HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Salladsslunga bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Salladsslunga i glas
Bäst-i-test 2024

Salladsslunga bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Salladsslunga i glas

Salladsslunga i glas
 • Bästa salladsslungan 2024
 • Vattnet slungas bort väldigt snabbt
 • Slungkorgen fungerar som ett durkslag
 • Patenterad bromsknapp som stoppar slungan direkt
 • Servera salladen i den eleganta glasskålen
 • Tillverkad av slitstarkt borosilikatglas
 • Inbyggd låsknapp kör att den tar mindre utrymme
 • Halksäker knapp
 • Tål maskindisk
 

2. Ihopfällbar salladsslunga 4 L

Ihopfällbar salladsslunga 4 L
 • Slungar effektivt din sallad
 • Ihopfällbar för enklare förvaring
 • Stor kapacitet på 4 liter
 • Väldigt prisvärd
 • Bra varumärke (Tefal)
 • Utmärkta kundomdömen
Nackdelar:
 • Kan inte maskindiskas
 

3. Basis Salladsslunga 5 L

Basis Salladsslunga 5 L
 • Volym på 5 liter
 • Smidigt vridhandtag
 • Effektiv torkning
 • Perfekt att använda som serveringsskål
 • Tål maskindisk
 • Väldigt bra recensioner
Innehåll [ visa ]

Bästa salladsslungan 2024

Syftet med en salladsslunga är att få bort ytvattnet från både grönsaker och sallad. På så vis undviker du en vattning konsistens på salladen och får istället en torr, fräsch och krispig sallad. Den fungerar som så att du placerar salladens i ett durkslag inuti slungan, varpå du sedan trycker ner en knapp så att salladen med hjälp av centrifugalkraften slungar salladen runt och runt tills allt vatten är avlägsnat. Detta sker genom en smidig pumpmekanism. Och efter slungningen är klar kan du servera salladen direkt från skålen.

På denna sida kommer du hitta de bästa salladsslungorna 2024 i olika prisklasser. Dessutom har vi en köpguide som informerar dig om alla de viktigaste aspekterna du behöver tänka på.

bästa salladsslungan

För att välja bäst salladsslunga måste du tänka på följande – Köpguide

Innan du köper en salladsslunga är det såklart viktigt att veta vilka aspekter som är mest brännande. Är det t.ex. viktigt att den är ihopfällbar så den tar så lite plats som möjligt i köksskåpet? Eller vill du att den ska kunna användas som en vacker serveringsskål på matbordet också? Nedan har vi listat de viktigaste faktorerna för att göra ett så bra val som möjligt. Låt oss börja med volymen.

 • Volym
 • Är den vacker kan du använda den som serveringsskål
 • Bromsknapp
 • Hällpip för att hälla av vattnet
 • Låsnapp för smidigare förvaring Ihopfällbar
 • Non-slip underlag
 • Det finns slungor som även kan skala potatis
 • Den måste tålas att diskas i diskmaskin

Volym

Anledningen till varför vi nämner volymen så tidigt i guiden beror på att det är en sak som påverkar så mycket i ditt slutgiltiga val. Innan du ens går in och tittar på alla olika salladsslungor så är det smart att ta reda på hur många personer du planerar att servera sallad till. Vill du t.ex. bara ha sallad till mat för en person så behöver du givetvis inte köpa en salladsslunga som är så stor att den rymmer sallad till flera personer. Det vore bara onödigt och slösat med plats i köket. Om du däremot planerar att servera sallad för flera personer så behöver du såklart en slunga som är större.

En bra tumregel att gå efter är att 1 liters volym rymmer sallad för ca 4 personer. Det är såklart inte exakt då det beror helt på hur mycket sallad var och en av personerna vill ha. Men, det är en bra utgångspunkt.

Således måste du först tänka på volymen. Låt oss nu gå vidare till designen som med detta köksredskap är viktigare än i det vanligtvis är när det kommer till denna typ av köksprodukter.

Är den vacker kan du använda den som serveringsskål

Varför designen är så viktig har lite olika skäl. Det första handlar såklart om hur snygg salladsslungan är i allmänhet. Detta gäller såklart inte bara slungor, utan alla typer av köksredskap. Vi vill såklart ha så snygga prylar som möjligt i vårt kök eftersom de inte sällan står framme på köksbänken.

