HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Hängmatta med stativ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Hängmatta med tallbågstativ
Bäst-i-test 2024

Hängmatta med stativ bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Hängmatta med tallbågstativ

Hängmatta med tallbågstativ
 • 1 års garanti
 • Bastanta träramar
 • Extremt slittåliga och hållbara material
 • Tätvävd dubbel bomullshängmatta
 • Maxvikt på hela 204 kg
 • Bredd: 119 cm
 • Höjd: 104 cm
 • Längd: 260 cm
 • Liggytans längd: 221 cm
Nackdelar:
 • Dynor ingår inte
 

2. Vivere med ställning

Vivere med ställning
 • 1 års garanti
 • Längd på hela 260 cm
 • Massiva träramar i hållbart tall
 • Estetiskt tilltalande
 • Väger 22,5 kg
 • Monteras på ett par minuter utan verktyg
 • Mjuk & bekvämt bomullstyg
 • Fantastisk komfort
 

3. Vivere hängmatta med stativ

Vivere hängmatta med stativ
 • Byggd av tungt stål och monteras på några minuter utan några verktyg
 • Tillverkad i 100% bomull
 • Lättanpassade hängmattekrokar
 • Maxkapacitet på 204 kg
 • Bredd: 112 cm
 • Höjd: 107 cm
 • Längd: 250 cm
 • Liggytans längd: 211 cm
 • Sittytans bredd: 150 cm
Innehåll [ visa ]

Hängmatta med stativ — Bäst-i-test (2024)

Så du har ett spabad, garagetält och kanske ett hönshus i din trädgård, men vad är allt detta om du inte vid dagens slut kan koppla av i en hängmatta med stativ? Sedan urminnes tider har folk använt hängmattan för avslappning. Vanligtvis monterades den mellan två träd, men tack vare tidens förlopp finns det nu stativ så man ska kunna sätta upp hängmattan hemma. Antingen inomhus eller utomhus.

På grund av att utbudet är stort är det svårt för många konsumenter att välja. Därför har vi sammanställt en bäst-i-test lista så du kan hitta bäst hängmatta med stativ. Därmed slipper du läsa enskild recensioner själv och kan istället välja en modell från topplistan ovan. Dessutom har vi skrivit en köpguide som handlar om allt du behöver tänka på innan du gör ditt köp som t.ex. fördelar och nackdelar. Således rekommenderar vi att du börjar med att läsa på nedan, för att därefter göra ett så genomtänkt köp som möjligt.

hängmatta med stativ

Så väljer du hängmatta med stativ

Innan du köper en hängmatta med stativ är det några saker du behöver veta. Till en början ska du välja vilket typ av stativ du vill ha. Därefter vilken typ av dyna. Vidare är det viktigt att ha kännedom om maxvikten, stativets slittålighet samt sänglängden. Därför har vi nedan listat de faktorer som du ska ha i beaktande innan ditt köp.

