HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Stödstrumpor bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
testvinnare
#1 Bauerfeind stödstrumpor utan...
Bäst-i-test 2023

Stödstrumpor bäst-i-test

Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson
 

1. Bauerfeind stödstrumpor utan fot

Bauerfeind stödstrumpor utan fot
 • Gradvis kompression främjar blodcirkulationen och ökar uthålligheten
 • Effektivt skydd mot skador och minskar muskelvibrationer
 • Lättare och smidigare än traditionella skydd för maximal rörelsefrihet
 • Erbjuder även skydd mot skadliga UV-strålar
 • Passar bl.a. bra för personer med kramp, hälsene- eller benhinneinflammation
 • Även utmärkta för gravida kvinnor
Nackdelar:
 • Något dyra
 

2. Funq Wear Herr Kompressionsstrumpor

Funq Wear Herr Kompressionsstrumpor
 • Graderad kompression 15-18 mmHg
 • Designade med fokus på hållbarhet och komfort
 • Förbättrar blodcirkulationen och motverkar svullnad
 • Tillverkade i 100 % ekologisk bomull för en behaglig känsla
 • Förstärkning i tå och häl för ökad hållbarhet
 • Mångsidiga för daglig användning och träning
 

3. Life Wear Stödstrumpa för Herr & Dam

  Life Wear Stödstrumpa för Herr & Dam
 • Stilren och snygg design som passar både herr och dam
 • Tillverkade av FSC-certifierad bambuviskos för en bekväm känsla
 • Graderad kompression förbättrar blodcirkulationen och minskar svullnad
 • Förstärkt sula ger strumporna ökad hållbarhet
 • Håller fötterna fräscha även under lång användning

i samarbete med PriceRunner

Innehåll [ visa ]

Bäst Stödstrumpor → Bäst-i-test (2023) — Kompressionsstrumpor

Stödstrumpor har blivit alltmer populära under de senaste åren, och det är inte svårt att förstå varför. Dessa fantastiska strumpor erbjuder en rad hälsofördelar och är lika användbara för elitidrottare, gravida kvinnor samt för personer som arbetar på kontor och önskar optimera sin cirkulation samt minska svullnad.

En av de främsta fördelarna med kompressionsstrumpor är deras förmåga att förbättra blodcirkulationen i benen. Strumporna är utformade för att ge en gradvis tryckökning längs benet, vilket hjälper till att påskynda blodflödet och transportera syre och näringsämnen till musklerna mer effektivt. Detta kan vara till stor hjälp för idrottare som behöver snabbare återhämtning och prestation, men det är också en välkommen lättnad för dem som lider av svullnad och trötthet i benen efter en lång dag på jobbet.

Oavsett om du är en idrottare som vill förbättra din prestation, en kontorsarbetare som vill undvika svullnad eller en gravid kvinna som vill minska risken för åderbråck, kan stödstrumpor vara en investering som gör en stor skillnad för ditt välbefinnande.

Låt oss guida dig genom de bästa stödstrumporna under 2023 – både med och utan fot; med och utan dragkedja; samt korta och långa.

Bästa stödstrumporna 2023 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG
Bauerfeind stödstrumpor utan fot

Bauerfeind stödstrumpor utan fot är ett par kompressionsstrumpor som tvivelsutan plockade hem första platsen i vårt bäst-i-tes 2023. Dessa unika kompressionsskydd är utformade för att främja blodcirkulationen, öka uthålligheten och minska risken för skador. De är lämpliga till löpare, gravida kvinnor och kontorsarbetare - d.v.s. ett väldigt brett användningsområde.

Först och främst skapar de en gradvis kompression över vaden, där trycket är som störst vid ankeln och minskar ju högre upp på benet du kommer. Denna specialdesign främjar blodcirkulationen i vaden och ökar syretillförseln till musklerna, vilket bidrar till en förbättrad uthållighet under fysisk aktivitet. Dessutom hjälper den ökade blodcirkulationen till att snabbt värma upp musklerna i underbenet, vilket ger ett effektivt skydd mot skador.

