KÖP SMART. KÖP TESTVINNARE. 

Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.

Menu

Fågelbad bäst-i-test

 

Fuera fågelbord

 • Höjd: 132 cm
 • Diameter: 25 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Tvättas enkelt med fuktig trasa
 • Använd som matskål under vinterhalvåret
 • Takskydd
 

Siljan

 • Höjd: 64 cm
 • Diameter: 40 cm
 • Tillverkad i gjutjärn
 • Väldigt vacker design
 • Stilig och stabil fot
 • Lätt att rengöra
 • Utmärkt varumärke
 

Hängande fågelbad

 • Höjd: 11 cm
 • Diameter: 25 cm
 • Material: Keramik
 • Perfekt för mesar och talgoxar
 • Praktiskt upphängningssnöre (1 m)
 • Går snabbt att hänga up och ta ner
 • Kan användas året runt Tillverkat av Eva Solo

Fågelbad

Genom att använda ett fågelbad i trådgården lockar du dit vackra fåglar som antingen badar, dricker eller rengör sig. På så vis blir det betydligt mysigare att umgås i trädgården, ackompanjerad av det lugnande fågelkvittret och de vackra fågelsångerna. Dessutom är ett fågelbad på fot väldigt estetiskt tilltalande och adderar därmed en extra dimension till din trädgård. Oavsett om du letar efter en modell i betong, sten, granit eller gjutjärn så kommer fåglarna trivas fantastiskt bra. Som en konsekvens av att ha ett fågelbad är att fåglarna hjälper dina trädgårdsväxter genom att eliminera både bladlöss och larver. Således bidrar det med många positiva effekter utöver det självklara. Dock är utbudet enormt vilket försvårar valet för många konsumenter. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa fågelbaden på marknaden. Förutom det har vi skrivit en omfattande köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan ditt köp.

Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja en modell från bäst-i-test listan ovan.

Så väljer du fågelbad

Innan du köper ett fågelbad finns det några saker du ska ta extra hänsyn till. För det första ska du tänka på vilket material det ska vara. För det andra bör du fundera huruvida du vill ha ett stort bad eller litet. Utöver dessa faktorer har vi nedan listat det viktigaste som du måste tänka på för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

 1. Djup
  En av de viktigaste faktorerna när du ska välja ett fågelbad är djupet. Orsaken är att det är direkt livsfarligt för fåglarna om det är så pass djupt att de saknar flygkraft nog att ta sig ur. Därför ska du noga övervaka de första fåglarna som badar så du tydligt ser att de inte har några problem att flyga iväg.
 2. Material
  Materialet på ett fågelbad är väldigt viktigt då det dikterar under vilka årstider som det kan användas. Till exempel så är det många som varje år rapporterar att deras fågelbad spruckit på grund av kylan. Därför måste du välja ett material som tål extrem kyla. Exempelvis betong, sten, keramik och gjutjärn. Om du väljer ett material som inte klarar av att utstå den svenska vintern får du inte glömma att förvara det i förrådet under vinterhalvåret. Dock finns det uppvärmda fågelbad som håller vattnet ljummet under vintern.
 3. Pris
  Ett fågelbad kostar allt från 100 – 5000 kronor. Trots att det finns många billiga modeller som lockar till impulsköp, rekommenderar vi att du hittar en variant i mellanskiktet. D.v.s. inte för dyr, men inte heller för billig så kvaliteten blir lidande vilket i värsta fall innebär att du behöver köpa en ny kort därefter. Väljer du ett stort fågelbad kommer det i regel kosta mer, men inte i alla fall. Vidare är fågelbad på fot betydligt dyrare än de som du placerar på gräset. Orsaken är de dels är vackrare och ståtligare, dels säkrare då rovdjur inte kan nå fåglarna i badet. Därför rekommenderar vi att du i lugn och ro sonderar terrängen och läsa recensioner för varje bad.
 4. Fågelarter
  En ofta underskattad faktor, som inte nämns i de flesta köpguider, är att olika fågelbad lockar olika fågelarter. Således behöver du köpa ett robust bad som tål mer vikt om du vill locka dit stora fåglar som t.ex. hackspettar. Annars kommer badet gå sönder av endast vikten av fåglarna. Å andra sidan räcker ett billigt fågelbad om du endast vill locka dit finkar, blåfåglar och andra småfåglar, i.o.m. att de väger så pass lite.
 5. Design
  Fastän den estetiska framtoningen inte är den viktigaste faktorn i ditt val, är det likväl en viktig komponent. Glöm inte att många fågelarter lockas av starka färger. Därtill vill du ju såklart att badet harmoniserar med trädgårdens övergripande tema. Det finns mängder av olika färger, mönster, former och storlekar du kan välja mellan. Så ta en titt ut i trädgården och försök visualisera hur badet som fångat ditt intresse kommer passa in.
 6. Tillbehör
  Ofta köper många till olika tillbehör till sitt fågelbad. Inte sällan för att locka fler fåglar, men också för att det är roligt att bygga ut sitt fågelnäste. Exempel på populära tillbehör är en fågelmatare. Genom att fästa en fågelmatare nära badet så kan du både erbjuda dem dryck och mat för att på så sätt locka dit ännu fler. Därtill är det många som köper till en fontän eller en pump som får vattnet att röra på sig, vilket i sin tur reflekteras av solen, och fungerar som en signal för fåglarna att komma dit.

