TIPS: Den bästa återförsäljaren av markiser är GardenStore. Så om ingen av testvinnarna nedan faller dig i smaken, rekommenderar vi att botanisera i deras utbud.
Under sommarens månader är det en ynnest av att få njuta av den svenska solen, det är något speciellt. Däremot kan det bli för mycket av det goda och då är en markis den perfekta lösningen. Genom att fästa en markis på fönster, terrass eller en pergola, kan du själv bestämma hur mycket sol du vill släppa in. Därför har vi testat de mest populära modellerna för att lista ut vilken som är den bästa markisen 2024.
Vidare är vårt test baserade på ett antal kriterier. Först och främst materialet – det måste vara tåligt och hålla i flera års tid för att vara värd namnet. För det andra är UV-skydd en faktor som inte ska underskattas för på lång sikt kan det skydda din hud markant. Sist men inte minst har vi tagit priset i beaktande – markisen får inte vara för dyr men inte för billig heller. Orsaken är att du aldrig ska tumma på kvaliteten.
Utöver nämnda kriterier har vi också sett över kundrecensionerna och baserat på detta kommit fram till en objektiv bild. På grund av det stora utbudet har vi begränsat oss till 3 testvinnare som du kan välja mellan. Vi kommer börja artikeln med att gå igenom vilka typer det finns, för att sedan beskriva vad du ska tänka på innan ditt köp. Därtill skriver vi om vad du ska tänka på innan du köper en begagnad modell eller när du ska byta markisväv.
Ranking | Namn | Pris | Mer info |
---|---|---|---|
1 | Fönstermarkis Gardex | 699 kr | Läs mer |
2 | Terrassmarkis Gardexa | 3 699 kr | Läs mer |
3 | Terrassmarkis med motor | 8 299 kr | Läs mer |
Det första du måste känna till är att det finns sju olika typer av markiser. Orsaken till varför det finns så många är för att det finns så många olika användningsområden för markiser. Till exempel måste de kunna fästas på fönster, terrassen, pergolan och uteplatsen. Men det finns även vissa varianter som t.ex. sidomarkisen vars syfte är att skydda mot sol och vind från sidan och inte ovanifrån.
Eftersom det finns så många olika typer så har vi nedan listat alla sju varianter, ackompanjerade av dess fördelar och nackdelar. Läs igenom noggrant för att veta vilken typ som lämpar sig bäst för ditt användningsområde.
Den populäraste typen av markiser är fönstermarkiser. Dessa fästs på fasaden och fungerar som ett solskydd. De finns i olika storlekar beroende på fönsterstorleken och fälls in och ut med hjälp av antingen en elektrisk motor eller en markisvev med krok. Förutom att fönstermarkiser bidrar till att hålla den bländande solen borta, så håller de även borta värmen från solen som tenderar att bli obekvämt varm under sommarmånaderna. Ytterligare en fördel med fönstermarkiser är att de skyddar både dina möbler och golv från att tappa färg på grund av solstrålarna – något som sker förvånansvärt fort om solen ligger på i flera timmar i sträck. Detta är även den typ av markis som är lättast och montera.
Fördelar:
Nackdelar:
En vertikalmarkis, även kallad screenmarkis och zipscreen, är den typ av markis som ger absolut bäst skydd mot solen. Orsaken är att fallet mellan fönstret och markisen endast är några få centimeter – något som skiljer sig mot fönstermarkisen som hänger längre ifrån fönstret. På så vis blir det omöjligt för solen att leta sig in i bostaden. Dessutom är markisväven på denna modell extremt kompakt vilket gör att solstrålarnas värme stängs ute till 94%.
Vidare finns det vertikalmarkiser som gör att du kan se inifrån ut, men inte tvärtom. På så vis ser du passerande människor på gatan men de kan inte se dig. Därtill skyddar de mot skadlig UV-strålning och minimerar det bullrande ljudet som uppstår när det regnar kraftigt eller när ett oväder drar över trakten. Nackdelen är att en vertikalmarkis är mer instängande än andra typer av markiser, så det kan lätt kännas kvalmigt inomhus.
