HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Transportbur katt bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Sturdi Car-GO
Bäst-i-test 2024

Transportbur katt bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Sturdi Car-GO

Sturdi Car-GO
 • Fästs med bilbälte genom slingorna på baksidan av buren
 • Lätt att fälla upp och vika ihop
 • Perfekt för långa bilfärder
 • Vattentät vinyl-liner att lägga i botten
 • Lämplig för både katter och små hundar
 • Utmärkt kvalitet
 

2. Hård transportbur

Hård transportbur
 • Går att öppna från taket och framtill
 • Perfekt storlek för en större katt
 • Lämpar sig för de katter som är svåra att få ur en transportbur
 • Mått: 50 x 44 x 35 cm
 • Slittålig och robust
 

3. Transportbur Canvas

Transportbur Canvas
 • Metallram
 • Utmärkt luftcirkulation
 • Öppnas i taket eller på framsidan
 • Små fickor på sidan
 • Rymmer två katter
Innehåll [ visa ]

Transportbur katt

När det är dags att åka på semester, besöka veterinären eller ta bilen till farmor och farfar, då är transportbur till katt det enda rimliga alternativet du har. Dessutom är det en produkt som är profylaktisk då du inte vet när du kan tänkas behöva en transportbur. Till exempel kanske din katt insjuknar akut varpå du måste köra katten till veterinären, men då är det fel tillfälle att ringa runt till vänner och fråga om de har en kattlåda till förfogande. Därför ska du alltid se till att en transportbur finns så du kan sitta lugnt i båten och slippa stressa. Däremot finns det många olika varianter av kattburar och utbudet är förvirrande stort. På grund av det bestämde vi oss för att testa varje kattbur och därefter ranka dem i en bäst-i-test lista, på så vis förenklar vi konsumentens val genom att göra det snabbare och effektivare. Därjämte har vi skrivit en komplett köpguide i hur du väljer den bästa kattburen utifrån dina individuella behov. Börja med att läsa på om vad du ska tänka på innan du gör ditt köp.

Så väljer du transportbur till katt

När du ska köpa en transportbur till katt vill vi understryka en del faktorer som är bra att veta. Exempelvis storleken, funktionerna, tyget och den övergripande kvaliteten. Orsaken till varför du ska hålla ett extra öka på de här sakerna är för att du inte vill köpa en ny kattlåda varje år. Tvärtom ska du köpa en modell som har tillräckligt lång livslängd för att kunna användas hela livet ut. Dessutom måste bekvämligheten vara i paritet med priset. Därför ska du läsa igenom vår checklista nedan innan du genomför din beställning.

