Mortlar har används i olika former sedan urminnes tider med syftet att stöta sönder kryddor. De utmärks av dess tyngd och dess traditionella design som ser ut som en urgröpt sten. Det finns både små och stora modeller beroende på hur mycket kryddor du vill stöta, och de vanligaste materialen är marmor, gjutjärn, granit, mässing och trä. Varje kök borde ha en mortel så du kan finmala dina kryddor och känna de underbara dofterna som frigörs.
I denna artikel listar utser vi den bästa morteln på marknaden idag. Dessutom listar vi fördelar och nackdelar med varje modell.
Denna vackra mortel frÃ¥n Ernst Kirchsteiger vann vÃ¥rt test eftersom dess tyngd och storlek är perfekt för ändamÃ¥let. Den är 17×12 cm stor och passar därför utmärkt in pÃ¥ de flesta köksbänkar. Dessutom är marmorn otroligt vacker med fläckvisa inslag av rött.
SÃ¥ledes är det en utmärkt inredningsdetalj som du kan lÃ¥ta stÃ¥ framme trots att den inte används. Sist men inte minst ingÃ¥r det en vacker stöt – även den i marmor, som ligger perfekt i handen.
Detta är en liten mortel som är tillverkad i gjutjärn. Därmed är den otroligt slittålig. Vidare är mortelstöten tillverkad i en fin kombination av brons och gjutjärn, vilket ger en unik design. Med hjälp av denna mortel kan du mala egna kryddor och känna aromerna spridas i köket och i din matlagning.
Därtill är den förträfflig till att göra egna kryddblandningar som du kan spara för att använda vid ett senaret tillfälle. Vidare är den försedd med ett praktiskt handtag sÃ¥ du kan hÃ¥lla i den medan du mortlar. För att säkerställa att den inte rostar – sÃ¥ som fallet inte sällan är med gjutjärn – har den ett ytlager av mineralolja. Den har en längd pÃ¥ 14 cm och en bredd pÃ¥ 11 cm.
Observera att den måste diskas för hand och inte i en maskin.
På tredjeplats i vår lista över de bästa mortlarna 2024 hamnar denna ljuvliga variant från Le Creuset. Det är en stor mortel med utmärkt kvalitet. Används för att stöta både kryddor och örter. Stenmaterialet absorberar varken smak eller färg från kryddorna, vilket gör att kvaliteten hålls intakt.
Insidan är oglaserade pÃ¥ bÃ¥de morteln och stöten – nÃ¥got som är ett mÃ¥ste för att säkerställa god hygien. Det bästa med denna modell är att den är ugnssäker upp till 250 °C. PÃ¥ sÃ¥ vis kan du t.ex. använda den för att göra smÃ¥ pajer i ugnen.
Sist men inte minst får du en garanti på hela 5 år. Så skulle något oväntat inträffa kommer du få tillbaka pengarna.
En liten mortel är bättre om du på förhand vet att du inte kommer använda den så ofta. Då behöver du inte en större variant eftersom du förmodligen inte behöver stöta så mycket på en gång. Dessutom är mini-modellerna mycket billigare.
Å andra sidan, om du tänker använda den på en veckobasis ska du definitivt köpa en stor mortel. Annars måste du mortla i omgångar vilket är både tidskrävande och energikrävande.
Således beror storleken du väljer på hur ofta du tänker använda den. Så börja med att tänka igenom det noggrant.
Nånting du måste veta är att det finns mortlar med en så kallad hög fot. Detta innebär att du kan hålla i den med ett rejält grepp medan du stöter. Men, det bästa är att du kan vända den om, och använda undersidan som en liten mortel. På så vis får du en smidig 2-i-1 lösning, d.v.s. både en stor och en liten mortel i ett.
En elektrisk mortel innebär att du slipper stöta själv. Detta är perfekt om du exempelvis har reumatism, eller är till åren kommen, och därför inte har samma kraft i armen. Då kan du istället använda en elektrisk mortel som gör det åt dig. Dessa har ofta flera olika hastigheter, därtill kan du reglera hur pass finmalda kryddorna ska bli. Nackdelen är dock att de inte alltid mortlar lika jämnt som en vanlig mortel, och dessutom brukar de vara dyrare.
En stöt är det verktyg med vilket du maler kryddorna med. Vanligtvis ingår en stöt när du köper en mortel, men inte alltid. Så det är alltså något du ska vara vaksam över.
Storleken på stöten är av yttersta vikt eftersom den måste klaffa med mortelns storlek. Annars kommer inte stöten kunna pressa kryddorna mot väggen för att mala dem.
Vidare är längden pÃ¥ stöten ocksÃ¥ av betydande vikt eftersom du annars kommer slÃ¥ i dina knogar i skÃ¥len – nÃ¥got som gör extremt ont.
Således ska stöten dels ha en storlek anpassad efter mortelns storlek, dels tillräckligt lång för att inte knogarna ska slå i kanterna.