 1. Smidighet
  Fastän du kanske planerar att ha hängmattan ute hela sommaren är det många som vill förvara den i förrådet eller garaget under natten. På så vis undviker du att regn sipprar in i varenda tygfiber samtidigt som vinden drar med sig smuts, och gör att hängmattan måste rengöras. Därför är det viktigt att den variant du väljer har möjligheten att lätt fällas ihop för enkel och smidig förvaring. Således ska du se till att produktbeskrivningen tydligt uppger att stativet är hopfällbart. Trots att det finns överdrag som skyddar hängmattan är detta alltså en viktig faktor.
 2. Storlek
  Medan de flesta hängmattorna med stativ har stöd för två personer, finns det likväl många modeller som endast är för en person. Därmed måste du noggrant fundera på hur många som ska få plats i hängmattan, för priset blir dyrare desto högre maxkapaciteten blir. Vidare ska du mäta hur stort utrymme du har i trädgården så stativet får plats.
 3. Material
  Vill du verkligen välja bäst hängmatta med stativ så måste du säkerställa att tyget som hängmattan är tillverkat i både är UV-resistent och har en PVC-beläggning. Dessutom ska tyget vara både smuts- och vattenavvisande. Följaktligen är polyester i kombination med bomull ett bra val då det förstnämnda är vattenavvisande och det sistnämnda är bekvämt och förhindrar rynkor i tyget. Fortsättningsvis ska stativmaterialet väljas, och där rekommenderar vi trä som däremot är dyrare än stål, men desto vackrare att vila ögonen på.
 4. Kudde
  Trots att en hängmatta är otroligt skön i sig själv, kan det bli ännu skönare med hjälp av en nackkudde. Förutom att nackkuddar i allmänhet hjälper mot nackont, bidrar de också till att hålla huvudet uppe i en position som är perfekt för dig som t.ex. vill läsa i hängmattan. Sålunda ska du grunna på om du ska köpa en kudde från början, eller vänta och se hur det känns utan. Oavsett är det bra att ha det i åtanke när du gör ditt köp då det finns hängmattor med stativ där en kudde ingår i priset.
 5. Maxvikt
  En annan viktig del i ditt val av hängmatta med stativ är maxvikten, d.v.s. hur mycket belastning i kilo som stativet och hängmattan tål. Överbelastar du hängmattans maxvikt så kommer stativet ge vika och allvarliga skador kan uppstå. Maxvikten specificeras i regel i produktbeskrivningen, men gör det inte det så måste du fråga återförsäljaren för att säkerställa detta. Annars vet du inte hur mycket vardera person får väga om du t.ex. köper en dubbel hängmatta.
 6. Stativet måste vara slittåligt
  En faktor som maxvikten delvis baseras på är stativets slittålighet. Baksidan med exempelvis billiga hängmattor med stativ är att de saknar robustheten i stativet som krävs för att den ska hålla under lång tid och helt enkelt stå pall för tidens tand. Orsaken är att stativet är byggt i ett billigt träslag, eller en aluminiumkonstruktion som inte är tillräckligt bastant för att hålla för trycket. Därför ska du välja ett stativ som är tillverkat av antingen ett ordentligt träslag eller metall, stål eller aluminium. Det finns till och med somliga stativ som är försedda med ett skyddande färglager vars syfte är att skydda mot ultraviolett strålning – något som också påverkar stativets slittålighet över tid.
 7. Sänglängd
  Varje hängmatta med stativ har olika längd. Detta kallas för sänglängd och varierar från modell till modell. Precis som att bredden på en dubbel hängmatta för två personer skiljer sig åt, gör sängländen det också. Detta måste du hålla utkik för om du har för avsikt att köpa en hängmatta till barn eller för en väldigt lång person. De flesta varianterna har en sänglängd på lite över 2 meter vilket passar de flesta människor. Men är du längre än detta måste du vara särskilt vaksam innan du genomför ditt köp.
 8. Hopfällbar
  Har du för avsikt att ta med en hängmatta med stativ på en campingresa så är de hopfällbara modellerna att föredra. Givetvis är alla stativ hopfällbara i någon mening, men somliga är mer anpassade för att vara medtagbara och är således lättare fälla ihop. Dock måste du vara medveten om att de hopfällbara modellerna är något dyrare än dem som monteras med skruvar. Så om det inte är ett måste kan du spara pengar genom att undvika detta.
 9. Med eller utan tak
  Det dyraste alternativet du har att tillgå är en hängmatta med stativ och tak. Dessa varianter levereras komplett med både ställning, tak och i somliga fall – myggnät. Dessa är perfekt för dig som vill kunna vara utomhus trots att regnet faller – något som inte är främmande för den svenska sommaren. Däremot väger dessa en hel del och är svåra att ta med sig om man saknar bärhjälp. Så om du ska ut på camping med ett gäng vänner så måste någon annan hjälpa dig.

hängmatta med stativ och tak

Fördelar med hängmatta med stativ

Det finns mängder av fördelar med en hängmatta med stativ. Först och främst är det förenat med en tillfredsställande frihetskänsla. Därtill är den otroligt bekväm, lätt att packa ihop och ta med sig samt enkel att montera. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna. Glöm inte att läsa nackdelarna längre ner så du vet vad som både är bra och dåligt.

