HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Potatispress bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Potatispress Westmark
Bäst-i-test 2024

Potatispress bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Potatispress Westmark

Potatispress Westmark
 • 5 års garanti
 • Hög kapacitet (100 ml)
 • Ergonomiska & kraftiga handtag
 • Pressa även rotfrukter
 • Lätt att rengöra för hand eller i diskmaskin
 • Tillverkad i Schweiz
 

2. WMF Potatispress

WMF Potatispress
 • Ger fluffigt potatismos och len puré
 • Funkar för alla sorters rotfrukter
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Tål diskmaskin
 • Slittålig konstruktion
 • Välrenommerat varumärke (WMF)
 

3. Freshforce press

Freshforce press
 • Löstagbar presskorg
 • Med utväxling för ergonomisk användning
 • Tål diskmaskin
 • Utmärkta recensioner
 • Välrenommerat varumärke (Chef’n)
 • Mäter 37 cm i längd
 • Tillverkad i både metall och plast
Innehåll [ visa ]

Potatispress — Bäst-i-test (2024)

Vill du göra en fluffig och klumpfri potatismos på enklaste sätt ska du använda en potatispress. Genom att pressa potatisen igenom små hål så strimlar du den till små strängar utan att stärkelsemolekylerna försvinner. På så vis kan du göra matlagningen roligare och mer kreativ. Till exempel kan du tillaga hashbrowns och potatischips. Därtill är den superenkel att använda.

Vidare går det att pressa mer än bara potatis, som t.ex. grönsaker, rotfrukter och barnmat. Således är det ett förträffligt köksverktyg som har många användningsområden. Dock är utbudet väldigt brett vilket komplicerar valet för många konsumenter. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa potatispressarna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan du gör ditt val.

Börja med att läsa på nedan för att därefter välja den modell som passar dig bäst från bäst-i-test listan ovan.

Så väljer du potatispress

Innan du väljer en potatispress finns det några saker du måste ta hänsyn till. Inledningsvis ska du tänka på vilket material den är gjord av så den håller i flera års tid. Därefter ska den vara ergonomisk så du inte får ont när du pressar upprepade gånger. Utöver nämnda faktorer har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

 1. Material
  Den viktigaste faktorn när du väljer en potatispress är materialet. Trots att det finns billiga modeller i plast rekommenderar vi att du istället väljer ett mer robust material som t.ex. stål. Orsaken är att du applicerar mycket kraft när du använder pressen, och om konstruktionen är svag så är det lätt hänt att den går sönder. Därför ska du välja en variant som är tillverkad i rostfritt stål eller metall för att säkerställa att den håller så länge som möjligt.
 2. Bekvämlighet
  Som nämnt ovan behöver du ofta pressa hårt för att en potatis ska strimlas. Dessutom behöver du inte sällan pressa mängder av potatisar vilket lätt blir tröttsamt efter ett tag. Därför är det extremt viktigt att du väljer en modell med utväxling som är ergonomiskt utformad, och således är lätt, skonsam och stabil att använda. På så sätt kan äldre människor med svagare nypor också använda pressen.  Annars kommer du få ont i muskler och leder vilket tar bort det roliga från matlagningen.
 3. Löstagbar presskorg
  Somliga varianter är försedda med en löstagbar presskorg. Detta innebär att pressen blir betydligt enklare att rengöra. Avlägsna helt enkelt presskorgen och spola rent under varmt vatten. Väljer du en modell utan denna funktion så kommer den bli avsevärt svårare att rengöra.
 4. Justerbar hålstorlek
  Genom att justera hålstorleken bestämmer du hur stora potatisstrimlorna ska bli. Detta är särskilt viktigt när du vill tillaga olika rätter så som hashbrowns eller gnocchi; eller när du vill bestämma hur pass pressade dina grönsaker ska vara. Trots att detta absolut inte är ett krav, är det ändock en bra funktion för dig som ämnar använda potatispressen ofta. Därför ska du välja en modell med utbytbara skivor/plattor som vardera har olika hålstorlek.
 5. Rengöring
  Långt ifrån alla potatispressar är diskmaskinssäkra. Detta betyder att du själv i så fall måste rengöra den för hand, vilket sedermera innebär att det är ytterligare ett köksredskap du måste rengöra efter varje användning. Av den orsaken är det smart att välja en modell som går att rengöra i diskmaskin så du sparar tid.
 6. Storlek
  Ju större potatispress du väljer, desto mer potatis får du plats med i presskorgen. Följaktligen går det snabbare att pressa med en större modell. Dock är nackdelen att den upptar större utrymme i kökslådor vilket är irriterande. Därför ska du välja en modell vars storlek möjliggör hur fort du vill pressa men samtidigt tänka på att den inte ska vara alltför stor.
 7. Garanti
  En ofta underskattad faktor för köksredskap i allmänhet är hur lång garanti du får. Men vi rekommenderar med emfas att du inte ska köpa en potatispress utan förmånlig garanti. Annars riskerar du att den av nån anledning går sönder, och då står du där utan möjlighet till ersättning. Därför ska du se till att du minst får 1 års garanti.

