HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Textilvårdsmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Textilvårdsmaskin Kärcher P...
Bäst-i-test 2024

Textilvårdsmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Textilvårdsmaskin Kärcher Professional Puzzi

Textilvårdsmaskin Kärcher Professional Puzzi
 • Justera handtaget utan verktyg
 • Tillbehör- / sladdinfästningar: snabbt byte av golvmunstycket till möbelmunstycke
 • Smutsvattenbehållaren är enkel att avlägsna och kan även användas för påfyllning av renvattentanken
 • En rad tillbehör för olika användningsområden (t ex fogmunstycke för rengöring av bilsäten och klädsel)
 • Låg vikt och ergonomiskt utformat handtag för smidig användning
 • Höjdjusterbart handtag
 

2. Textilvårdsmaskin Kärcher Puzzi 9/1 BP

Textilvårdsmaskin Kärcher Puzzi 9/1 BP
 • Ytkapacitet (m²/tim): 12 – 18
 • Sladdlös
 • Kraftfull och effektiv
 • Tystgående
 • Ergonomisk design
 • Spray- och sugslang, 2.5 m
 • Skyddsfilter för motor
 • Praktiskt tillbehörsförvaring
 • Förvaringsfack för rengöringstabletter
Nackdelar:
 • Hiskeligt dyr
 

3. Pela 533428 mattvätt

Pela 533428 mattvätt
 • 1 styck 1,5 meter sugslang (diameter 35 mm) med handtag försett med fjärrkontroll till sprayfunktion och de två olika suglägena
 • Förlängningsrör i aluminium för bättre ergonomi och ökad livslängd
 • Bilvårdsmunstycke med sprayfunktion för dammsugning i bilen men även på möbler
 • Spraymunstycke för golvrengöring med förlängningsrör
 • Golvmunstycke för dammsugning av hårda ytor
 • Fogmunstycke för smala utrymmen
 • 1 styck sladdvinda ingår
Nackdelar:
 • Dyr
Innehåll [ visa ]

Textilvårdsmaskin → Bäst-i-test (2024) → Textil- och mattvätt

Att tvätta mattor och textilier med en textilvårdsmaskin är en viktig del av hemmets regelbundna städning. Men vilken typ av textilvårdsmaskin är bäst för just dina behov? I denna artikel tar vi en närmare titt på de olika mattvättar, som de också kallas, och ger dig en omfattande köpguide som hjälper dig att välja den bästa maskinen för dina behov.

Bästa textilvårdsmaskinerna 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG
Textilvårdsmaskin Kärcher Professional Puzzi

Kärcher Puzzi 10/1 är en textilvårdsmaskin som ingår i Kärchers Professional-serie och som är speciellt utformad för effektiv rengöring av små till medelstora ytor. Vi har testat maskinen och nedan följer vår recension baserad på dess egenskaper och tekniska data.

Effektiv rengöring av textila ytor

Kärcher Puzzi 10/1 är utrustad med ett golvmunstycke och ett möbelmunstycke som är perfekt anpassade för hygienisk och effektiv rengöring av textila ytor, såsom mattor, möbler och klädsel i olika fordon. Maskinen har korta starttider, vilket ger möjlighet till långa arbetspass. Vid en trycknivå på 1 bar ger Puzzi en djuprengöring av textila ytor och resultatet är imponerande, speciellt vid rengöring av mattor.

Flexibelt och smidigt användande

Kärcher Puzzi 10/1 är enkel att använda med ett smalt och ergonomiskt utformat handtag som ger optimal grepp och höjdjusterbara funktioner. Maskinen har även en integrerad kabelkrok och en hållare för handmunstycket, vilket underlättar dess användning. Vidare är denna textilvårdsmaskin är utrustad med en rad tillbehör, såsom fogmunstycke för rengöring av bilsäten och klädsel, vilket gör det möjligt att använda maskinen för en mängd olika användningsområden.

Underhållsvänlig konstruktion

En annan fördel med Kärcher Puzzi 10/1 är dess underhållsvänliga konstruktion. Smutsvattenbehållaren är enkel att avlägsna och kan även användas för påfyllning av renvattentanken. Tillbehörs- och sladdinfästningarna är lätta att byta ut och golvmunstycket kan snabbt bytas ut till möbelmunstycke.

