HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Paraplyställ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Menoto Paraplyställ
Bäst-i-test 2024

Paraplyställ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Menoto Paraplyställ

Menoto Paraplyställ
 • Plats för 4 paraplyer
 • Tillverkat i mattborstad rostfritt stål
 • Droppbricka i konststen (polystone)
 • Snygg inredningsdetalj
 • Diameter: 20 cm
 • Höjd: 49 cm
 

2. Monokel Paraplyställ

Monokel Paraplyställ
 • Tillverkad i rostfritt stål & mässing
 • Designad av Sofia Almqvist
 • Dekorativ inredningsdetalj
 • Diameter: 23 cm
 • Höjd: 52 cm
 

3. Paraplyställ mässing

Paraplyställ mässing
 • Polerad mässing
 • Påminner om 60-talet
 • Vacker patina efter hand
 • Svart lackad insida
 • Diameter: 32 cm
 • Höjd: 50 cm
Innehåll [ visa ]

Paraplyställ — Bäst-i-test (2024)

Paraplyställ har aldrig varit en prioritet i de svenska hemmen. Trots att alla människor har minst ett paraply brukar de flesta luta det mot väggen när de kommer hem efter en regnig dag. Men numera finns det otroligt vackra paraplyställ som förgyller vilken hall som helst. Dessutom är det praktiskt eftersom det finns en droppbricka inuti stället som fångar upp allt vatten. På så vis slipper du att vatten rinner ner från paraplyet och förpestar hallen.

Men eftersom utbudet har ökat och det numera finns mängder av paraplyställ att välja mellan, är det svårt för många att veta vad man ska tänka på. Därför har vi kurerat en köpguide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta innan ditt köp. Börja därför med att förkovra dig nedan för att sedan välja en modell som passar dina behov.

paraplyställ

Så väljer du paraplyställ

Innan du köper ett paraplyställ så finns det som sagt några saker att hålla ett extra öga på. Först och främst ska du välja en modell som har en droppbricka inuti. Därefter måste du titta efter hur många paraply som stället kan husera. Men materialet är också en viktig faktor för att det dels ska hålla länge, dels vara snyggt. För att förenkla detta har vi nedan listat de faktorer du måste ha i beaktande för att göra ett så bra val som möjligt.

Material

Eftersom ett paraplyställ ständigt är utsatt för vatten är materialet oerhört viktigt. Dels ska det avvisa vatten så inte mögel uppstår, men det bestämmer även dess design till en viss del. Till exempel är det populärt med ställ i trä, gärna ek, som är oljad och med dess vackra yttre utstrålar en tidlös skönhet. Men det finns också mer robusta, tyngre material så som mässing och rostfritt stål, som för tankarna till den industriella tidsåldern.

De ovan nämnda materialen är exempel på kvalitativa, slittåliga och robusta material som garanterar en lång livslängd. Men det finns även billiga paraplyställ i plast. Dock ska du vara vaksam på de billigare modellerna eftersom de tenderar att sakna en tung bas som håller stället på plats. Exempelvis testade vi en plastvariant från Rusta som välte varje gång jag satte ner ett regntungt paraply. Med det sagt så är plast tillräckligt för somliga, t.ex. studenter som vill ha en billig lösning, så det ska inte avskrivas helt från dina valmöjligheter.

paraplyställ mässing

Således ska du välja material på ett paraplyställ dels utifrån dess kvalitativa egenskaper, dels baserat på dess estetiska framtoning. Försök hitta en mellanväg så kommer du garanterat bli nöjd med ditt val!

 • Ek, björk, rostfritt stål, koppar, stengods och mässing är de populäraste materialen
 • Oljad ytbehandling förlänger livslängden då det skyddar mot fuktpåverkan (såtillvida du väljer trä, givetvis)
 • Ju dyrare material desto högre kvalitet
 • Det finns billiga material så som plast som passar dig med begränsad budget (OBS: de har en tendens att välta)

Droppbricka

Den primära anledningen till varför ett paraplyställ – förutom att vara en snygg inredningsdetalj – är så praktiskt, är på grund av att de är försedda med en droppbricka längst ner i stället. Syftet med droppbrickan är att samla upp allt regn som rinner av t.ex. ett stormparaply. Skulle detta inte finnas hade vattnet korroderat materialet i botten, vilket leder till rost och slutligen en oanvändbar produkt. Därför är varje kvalitativt paraplyställ utrustat med en droppbricka.

Däremot skiljer sig storleken på droppbrickan åt beroende på vilket ställ du köper. Ju större droppbricka desto mer sällan behöver den tömmas. Dock ska det sägas att du bör ha för vana att tömma droppbrickan minst en gång i veckan. Annars riskerar du att vattnet väller ut över materialet.

 • Töm droppbrickan minst en gång per vecka
 • Har du ingen droppbricka kommer materialet att förmultna och i vissa fall frätas och rosta
 • Köp endast paraplyställ som har en droppbricka för att undvika skador

Antiglidskydd

Under regniga perioder kommer regn oundvikligen att äntra ditt hallgolv från skosulan. Detta leder till att även paraplystället kan få vatten under sig, vilket i förlängningen leder till att det kan börja glida. Därför har de bästa paraplyställen blivit utrustade med s.k. antiglidskydd som sitter under stället, och vars syfte är att hålla stället på plats. Trots att detta inte finns på de billigare modellerna, är det något som vi rekommenderar kraftigt då man vill att det ska stå stabilt på sin plats.