Bauerfeinds stödstrumpor utan fot är en del av deras innovativa Sports-serie, som utvecklats i samarbete med elitidrottare. Dessa skydd är lättare och smidigare än traditionella skydd och är speciellt utformade för idrottsaktiviteter. Förutom de tidigare nämnda fördelarna hjälper de också till att minska skadliga muskelvibrationer, vilket ytterligare minskar risken för överbelastningsskador. Som en extra bonus erbjuder de också ett effektivt skydd mot UV-strålar, vilket är idealiskt för utomhusaktiviteter.

Dessa stödstrumpor är främst avsedda för att ge en rad hälsofördelar. Genom att förbättra blodcirkulationen i benen kan de öka din uthållighet och främja snabbare återhämtning efter träning eller tävling. Dessutom hjälper de till att minska muskelvibrationer, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av kramp, hälsene- eller benhinneinflammation.

Summa summarum är Bauerfeind Stödstrumpor utan fot en imponerande strumpa som kombinerar kompressionsteknik med högkvalitativa material och innovativ design. Med deras förmåga att förbättra blodcirkulationen, öka uthålligheten och minska muskelvibrationer, är dessa stödstrumpor ett utmärkt val för både elitidrottare, motionärer samt gravida som strävar efter att optimera sin prestation och minska risken för skador.

Fördelar:

 • Gradvis kompression främjar blodcirkulationen och ökar uthålligheten
 • Effektivt skydd mot skador och minskar muskelvibrationer
 • Lättare och smidigare än traditionella skydd för maximal rörelsefrihet
 • Erbjuder även skydd mot skadliga UV-strålar
 • Passar bl.a. bra för personer med kramp, hälsene- eller benhinneinflammation
 • Även utmärkta för gravida kvinnor

Nackdelar:

 • Något dyra


9/10
EXPERTBETYG

2. Funq Wear Herr Kompressionsstrumpor

Otroligt bekväma under lång användning
Funq Wear Herr Kompressionsstrumpor

Dessa kompressionsstrumpor är speciellt designade med fokus på hållbarhet och komfort, vilket gör dem till en pålitlig och bekväm följeslagare.

Med sin knästrumpa-design och kompressionsteknik fungerar dessa strumpor som stödstrumpor och ger optimal support till anklar och fotleder. Den graderade kompressionen varierar i hårdhet från 15-18 mmHg och är som högst över anklarna, vilket gradvis avtar längre upp på strumpan. Denna speciella konstruktion främjar blodcirkulationen och motverkar svullnad i benen, vilket gör dem perfekta för dig som har en stillasittande livsstil eller för resande äventyr.

Funq Wear har valt att tillverka dessa stödstrumpor i 100% ekologisk bomull. Den naturliga bomullsfibern ger en behaglig känsla mot huden samtidigt som den bidrar till att bibehålla en god luftcirkulation runt fötterna. Förstärkningen i tå och häl garanterar hållbarhet och förlänger strumpornas livslängd, så att du kan njuta av deras fördelar under en lång tid framöver.

Dessa stödstrumpor är inte bara en praktisk lösning för att förbättra cirkulationen och förhindra svullnad, de är också en mångsidig följeslagare för daglig användning och träning. Oavsett om du behöver stöd under arbetsdagen eller vill ha extra support under träningspasset, kommer Funq Wear Kompressionsstrumpor för herr att klara av uppgiften på ett pålitligt sätt.

Det är viktigt att notera att medan dessa kompressionsstrumpor erbjuder många fördelar, kan vissa individer uppleva vissa negativa aspekter. En del personer kanske inte föredrar knästrumpans design och skulle föredra en kortare längd. Dessutom kan kompressionen på 15-18 mmHg vara för hög för vissa personer med specifika hälsobehov. Det är viktigt att överväga dessa faktorer innan man gör sitt köp.