Tekniska data

Kärcher Puzzi 10/1 har en luftmängd på 74 l/s och en dammsugare på 254/25,4 mbar/kPa. Maskinen har en spolhastighet på 1 l/min och ett spoltryck på 1 bar. Ren- och smutsvattenbehållaren rymmer 10-9 l, och maskinen drivs av en turbineffekt på 1250 W och en pumpeffekt på 40 W. Kärcher Puzzi 10/1 har en spänning på 220-240 V och en frekvens på 50-60 Hz. Maskinens vikt utan tillbehör är 10,5 kg, och dess mått är 690x325x440 mm.

Vad tycker kunderna?

En kund kommenterade att

"Kärcher Puzzi 10/1 har överträffat mina förväntningar när det gäller att rengöra mina mattor. Den är lätt att använda och resultatet är fantastiskt."

En annan kund poängterade att

"maskinen har gjort rengöringen av mina bilsäten och klädsel mycket enklare och mer effektivt."

Många kunder uppskattade även maskinens lätta och ergonomiska utformning, som möjliggör smidig användning även i trånga utrymmen. En kund uttryckte det såhär:

"Jag är imponerad av hur lätt Kärcher Puzzi 10/1 är att hantera, trots sin kraftfulla prestanda. Jag kan enkelt navigera den runt möbler och andra hinder."

Kunderna var också nöjda med maskinens underhållsvänliga konstruktion, och många kommenterade att det är enkelt att byta tillbehör och att smutsvattenbehållaren är lätt att rengöra.

Sammanfattningsvis är Kärcher Puzzi 10/1 en kraftfull och effektiv textilvårdsmaskin som levererar imponerande rengöringsresultat för små till medelstora ytor.

Fördelar:

 • Justera handtaget utan verktyg
 • Tillbehör- / sladdinfästningar: snabbt byte av golvmunstycket till möbelmunstycke
 • Smutsvattenbehållaren är enkel att avlägsna och kan även användas för påfyllning av renvattentanken
 • En rad tillbehör för olika användningsområden (t ex fogmunstycke för rengöring av bilsäten och klädsel)
 • Låg vikt och ergonomiskt utformat handtag för smidig användning
 • Höjdjusterbart handtag

Nackdelar:9/10
EXPERTBETYG

2. Textilvårdsmaskin Kärcher Puzzi 9/1 BP

Sladdlös, batteridriven mattvätt för maximal frihet
Textilvårdsmaskin Kärcher Puzzi 9/1 BP

Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack är en sladdlös textilvårdsmaskin som är utformad för att ge maximal frihet vid rengöring av möbeldynor eller textila golvytor i alla typer av utrymmen. Vi har upptäckt att Kärcher Puzzi är kraftfull och effektiv samtidigt som den är tystgående, vilket gör den till en idealisk rengöringsmaskin att använda på publika ytor.

Batteridriven och ergonomisk design

Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack drivs av ett uppladdningsbart 36 V/7,5 Ah Batteri Power+ batteri, vilket ger användaren maximal rörelsefrihet vid rengöring. Dessutom har maskinen en ergonomisk design som gör den enkel att bära med sig och använda, även på trånga och svåråtkomliga platser.

Effektiv rengöring med tryckspray och sugfunktion

För att uppnå bästa möjliga djuprengöring i textilfibrer, sprayas rengöringslösningen ut under tryck ända in i materialet och sugas sedan upp igen med den upplösta smutsen. Kärcher Puzzi 9/1 har också en hög ytkapacitet på mellan 12-18 m²/timme, vilket gör att den är mycket effektiv vid rengöring av större ytor.

Inkluderade tillbehör för praktisk förvaring

Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack levereras med flera tillbehör för att underlätta rengöringsarbetet, såsom en laddare, en spray- och sugslang på 2,5 meter, en skyddsfilter för motorn och praktiskt tillbehörsförvaring. Textilvårdsmaskinen har också enett förvaringsfack för rengöringstabletter samt ett 500 ml rengöringsmedel (RM 767) för att underlätta rengöringen.