Fördelar med fågelbad

Det finns många fördelar med att äga ett fågelbad. Till exempel är det underbart att vakna upp till kvittret och sångerna om morgnarna. Därtill kan det användas som matskål under vintern. Läs mer detaljerat nedan om varje fördel som vi har identifierat.

 • Fröjd för vilda fåglar
  Ibland har vilda fåglar svårt att hitta goda vattenkällor att dricka ur. I synnerhet på landsbygden. Därför är ett fågelbad perfekt för dig som vill ta hand om en del av ekosystemet och hjälpa fåglarna på dess värd till varmare breddgrader.
 • Atmosfären
  Har du växt upp på landet bland fåglar, höns, kor och andra härliga djur, så vet du hur mycket de adderar till atmosfären. Få saker är så fulla av njutning som att vakna upp en tidig sommarmorgon, hälla upp en kopp kaffe och gå ut i trädgården och lyssna till fåglarnas symfonier. Därför är ett fågelbad perfekt för dig som bor på landet, men även för dig som har en liten plätt av grönska där du vill få in fler naturelement.
 • Slipp bespruta växterna
  Vanligtvis behöver du som trädgårdsägare bespruta växterna för att hålla ohyra såsom masker och larver borta. Genom att köpa ett fågelbad kommer du locka tillräckligt många fåglar till rabatterna där de kommer äta upp bladlöss och larver. Således slipper du bespruta växterna vilket både sparar dig pengar och tid.
 • Använd som matskål under vintern
  Istället för att förvara fågelbadet i förrådet under vintern, kan du använda det som matskål för att erbjuda fåglarna näring. Fyll helt enkelt badet med näringsrik fågelmat och njut av sikten när de första flocken fåglar dyker ner för att få sig en ordentlig mumsbit.

Gjuta fågelbad

Om du inte vill köpa ett färdigt bad så kan du gjuta fågelbad helt själv. På så sätt kan du formge det hur du själv vill. Dessutom är det väldigt enkelt att göra. Därför har vi nedan skrivit instruktioner på hur du på bästa sätt gjuter ett fågelbad.

Detta behöver du:

 • Rabarberblad
 • Sand
 • Betong

Så gjuter du fågelbad:

 1. Börja med att skära av ett rabarberblad av valfri storlek. Tänk på att du själv bestämmer hur stort badet ska vara, så använd ditt kreativa sinne.
 2. Ta fram sanden och skapa en liten sandkulle med hjälp av händerna.
 3. Placera rabarberbladet på sandhögen. Obs: du måste lägga bladet uppochnervänt på sandkullen.
 4. Häll betongen över bladet så det täcker alla kanter.
 5. Gör en plan yta i mitten av bladet med hjälp av en spade eller liknande, för att på så vis kunna placera den rakt på en fot eller en pinne senare.
 6. Under de nästkommande 24 timmarna ska betongen nu torka vilket bäst görs i frånvaro av solsken. Därför ska du antingen torka det i ett förråd eller se till att övertäcka det med något.
 7. Avsluta arbetet med att avlägsna bladet.

Slutresultat:

gjuta fågelbad

Så använder du ett fågelbad

Trots att du inte behöver anstränga dig nämnvärt för att sköta om ett fågelbad finns det ändock några saker du ska tänka på. Exempelvis måste du rengöra det kontinuerligt och se till att du tar in det i ett förråd under vintern. Utöver detta rekommenderar vi dig att göra följande:

 • När du fått fågelbadet hemlevererat är det viktigt att du installerar det på rätt sätt. Förslagsvis på fot så det får en höjd som är hög nog att hålla hundar och katter borta.
 • Rengör fågelbadet noggrant med jämna mellanrum. Annars kommer det snabbt bli smutsigt vilket påverkar både utseendet och dragningskraften för fåglarna. Använd en blandning av tvättmedel och vatten för att avlägsna smuts. Skölj därefter noggrant så inte fåglarna får i sig kemikalier.
 • Ämnar du använda ett fågelbad under vintern måste du tänka på att köpa en modell som tål frost. Annars är riskerar du att det fina badet spricker i sin konstruktion.

fågelbad test bäst fågelbad fågelbad på fot