HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Mandolin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Oxo Mandolin Rostfritt Stål ...
Bäst-i-test 2024

Mandolin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Oxo Mandolin Rostfritt Stål 45 cm

Oxo Mandolin Rostfritt Stål 45 cm
 • Bäst mandolin 2024
 • Proffsig modell från Oxo
 • Stilren design i rostfritt stål
 • Enkel att använda & rengöra
 • Japanskt sylvasst stål
 • Ställbar i 17 olika lägen
 

2. Mandolin 9,5 cm vit

Mandolin 9,5 cm vit
 • En mandolin av högsta kvalitét
 • Blad som är handslipade i Japan
 • Fingerskydd medföljer
 • Steglös inställning från 0,5 till 10 mm
 • Livsmedelsklassad plast
 • Bra betyg
 

3. Ställbar mandolin

Ställbar mandolin
 • Väldigt enkel att använda
 • Ergonomisk design
 • Kan diskas i maskin eller direkt under kran
 • Sylvassa keramiska knivblad
 • Tar liten förvaringsplats
Innehåll [ visa ]

Bäst mandolin 2024

Tillhör du den gruppen människor som avskyr att hacka grönsaker till matlagningen? Då ska du fundera om inte en mandolin är ett köksredskap som passar dig. En köksmandolin, som de även kallas, används för att hacka grönsaker och andra råvaror som t.ex. potatis på ett snabbt och smidigt sätt.

Det fungerar som så att du drar råvaran över ett vasst knivblad varpå tunna strimlor landar på skärbrädan undertill. På så vis kan du hacka grönsaker på nolltid – något som tidigare tog flera minuter. Således kan du tillaga potatis, pommes och t.ex. göra en janssons frestelse på rekordtid.

I denna artikel listar vi de bästa mandolinerna 2024 med en tillhörande köpguide. Syftet är att informera dig om allt du behöver veta så du själv kan välja den bästa modellen för dig, och inte behöva förlita dig på andras information.

mandolin bäst i test

Välj bäst mandolin – Köpguide – Att tänka på innan köp

För att köpa den bästa mandolinen behöver du veta vad du ska leta efter. Först och främst måste du säkerställa att den både kan strimla och skära då många modeller endast kan göra endera. Därtill är skärpan otroligt viktig för effektiviteten, och ergonomin är absolut avgörande för att använda den under en längre tid utan att få ont.

Eftersom det finns många aspekter som du måste ta i beaktande har vi listat dem nedan:

Huruvida den både kan skiva och strimla

Den första faktorn u vill titta på är hur mandolinerna fungerar. De kan antingen skära eller strimla, eller göra både och, beroende på vilken typ du köper. Det finns som sagt modeller som gör bådadera, medan andra varianter gör en av sakerna bättre än den andra.

Därför rekommenderar vi att du väljer en variant som både kan skiva och strimla lika bra. Dock måste du vara beredd på att betala lite mer för en modell av hög kvalitet som gör båda sakerna lika bra.

Skärpan

En annan faktor som är viktig är skärpan på mandolinen, d.v.s. hur vassa bladen är. Ju skarpare de är, desto mer effektivt kan den hacka grönsaker och dylikt – vilket du givetvis vill att den ska kunna göra. Därför rekommenderar vi modellerna som har blad av stål, eftersom de håller sig skarpa i mycket längre tid.

Köper du en billig variant kan du vara säker på att bladen dels kommer vara trubbigare, dels behöver bytas ut oftare. Därmed får du vara beredd på att betala mer för en modell med skarpa blad, men å andra sidan kommer de bibehålla skärpan längre och inte behöva bytas ut lika ofta.

Ergonomi

En ofta underskattad aspekt du ska titta på är hur pass ergonomiska mandolinerna är. Detta innebär hur den ligger i handen, och hur den fungerar med användarens olika rörelser. Det är otroligt viktigt eftersom de inte sällan används under flera minuter i sträck, och om de lätt glider ur handen så kan det dels vara farligt, men framförallt är det ineffektivt och irriterande.

För den som är van att hacka grönsaker med en kockkniv kan mandolinen upplevas som lite ovant, och det tar några försök innan man har koll på hur den fungerar. Därför är det särskilt viktigt att du väljer en modell har ett bra ergonomiskt grepp, och att den följaktligen ligger stadigt i handen då det annars kan vara svårt att få in stilen.

Säkerhet

mandolin kök

När det gäller mandoliner är säkerheten en avgörande faktor, och inte något du ska underskatta. Det finns två huvudsakliga aspekter som du måste tänka på som vi redan gått igenom – skärpan och ergonomin.

Faran med en mandolin är att de är väldigt, väldigt skarpa, och det är inte ovanligt att man råkar skära sig själv. Det finns flera exempel på allvarliga olyckor. Därför är det som sagt viktigt att den dels har ett bra, ergonomiskt, grepp och ligger stadigt i handen då det annars är lätt att man råkar skära sig på bladen; samt att bladen inte är trubbiga.