Tekniska data och specifikationer

Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack har imponerande tekniska data och specifikationer som inkluderar en luftflöde på 57 l/s, en dammsugare på 15 kPa och en turbineffekt på 550 W. Maskinen har också ett avtagbart litiumjonbatteri och en drifttid per batteriladdning på 35 minuter (7,5 Ah) / 27 minuter (6,0 Ah). Laddningstiden för batteriet med snabbladdare är 80 %/100 % på 58/81 minuter. Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack har en vikt utan tillbehör på 7,6 kg och en vikt inklusive förpackning på 15 kg. Dessutom har maskinen en ljudtrycksnivå på 70 dB(A).

Fördelar

En av de största fördelarna med Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack är dess sladdlösa design och uppladdningsbara batteri, vilket ger användaren stor rörelsefrihet vid rengöring av olika ytor. Dessutom är maskinen kraftfull och effektiv samtidigt som den är tystgående. Maskinen har också en hög ytkapacitet på mellan 12-18 m²/timme. Dess ergonomiska design gör den enkel att hantera och bära med sig även på trånga och svåråtkomliga platser.

Nackdelar

En av de främsta nackdelarna med Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack är dess höga prislapp, vilket kan avskräcka många kunder från att köpa den. Dessutom kan maskinen vara ganska tung att hantera, särskilt om man arbetar med den under en längre tid. Andra kunder har också noterat att maskinen kan ta lite tid att vänja sig vid och att det kan ta ett tag att lära sig använda den på rätt sätt för att uppnå optimal rengöringsprestanda.

Slutsats

Sammanfattningsvis är Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack en kraftfull, effektiv och tystgående textilvårdsmaskin. Även om maskinen har några nackdelar, inklusive dess höga prislapp och tyngd, är dess fördelar i form av effektivitet, ergonomisk design och hög ytkapacitet övervägande. Kärcher Puzzi 9/1 Bp Pack är en utmärkt investering för den som söker en högkvalitativ mattvätt som ger optimal rengöringsprestanda och användarvänlighet.

Fördelar:

 • Ytkapacitet (m²/tim): 12 – 18
 • Sladdlös
 • Kraftfull och effektiv
 • Tystgående
 • Ergonomisk design
 • Spray- och sugslang, 2.5 m
 • Skyddsfilter för motor
 • Praktiskt tillbehörsförvaring
 • Förvaringsfack för rengöringstabletter

Nackdelar:

 • Hiskeligt dyr


8/10
EXPERTBETYG

3. Pela 533428 mattvätt

Kraftfull mattvätt och textilvårdsmaskin på 1200 W
Pela 533428 mattvätt

Vi har testat Pela 533428, en mångsidig rengöringsmaskin som fungerar som en kombination av mattvätt, grovdammsugare och våtdammsugare. Den levereras med en mängd tillbehör som gör den användbar för en rad olika ytor.

Effektiv rengöring med två munstycken

Pela 533428 är en kraftfull maskin som kan lösa och suga upp smuts från mattor, bilklädsel och soffor ända in i fibrerna. Med två olika munstycken i olika bredd och försedda med sprayfunktion, kan man enkelt applicera rengöringsmedlet på det som ska rengöras och sedan suga upp det tillsammans med den upplösta smutsen till den andra större tanken. Resultatet är en effektiv rengöring som lämnar ytan ren och fräsch.

Leveransomfattning och användning

Pela 533428 levereras med en 1,5 meter sugslang med handtag för fjärrkontroll till sprayfunktionen och de två olika suglägena. Den kommer också med två förlängningsrör i aluminium för bättre ergonomi och ökad livslängd, samt flera munstycken för olika ändamål. Dessa inkluderar ett bilvårdsmunstycke med sprayfunktion, ett spraymunstycke för golvrengöring med förlängningsrör, ett golvmunstycke för dammsugning av hårda ytor och ett fogmunstycke för smala utrymmen. Maskinen levereras också med en sladdvinda, ett golvmunstycke för grovdammsugning och vatten, samt ett skumgummi- och hepa-filter för användning vid torr dammsugning.