Men detta är särskilt viktigt när det kommer till salladsslungor. Det handlar nämligen om huruvida slungan kan användas som serveringsskål eller inte. Något vi alla säkert uppskattar är saker som gör flera saker på en och samma gång. Vi vill såklart inte behöva köpa en slunga, och sedan även en separat serveringsskål om detta är något vi kan undvika. Därför är det så viktigt att slungan har en tillräckligt snygg design så den kan användas som serveringsskål på matbordet. Detta är även anledningen till att de dyrare slungorna är tillverkade i glas, och inte sällan i ett vackert mönster, för att på så vis skänka en portion elegans till middagsbordet.

Har du redan en drös vackra skålar så är denna faktor inte lika viktig. Men tillhör du den grupp människor som inte har detta så är designen en minst sagt viktig aspekt av ditt köp.

köpguide för salladsslunga

Bromsknapp

När du väl tryckt på knappen som påbörjar slungningen av din sallad så kommer den snurra runt och runt relativt länge. Därför är många salladsslungor försedda med en så kallad bromsknapp. Denna är särskilt användbar om du inte vill att salladen ska slungas längre än nödvändigt eftersom somliga föredrar när salladen är en gnutta vattnig, men inte för vattning. Som så mycket annat finns denna bromsknapp för att skapa en balans och inte göra salladen för torr. Men den har givetvis ett dubbelbottnat syfte då du måste kunna stoppa rotationen på något sätt istället för att tålmodigt vänta på att den ska sluta.

Därmed ska du kontrollera att slungan har en bromsknapp för att få full kontroll över slutresultatet på salladen.

Hällpip för att hälla av vattnet

När du väl slungat runt salladen och ytvattnet har avlägsnats så kommer vattnet ligga i skålen under själva durkslaget. För att få ut det så behöver slungan ha en hällpip av något slag som gör det möjligt för dig att hälla av vattnet på ett smidigt sätt. Problemet är att många, framför allt de billigaste modellerna, saknar detta.

Och om det inte finns en hällpip så måste du varje gång du ska servera salladen börja med att plocka isär alla delar och hälla ut vattnet, för att sedan lägga in salladen tillbaka i skålen. Trots att detta kanske inte låter så problematiskt för dig som läser detta, så kan vi garantera att det efter några användningar blir ett irritationsmoment. Vi testade ju alla ovan nämnda salladsslungor under två veckors tid, och redan under dag tre kände vi att de modeller som saknade hällpip var avsevärt sämre.

Låsnapp för smidigare förvaring

Den pumpknapp som vanligtvis finns på ovansidan av slungan tar faktiskt en hel del plats. Därför så finns det en låsnapp på de flesta salladsslungor så den kan låsas in när slungan inte är i bruk. Detta gör slungan betydligt mindre och smidigare att förvara. Allt du behöver göra med en sån modell är att trycka ner pumpknappen, och medans den är nere trycka på låsknappen – då kommer pumpknappen att döljas inuti slungan så den som sagt upptar mindre utrymme i köksskåpet.

Ihopfällbar

En faktor som ansluter sig till den ovan nämnda är huruvida salladsslungan är ihopfällbar så den tar mindre utrymme när den inte används. Detta är såklart särskilt viktigt för de som bor i mindre lägenheter eller hus där köksutrymmena är små. Var dock medveten om att såna modeller som är ihopfällbara sällan har en lika stark centrifugalkraft så den kan avlägsna allt vatten från salladen, så det är något du behöver tänka på om slungan ska vara så effektiv som möjligt.

Det finns ett och annat undantag från detta, så det är såklart viktigt att titta på slungan som helhet, och inte bara om den är ihopfällbar. Tycker du dock att detta är en funktion som låter intressant så finns det såklart modeller som både är ihopfällbara och ändå avlägsnar allt vatten från salladen.

Non-slip underlag

När centrifugalkraften väl jobbar så finns det en risk att salladsslungan flyttas på när salladen slungas runt inuti. Detta kan till och med leda till att slungan välter. Därför är det en självklarhet att den ska ha ett non-slip underlag så den står stabilt på bordet, köksbänken eller dylikt. Detta är särskilt viktigt om du inte vill riskera slungan välter så salladen hamnar på golvet. Så glöm för guds skull inte att dubbelkolla detta i produktbeskrivningen!

salladsslunga bäst i test

Det finns slungor som även kan skala potatis

En sak du måste känna till är att det finns vissa modeller som är så pass bra att de även kan användas för att skala potatis. På så vis slipper du köpa t.ex. en elektrisk potatisskalare och kan istället använda salladsslunga till flera syften. Så glöm inte det om du är en potatisälskare och äter det ofta!

