HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Pianopall bäst-i-test

 

1. Roland RPB-500PE

Roland RPB-500PE
 • Extremt hög kvalitet
 • För långa och bekväma spelstunder
 • Förvaringsutrymme under sitsen
 • Tillverkad av solitt trä
 • Stoppad sits av vinyl
 • Polerad ebenholtsfinish
Läs mer »
 

2. Pianopall med förvaring

Pianopall med förvaring
 • Justerbar pianobänk i exklusiv kvalitet
 • Vadderad sittyta med 6 knappar
 • Inbyggt förvaringsfack
 • Lämplig för både barn och vuxna
 • Robusta och stabila träben
 • Ingen montering krävs
Läs mer »
 

3. Höj och sänkbar Pianopall

Höj och sänkbar Pianopall
 • Halkfria gummifötter
 • Justerbar höjd
 • 4 justeringspositioner
 • Prisvärt
 • Perfekt för nybörjaren
 • Stöder upp till 152 kg
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Pianopall

När du spelar elpiano eller vilket keyboard som helst så är det ett måste att sitta på en bekväm pianopall. Alternativet är att sitta på en vanlig stol eller bänk, men då kommer den inte vara höj och sänkbar, vilket är det som krävs för att du ska kunna spela ergonomiskt. För den vanligaste orsaken till sveda, värk och känningar för pianospelare är bristen på en riktigt bra pianopall som tvingar ryggen att förbli upprätt.

Men det är inte helt lätt att veta vilken pianopall som är bäst eftersom de skiljer sig så mycket åt. Till exempel har vissa förvaring medan andra är väldigt barskrapade men har andra fördelar. Därför har vi skrivit en köpguide för att lära dig allt du behöver tänka på innan ditt köp. Därtill har vi högst upp på sidan radat upp de pianostolar/pianobänkar som vi anser är mest kvalitativa.

Börja med att förkovra dig nedan för att därefter välja den modell som lämpar sig för dina behov.

pianopall

Så väljer du pianopall

Innan du köper en pianopall så måste du ha några specifika saker i åtanke. Annars kommer du blint köpa en modell som du instinktivt gillar. Men genom att veta vilka faktorer om är extra viktiga att lägga vikt vid, kan du göra ett bättre och mer välinformerat val. För det första ska du välja en höj och sänkbar modell så du sitter i rätt höjd i förhållande till pianot. För det andra är det en fördel om du väljer en modell med förvaring. För det tredje skiljer sig sittytans kvalitet och bekvämlighet åt. Utöver detta har vi nedan radat upp de viktigaste faktorerna som du måste väga mot varandra för att göra ett bra val.

OBS: Nedanstående råd avser även dig som har för avsikt att köpa en begagnad pianopall på Blocket, som många gör. Eftersom många på Blocket säljer skadade produkter med undermålig kvalitet är det faktiskt ännu viktigare att du kontrollerar dessa faktorer innan du för över pengarna till säljaren.

1. Skillnad mellan pianopall, pianostol och pianobänk

Det första ska veta när du är på jakt efter en pianopall är att det även finns något som heter pianostol och pianobänk. Trots att skillnaderna inte är stora var de mer påtagliga förr. Till exempel är pianostolen avsedd för en person medan en pianopall eller pianobänk är avsedd för flera. Därtill är en pianostol betydligt mindre, men på grund av detta lättare att transportera och flytta.

Således är pianostol en mer portabel lösning som passar dig som turnerar eller ofta tar med ditt elpiano till olika platser. Dock ska det sägas att i dagens läge använder de flesta dessa termer synonymt, så gör det allt för stor grej av skillnaden.

2. Dubbel

För de flesta som spelar piano är en enkel pianopall tillräckligt. Detta är den pall som är avsedd för en person. Men låt oss säga att du vill lära din partner, barn eller en vän att spela – då är en dubbel pall det ultimata valet. På så vis kan ni spela två samtidigt utan att det blir för trångt. Däremot är detta inget du behöver om du endast är en person som spelar. Men det är likväl en faktor du inte får glömma bort eftersom det är väldigt vanligt att pianospelande går i arv.

3. Höj och sänkbar

För att sitta ergonomiskt på en pianopall så måste den vara höj och sänkbar. Annars finns det ingen möjlighet att anpassa pallen så du sitter på rätt sätt (något vi förklarar ingående nedan), vilket i det långa loppet leder till skador. Men framförallt får det konsekvensen av att man slutar spela – det gör helt enkelt för ont. Därför är det extremt viktigt – i synnerhet för nybörjare – att de använder en ergonomiskt tillverkad pianopall som är höj och sänkbar. Annars finns risken att deras intresse störtdyker på grund av att pallen är obekväm att sitta på.

pianopall höj och sänkbar

Fortsättningsvis ska du ha koll på att du endast kan justera sitthöjden inom ett visst spann. Till exempel kan det stå i en produktbeskrivning att den har en justerbar höjd mellan 45 – 60 cm. Detta innebär att du inte kan höja eller sänka den över eller under dessa mått. Således kommer inte en viss pianopall att passa barn och vuxna eftersom höjdskillnaderna är för stora. I så fall är det bättre att köpa en separat pall för barn och vuxna.