Fördelar och nackdelar

En av fördelarna med Pela 533428 är dess mångsidighet och användbarhet för olika ytor. Den är också relativt enkel att använda och rengöra. Dessutom kan den användas både som våt- och torrdammsugare, vilket gör den till en praktisk maskin att ha hemma. Nackdelen är dock att den kan vara ganska tung och klumpig att hantera, vilket kan göra det svårt att komma åt svårtillgängliga områden.

Vad säger kunderna om denna mattvätt?

Många kunder är imponerade av maskinens effektivitet och mångsidighet, och noterar att den är idealisk för att rengöra mattor, soffor och bilklädsel. De flesta kunder uppskattar också att maskinen kommer med flera tillbehör, vilket gör den användbar för en rad olika ytor och ändamål.

Några kunder har dock noterat att maskinen kan vara ganska tung och klumpig att hantera, vilket gör det svårt att komma åt svårtillgängliga områden. Andra har påpekat att maskinen är något högljudd och kan störa omgivningen under användning.

Slutsats

Pela 533428 är en kraftfull och mångsidig mattvätt som är idealisk för rengöring av mattor, bilklädsel och soffor. Med sina olika tillbehör kan den också användas för att rengöra andra ytor och områden. Även om den kan vara tung och klumpig att hantera, är dess fördelar i form av effektiv rengöring och mångsidighet övervägande. Sammantaget är Pela 533428 en utmärkt investering för den som vill ha en pålitlig textilvårdsmaksin som kan användas för olika ändamål.

Fördelar:

 • 1 styck 1,5 meter sugslang (diameter 35 mm) med handtag försett med fjärrkontroll till sprayfunktion och de två olika suglägena
 • Förlängningsrör i aluminium för bättre ergonomi och ökad livslängd
 • Bilvårdsmunstycke med sprayfunktion för dammsugning i bilen men även på möbler
 • Spraymunstycke för golvrengöring med förlängningsrör
 • Golvmunstycke för dammsugning av hårda ytor
 • Fogmunstycke för smala utrymmen
 • 1 styck sladdvinda ingår

Nackdelar:

 • Dyr


Köpguide för textilvårdsmaskin — 8 faktorer att tänka på innan ditt köp

Att köpa en mattvätt kan vara en investering för att hålla dina mattor, klädsel och andra textilier rena och fräscha. Här är några faktorer att överväga innan du köper denna maskin.

Typ av textilvårdsmaskin

Det finns olika typer av textilvårdsmaskiner, såsom mattvättar, textiltvättar och kombinationsmaskiner som både tvättar och dammsuger. Innan du köper bör du därför fundera på vilken typ av maskin som bäst passar dina behov och användningsområden.

Prestanda

En mattvätts prestanda är en avgörande faktor att överväga. Maskinens förmåga att rengöra och avlägsna smuts och fläckar på ett effektivt sätt är avgörande för dess användbarhet. Ta hänsyn till maskinens spoltryck, ren- och smutsvattenbehållare, luftmängd och dammsugare när du jämför olika modeller.

Användarvänlighet

Dess användarvänlighet är också viktigt att överväga. Maskinen bör vara lätt att använda och hantera, samt vara lätt att underhålla och rengöra. Ta hänsyn till maskinens vikt, ergonomiska design och tillbehör när du överväger dess användarvänlighet.

Kundrecensioner

Att läsa kundrecensioner är en bra metod för att få en uppfattning om en textilvårdsmaskins prestanda, användarvänlighet och pålitlighet. Genom att läsa andras åsikter och erfarenheter kan du få en bättre förståelse av hur maskinen fungerar i verkligheten och om den uppfyller dina behov.

Tillbehör

Textilvårdsmaskiner levereras ofta med olika tillbehör, såsom munstycken och slangar. Innan du köper en maskin bör du kontrollera att de inkluderade tillbehören är lämpliga för dina behov och användningsområden.

Maskinens storlek

Maskinens storlek är en ytterst viktig faktor att överväga, i synnerhet om du har begränsat med utrymme för förvaring. Innan du köper en mattvätt bör du kontrollera dess dimensioner och se till att den passar i ditt utrymme.