Vilket material på morteln du väljer är väldigt viktigt eftersom det till hög grad bestämmer dess kvalitet, och därmed dess livslängd. De vanligaste materialen är marmor, gjutjärn, sten, granit och trä. Därför kommer vi härnäst att gå igenom för- och nackdelar med varje material.
Det första tillika populäraste materialet är marmor. Orsaken är dels dess vackra utseende, vilket är anledningen till varför så många använder den som en inredningsdetalj i köket, d.v.s. låter den stå framme på köksbänken.
Men framförallt är det tyngden och den fina och jämna ytan som mortlar i marmor har, som är den huvudsakliga anledningen till dess popularitet.
Vidare är marmor ett otroligt slittåligt material, så om du köper en i marmor så kan du vara säker på att den kommer hålla i flera år.
Fördelar med marmor:
Nackdelar med marmor:
Det andra materialet vi vill informera dig om är gjutjärn. Mortlar gjorda av gjutjärn är också mycket populära, och det finns flera skäl till varför. För det första har de en mycket tung konstruktion, vilket gör att du kan mortla på ett kraftigt sätt utan att förlora stabiliteten. Dessutom har mortlarna en mycket slät yta, vilket också är en fördel eftersom då kan du mortla ingredienser till finmalda kryddor.
Fördelar med gjutjärn:
Nackdelar med gjutjärn:
Sten är ett klassiskt material som väldigt mÃ¥nga mortlar är gjort av. Fördelen med mortlar av sten är att de är mycket tunga, vilket gör stötandet enklare. Ã… andra sidan kan det vara svÃ¥rt att mortla ingredienser till finmalda kryddor pÃ¥ grund av den ojämna ytan som mÃ¥nga av dem har. Därför mÃ¥ste du – om sten är materialet du vill ha – leta efter en som har en extremt slät yta.
Fördelar med sten:
Nackdelar med sten:
Ytterligare ett material som mortlar är gjorda av är granit. Granit är ett material som är mycket slittåligt, och mortlarna i granit har ofta en väldigt fin yta. Dessutom är mortlarna i granit tunga, vilket gör stötandet enklare.
Fördelar med granit:
Nackdelar med granit:
Mässing
Har du en faiblesse för antik sekelskifts-design sÃ¥ är en mortel i mässing väldigt vackert. Trots att de inte är sÃ¥ populära längre finns det ändÃ¥ nÃ¥gra gammeldags varianter att köpa. I sÃ¥ fall kommer de vara tillverkade av obehandlad polerad mässing – nÃ¥got som innebär att de mörknar naturligt med tiden.
Därtill är de i regel gjorda av massiv mässing så de håller väldigt länge. Nackdelen med mässing är att morteln inte kommer vara stabil, så det gäller att du håller i den hårt med din andra hand.
Fördelar med mässing:
Nackdelar med mässing:
Vill du komma billigt undan ska du köpa en mortel i trä. De är mycket prisvärda och passar dig som inte vill spendera en större summa pengar. Dessutom är de lätta att rengöra. Nackdelen är att de inte är tillnärmelsevis så stabila och tunga som de ovannämnda, vilket försvårar stötandet markant.
Fördelar med trä:
Nackdelar med trä:
Nu har du fått lära dig allt du behöver veta om vad du ska tänka på innan du köper mortlar, är det hög tid att informera dig hur du faktiskt använder den. Därför har vi nedan listat hur du borde mortla för att få det perfekta resultatet.
Observera att ju längre du mortlar desto mer finmalda kryddor får du. Men ibland så är det grovmalt resultat man vill ha, och då ska du givetvis inte stöta lika länge. Så ha ett vaket öka över kortstorleken hela tiden och avsluta när du känner att storleken ser bra ut.
En mortel är främst till för att stöta sönder kryddor som t.ex. koriander, ingefära, vitlök och chili. Men även basilikablad och pesto. Därtill kan du använda den som en liten skål för att blanda ingredienser i.
Nja, det är svårt att mortla sönder en mortel av något av de ovanstående materialen, så det är mycket troligt att morteln kommer att vara en ständig följeslagare i ditt kök under många år. Däremot, skulle du tappa den från en hög höjd så är risken att den går sönder desto större.
Vikten på mortlarna varierar beroende på material och storlek, men de ligger oftast mellan 0,75-3 kilo. Ju tyngre desto stabilare.
Jo, en pepparkvarn är jättebra för att mala peppar i varierande kornstorlek. Men du kommer inte kunna mala lika fort. Däremot bör du givetvis ha det som ett komplement i köket.
Ja, det går att mortla utan en mortel. Men resultatet kommer inte alls bli lika bra. Exempel på alternativ du kan använda är en klassisk mixer.
Sammanfattningsvis är mortlar ett oerhört användbart verktyg i köket. Med en mortel kan du stöta sönder dina kryddor till precis den grad som receptet eller din smak kräver. Du kan antingen köpa en liten eller jättestor variant beroende på behov.
Glöm inte heller att det finns många olika material att välja mellan som alla har sina för- och nackdelar. Så läs ovanstående köpguide noggrant!
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.