 • Du behöver inte vara i skogen
  Flytta hängmattan från skogen till din trädgård eller uteplats! Med hjälp av stativet kan du nu sätta upp din hängmatta var du vill. Har du tidigare endast sovit i hängmatta när du varit och campat så vet du att man är beroende av två närliggande trädstammar. Annars går det inte att spänna fast den. Men som en konsekvens av det medföljande stativet kan du nu placera den var som helst och behöver således inte befinna dig i skogen.
 • Lättskött
  En hängmatta med stativ är superlätt att rengöra med ljummet vatten och neutral tvål. Därtill kan du också använda blekmedel. Dock rekommenderar vi att ta in hängmattan under natten för att undvika fågelskit och annan smuts. Och har du ett fågelbad i trädgården så är detta ännu viktigare eftersom fler fåglar kommer frekventera hängmattan. Så glöm inte att ta in den varje kväll och rengör den med jämna mellanrum.
 • Bekvämligheten
  Få saker är så njutningsfulla som när man efter en veckas idogt arbete kommer hem och slappar i en hängmatta. Välj mellan en kopp kaffe eller ett glas cognac, tänd cigarren, öppna boken och luta dig tillbaks. Därjämte bidrar den till en särskild frihetskänsla då det känns som man svävar – nästintill leviterar! – ovanför marken.
 • Djupare sömn
  Många som sovit i en hängmatta med stativ vittnar om att sömnen blir djupare och mer harmonisk. Däremot krävs det en invänjningsperiod för somliga, för det är trots allt ovant att gå från en vanlig säng till en hängmatta. Dock är det lättare att göra övergången om du tidigare sovit i en loftsäng eftersom du då också sover på en viss höjd. Men efter man vant sig så kommer sömnen vara något du längtar efter. Har du aldrig testat att sova utomhus under sommaren så borde du alltså verkligen prova!
 • Lindrar ryggsmärta
  Lider du av ryggsmärta när du sover så ska du definitivt testa att sova i en hängmatta med stativ. Det är nämligen så att hängmattans kurvatur följer ryggraden på ett naturligt sätt. Således spänner sig inte musklerna omkring ryggraden på samma sätt som om du sovit i en vanlig säng. Med det sagt så lindrar det inte alla typer av ryggsmärtor eftersom det minst sagt finns grader av smärta, men har du aldrig testat en hängmatta så är det ett bra tips.
 • Portabel
  Ytterligare en fördel med hängmatta med stativ är bärbarheten eller portabiliteten, nämligen att du kan packa ihop den och medtaga den överallt. Detta innebär att du exempelvis kan använda den i trädgården vid sommarstugan för att sedan ta med den hem till din vardagsbostad. Eller varför inte ta med den till en park eller stranden och ta en härlig tupplur eller läsa en god bok. Eftersom den väger så pass lite – även modellerna i trä – så kan du utan problem bära den helt själv.
 • Sparar utrymme
  I jämförelse med en säng så upptar en hängmatta med stativ väldigt lite utrymme. På längden är det ungefär lika, men på bredden är det en markant skillnad. Därtill är den inte solid på samma vis utan den omges ju mest av luft vilket gör att den uppfattas mindre än vad den är. Således kan du uppställa flera hängmattor jämte varandra, eller placera ett bord bredvid varpå du kan ha en sommardrink eller ett glas vatten. Så har du lite utrymme på uteplatsen, verandan eller trädgården så är detta perfekt. Vidare
 • Billigare än en madrass
  Som alla vet är madrasser i regel väldigt dyra, i synnerhet skummadrasser, så om du behöver köpa en extrasäng till ett rum så är en hängmatta med stativ ett utmärkt alternativ eftersom det är bra mycket billigare. Därtill behöver du inte köpa till sängkläder till en hängmatta heller – och det kostar som bekant en hel del även det – utan det är bara att lägga sig direkt på tyget och krypa till kojs.
 • Slipp kvalster
  Vanliga sängar lockar till sig myriader av kvalster. Och eftersom många dels är allergiska mot detta och dels finner det äckligt, så är detta givetvis något man vill undvika. Genom att använda en hängmatta med stativ är kvalster ett minne blott. Se bara till att rengöra hängmattan med jämna mellanrum så kommer den hålla sig fräsch under en lång tid.
 • Enkel att montera
  En annan påtaglig fördel med hängmatta med stativ är att de är väldigt snabba att montera. I regel tar det under 10 minuter. På så vis kan du packa upp den och ha den färdig innan kaffet kokat klart. Så oavsett om du har tummen mitt i handen eller är till åren kommen så är det inga problem att bygga ihop den.