Non-slip handtag

En aspekt som ansluter sig till ergonomi och säkerhet – de två ovannämnda faktorerna – är huruvida mandolinen har ett non-slip handtag eller inte. Detta innebär att den sitter stadigt i handen under användning, och inte lätt glider ur.

Det är viktigt eftersom det annars ökar risken för skador, då det är förvånansvärt lätt att slinka med handen. Därför rekommenderar vi att du väljer en modell som har ett non-slip handtag. Helst ska den ha ett räfflat handtag så du får bättre grepp.

Orsaken till varför detta är så viktigt är för att t.ex. potatis och grönsaker innehåller mycket vätska, och när du strimlar eller hackar så hamnar denna vätskan på mandolinen. Detta gör att ytan blir väldigt hal och olycksrisken ökar markant.

Justerbar tjocklek på skivorna

En mandolin som har en justerbar tjocklek på skivorna är också att föredra, då det gör att du kan skära grönsaker och andra råvaror i olika tjocklekar. Detta innebär också att den är mer flexibel och användbar i olika situationer för olika typer av rätter.

En modell som har flera olika inställningar gör det enklare för dig att skära tunt, medan modellerna med fast tjocklek på skivorna är bättre för t.ex. strimlande av grönsaker som inte behöver vara lika tunt skurna.

Du kan antingen välja en variant som har 3-4 förutbestämda inställningar när det kommer till tjockleken, eller – som vi rekommenderar – en variant som har ett reglage du kan skruva på och därmed få ännu större kontroll. De sistnämnda är såklart dyrare, men de är definitivt bäst om du vill ha så stor kontroll som möjligt.

Inbyggd behållare

En vanlig kritik som detta köksredskap mottog vid lansering var att de saknade en behållare som fångade upp alla skivor och strimlor. Men nu när mandolinerna har blivit allt populärare är det inte ovanligt att de flesta producenter tillverkar dem med en inbyggd behållare. Detta innebär som sagt att skivorna som du hackar hamnar i den inbyggda behållare, och du slipper t.ex. en skärbräda med massor av matrester. På så vis slipper skivorna fara och flyga i alla möjliga riktningar på köksbänken, och du har bättre kontroll över köksarbetet.

Trots att detta numera är standard finns det modeller som inte har denna funktion, så dubbelkolla detta i produktbeskrivningen innan ditt köp.

Ställning för smidigare användning

Något som också är vanligt i mandoliner från de bättre producenterna – och något vi rekommenderar att du väljer om möjligt – är en med ställning. Med denna funktion kan den placeras på olika sätt, och detta gör att den är smidigare och säkrare att använda. Detta innebär t.ex. att du kan placera den ovanpå en skål så att alla skivor och strimlor hamnar direkt i skålen – något som är väldigt smidigt.

Det finns olika typer av ställningar, men den vanligaste är en benställning med justerbar höjd. På så sätt kan du anpassa höjden på ställningen utifrån höjden på skålen. Dock gör denna faktor att priset går upp något, men om du känner att det underlättar din matlagning bör du kontemplera denna funktion.

Utbytbara knivblad

En nackdel med de billigaste mandolinerna är att knivbladen inte går att byta ut. Detta innebär att bladen, med tiden, kan bli mindre effektiva och på sikt kan den till och med skära mindre precist. Knivbladen går såklart att slipa och byta ut – men endast på de bästa modellerna. Så kontrollera alltid att knivbladen är utbytbara innan ditt köp.

Antiglidfötter – Glidsäker yta

När mandolinerna först kom ut på marknaden var det en vanlig kritik att den var osäker att använda. Detta berodde på flera saker, men framförallt på den ojämna och glätta ytan de normalt sett har. Men även för att den inte stod stadigt på t.ex. skärbrädan eller köksbänken.

Därför rekommenderar vi att du köper en modell med antiglidfötter, eller en glidsäker yta av silikon eller gummi. Detta gör att den inte rör sig medan du skivar och strimlar, något som ökar säkerheten och effektiviteten markant.

Fingerskydd

Trots att detta köksredskap idag är mycket säkrare och smidigare än vad de var för bara några år sedan finns det fortfarande en del risker. Framförallt när det kommer till de skarpa knivbladen. Därför är det alltid en bra idé att använda fingerskydd när du skär och strimlar. Fingerskydd ingår i priset när du kommer vissa mandoliner, men eftersom de inte alltid ingår så känner vi att det är viktigt att vi påminner om detta.

Fingerskydden ser ut som små plasthandskar, och de hjälper till att skydda dina fingrar från skärolyckor. Detta gör att du kan använda den med ett större lugn och inte vara så orolig för att skära dig.