4. Pianopall med förvaring

Har du nån gång varit djupt besatt av att lära dig piano så vet du hur lätt det är att pianoböcker och nothäften ligger huller om buller vid pianot. Detta skapar onödig oreda och stress som lätt kan undvikas. Lösningen är att välja en pianopall med förvaring. Dessa modeller möjliggör en öppning av sittdynan som avslöjar ett förvaringsutrymme vari du kan förvara pianoböcker och nothäften.

pianopall med förvaring

Emellertid ska du vara medveten om att storleken på förvaringsutrymmet skiljer sig drastiskt från pall till pall. Var därför varsam innan ditt köp så du vet djupet i förvaringslådan, samt bredd och höjd. På så vis kan du säkerställa att du får plats med vad du tänkt placera i förvaringen. Somliga modeller som jag testade hade en förvånansvärt grund förvaring där jag endast kunde få plats med max två nothäften – så var vaksam på detta!

5. Gummifötter

Glöm inte att dubbelkolla att pianopallen har gummifötter för annars finns det risk att det blir repor i golvet. De flesta modeller är försedda med detta, men då det finns många billiga modeller som säljs på Amazon och liknande, är det viktigt för dig att veta. Gummifötterna hjälper även att hålla pallen på plats så den inte glider så lätt.

6. Sittytan

När du står i akt att köpa en pianopall kommer du snabbt märka att det huvudsakligen finns tre olika stilar när det kommer till sittytan. Dels finns det vanliga träpallar som är billigast, men det vanligaste är vadderade pallar som gör att det blir skönare att sitta under en längre session. Dessutom har du en tredje variant med knappar som är inslagna i vadderingen. Men för att förtydliga skillnaderna mellan dessa har vi nedan listat skillnaderna.

För att få mer information om sittdynan bör du kolla på kuddens tjocklek, djup och material – dessa tre saker säger en hel del om dess bekvämlighet och kvalitet samtidigt.

Så ska du sitta på en pianopall

Om du inte sitter på rätt sätt på din pianopall kommer den inte hjälpa dig nämnvärt. De flesta är antingen alldeles för framåtlutade, eller så är armarna inte i linje med tangenterna vilket skapar spänningar och leder till smärta. Därför är det grundläggande att ha en bra hållning om du vill kunna spela så mycket som möjligt utan att få ont.

Men för att kunna ha rätt hållning så måste du följa några universella anvisningar som vi har styltat upp nedan:

 1. Placera fötterna plant på golvet
  Börja med att sätta dig ner på pianopallen så att benen har en nittiogradig vinkel. Se därefter till att hela underdelen av foten är i kontakt med marken. Om du inte når ner hela vägen med fötterna så måste du justera höjden på pallen.
 2. För pianopallen mot pianot
  Dra nu pianopallen in mot pianot tills du inte kan se dina knän. Knäna ska aldrig vidröra pianots underdel, gör dem det ska du höja själva pianot. Glöm inte att bibehålla fötternas position.
 3. Flytta fram rumpan
  Detta steg är det många som hoppar över men som är ack så viktigt, nämligen att inte sitta på hela pianopallen, utan endast framsidan av den. Följaktligen ska ryggslutet  vara i mitten av pallen till skillnad från längst bak som är ett vanligt misstag. Orsaken till varför du inte ska sitta på hela pallens yta är för att det ger dig flexibilitet i rörelserna åt sidan när du behöver nå de yttersta tangenterna. Det blir också lättare att slå an pedalerna.
 4. Håll ryggen rak under hela sessionen
  En viktig vana att komma in i från början av ditt pianospelande är att sitta med rak rygg på pianopallen. Trots att många har en naturlig böjning framåt eller bakåt, ska du försöka att vara så rak som möjligt. Detta gör att belastningen blir minimal för ryggen så du kan fokusera på att använda armar och axlar mer.
 5. Slappna av nacken
  Ett fel som många gör är att de spänner sig i nacken när de spelar. Detta kommer leda till stelhet som kommer påverka din spelförmåga över tid. Så försök slappna av nacken så gott det går, samtidigt som du inte böjer den för mycket framåt. Huvudet ska vara upprätt medan du använder ögonen för att titta ner. På så vis minimerar du belastningen på nacken.
 6. Armbågarna i rätt höjd
  Slutligen ska du se till att höja och sänka pianopallen tills du hamnar i ett läge där armbågarna är aningen högre än pianot. Har du dem för låga eller för höga kommer det snabbt bli obekvämt.

Så där! Såtillvida du följer ovanstående råd så kommer du kunna spela piano i flera timmar i sträck utan att få ont.

pianopall begagnad

Så vet du om du sitter fel på en pianopall

Nu när du vet hur du ska sitta vill vi också lära dig om hur du inte ska sitta. För det är förvånansvärt många som följer ovanstående råd men som ändå gör fel. Därför anser vi att det är i sin ordning att klargöra de vanligaste misstagen som människor gör när de sitter på en pianopall.

Nu förstår du säkert varför det är så viktigt med en pianopall som är höj och sänkbar.

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.