bäst potatispress

Fördelar med potatispress

Det finns förvånansvärt många fördelar med en potatispress. Först och främst blir tillagningen mycket roligare då du enkelt kan tillaga hemmagjord gnocchi eller en sammetslen potatismos. Därjämte kan du tillaga mer barnanpassad mat genom att pressa rotfrukter och liknande. Förutom detta har vi nedan listat samtliga fördelar med detta ypperliga köksredskap.

 • Klumpfri potatismos
  Vi har alla någon gång blivit serverad en klumpig och klibbig potatismos som inte smakar så värst bra. Genom att använda en potatispress får du potatismos utan klumpar utan att tumma på fluffigheten.
 • Gnocchi
  Genom att blanda den pressade potatisen med salt, ägg och mjöl kan du göra en deg som du kan använda för att laga underbart god gnocchi.
 • Lång livslängd
  En potatispress ska du inte behöva köpa mer än ett par gånger under din livstid. Kort sagt är det som en kvalitativ vitlökspress, d.v.s. väldigt svårt att förslita trots upprepad användning vecka efter vecka.
 • Lyxa till potatisen
  Istället för att tillaga samma gamla kokta potatis vecka in och vecka ut, kan du med en potatispress lyxa till potatistillagningen. Exempelvis kan du tillaga hashbrowns, potatischips och den italienska pastasorten passatelli.
 • Bra alternativ för barn
  Tack vare potatispressen får maten en mer puréaktig karaktär som ger en len konsistens och god smak. I synnerhet för barn som tenderar att ogilla mat med klumpar i. På så vis kan du få barnen att äta det de aldrig förr kunde tänka sig.
 • Lätt att rengöra
  På grund av att potatis inte är klibbigt så är pressen superenkel att rengöra med hjälp av varmt vatten och diskborsten. Alternativt kan du helt enkelt rengöra den i tvättmaskinen.
 • Billig produkt
  Många moderna köksredskap är hiskligt dyra och inte sällan designade för att även agera som en inredningsdetalj. Men turligt nog har potatispressen än så länge undvikit denna fälla. Detta innebär att kostnaden i regel är låg vilket är rimligt för en så enkel produkt.
 • Få en perfekt potatispuré varje gång
  Vill du lära dig hur du tillagar en fantastiskt god potatispuré med hjälp av en potatispress, ska du titta på Filip Poons grymma recept på YouTube.
 • Juice
  Om du pressar grapefrukt, citron eller tomater kan du göra en underbar juice på nolltid.
 • Spätzlepress
  Spätzle är kort sagt en tysk rätt som påminner om nudlar och pasta. Denna anrättning är väldigt populär i Tyskland, Schweiz och Österrike. Vissa pressar går att använda som spätzlepress vilket är en anmärkningsvärd detalj.

potatispress bäst i test

Skillnad mellan potatispress och potatisstöt

Skillnaden mellan en potatispress och en potatisstöt är att den förra pressar potatisen medan den sistnämnda mosar och pressar den. Således är en potatisstöt tillräcklig för dig som enbart vill tillaga potatismos. Dessutom är stöten billigare och ett mindre avancerat köksredskap. Men den saknar handtaget som med hjälp av utväxling gör pressandet till en fröjd. Vidare är inte potatisstöten lämpad för att tillaga spätzle, gnocchi eller att pressa hårda rotfrukter.

Tips: Kolla gärna in vår artikel om pommes frites skärare!

Slutsummering

Sammanfattningsvis är en potatispress ett briljant verktyg för att underlätta anrättandet av potatismos och potatispuré. Glöm inte att handtagen ska vara ergonomiska, presskorgen löstagbar och hålstorleken justerbar. På så sätt kan du reglera slutresultatet utifrån din egen smak. Ska du pressa väldigt många potatisar är det smart att använda en elektrisk potatisskalare så du slipper skala varje potatis för hand. Dessutom snabbar det på processen.

Har du frågor gällande pressar av olika slag ska du kontakta oss så ska vi guida dig rätt.

potatispress


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.