 1. Flygresor
  Flyger du ofta i jobbet eller privat, och samtidigt transporterar din katt, är det en stark rekommendation – både från oss och flygbolag i allmänhet – att använda en kattlåda anpassad för flygresor. Dock medföljer detta de klassiska reglerna som att du t.ex. måste hålla koll på vikten och storleken av buren. Således ska du kontakta flygbolaget i god tid innan avresa för att säkerställa att du följer alla regler och restriktioner.
 2. Hård transportbur
  Den hårda transportburen för katter är den mest klassiska och den mest vanligt förekommande modellen. Genom hårda väggar i plast blir buren robust och slittålig. Därtill är det omöjligt för katten att klösa sönder väggarna och ta sig ur. Däremot är det beckmörkt på insidan av väggarna, och trots ventilationshål varifrån katten andas, är det inte den mest optimala upplevelsen du kan erbjuda din katt. Dock har flera veterinärer på senare tid uttalat sig om att mörkret i buren bidrar till att lugna ner katten, så meningarna är delade om detta och det bästa du kan göra är att testa så många olika alternativ du kan för alla katter är unika.
 3. Mjuk transportbur
  En mjuk transportbur till katt den senaste moderna lösningen som rekommenderas samstämmigt från djurexperter. Orsaken är att bekvämligheten för katten är mycket större, på grund av nylonväggarna, i motsats till den hårda buren. Vidare är designen pösig och innehållet formar till stor del väskan, nästan som en träningsväska. På så vis är detta ett eminent val för dig som vill ha nära kontakt med din katt och vill att katten ska kunna känna din doft och följaktligen bli lugn under transportsträckan. Dock är nackdelen med de mjuka burarna att katten kan klösa sig ut. Därför ska du se till att köpa en dyrare, mer kvalitativ variant, som garanterar att katten inte kan rymma.
 4. Tyg eller plast
  Valet mellan tyg och plast är högst individuellt. För det första är plastburar något dyrare då de är tillverkade av slittålig plast som håller länge. Därjämte är de smidiga att göra rent och tack vare de perforerade sidorna är det en fröjd att transportera två, tre eller till och med fyra katter i buren. För det andra är de säkrare om en olycka skulle inträffa då de hårda sidorna skyddar mot hårda föremål. Väljer du tyg istället för plast så behöver du inte betala lika mycket då dessa är tillverkade av nylon. Dessutom är de väldigt smidiga då formen skapas av innehållet, så har du en liten katt tar buren liten plats.
 5. Dimensioner och vikt
  Som sagt måste bredd, höjd och vikt dubbelkollas med flygbolag innan du ska flyga, så personalen låter dig stiga ombord på planet. Sålunda är det av yttersta vikt att kolla upp detta innan du köper en transportbur till katten. Annars kan det bli kostsamt då flygbolaget kan tvinga dig betala hiskeliga summor för att låta dig flyga. Å andra sidan får inte transportburen vara för liten då katten kommer kvida och jama under hela resans gång.
 6. Kattunge nu, ja, men sedan?
  Trots att du precis köpt en kattunge och därför behöver en transportbur, ska du absolut inte köpa den minsta trots att den är billigast. Orsaken är såklart att kattungen inom en snar framtid kommer vara fullvuxen, varför du är smartare att köpa en stor från början. På så sätt behöver du bara investera i en bur istället för två. Istället kan du fylla upp tomrummet med filtar så kattungen får det ännu mer bekvämt.
 7. Hållare för vatten och mat
  Under längre sträckor behöver katten dricka och äta regelbundet. Tidigare behövde man stanna bilen, öppna transportburen, mata katten, och påbörja resan igen. Men nu finns det innovativa lösningar som har hållare för både mat och vatten så katten själv kan sköta näringstillförseln. Till exempel finns det idag kattburar med vattenfontän så du slipper fylla på vatten själv.
 8. Säkerhetsbälte
  När du transporterar din katt i en bil ska du alltid fästa den med ett säkerhetsbälte. Bältet fästs med en karbinhake genom bilens egna bälte, och håller på så vis fast katten. Justera längden på selen så avståndet blir lämpligt och så katten har rörelsefrihet inuti buren.

Fördelar med transportbur till katt

 • Minska stress
  Inget är bättre än när ens katt är lugn och harmonisk under transportens gång, vilket inte sker med undermåliga transportburar. Kort sagt förminskar du stressnivån både hos dig och din katt ju bättre kattlåda du köper.
 • Skydd mot olyckor
  Låt oss säga att du befinner dig i din bil på väg till veterinären, varpå en bakomliggande bil råkar köra in i kofångaren. Plötsligt tumlas allt löst innehåll i bilen runt i en rasande fart och är direkt livsfarligt om det skulle träffa dig. Samma sak gäller din katt. Därför är det ett måste att skydda din katt i sin egen lilla kaross – både för kattens och för din skull.
 • Resor blir lättare
  Trots att katter i regel inte gillar transportburar då de tenderar att bli åksjuka under en bilfärd, är det betydligt lättare med än utan en bur. Egentligen är denna anledningen tillräcklig som argument för att köpa en kattbur.

Typer av transportbur till katt

 • Toppmatad bur
  Med en toppmatad transportbur blir det lättare att placera en ovillig katt i buren, så detta är ett utmärkt val för dig som har en katt som lätt blir purken vid åsynen av en bur.
 • Canvasbur
  En canvasbur är en hopfällbar variant som är portabel, smidig och enkel att använda. Särskilt avsedd för temporär användning som du slänger när resan är avklarad.
 • Transportväska
  Denna variant är samma som vi beskrivit ovan under rubriken ”mjuk transportbur”, nämligen en sportbag med dragkedja och ventilation, som gör att du kan ha katten fysiskt närmare dig. Därjämte är de smidiga då den upptar minimal plats när den inte använts.
 • Transportryggsäck
  Transportryggsäcken är det mest bekväma valet då du får helt fria händer till allt annat som behöver göras. Därjämte är det ett ypperligt val för dig som har flera katter då vikten är lättare att bära på ryggen.

Transportbur för två katter

Vill du ha en transportbur för två katter ska du tänka på att luftcirkulationen måste vara den bästa tänkbara. Anledningen är att en dubbelbur ofta har mer tyg och mindre utrymme för luft varför det lätt kan bli varmt och fuktigt. Därtill är det lättare för två katter att klösa sig ur en bur av tyg, därför ska du istället köpa en robust bur i plast så ingen av katterna får för sig att rymma. Vidare ska du se till att det finns hakar för att fästa buren i antingen bilen eller på gräset.

transportbur till katt transportbur katt test transportbur katt

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.