Fördelar:
Nackdelar:
Till skillnad från en vertikalmarkis vars väv dras ut uppifrån och ner, d.v.s. vertikalt, så dras den på en sidomarkis ut horisontellt. Däremot är denna markis inte fäst på fasaden utan används mer som insynsskydd, solskydd och vindskydd på altanen. Därmed hjälper sidomarkiser med tre saker samtidigt. Denna typ fästs i väggen med hjälp av ett väggfäste så den hålls på plats. Därtill är det många som kompletterar med en terrassmarkis så man får ett skydd både ovanifrån och från sidan, vilket gör att du får en uterumskänsla som är väldigt skön när solen gassar och vinden viner.
Jag använder två sidomarkiser som bildar en 6 meter lång vägg – perfekt som insynsskydd på altenen!
Fördelen med en sidomarkis är att de är ytterst smidiga att rulla ut och rulla in i kassetten igen. Således är den lätt att använda vilket inte är faktumet med flera andra markiser. Därutöver är den UV-beständig.
Ett alternativ till sidomarkis är ett solsegel som du kan montera på ett sätt så det hamnar lite på sniskan. Det är ofta betydligt billigare än sidomarkiser också.
Fördelar:
Nackdelar:
Om du har en uteplats, altan eller veranda så är terrassmarkisen, även kallad altanmarkis, den markis du ska välja. Eftersom trädäcket och terrassplankorna lätt blir hiskeligt varma under högsommaren så är detta utmärkt för att reglera temperaturen. Dessutom är det outhärdligt att sitta ute och äta på terrassen när solen gassar, så för att det ens ska bli möjligt att njuta av terrassen under sommaren så är en terrassmarkis ett grundläggande krav.
Det finns både motordrivna och de som regleras med en markisvev. Dessutom går det att köpa till sensorer för både vind och sol så att markisen regleras automatiskt beroende på hur varmt det är samt hur mycket det blåser. Vidare går det att välja mellan kassett eller semikassett beroende på vad du föredrar och hur pass stor budget du har. Utfallet är vanligtvis mellan 250 – 400 centimeter, så glöm inte att kontrollera vad som passar din terrass eller altan bäst.
En terrassmarkis går att montera i både tegel-, trä- och betongväggar utan problem. Du behöver bara säkerställa att expanderbultar medföljer.
Fördelar:
Nackdelar:
Pergolamarkis är det optimala valet för dig som behöver täcka stora ytor på din uteplats eller altan. Denna typ av markis kan nämligen täcka upp till 50 kvadratmeter. Orsaken till varför den kan behålla sin stabilitet trots storleken, är för att kassetten är fäst på väggen och dras ut genom skenorna på sidan, för att sedan fästas i stödbenen längst ut. Detta innebär att markisen stabiliseras både tack vare skenorna och stödbenen. Således består en pergolamarkis vid infällt läge endast av en tom ram, och i utfällt läge får du ett fullfjädrat solskydd som tål extremt kraftfulla vindar.
Vidare går det att välja höj- och sänkbara stolpar/stödben så att det går att avskärma en lågt stående sol på morgonen eller kvällen. Dessutom bidrar denna vinkel till att vattnet lätt rinner av om det regnar ute. Därtill är det många som kombinerar denna variant med en sidomarkis för att skapa en rumskänsla på altanen.
Nackdelen är att stolparna/stödbenen måste gjutas i ett fast underlag för att garantera stabiliteten – något som är omständigt och kostar pengar. Fördelen är att du kan montera den varsomhelst i trädgården – antingen fristående eller väggfäst – och därmed skapa ett sol- och vindskydd över spabadet, uteplatsen eller andra tingest i trädgården.
Fördelar:
Nackdelar:
Har du ett befintligt uterum och känner att du behöver en markis så ska du välja en takmarkis. En takmarkis är särskilt utformad för att monteras på ett uterum på altanen – i synnerhet om det är inglasat. Därefter fästs skenor längsmed sidorna av uterummet vari markisen fästs. På så vis hindras solen att nå glaset vilket är ett måste för att det inte ska bli en bastu inuti uterummet. Det går även att välja en markis med sensorer så markisväven anpassas utifrån hur stark solen är eller hur mycket det blåser.