bästa hängmattan med stativ

Nackdelar med hängmatta med stativ

Eftersom vi tidigare gick igenom fördelarna är det hög tid att även informera dig om vilka nackdelar det finns med hängmattor med stativ. Det är otroligt viktig att du känner till de negativa aspekterna så du vet vad du kan förvänta dig. Så många konsumenter är bara intresserade av vad som är bra, men det är som sagt ytterst viktigt att ha kännedom om de dåliga sidorna så du kan väga för- och nackdelarna med varandra. Därför ska du läsa nedanstående punkter väldigt noggrant!

 • Inte rekommenderat för två personer
  Att sova två personer i samma hängmatta med stativ är inte att rekommendera. Det blir trångt, viktfördelningen ojämn vilket gör det omöjligt att vända sig om. Så om du har för avsikt att sova tillsammans med en vän eller partner så måste du köpa en dubbel hängmatta med stativ. Trots att inte detta är en nackdel per se är det likväl viktigt att känna till så du inte köper en hängmatta avsedd för en person när du har för avsikt att sova tillsammans med någon annan.
 • Myggnät måste köpas separat
  På sommarkvällar är det i princip ett måste att använda en hängmatta med stativ med myggnät. Annars måste du smörja hela kroppen med myggmedel – något som är både obehagligt och lämnar en hemskt odör. Dock ingår ytterst sällan myggnät vilket gör att du måste köpa detta separat. Detta anser vi är förkastligt eftersom produkten kostar så pass mycket att det borde ingå. Så glöm inte att köpa till ett myggnät om det förekommer massor av mygg där du ämnar använda den.
 • Svår att komma ur
  Eftersom en hängmatta är ranglig och rör sig på ett oförutsägbart sätt, så måste du vara försiktig när du ska ta dig ur den. Speciellt om du är till åren kommen eller har svårt med balansen i allmänhet. Låt exempelvis inte din gamla förälder försöka ta sig ur den utan hjälp, för de flesta olyckor sker när man är nymornad och lite förvirrad rullar åt sidan för att ta sig ur. Processen att ta sig ur en vanlig säng är så djupt ingrodd att många tror att hängmattan är en säng under de första sekunderna när man vaknat. Så var vaksam!
 • Inte så mycket utrymme
  Älskar du att bereda ut dig när du sover så är en hängmatta med stativ inte något för dig. När du lägger dig i hängmattan kommer din kroppstyngd göra att du sjunker ner i en lite dal vilket gör att du har väldigt lite svängrum.
 • Tyget slits fort
  De flesta typer av tyger utsätts för slitage över tid, speciellt när solen skiner konstant på fibrerna. Dock beror detta på vilket material hängmattan är tillverkad av. Ju billigare modell du köper desto sämre kvalitet på tyget. Således måste du byta ut hängmattan med jämna mellanrum när färgen bleknar eller tyget förlorar sin spänst. Detta kan bli en dyr historia, så tänk på vilket material du väljer innan köpet. Använd även ett möbelskydd för att skydda hängmattan mot väder och vind.