Den måste tålas att diskas i diskmaskin

Sist men inte minst ska vi informera dig om något som är tråkigt men ack så viktigt – nämligen rengöringen av salladsslungan. Vi säger det direkt – dessa köksredskap är i regel inte lätta att rengöra, särskilt inte om du ofta tillagar sallader med ingredienser som lätt blir klibbiga. Men det finns såklart saker man kan göra för att slungan ska hålla sig ren och fräsch.

För det första så är det självklart viktigt att du diskar alla delar efter varje användning så slungan inte blir smutsig och att det uppstår ingrodda fläckar. Detta gör du med varmt vatten och såpa.

Vill du slippa att göra det för hand så ska du dock välja en modell som tål att diskas i diskmaskin. Detta gör självfallet rengöringen mycket enklare och smidigare. Så glöm inte att kolla upp detta så kommer du spara väldigt mycket tid.

Fördelar med salladsslunga

 • Krispigare sallad: Finns det något värre än att äta en vattnig sallad? Vi tycker inte det. Därför är den huvudsakliga fördelen med en salladsslunga att salladen blir krispigare. Detta är såklart särskilt viktigt om du gillar en fräsch sallad på ditt matbord där matgästerna kan känna konsistensen på varje individuell grönsak så att smakerna kommer fram på bästa sätt. Dock måste du förvara salladen i en matlåda i glas om du inte vill att den ska bli soggig.
 • Sparar tid: Det tar betydligt mindre tid att använda salladsslunga än att själv försöka få bort vattnet från salladen genom att skaka runt den i ett vanligt durkslag. Detta gör slungan perfekt för de som har ett hektiskt schema och inte har så mycket tid att lägga på matlagning.
 • Går väldigt snabbt att få bort vattnet: Genom centrifugalkraft så avlägsnar salladsslungan snabbt och effektivt allt vattnet så salladen blir krispig. Denna funktion gör det hela mycket enklare så du som sagt slipper stå och skaka salladen i ett durkslag så den blir torr.
 • Tar lite plats om du väljer en ihopfällbar variant: Detta är särskilt viktigt om du bor i lägenhet där köksutrymmet är begränsat. De flesta slungor är emellertid inte så stora, så detta är sällan ett problem. Däremot så finns det modeller som är ihopfällbara så de tar upp än mindre plats när de inte används, och detta är perfekt för den trångbodde.

Nackdelar med salladsslunga

 • Svårrengjord: Som vi nämnde så är salladsslungor inte särskilt lätta att rengöra, särskilt inte om du ofta tillagar sallader med ingredienser som avger en klibbigare vätska än t.ex. vanlig grönsallad. Detta gör det svårt för vatten och såpa att nå alla smutsiga hörn, och därför kan slungan lätt bli smutsig och bilda ingrodda fläckar om du inte rengör den väldigt noggrant efter varje användning. Detta problem kan självklart förhindras om du väljer en modell som tål att diskas i diskmaskin så slipper du skrubba den för hand. Men eftersom många modeller inte tål maskindisk känner vi oss nödgade att informera dig om denna nackdel så du vet vad du ska tänka på!

nackdelar med salladsslunga

Sammanfattning

En salladsslunga är ett perfekt redskap för den som vill ha en krispig och fräsch sallad på sitt matbord. Den tar betydligt mindre tid att använda än att själv försöka få bort vattnet från salladen genom att skaka runt den i ett vanligt durkslag, och det går mycket snabbare så du sparar ordentligt med tid. Dock så är slungor inte särskilt lätta att rengöra, särskilt inte om du ofta tillagar sallader med bär som gör att de klibbas fast på insidan av slungan. Men detta är inte ett problem så länge du väljer en modell som tål att diskas i diskmaskin.

Däremot trumfar fördelarna nackdelarna med råge eftersom de som sagt sparar tid, gör salladen fräsch och tar lite utrymme i köksskåpet.

Glöm inte att läsa köpguiden ovan så du vet vilka faktorer som är viktigast att tänka på för att välja en så bra salladsslunga som möjligt!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.