Fördelar:
Nackdelar:
En markisolett är den ovanligaste typen av markiser. Det som utmärker dess utseende är att duken löper vertikalt med fönstret i några decimeter, för att sedan fällas ut vid ett visst läge. Eftersom duken inte har något utfall högst upp så sitter den ännu mer stabilt än t.ex. en fönstermarkis med utfall. Således är en markisolett utmärkt att använda på höga höjder där vindutsattheten är enorm. Trots att det blåser en intensiv storm så kommer denna markis att stå pall. Därför är det inte ovanligt att denna typ används på väldigt höga byggnader.
Fortsättningsvis utestänger markisoletten solljus, värme, insyn samtidigt som den går att se igenom. Den regleras med antingen elektrisk motor eller manuell markisvev.
Fördelar:
Nackdelar:
Nu när du känner till vilka typer av markiser det finns är det hög tid att gå igenom vad du ska tänka på innan du genomför köpet. Till exempel måste du känna till skillnaderna mellan helkassett och semikassett. Därtill måste du tänka på storleken på fönstret eller där du ämnar använda den, så du inte råkar köpa en för liten eller för stor modell. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna du måste ta i beaktande för att göra ett så bra val som möjligt.
Nånting du måste känna till när det kommer till markiser är att det finns två olika kassetter på vilka markistyget rullar in. Antingen väljer du en variant som rullar ihop markistyget fullständigt, eller en annan som endast delvis rullar ihop det. På grund av att det finns för- och nackdelar med båda kommer vi nedan lista skillnaderna mellan de två.
Välj fristående eller hängande markis. De mest populära varianterna av markiser är de som är monterade på en vägg varpå de fälls ner, samt den fristående markisen som ofta används för altaner och terrasser. Den sistnämnda varianten fungerar även som skydd mot vind så det är ett extra plus. Däremot är den hängande mest populär. Den fristående modellen är perfekt om du av någon anledning behöver ha en markis mitt i trädgården. Glöm inte att du isåfall måste förankra ställningen i marken först. Fördelen med fristående modeller är att de lämpar sig för dem som inte har en vägg att fäste den mot.
De vanligaste storlekarna på markiser är 4, 5 och 6 meter. Detta beror på att de flesta lägenhets- och husfönster har generiska storlekar. Givetvis skiljer somliga fönster åt i storlek, men i regel är de lika stora. Det gör att det blir lättare att välja rätt storlek, och svårare att välja fel. Emellertid måste du mäta fönstret noggrant innan ditt köp så du kan ta reda på om ditt fönster har en unik form som tarvar en annan typ av markis.
Så glöm inte att mäta storleken på fönstret!
För att skydda din markis mot regn och snö så behöver du ett markisskydd, eller takskydd som det också kallas. Tack vare detta skydd så skyddas den inrullade markisen när den inte används. Den monteras på balken och är lätt att montera själv. Använder du inte ett markisskydd så kommer väven att bli allvarligt skadad över tid, vilket åtföljs av dyra reperationer eller i värsta fall att en helt ny modell måste införskaffas.
Dock måste du säkerställa att markiskyddet passar med den typen av markis du har. Det är nämligen så att skyddet ser annorlunda ut beroende på om du har en fönstermarkis, terrassmarkis eller sidormarkis.
Då en markis är en särskilt dyr produkt är garantin särskilt viktig. Låt oss säga att du köpt en fönstermarkis för tusentals kronor och så uppstår ett problem efter några månaders användning – då måste du ha en garanti för att ha rätt till ekonomisk ersättning. Annars kommer du behöva köpa en ny. Givetvis får du ingen garanti om du köper en begagnad markis, men för alla nyköp så är detta något du ska ha i åtanke.
Varför garanti är speciellt viktigt när det kommer till markiser är för att markisarmarna och väven är så känslig mot mögel, färgblekning och röta. Därför ska du aldrig någonsin köpa en modell som erbjuder en garanti på under 3 år.
Eftersom så många markiser går sönder varje år på grund av antingen för lång solexponering, eller att den slits itu av vindens mäktiga krafter, så har tillverkarna börjar producera sol- och vindsensorer. Dessa sensorer känner av vindens sekundmetrar och solstrålarnas intensitet. På så vis rullas markisen ut på morgonen gryr, för att rullas tillbaka när mörket faller. Detta innebär att du får ett jämnare inomhusklimat eftersom det håller inomhustemperaturen nere.