Således är Funq Wear Herr Kompressionsstrumpor en pålitlig och bekväm stödstrumpa som ger både hållbarhet och komfort. Med deras fokus på blodcirkulation, stöd och kompression är dessa strumpor ett utmärkt val för män som strävar efter bättre benhälsa och övergripande välbefinnande.

Fördelar:

 • Graderad kompression 15-18 mmHg
 • Designade med fokus på hållbarhet och komfort
 • Förbättrar blodcirkulationen och motverkar svullnad
 • Tillverkade i 100 % ekologisk bomull för en behaglig känsla
 • Förstärkning i tå och häl för ökad hållbarhet
 • Mångsidiga för daglig användning och träning

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Life Wear Stödstrumpa för Herr & Dam

Förebygger svullna ben, blodproppar och åderbråck
Life Wear Stödstrumpa för Herr & Dam

Life Wear Stödstrumpa för Herr & Dam tog en hedervärd tredje plats i vårt bäst-i-test. Dessa kompressionsstrumpor är utformade för att förebygga svullna ben, blodproppar och åderbråck, vilket gör dem perfekta för personer med cirkulationsproblem eller för de som tillbringar långa dagar på fötterna.

Det första som fångar uppmärksamheten är strumpornas snygga design. Med sin knähöga längd och stilrena utseende är de ett fantastiskt tillskott till din garderob. Oavsett om du bär dem under arbetsdagen eller till träningen, kommer du att känna dig både bekväm och modemedveten.

En annan anmärkningsvärd egenskap hos dessa stödstrumpor är materialet de är tillverkade av. Life Wear har valt att använda FSC-certifierad bambuviskos i tillverkningen av sina strumpor. Denna naturliga fiber har runda och lena fibrer som gör att strumporna känns sköna mot huden. Dessutom har bambuviskos naturligt fuktreglerande egenskaper, vilket hjälper till att hålla dina fötter torra och fräscha under långa perioder av användning.

En av de mest imponerande funktionerna hos Life Wear Stödstrumpa är den graderade kompressionen. Med en trycknivå på 16-18 mmHg, motsvarande klass 1, ger dessa strumpor en optimal balans mellan kompression och komfort. Kompressionsgraden ökar gradvis från ankeln och uppåt, vilket hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad i benen.

En extra fördel med dessa stödstrumpor är den förstärkta sulan. Den här smarta designfunktionen ger strumporna en längre livslängd och gör dem mer motståndskraftiga mot slitage. Du kan således vara säker på att dessa strumpor kommer att stå pall för intensiv användning och fortsätta ge dig den kompression och stöd du behöver.

Med det sagt är Life Wear Stödstrumpa för Herr & Dam ett par utmärkta kompressionsstrumpor som förtjänar sin plats på vårt bäst-i-test. Med sin snygga design, användning av FSC-certifierad bambuviskos och graderade kompression, erbjuder dessa strumpor en kombination av stil, komfort och funktion. Ta hand om dina ben och ge dem stödet de behöver med Life Wear för Herr & Dam.

Fördelar:

 • Stilren och snygg design som passar både herr och dam
 • Tillverkade av FSC-certifierad bambuviskos för en bekväm känsla
 • Graderad kompression förbättrar blodcirkulationen och minskar svullnad
 • Förstärkt sula ger strumporna ökad hållbarhet
 • Håller fötterna fräscha även under lång användning

Nackdelar:

Återförsäljare:Innan du köper stödstrumpor — Tänk på dessa 8 faktorer

När du är på jakt efter stödstrumpor för att förbättra din blodcirkulation och öka komforten i dina ben, finns det flera faktorer du bör överväga innan du tar ditt beslut. Vi har sammanställt en omfattande köpguide med 8 viktiga faktorer som kan hjälpa dig att välja de perfekta kompressionsstrumporna för dina behov.