Lätt att diska

Diskeffektivitet är A och O för mandolinerna. Detta eftersom de flesta av dem består av flera delar varpå smuts och annat kan leta sig in. Så se till att modellen du väljer är lätt att rengöra. I bästa fall bör den gå att maskindiska, men då detta i regel påverkar knivbladen negativt är det bättre med handdisk.

Så använder du en mandolin – steg för steg

Nu när du vet allt om mandolinerna är det dags att lära dig hur man använder den på bästa vis. Med detta köksredskap kan du som sagt enkelt skiva och strimla grönsaker, potatis och annat – men det finns fortfarande en del man bör tänka på. Därför kommer vi härnäs gå igenom hur du på bästa vis använder den, steg för steg:

 1. Rengör den först: Först och främst är det viktigt att den är rengjord. Detta gör du genom att skölja den med ljummet vatten och sedan torka av den ordentligt. Se till att den är helt torr innan du börjar använda den, eftersom vätska på mandolinen gör den farligare att använda.
 2. Placera den säkert på ett underlag eller i en ställning: När mandolinen är rengjord och torr är det dags att placera den i en skål (med hjälp av en ställning) eller på en skärbräda (helst med antiglidfötter). Detta gör det enklare för dig då den inte rör sig när du använder den, och dessutom är det smidigt eftersom alla skivor och strimlor hamnar direkt i skålen.
 3. Fäst grönsaker eller potatis: Börja sedan att placera grönsaken eller potatisen på verktyget och håll med ett stadigt grepp. Därefter drar du råvaran över knivbladet varpå skivorna och strimlorna hamnar på skärbräda eller i skålen. (OBS: Börja långsamt och öka hastigheten successivt.)
 4. Rengör den efteråt: När du är klar så diskar du den enkelt för hand eller i maskin, beroende på modellen. Se bruksanvisning för exakt information. Därefter torkar du mandolinen och placerar den på ett torrt och svalt ställe.

Fördelar med mandolin

 • Snabbare och smidigare matlagning: Den primära fördelen är naturligtvis att du kan skära, strimla och hacka grönsaker snabbare än vad du tidigare kunnat. Detta gör mandolinen till ett mycket smidigt verktyg för matlagning, både för den som vill ha en snabb och enkel middag eller för den som vill laga något mer avancerat.
 • Justerbar storlek på skivorna: Mandolinerna har flera olika inställningar, och detta gör dem anpassningsbara efter dina behov. Du kan enkelt justera hur tjocka skivorna och strimlorna ska vara, allt från 3 mm till 8 mm. Vissa modeller har även andra inställningar för t.ex. klyftor och strimlor. Detta gör detta köksredskap till ett utomordentligt verktyg för den som vill ha exakt samma storlek på skivorna och strimlorna.
 • Kan både strimla och skiva: Gör det möjligt för dig att skära potatis, grönsaker och annat på ett snabbt och smidigt sätt. Du kan enkelt strimla potatis för pommes frites, mandelpotatis eller rostade potatis. Men de är också mycket användbara för att skiva t.ex. grönsaker till en sallad eller potatis till gratängen.
 • Perfekt för Janssons frestelse: Detta köksredskap är speciellt användbart för att göra en klassisk Janssons frestelse. Detta då den gör det möjligt för dig att hacka potatisarna på ett snabbt och enkelt sätt. (OBS: Se till att mandolinen har en tjockleksinställning på 3 mm för en klassisk Janssons)
 • Säker att använda med fingerskydd: De flesta modeller levereras med ett fingerskydd som gör det säkert för dig att använda verktyget. Detta skydd är en plastbit som monteras på mandolinen och som fungerar som ett skydd mot knivarna. Detta gör det till ett mycket säkert köksredskap.

Nackdelar med mandolin

 • Kan vara farligt: Om mandolinen inte rengörs och torkas ordentligt efter användning kan den bli en fara. Detta då vätska gör ytan slipprigare, och därför kan det vara lättare att skada sig. Samma sak gäller om den inte är försedd med ett ergonomiskt handtag så den är lätt att hålla i, eller om den saknar gummi- eller silikonbeläggning på fötterna som gör att den står stadigt på köksbänken eller skärbrädan. Dessutom är mandolinen ett vasst verktyg, och därför är det viktigt att du är extremt försiktig när du använder den.

mandolin köksredskap

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är mandolinen ett mycket smidigt och användbart köksredskap för den som vill ha en snabb och enkel matlagning. De kan både skiva och strimla vilket är en enorm fördel. Dessutom är de ofta försedda med fingerskydd som gör dem säkra att använda.

Dock är de också vassa, och därför är det viktigt att du är extremt försiktig när du använder den. Och börja alltid långsamt för att steg för steg öka hastigheten med vilken du strimlar eller skivar.

Se till att rengöra den ordentligt efter användning, och torka den sedan för att förhindra att händerna slinker vid nästa användning.

Glöm inte att läsa vår köpguide noggrant så du vet exakt vad du ska tänka på för att välja den bästa mandolinen.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.