Den mest påtagliga fördelen med dessa sensorer är att de helt enkelt skyddar markisen från att gå sönder – något som kan bli en väldigt dyr historia beroende på vilken typ dom har.
Nuförtiden finns det något som heter smarta markiser. Detta innebär att den går att kontrollera via en fysisk fjärrkontroll eller från en app som du laddar ner utan extra kostnad. Därifrån kan du sedan själv kontrollera markisens beteende. Till exempel kan du trycka på knappen som gör att den rullas tillbaka någon meter, eller rulla ut den – direkt från soffan! På så sätt slipper du gå ut och kan sköta allting på avstånd. Därmed slipper du också den jobbiga veven!
Däremot är det långtifrån alla markiser som går att styra via en app eller fjärrkontroll. Förutsättningen är såklart att den är motordriven, men du måste också säkerställa att det finns en app du kan ladda ner.
För dig som är extra känslig mot solen eller bara känner för att skydda dig mot strålningen, är UV-skyddade markiser det du är ute efter. Numera finns det många UV-skyddade modeller som ger en mild värme och som dessutom skyddar din hud.
Efter vårt test av markiser är vår rekommendation att aldrig köpa en modell som inte är resistent mot mögel eller vatten. Orsaken är att livslängden på dessa är kortare. Dessutom blir de snabbt smutsiga och fula och kan börja lukta illa. Därför ska du välja ett material som är tåligt, skonsamt och kvalitativt.
Eftersom att markiser utstår timtals av exponering från solen och vinden så samlas det lätt smuts på markisväven. Följaktligen gror smuts in över tid vilket gör att du förr eller senare måste köpa en ny markisväv. Många konsumenter är av uppfattningen att de måste köpa en helt ny markis när markisduken är utsliten, men så är det absolut inte. Istället är det fullt möjligt att beställa en separat väv som du kan ersätta den gamla med.
När du ska byta markisväv är det viktigt att du vet vad du ska leta efter. Det finns helt enkelt några krav som markisduken ska uppfylla för att hålla så länge som möjligt. Till exempel är det bäst om den är tillverkad av 100% akryl för högsta färgäkthet. Därtill ska väven helst vara teflonbelagd eftersom den då avvisar smuts på bästa tänkbara sätt. Därför rekommenderar vi att inte köpa markisväv som inte uppfyller nedanstående krav:
När du står i akt att beställa markisväv för att byta ut den gamla, så ska du vara medveten om att återförsäljarna syr upp väven efter önskade mått. På så vis kan du få en väv med exakta mått utifrån din markis. Glöm inte heller att den ska harmonisera med fasadens design, annars kan det lätt se apart ut. Vidare behöver du inte köpa en helt väv utan att veta hur det kommer se ut – istället går det att beställa vävprover som skickas hem kostnadsfritt. På så vis kan du helt gratis byta markisväven på markisen för att se om du blir nöjd eller inte.
När du väl är inne på en återförsäljares hemsida så måste du uppge två mått: bredd och höjd.
Det finns en hel del reservdelar till markiser som används till olika syften. Exempelvis finns det vattenpass för frontprofil vars syfte är att säkerställa att markisen blir rak. Dessutom finns det separata markisvevar som går att beställa om den gamla gått sönder eller inte håller måttet. För att veta vilka reservtillbehör du har att tillgå har vi nedan listat de mest populära tillbehören:
En nackdel med markiser är att de lätt blir smutsiga. Det räcker med att vinden ligger på en varm sommardag och drar med sig smuts i en salig blandning, så kommer detta gro in i markisväven med hjälp av solen – oavsett impregnering. Denna smuts bildar mögel över tid vilket måste rengöras så fort som möjligt. Annars måste du byta markisväv tidigare än nödvändigt.
Vår rekommendation är att proaktivt rengöra markisen med jämna mellanrum. På så vis föregriper du att mögel uppstår så du slipper rengöra grundligt vid ett senare tillfälle. För att göra detta ska du regelbundet rengöra med antingen markistvätt eller ättiksblandning. Nedan förklarar vi hur dessa 2 olika sätt att tvätta på skiljer sig åt.