1. Kompressionsgrad — Hitta rätt tryck för optimal effekt

När det kommer till stödstrumpor är kompressionsgraden en av de mest avgörande faktorerna att överväga. Kompressionen mäts vanligtvis i millimeter kvicksilver (mmHg) och varierar mellan olika strumpor. Genom att välja rätt kompressionsnivå kan du uppnå optimal effekt och fördelar för dina specifika behov och preferenser.

 • Låg: Låg kompression (8-15 mmHg) är lämplig för personer med milda problem, trötta ben eller för att förebygga svullnad under långa resor eller stillasittande arbete. Denna kompressionsnivå ger en lätt och behaglig kompressionseffekt som hjälper till att stimulera blodcirkulationen och minska trötthet och svullnad i benen.
 • Måttlig: Måttlig kompression (15-20 mmHg) är passande för personer med måttliga cirkulationsproblem, svaga vener eller för att minska risken för åderbråck under graviditeten. Denna kompressionsnivå ger en något starkare tryck och bidrar till att förbättra blodcirkulationen mer effektivt. Den kan hjälpa till att lindra svullnad, minska trötthet och främja en bättre benhälsa.
 • Hög: Hög kompression (20-30 mmHg) rekommenderas för personer med allvarliga cirkulationsproblem, åderbråck eller för personer som har genomgått kirurgiska ingrepp. Denna kompressionsnivå ger en kraftfull och intensiv kompression som hjälper till att förbättra blodcirkulationen avsevärt. Det är viktigt att notera att högre kompressionsnivåer kräver professionell rådgivning eller rekommendation från en läkare eller specialist.

Att välja rätt kompressionsgrad är följaktligen viktigt för att uppnå önskade hälsofördelar och för att undvika obehag eller negativa effekter. Det är därför rekommenderat att konsultera en läkare eller specialist som kan hjälpa dig att bestämma den optimala kompressionsnivån för dina specifika behov.

Kompressionsgrad (mmHg) Rekommenderat användningsområde
8-15 Mild problematik, trötta ben, svullnad, stillasittande arbete
15-20 Måttliga cirkulationsproblem, svaga vener, graviditet
20-30 Allvarliga cirkulationsproblem, åderbråck, kirurgi

Kom ihåg att valet av rätt kompressionsgrad spelar en viktig roll för att uppnå bästa möjliga resultat och komfort när du använder stödstrumpor.

2. Materialval — Välj rätt tyg för bästa komfort

När det kommer till stödstrumpor är materialvalet en avgörande faktor för att uppnå bästa möjliga komfort och funktionalitet. Olika material erbjuder olika egenskaper när det gäller andningsförmåga, fuktreglering och hållbarhet. Här är några vanliga materialval att överväga:

 • Bomull: Bomull är ett bekvämt och naturligt material som är känt för sin förmåga att andas och absorbera fukt effektivt. Detta gör bomull till ett utmärkt val för personer med känslig hud eller de som lätt blir varma och svettiga. Stödstrumpor tillverkade av bomull ger en mjuk och behaglig känsla samtidigt som de hjälper till att hålla fötterna fräscha och torra.
 • Syntetiska fibrer: Syntetiska fibrer som polyester och nylon erbjuder hållbarhet och har goda fukttransporterande egenskaper. Dessa material torkar snabbt och är särskilt lämpliga för löpare, idrottare eller personer med en aktiv livsstil. Strumpor tillverkade av syntetiska fibrer är kända för sin förmåga att effektivt transportera bort fukt från huden och hålla benen torra och bekväma även under intensiva aktiviteter.
 • Merinoull: Merinoull är en naturlig och mjuk ull som är känd för sina temperaturreglerande egenskaper. Ull har en unik förmåga att hålla värme när det är kallt och samtidigt vara svalt och ventilerande när det är varmt. Kompressionsstrumpor tillverkade av merinoull ger extra värme och isolering under kalla förhållanden, samtidigt som de transporterar bort fukt och håller benen torra och bekväma.