Garanti och service

Att välja en textilvårdsmaskin med en lång garantitid och tillgänglig service kan hjälpa till att säkerställa att du har stöd om något skulle gå fel med maskinen. Detta är speciellt viktigt med dessa typer av dyra maskiner.

Energiförbrukning

Maskinens energiförbrukning kan ha en inverkan på dess driftskostnader och miljöpåverkan. Därför ska du, innan du köper, ta hänsyn till dess energieffektivitet och jämföra den med andra modeller.

För- och nackdelar med textilvårdsmaskiner

Fördelar

 • Effektiv rengöring: De använder högt tryck och stark sugkraft för att rengöra textila ytor, vilket kan ta bort även svåra fläckar och smuts.
 • Djuprengöring: Maskinerna kan rengöra ända in i fibrerna, vilket hjälper till att eliminera lukt och allergener.
 • Tidsbesparande: Att använda en textilvårdsmaskin är betydligt snabbare än att manuellt skrubba eller tvätta textila ytor.
 • Mångsidighet: Mattvätt kan användas på en mängd olika ytor, inklusive mattor, möbler, kvalitativa soffor såsom howardsoffor, bilsäten och klädsel, vilket gör dem till en mångsidig rengöringslösning. Vill du däremot få bort hår och smuts från mattan bör du använda en mattsopare. (Det finns även dedikerade bildammsugare)
 • Hälsa: Maskinerna kan bidra till att förbättra hälsan i ett hem eller företag genom att ta bort damm och allergener från textila ytor.

Nackdelar

 • Kostnad: De är förhållandevis dyra att köpa, särskilt högpresterande professionella modeller.
 • Lagring: Textilvårdsmaskiner är inte sällan stora och klumpiga, vilket kan göra dem svåra att förvara när de inte används.
 • Underhåll: De kräver vanligtvis regelbunden rengöring och underhåll, vilket kan vara tidskrävande.
 • Buller: Vissa maskiner kan vara ganska högljudda, vilket kan vara ett problem om de används i tätbefolkade områden eller på känsliga tider på dygnet.
 • Svårt att använda: Första gången man använder en textilvårdsmaskin kan det vara lite svårt att lära sig rätt teknik för att få ut det bästa resultatet, vilket därmed kräver lite övning och tålamod.

Vanliga frågor och svar om textilvårdsmaskiner

Hur ofta bör jag använda en textilvårdsmaskin?

Det beror på användningsområdet och hur smutsiga dina textila ytor blir. För hemmabruk kan det räcka att använda maskinen en gång i månaden, medan kommersiell användning kan kräva daglig användning.

Vilken typ av rengöringsmedel bör jag använda med min mattvätt?

Det är bäst att följa tillverkarens instruktioner för vilken typ av rengöringsmedel som rekommenderas. Vissa maskiner kräver nämligen specifika rengöringsmedel för att fungera korrekt.

Kan jag använda en textilvårdsmaskin på alla typer av textila ytor?

Det beror på både maskinen och ytan. Vissa maskiner är endast avsedda för användning på vissa typer av ytor, medan andra kan användas på en mängd olika material. Kontrollera alltid tillverkarens instruktioner innan du använder maskinen.

Hur lång tid tar det att rengöra textila ytor med en textilvårdsmaskin?

Tiden det tar att rengöra textila ytor beror givetvis på ytan i sig, och hur smutsig den är. Mindre ytor kan ta några minuter att rengöra, medan större ytor kan ta upp till en timme eller mer.

Slutsats

Att rengöra textila ytor kan vara en utmaning, särskilt om de är smutsiga eller fläckiga. En textilvårdsmaskin är ett effektivt verktyg för att ta bort smuts och fläckar från mattor, möbler och klädsel. När du väljer en mattvätt är det viktigt att överväga faktorer som prestanda, användarvänlighet, underhåll och tillbehör.

Genom att välja en högkvalitativ maskin och följa tillverkarens instruktioner för användning och underhåll kan du säkerställa att din mattvätt fungerar optimalt och ger dig renare, fräschare textila ytor i många år framöver.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.