HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

Fågelbad bäst-i-test

 

Fuera fågelbord

Fuera
 • Höjd: 132 cm
 • Diameter: 25 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Tvättas enkelt med fuktig trasa
 • Använd som matskål under vinterhalvåret
 • Takskydd
Läs mer »
 

Round Up Fågelbad Guld

Round
 • Funkar även som en fågelmatare under vintern
 • Höjd: 60 cm
 • Diameter: 22 cm
 • Bra recensioner
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Utmärkt varumärke
Läs mer »
 

Hängande fågelbad

Hängande
 • Höjd: 11 cm
 • Diameter: 25 cm
 • Material: Keramik
 • Perfekt för mesar och talgoxar
 • Praktiskt upphängningssnöre (1 m)
 • Går snabbt att hänga up och ta ner
 • Kan användas året runt Tillverkat av Eva Solo
Läs mer »
Innehåll [ visa ]

Fågelbad

Genom att använda ett fågelbad i trådgården lockar du dit vackra fåglar som antingen badar, dricker eller rengör sig. På så vis blir det betydligt mysigare att umgås i trädgården, ackompanjerad av det lugnande fågelkvittret och de vackra fågelsångerna. Dessutom är ett fågelbad på fot väldigt estetiskt tilltalande och adderar därmed en extra dimension till din trädgård. Oavsett om du letar efter en modell i betong, sten, granit eller gjutjärn så kommer fåglarna trivas fantastiskt bra. Som en konsekvens av att ha ett fågelbad är att fåglarna hjälper dina trädgårdsväxter genom att eliminera både bladlöss och larver. Således bidrar det med många positiva effekter utöver det självklara. Dock är utbudet enormt vilket försvårar valet för många konsumenter. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa fågelbaden på marknaden. Förutom det har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan ditt köp.

Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja en modell från bäst-i-test listan ovan.

Så väljer du fågelbad

Innan du köper ett fågelbad finns det några saker du ska ta extra hänsyn till. För det första ska du tänka på vilket material det ska vara. För det andra bör du fundera huruvida du vill ha ett stort bad eller litet. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste som du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

 1. Djup
  En av de viktigaste faktorerna när du ska välja ett fågelbad är djupet. Orsaken är att det är direkt livsfarligt för fåglarna om det är så pass djupt att de saknar flygkraft nog att ta sig ur. Därför ska du noga övervaka de första fåglarna som badar så du tydligt ser att de inte har några problem att flyga iväg.
 2. Material
  Materialet på ett fågelbad är väldigt viktigt då det dikterar under vilka årstider som det kan användas. Till exempel så är det många som varje år rapporterar att deras fågelbad spruckit på grund av kylan. Därför måste du välja ett material som tål extrem kyla. Exempelvis betong, sten, keramik och gjutjärn. Om du väljer ett material som inte klarar av att utstå den svenska vintern får du inte glömma att förvara det i förrådet under vinterhalvåret. Dock finns det uppvärmda fågelbad som håller vattnet ljummet under vintern.
 3. Pris
  Ett fågelbad kostar allt från 100 – 5000 kronor. Trots att det finns många billiga modeller som lockar till impulsköp, rekommenderar vi att du hittar en variant i mellanskiktet. D.v.s. inte för dyr, men inte heller för billig så kvaliteten blir lidande vilket i värsta fall innebär att du behöver köpa en ny kort därefter. Väljer du ett stort fågelbad kommer det i regel kosta mer, men inte i alla fall. Vidare är fågelbad på fot betydligt dyrare än de som du placerar på gräset. Orsaken är de dels är vackrare och ståtligare, dels säkrare då rovdjur inte kan nå fåglarna i badet. Därför rekommenderar vi att du i lugn och ro sonderar terrängen och läsa recensioner för varje bad.
 4. Fågelarter
  En ofta underskattad faktor, som inte nämns i de flesta köpguider, är att olika fågelbad lockar olika fågelarter. Således behöver du köpa ett robust bad som tål mer vikt om du vill locka dit stora fåglar som t.ex. hackspettar. Annars kommer badet gå sönder av endast vikten av fåglarna. Å andra sidan räcker ett billigt fågelbad om du endast vill locka dit finkar, blåfåglar och andra småfåglar, i.o.m. att de väger så pass lite.
 5. Design
  Fastän den estetiska framtoningen inte är den viktigaste faktorn i ditt val, är det likväl en viktig komponent. Glöm inte att många fågelarter lockas av starka färger. Därtill vill du ju såklart att badet harmoniserar med trädgårdens övergripande tema. Det finns mängder av olika färger, mönster, former och storlekar du kan välja mellan. Så ta en titt ut i trädgården och försök visualisera hur badet som fångat ditt intresse kommer passa in.
 6. Tillbehör
  Ofta köper många till olika tillbehör till sitt fågelbad. Inte sällan för att locka fler fåglar, men också för att det är roligt att bygga ut sitt fågelnäste. Exempel på populära tillbehör är en fågelmatare. Genom att fästa en fågelmatare nära badet så kan du både erbjuda dem dryck och mat för att på så sätt locka dit ännu fler. Därtill är det många som köper till en solcellsfontän eller en pump som får vattnet att röra på sig, vilket i sin tur reflekteras av solen, och fungerar som en signal för fåglarna att komma dit.

Fördelar med fågelbad

Det finns många fördelar med att äga ett fågelbad. Till exempel är det underbart att vakna upp till kvittret och sångerna om morgnarna. Därtill kan det användas som matskål under vintern. Läs mer detaljerat nedan om varje fördel som vi har identifierat.

Gjuta fågelbad

Om du inte vill köpa ett färdigt bad så kan du gjuta fågelbad helt själv. På så sätt kan du formge det hur du själv vill. Dessutom är det väldigt enkelt att göra. Därför har vi nedan skrivit instruktioner på hur du på bästa sätt gjuter ett fågelbad.

Detta behöver du:

Så gjuter du fågelbad:

 1. Börja med att skära av ett rabarberblad av valfri storlek. Tänk på att du själv bestämmer hur stort badet ska vara, så använd ditt kreativa sinne.
 2. Ta fram sanden och skapa en liten sandkulle med hjälp av händerna.
 3. Placera rabarberbladet på sandhögen. Obs: du måste lägga bladet uppochnervänt på sandkullen.
 4. Häll betongen över bladet så det täcker alla kanter.
 5. Gör en plan yta i mitten av bladet med hjälp av en spade eller liknande, för att på så vis kunna placera den rakt på en fot eller en pinne senare.
 6. Under de nästkommande 24 timmarna ska betongen nu torka vilket bäst görs i frånvaro av solsken. Därför ska du antingen torka det i ett förråd eller se till att övertäcka det med något.
 7. Avsluta arbetet med att avlägsna bladet.

Slutresultat:

gjuta fågelbad

Så använder du ett fågelbad

Trots att du inte behöver anstränga dig nämnvärt för att sköta om ett fågelbad finns det ändock några saker du ska tänka på. Exempelvis måste du rengöra det kontinuerligt och se till att du tar in det i ett förråd under vintern. Utöver detta rekommenderar vi dig att göra följande:

fågelbad test bäst fågelbad fågelbad på fot

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.