3. Passform och storlek — Hitta den perfekta passformen

Att välja rätt storlek och passform är därför av största vikt för att säkerställa att stödstrumporna sitter bekvämt och ger den rätta kompressionen på de rätta platserna.

För att hitta rätt storlek är det viktigt att följa tillverkarens storlekstabell och mäta omkretsen på din fot, ankel och vad enligt deras anvisningar. Var noga med att följa mätinstruktionerna noggrant för att få en korrekt och exakt mätning. Genom att jämföra dina mätningar med storlekstabellen kan du identifiera den storlek som passar dig bäst.

Vissa stödstrumpor har också anpassningsbara funktioner för att ge en individanpassad passform och kompression. Det kan vara justerbara kardborreband eller elastiska band som möjliggör att du kan anpassa strumporna efter dina unika behov och preferenser. Detta gör att du kan justera kompressionen på olika områden av benet för att få den mest bekväma och effektiva passformen.

Om möjligt rekommenderar vi dig att prova på stödstrumporna innan du köper dem. Detta ger dig möjlighet att känna på materialet, testa kompressionen och se till att de sitter bekvämt på dina ben. Genom att prova på dem kan du också upptäcka eventuella obehag eller feljusteringar som kan behöva åtgärdas innan du gör ditt köp. Därtill kan du tydligt se om du behöver stödstrumpor utan fot, utan tå, eller kanske med dragkedja.

Att hitta den perfekta passformen för dina stödstrumpor kommer alltså att ge dig maximal komfort och effektivitet när du använder dem. En korrekt passform säkerställer att kompressionen appliceras på rätt sätt och hjälper till att främja blodcirkulationen på det mest effektiva sättet.

Storlek Fotens omkrets (cm) Ankelns omkrets (cm) Vadens omkrets (cm)
S 20-22 22-24 32-34
M 22-24 24-26 34-36
L 24-26 26-28 36-38
XL 26-28 28-30 38-40

Genom att noggrant överväga passform och storlek kommer du att kunna välja kompressionsstrumpor som passar perfekt och ger dig den optimala komforten och kompressionen som behövs för att förbättra din blodcirkulation och ge lättnad åt dina ben.

4. Användningsområde — Välj rätt stödstrumpor för din livsstil

När du köper kompressionsstrumpor är det viktigt att ta hänsyn till ditt specifika användningsområde och din livsstil. Olika aktiviteter och situationer kräver olika typer av strumpor för att ge optimala fördelar och komfort. Här är några exempel på användningsområden att överväga:

 • Arbete eller kontorsarbete: Om du tillbringar långa timmar sittande eller stående på jobbet kan stödstrumpor med lägre kompressionsnivåer vara tillräckliga för att förbättra blodcirkulationen. Dessa strumpor ger en mild och behaglig kompression som hjälper till att motverka svullnad och trötthet i benen under långa arbetsdagar.
 • Löpning och träning: För löpare och personer som är aktiva kan stödstrumpor med högre kompressionsnivåer vara fördelaktiga. Dessa strumpor är utformade för att öka prestationen genom att förbättra blodcirkulationen, minska muskelvibrationer och påskynda återhämtningen efter träning. De ger en mer intensiv kompression som ger stöd och stabilitet till musklerna under fysisk ansträngning.
 • Graviditet: Under graviditeten är det vanligt att uppleva svullnad och obehag i benen på grund av ökad belastning på cirkulationssystemet. Stödstrumpor speciellt utformade för gravida kvinnor kan ge lindring genom att förbättra blodcirkulationen, minska svullnad och minska risken för åderbråck. Dessa strumpor är utformade med extra stöd och komfort för att anpassa sig efter den växande magen och ge lättnad åt trötta och svullna ben.