Storlek

Som alltid när du handlar ett ställ av något slag så är storleken en viktig del i ditt val. Ett fel många gör är att de köper först och mäter sen, när de egentligen borde gjort det omvända. Således ska du först bestämma var du vill att stället ska stå. Därefter ska du mäta denna yta så du vet vilken bredd och höjd du är begränsad till. Annars finns risken att du råkar köpa ett för brett eller för högt ställ som du måste lämna tillbaka.

Det är t.ex. inte ovanligt att ett paraplyställ placeras bredvid hängarna för utekläderna, men här glömmer många att vissa paraplyer är så pass långa att de kommer slå i undersidan av hatthyllan. Därför får du heller inte glömma att mäta höjden.

 • Mät höjd och diameter innan du köper ditt paraplyställ

Antal paraply

En ytterst viktig faktor i ditt val av paraplyställ är hur många paraply som får plats. Detta blir särskild angeläget om du har en familj med flera barn. För då blir det snabbt många paraply som måste hanteras. Därmed skiljer sig behoven för en barnfamilj i jämförelse med ett enskilt hushåll.

Somliga paraplyställ har endast plast för ett paraply, eller i vissa fall två. Men de allra flesta är plats för mellan 5-10 paraplyer. Emellertid är detta inget som specificeras i produktbeskrivningen eftersom alla paraplyer är olika stora när de är hopfällda. Därför rekommenderar vi att besöka en butik med ditt paraply så du kan testa hur väl det får plats i diverse ställ. Annars måste du utgå från produktbilderna vilket inte sällan är missvisande – så var vaksam på detta.

 • Paraply skiljer sig i storlek vilket gör det svårt att veta exakt hur många paraply som får plats i ett visst ställ
 • Ta med ditt paraply in i en butik som säljer paraplyställ för att vara 100% säker
 • Finns modeller med separata, dedikerade fack för varje paraply

Design

Som vi nämnde i inledningen till denna guide är designen en av de faktorer som i dagens läge är viktigast för valet av paraplyställ. Eftersom det är det första många ser när de går in i sin bostad är det viktigt att färgen och formen är iögonfallande. Därför är det inte konstigt att det numera finns ställ i alla möjliga mönster och färger.

Men designen beror även – som vi också nämnde ovan – på materialet. Somliga modeller är t.ex. tillverkade av rökt handblåst glas, medan andra är gjorda av ek med oljad ytbehandling. Därmed är ditt val av design i hög grad ett val av material. Men då materialet är det som kostar skjortan så måste du försöka hitta en gyllene mellanväg mellan design och pris. Annars kommer det bli en väldigt dyr investering.

paraplyställ billigt

Fördelar med paraplyställ

Det finns flera fördelar med ett paraplyställ. Dels kan du använda dem för att förvara mer än bara paraplyer i, t.ex. växter och skohorn. Därtill samlar de upp allt vatten så hallgolvet förblir torrt och rent. Men det finns många fler positiva aspekter med detta ställ som vi kommer gå igenom nedan.

 • Använd för mer än paraply
  Ett paraplyställ är inte bara till för att förvara paraply i, utan det finns även de som hänger långa skohorn och käppar i stället. Dessutom är det många som t.o.m. använder det för att lägga frukt eller placera en snygg växt inuti – dock är detta mest förekommande på modeller med öppna sidor, som t.ex. Fogias Ceramics. Således kan du använda det till många olika saker när det inte regnar så ofta ute – endast din fantasi sätter begränsningarna.
 • Håller det rent i hallen
  Under sensommar, höst och vinter så används paraply av de flesta människor. Har du dessutom en familj så kommer barnen komma hem med blöta paraplyer. Genom att använda ett paraplyställ så kommer droppbrickan inuti samla upp allt vatten – istället för att det ska ligga utspritt över hallen och göra hallmattan och skosulorna sura.
 • Snygg inredningsdetalj
  Som så många andra ställ nuförtiden, som t.ex. gitarrställ och vinställ, är de så pass snygga att många använder dem som inredningsdetalj istället för dess ursprungliga, rent praktiska, syfte. Därmed är det viktigt att inte bara värdera faktorer som droppbricka, material och hur många paraply det får plats – utan att även värdera dess design och form.

Nackdelar med paraplyställ

Det finns flera fördelar med ett paraplyställ. Dels kan du använda dem för att förvara mer än bara paraplyer i, t.ex. växter och skohorn. Därtill samlar de upp allt vatten så hallgolvet förblir torrt och rent. Men det finns många fler positiva aspekter med detta ställ som vi kommer gå igenom nedan.

 • Lämnas ofta oanvänt
  Ett ofrånkomligt faktum som vi måste informera dig om som potentiell köpare, är att de flesta blir lata och glömmer använda paraplystället på daglig basis. Istället lutar de paraplyet mot närmaste vägg så fort de kommer innanför dörren. Successivt minskar alltså användningen vilket tillslut leder till att det lämnas helt oanvänt och övergivet. Så det är inte ovanligt att besöka vänner och bekanta och i deras hall se ett tomt paraplyställ. Därför ska du verkligen veta att du kommer använda det innan ditt köp, och att du inte bara vill ha något för att fylla upp hallen.

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.