Vanliga frågor och svar om hängmatta med stativ

Är hängmattor med stativ inte skonsamma för ryggen?

Det beror på vad du har för ryggsmärtor. Givetvis är det inte ultimat att ligga i en hängmatta om du lider av allvarliga ryggproblem, men i många fall är det många konsumenter som vittnat om att deras värker av olika slag har lindrats. Detta beror på att ryggraden hamnar i en krökt båge som gör att musklerna avlastas. Således är svaret tudelat: de är skonsamma och samtidigt icke skonsamma beroende på vilken typ av ryggproblem du har.

Hur mycket vikt tål hängmattor med stativ?

Det beror på två saker: maxvikten på själva hängmattan och maxvikten på stativet. Hur mycket vikt den tål beror på materialet som både stativet och hängmattan är gjord utav. Somliga är mer slittåliga än andra. Men i regel kan man säga att dyrare modeller tål mer vikt än billigare.

Vilket material är optimalt på hängmattan: polyester, nylon eller bomull?

Varje material har sina fördelar och nackdelar. Därför bör du välja material utifrån vad som är viktigt för dig. Till exempel är polyester mer slittålig än bomull men inte lika skön att ligga på, det är mer kärvt än bomull. Dessutom drabbas inte polyester av mögel på samma sätt, och det är även ett material som är opåverkat av ultraviolett strålning och fuktighet.

Bomull å andra sidan är betydligt mjukare och skönare än polyester. Men nackdelen är att de lättare drabbas av mögel. Således är det en avvägning mellan bekvämlighet och livslängd på materialet som du måste göra.

Tillbehör till hängmattor med stativ

Nånting som ytterst få köpguider nämner är att det finns flera tillbehör som du kan köpa till en hängmatta med stativ för att göra upplevelsen mer njutningsfull. Till exempel kan du köpa hjul som du fäster på stativet för att lättare flytta runt hängmattan, samt en praktiskt mugghållare vari du kan placera din vattenflaska eller drink.

Fortsättningsvis kan du köpa till en eller två kuddar för att göra upplevelsen skönare. Exempelvis en knäkudde som gör det bekvämare att ligga på sidan, eller en kroppskudde för att omsluta den runt kroppen. Men framförallt en ergonomisk huvudkudde är viktig så nackmusklerna får slappna av.

Sist men inte minst är ett litet bord ett utmärkt tillbehör. Ju högre desto bättre för då slipper du vrida dig åt sidan och riskera att ramla ur hängmattan varje gång du ska räcka efter något på bordet. Så det bästa du kan göra är att välja ett bord vars höjd går att reglera.

hängmatta med stativ bäst i test

Slutsummering

Sammanfattningsvis är en hängmatta med stativ ett fantastiskt sätt att koppla av på under sommarmånaderna. De är portabla och kan medtagas överallt vilket är ett enormt plus. Därtill finns det många hängmattor för både en person och två personer, så du kan sova med din partner eller ligga skavfötters med en vän. Glöm inte bort att notera maxvikten innan du köper för annars kanske du råkar köpa en variant som inte kan bära din tyngd. Andra fördelar är är att de är lättskötta, enkla att montera samt att du är oboeroende av två trädstammar för att fästa hängmattan.

Nackdelarna å andra sidan består av att tyget slits fort om det utsätts för ultraviolett strålning över lång tid, eller om ett vinden tar med sig smuts som nystar in sig i tyget. Trots att detta primärt avser bomull och inte polyester så är det likväl något du måste vara vaksam över. Därför måste du ta in hängmattan på kvällen – något som många efter ett tag tycker blir omständigt.

Glöm inte att du måste köpa till ett myggnät om du vill ha då detta vanligtvis inte ingår!

Har du frågor gällande ditt val av hängmatta med stativ ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.