5. Stödstrumpor utan fot — Perfekt val för specifika behov

Stödstrumpor utan fot är en unik variant av kompressionsstrumpor som erbjuder specifika fördelar och användningsområden. Dessa strumpor är utformade för att ge kompression och stöd till benen och vadmuskulaturen utan att täcka hela foten. Detta gör dem till ett perfekt val för vissa situationer och behov. Här är några saker att överväga när det gäller stödstrumpor utan fot:

 • Fokus på vadmuskulaturen: Stödstrumpor utan fot ger en intensiv kompression och stöd till vadmuskulaturen. Genom att koncentrera kompressionen till vaden hjälper dessa strumpor till att förbättra blodcirkulationen och motverka svullnad i benen. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av åderbråck, muskeltrötthet eller svullnad i vadmuskulaturen.
 • Flexibilitet och rörelsefrihet: Genom att inte täcka hela foten ger stödstrumpor utan fot en ökad flexibilitet och rörelsefrihet. Detta är särskilt användbart för idrottare och personer som är aktiva och behöver maximal rörlighet i fotleden och foten. Det är även optimalt för dig som redan använder fotledsstöd. Du kan bära dem under träning eller fysiska aktiviteter utan att känna dig begränsad eller hindrad.
 • Användning med skor: Stödstrumpor utan fot är även utmärkta att använda tillsammans med skor. Genom att inte täcka hela foten kan de enkelt kombineras med olika typer av skor, inklusive löparskor, lyftarskor, innebandyskor, badmintonskor och vardagsskor. Du kan dra nytta av kompressionens fördelar och samtidigt bära de skor som passar dina aktiviteter och stil.
OBS: Det är viktigt att notera att stödstrumpor utan fot kanske inte är det bästa valet för alla situationer eller behov. Om du behöver stöd och kompression för hela foten, inklusive fotleden och fotvalvet, kan det vara mer lämpligt att välja strumpor som täcker hela foten.

6. Stödstrumpor utan tå — Frihet för tårna

Stödstrumpor utan tå är en annan unik variant av kompressionsstrumpor som erbjuder fördelarna med kompression och stöd för benen utan att täcka tårna. Denna speciella design är perfekt för personer som vill ha kompression och stöd i fotleden och vaden utan att känna sig begränsade i tåområdet.

 • Frihet och ventilation för tårna: Genom att inte täcka tårna ger stödstrumpor utan tå en ökad frihet och ventilation för dina tår. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för dem som föredrar att ha tårna fria och luftade under användningen av strumpor. Du kan röra tårna fritt och njuta av en ökad ventilation som hjälper till att hålla fötterna fräscha och torra.
 • Fokus på fotleden och vaden: Stödstrumpor utan tå ger en koncentrerad kompression och stöd till fotleden och vadmuskulaturen. Genom att rikta in sig på dessa områden hjälper dessa strumpor till att förbättra blodcirkulationen, minska svullnad och lindra obehag i fotleden och vaden. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av fotledsskador, svaga vener eller trötthet i vadmuskulaturen.

7. Skillnad mellan klass 1 och klass 2 — Välj rätt kompressionsnivå för dina behov

När du utforskar utbudet av stödstrumpor kommer du sannolikt att stöta på olika kompressionsklasser, vanligtvis klass 1 och klass 2. Dessa kompressionsklasser indikerar graden av tryck som strumporna ger och är viktiga att överväga för att välja rätt kompressionsnivå som passar dina specifika behov och krav. Här är en jämförelse mellan klass 1 och klass 2 för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut:

