. Därjämte är stål det hårdaste materialet. Å andra sidan har kolstålknivar en större mjukhet vilket innebär att den oftare behöver slipas. Slutligen kan du välja en keramisk kockkniv som är kända för hur länge skärpan bibehålls. Summa summarum ska du grunna över vilken hårdhet som passar dig bäst, och vad du är bekant med.
  4. Egg
    Den vassa eggen, som Ulf Lundell skaldade om en gång i tiden, tenderar att primärt ha två olika vinklar: den europeiska och den japanska. För det första har den europeiska kockknivens egg en vinkel på cirka 22 grader, medan den japanska eggen ligger på 14 grader. Följden av detta är att den europeiska är något trubbigare än den japanska, men nackdelen är att den behövs slipas oftare.
  5. Råvaror
    På varje produktbeskrivning av en kockkniv står det i regel för vilka råvaror den är bäst lämpad till. Således är det enkelt för dig att filtrera ut de knivar som inte passar ditt användningsområde. Exempelvis finns det varianter som är särskild anpassade för att skära kött, medan andra duger bättre åt grönsaker. Med det sagt går det alltså att lättare hitta kniven du är ute efter genom att helt enkelt läsa vilka livsmedel som passar den bäst.
  6. Skaft
    De bästa kockknivarna är vanligtvis försedda med en design som både är estetiskt tilltalande och ger dig ett stabilt grepp. Däremot ska du hålla utkik för skaft i trä då de enkelt kan bli smutsiga. Därtill försämras greppet om träytan är blöt. Istället för träskaft är vår starka rekommendation ett skaft av rostfritt stål.

Så håller du kockkniven intakt

För att förlänga livslängden på din kockkniv finns det några saker du kan göra själv. För det första ska du med stålknivar undvika maskindisk. Orsaken är att skärpan försämras. För det andra ska du undvika kontakt med andra knivar, t.ex. i en låda eller ett magnetiskt knivställ. Förutom detta har vi nedan sammanfattat de viktigaste skötselråden för kockknivar.

  • Diska inte i maskin
    Förvånansvärt många diskar kockknivar i sin diskmaskin. Detta är förödande för stålet för snabbt degenereras till en medelmåttig kökskniv från IKEA. Därför ska du endast handdiska knivar av kvalitet så du bibehåller livslängden.
  • Skrapa inte kniven mot skärbrädan
    En klassisk handling som sker när du hackar t.ex. en lök, är att du med hjälp av kniven föser undan lökbitarna åt sidan, för att ge plats åt andra ting att bli hackade. På så vis gör du den trubbigare – speciellt om du gör detta ofta. Därför ska du inte skrapa kniven mot skärbrädan.
  • Förvara med avstånd till andra knivar
    Vare sig du lägger kockkniven i en låda eller på en magnetiskt knivhållare, ska du vara extra vaksam att den inte vidrör andra knivar. Anledningen är att du riskerar repa kniven vilket sedermera leder till försämrad skärpa.
  • Slipa endast vid behov
    En vanlig fråga är hur ofta man behöver slipa sin kniv, och svaret är att det beror på hur ofta och hur varsamt du hanterar kniven. Med andra ord märker du direkt när knivens skärpa känns nedsatt, och då är det dags att slipa. Men du behöver absolut inte slipa efter varje användning, så slipa endast vid behov.

fiskars kockkniv bästa kockkniven kockkniv


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.