Att tvätta en markis med ättika är en väldigt effektiv metod som alla kan göra hemma. Fördelen med denna rengöringsmetod är att den är både effektiv och miljövänlig – både mot fläckar och lukter. Följ nedanstående steg grundligt så kommer fläckarna försvinna på nolltid.
Så går det till:
Det andra rengöringssättet är att tvätta med markistvätt. Markistvätt är en specifik produkt speciellt framställd för att rengöra markiser, varför det även är väldigt effektivt. Markistvätt är både biologisk nedbrytbar och tar bort både mögel, alger och annan smuts. Dock måste du veta att en flaska endast räcker till 5-7 m². Så om din markis är större än detta måste du köpa flera flaskor.
Viktigt att veta om markistvätt:
På grund av att detta är en dyr produkt är det många konsumenter som är på jakt efter begagnade markiser. Det är helt okej förutsatt att du vet vad du ska tänka på innan du inhandlar en begagnad modell.
Blocket är det bästa stället att köpa begagnade markiser på. Varje dag dyker det upp flera nya varianter som varierar alltifrån terrassmarkiser, sidomarkiser, takmarkiser, fönstermarkiser och pergolamarkiser. Hittar du inget så vänta tills dagen efter så har det med all säkerhet dykt upp något nytt. Dock ska du läsa vårt kapitel ovan om ”6 saker att tänka på innan du köper begagnade markiser” så du inte begår några av de vanligaste felen som konsumenter gör.
Vilken markis som bäst lämpar sig till ett falurött hus är en klassisk fråga. De flesta väljer en grå, vit eller grön färg. Den gröna färgen är särskilt bra om huset är omgivet av skog så att färgen harmoniserar med den omgivande naturen.
Utfallet är avståndet mellan fönstret och markisen. En helt vanlig fönstermarkis har ett utfall på mellan 200 – 350 cm medan en vertikalmarkis inte har något utfall alls.
Det skiljer sig på tygets kvalitet. Somliga modeller kan utan problem ha en livslängd på mellan 15-20 år. Men då är förutsättningen att förhållandena har varit gynnsamma under en längre tid. Har det blåst mycket och varit många stormar så kommer markisväven att slitas mycket fortare, cirka 4-6 år. Genom att rengöra väven med jämna mellanrum kan du förlänga livslängden.
Detta skiljer sig såklart från fönster, altan, pergola och terrass. Därför ska du mäta dina fönster noga och därefter välja en som är något bredare. Anledningen är att det är extremt irriterande om du köpt en markis och sedan märker att den släpper in strimmor av ljus från kanterna.
Vidare är det ytterst viktigt att veta skillnaden mellan automatiska och manuella markiser. Orsaken är att prisskillnaden är stor och du vill inte göra fel köpval på grund av att du inte vet distinktionen. Därför har vi nedan beskrivit vad som skiljer dem åt:
Sammanfattningsvis ska du tänka på att rengöra din markis med ättika och vatten med jämna mellanrum, alternativt markistvätt. Använd gärna en mjuk borste för att få bort möglet. Vår rekommendation är att rengöra väven och kappan minst en gång per år, trots att den inte är smutsig, i förebyggande syfte.
Vidare finns det sju olika typer av markiser, däribland terrassmarkis, fönstermarkis, pergolamarkis och sidomarkis. Varje typ är behäftade med både fördelar och nackdelar, så läs igenom dessa noga. När det väl är dags att köpa den bästa markisen du kan hitta så gäller det att fundera över huruvida du vill ha sol- och vindsensorer, markisskydd och hel- eller semikassett. Fortsättningsvis finns det intressanta reservdelar du kan köpa till för att göra livet enklare.
Innan du köper begagnade markiser måste du kontrollera kvittot, måtten, möglet, revor och färgbeständighet.
Avslutningsvis måste du vara medveten om att den bästa markisen inte är den billigaste – snarare tvärtom. Du måste vara beredd på att punga ut några tusenlappar för att få en kvalitativ modell vars livslängd är minst 10 år. Utöver vad vi redan nämnt i vårt test har vi nedan sammanfattat de viktigaste punkterna du ska veta innan du köper en markis från vår bäst i test lista:
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.