 • Klass 1: Strumpor i klass 1 erbjuder en lägre nivå av kompression. De är vanligtvis avsedda för personer med milda till måttliga cirkulationsproblem eller de som vill förebygga svullnad och trötthet i benen. Klass 1 stödstrumpor ger en mild och behaglig kompression som hjälper till att förbättra blodcirkulationen och minska benmattighet. De är vanligtvis det första valet för personer som inte har allvarliga cirkulationsproblem eller som bär kompressionsstrumpor för förebyggande syfte, särskilt under resor eller långa perioder av stillasittande arbete.
 • Klass 2: Stödstrumpor i klass 2 ger en högre nivå av kompression. De är vanligtvis avsedda för personer med mer allvarliga cirkulationsproblem, åderbråck eller efter medicinska ingrepp. Klass 2 ger en mer intensiv kompression och stöd till benen och hjälper till att förbättra blodcirkulationen, lindra svullnad och minska obehag. De är vanligtvis rekommenderade av läkare eller specialister för personer med mer avancerade cirkulationsproblem och behov av kraftigare kompression, t.ex. för gravida kvinnor.

Det är viktigt att notera att valet mellan klass 1 och klass 2 kompression bör baseras på din individuella situation och rekommendationer från din läkare eller specialist. De kan bedöma din specifika situation och hjälpa dig att bestämma vilken kompressionsnivå som är mest lämplig för dina behov.

Kompressionsklass Syfte och användning
Klass 1 Mild till måttlig kompression för förebyggande och lindring
Klass 2 Kraftigare kompression för mer allvarliga cirkulationsproblem

Genom att förstå skillnaderna mellan klass 1 och klass 2 kan du välja rätt kompressionsnivå för dina specifika behov och säkerställa att du får optimala fördelar och komfort från dina strumpor.

8. Stödstrumpor med dragkedja — Enkelhet och bekvämlighet i ett

Stödstrumpor med dragkedja är en innovativ och praktisk variant av kompressionsstrumpor som erbjuder enkelhet och bekvämlighet för användaren. Den integrerade dragkedjan på strumporna gör det enkelt att ta på och ta av dem utan ansträngning.

Med dragkedjan längs sidan eller baksidan av strumpan kan du enkelt öppna och stänga den för att ta på eller ta av stödstrumpan. Detta gör dem perfekta för personer med begränsad rörlighet eller för dem som har svårt att ta på sig vanliga stödstrumpor och måste använda en strumppådragare. Du kan snabbt och smidigt sätta på dig struporna och få omedelbar kompression och stöd.

Vidare är stödstrumpor med dragkedja utformade med bekvämlighet i åtanke. De är tillverkade av mjukt och stretchigt material som följer fotens och benets form. Dragkedjan är designad för att vara slät och skonsam mot huden, vilket minimerar risken för skav eller obehag. Dessutom ger de en bekväm och jämn kompression för att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad.

Tips: Läs vår artikel om kompressionshandskar som också använder kompression för att främja blodcirkulation.

stödstrumpor bäst i test

3 möjliga biverkningar av kompressionsstrumpor

Medan kompressionsstrumpor generellt anses vara säkra och effektiva för de flesta användare, kan vissa personer uppleva vissa biverkningar eller obehag. Det är viktigt att vara medveten om dessa potentiella biverkningar för att kunna fatta välgrundade beslut om användning. Här är en lista över några möjliga biverkningar och mer information om var och en:

 1. Tryckpunkter eller märken: De kan ibland orsaka tryckpunkter eller märken på huden. Detta kan bero på att strumpan är för tight eller att den inte sitter korrekt. Det är viktigt att välja rätt storlek och passform samt att följa tillverkarens riktlinjer för att undvika obehagliga tryckpunkter.
 2. Klåda eller irritation: Vissa användare kan uppleva klåda eller irritation på huden där strumpan sitter. Detta kan bero på en allergisk reaktion på materialen i strumpan eller på att huden blir torr under användningen. Att välja kompressionsstrumpor tillverkade av allergivänliga material och att hålla huden återfuktad kan hjälpa till att minska risken för klåda och irritation.
 3. Ökad svullnad: I vissa fall kan strumporna orsaka en ökad svullnad i benen istället för att minska den. Detta kan hända om kompressionsnivån är för hög eller om strumpan inte passar ordentligt. Om du upplever ökad svullnad efter att ha använt stödstrumpor, bör du konsultera en läkare för att kontrollera om det finns några underliggande problem, speciellt om du är gravid.

Det är viktigt att notera att de flesta biverkningar av kompressionsstrumpor är milda och försvinner vanligtvis när man väljer rätt storlek och passform samt vänjer sig vid att bära dem. Om du upplever allvarliga eller ihållande biverkningar bör du emellertid söka medicinsk rådgivning för att få rätt bedömning och vägledning.

Dessutom är det så att varje person kan reagera olika på stödstrumpor, och det är därför viktigt att vara uppmärksam och vaksam på just din kropps signaler och att justera användningen eller konsultera en läkare vid behov. Att hitta rätt balans mellan kompression och komfort är avgörande för att dra nytta av strumporna utan att uppleva obehag eller biverkningar.

Vanliga frågor och svar om stödstrumpor

Vad är stödstrumpor?

Stödstrumpor är speciella strumpor som är utformade för att ge graduerad kompression till benen. De är vanligtvis tillverkade av elastiska material och används för att förbättra blodcirkulationen och minska svullnad i benen.

Varför ska man använda stödstrumpor?

De hjälper till att förbättra blodflödet i benen, lindra svullnad och trötthet samt minska risken för åderbråck och blodproppar. De kan vara särskilt fördelaktiga för personer som sitter eller står länge under dagen, idrottare och löpare som vill förbättra sin prestation, gravida kvinnor samt personer med cirkulationsproblem.

Kan man sova med stödstrumpor?

Det rekommenderas inte att sova med stödstrumpor eftersom det kan minska blodcirkulationen när du ligger ned, vilket inte behövs. Det bästa är att använda de under dagen och ta av dem innan du går och lägger dig.

Kan jag använda kompressionsstrumpor vid benhinneinflammation?

Stödstrumpor kan hjälpa till att lindra symtomen vid benhinneinflammation genom att förbättra blodcirkulationen och minska svullnaden. Men det är viktigt att konsultera en läkare för att få en korrekt diagnos och råd om hur man bäst hanterar benhinneinflammation.

Vad ska jag tänka på om jag har breda vader?

Om du har breda vader kan det vara utmanande att hitta ett par som passar ordentligt. Det är viktigt att välja en storlek som är anpassad för dina vadmuskler och att leta efter stödstrumpor som har en flexibel och stretchig konstruktion för att ge en bekväm passform.

Hur hårt ska stödstrumpor sitta?

De bör sitta tätt men inte för tight. De ska ge en jämn och behaglig kompression utan att orsaka obehag eller begränsa blodcirkulationen.

Kan jag använda stödstrumpor vid högt blodtryck?

Ja, de kan definitivt vara fördelaktiga vid högt blodtryck genom att förbättra blodcirkulationen i benen och hjälpa till att minska risken för svullnad och blodproppar. Det är dock viktigt att konsultera en läkare för att få en korrekt bedömning och råd om användning av kompressionsstrumpor vid högt blodtryck.

Hur många timmar ska jag använda strumporna?

Det rekommenderas att använda dem under hela dagen för att få kontinuerlig kompression och fördelar. Du kan sedan ta av dem när du ska sova.

Finns det tunna stödstrumpor man kan använda under sommaren?

Ja, det finns tunna stödstrumpor som är speciellt utformade för att vara luftiga och bekväma under varmare väderförhållanden. Dessa är tillverkade av material med god andningsförmåga och kan hjälpa till att hålla benen svala och fräscha även under sommaren. Ett annat tips är att använda stödstrumpor utan fot eller utan tå så att de andas ännu bättre.


Skriven av Maria Johansson
Skriven av Maria Johansson

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.