HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Trappmaskin bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Abilica CoreStep 360
Bäst-i-test 2023

Trappmaskin bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Abilica CoreStep 360

Abilica CoreStep 360
 • Bästa trappmaskinen 2023
 • Prova hemma i upp till 30 dagar
 • För säte, lår och ben
 • Tränar core och magmuskler också
 • Perfekt konditionsträning
 • Display som visar tid och antal steg
 • Mått: 33x51x27 cm
 • Vikt: 12 kg
 • Passar för personer upp till 100 kg.
 

2. Titan Life Mini Stepper

Titan Life Mini Stepper
 • Display med tid, RPM & kalorier
 • Vikt: 7,6 kg
 • Max användarvikt: 100 kg
 • Längd: 44 cm
 • Bredd: 30 cm
 • Expanderband medföljer
 

3. Ministep 2.0 trappmaskin

Ministep 2.0 trappmaskin
 • Hydrauliska pumpar
 • Display med tid, RPM & kalorier
 • Väger 6 kg
 • Maxvikt: 100 kg
 • Bredd: 30 cm
 • Längd: 45 cm
Innehåll [ visa ]

Bästa trappmaskinen 2023

En trappmaskin, även kallad stepmaskin, är ett riktigt bra träningsredskap för att träna hemma. De är små, portabla och väldigt effektiva. Allt du behöver är ett par kvadratmeter och sedan kan du bränna hur många kalorier som helst. Eftersom många inte har plats med t.ex. en stor stakmaskin så är detta ett eminent redskap för ditt hemmagym.

Inte nog med att de tränar konditionen, utan de är även väldigt bra för fettförbränningen om du kör intervaller, och därmed även utmärkt för viktnedgång. Dessutom är de skonsamma för äldre.

I denna artikel kommer vi lista de bästa trappmaskinerna 2023 med en tillhörande köpguide. Således är vårt syfte att du ska lära dig tillräckligt mycket för att själv göra ett välinformerat köpval.

trappmaskin bäst i test

Trappmaskin – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köp

Innan du köper en trappmaskin så är det givetvis viktigt att du har kännedom om några särskilda saker. Till exempel huruvida den har motståndsnivåer, handsensorer och en twistfunktion. Nedan listar vi de viktigaste aspekter du måste tänka på.

Vikt

Varje trappmaskin väger olika mycket. De väger i regel från 10-30 kg. Detta är dock inte så farligt ur en stabilitetssynpunkt eftersom din egen kroppsvikt kommer bidra med stabilitet.

Däremot är vikten viktig utifrån ett annat perspektiv, nämligen bärbarheten. Har du för avsikt att ta med maskinen till sommarstugan eller någon annanstans, så är det givetvis viktigt att den inte väger alltför mycket. Trots att detta inte är den viktigaste aspekten så är den likväl viktig för somliga.

Maxvikt på användaren

Alla trappmaskiner är byggda för personer med olika kroppsbyggnad. Därför anges en maxvikt för användaren i manualen och produktbeskrivningen. Den ligger normalt sett på 100-150 kg. Det finns även maskiner som är byggda för personer med ännu högre vikt.

Det är dock inte alltid så enkelt att avgöra maxvikt, för i några fall överskrider den rekommenderade maxvikten och i andra fall ligger den under. Därför är det alltid bra att titta närmare på maskinens konstruktion och material innan du köper den. Och särskilt på recensioner.

Storlek

bäst trappmaskin

De flesta trappmaskiner har en bredd på ungefär 80 cm. Detta är för att den ska kunna placeras i ett vanligt rum utan att ta upp för mycket golvyta. Orsaken till varför de är så små är som sagt för att de ska få plats i vilket hem som helst. Så om du vill bygga ett hemmagym är detta träningsredskap utomordentligt bra, som vi nämnde i inledningen.

Dock finns det andra varianter som är mera kompakta och smidigare. Dessa modeller har en bredd på 60 cm eller mindre. Detta är givetvis praktiskt om du inte har så mycket golvyta att tillgå, och är sålunda perfekta för studenten eller för dig som bor väldigt trångt.

Träningsdator

Somliga trappmaskiner har en inbyggd träningsdator. Detta är givetvis bra, eftersom den gör det möjligt för dig att spåra din träning och dina framsteg.

En träningsdator har ofta olika funktioner, såsom att mäta hur många trappsteg du trappat, hur mycket kalorier du har förbränt och hur snabbt du trampar. Dessutom är det alltid kul att kunna se hur mycket man trappar i förhållande till tidigare perioder, och därmed mäta dina framsteg på ett högst konkret sätt. Det är väldigt motiverande.

För nybörjaren är det dock inte alltid så nödvändigt med en träningsdator. Och du kan med fördel välja en billigare variant utan, för att på så vis slippa betala lika mycket pengar.

Men, vill du ha en träningsdator så ska du säkerställa att följande information kan avläsas på displayen:

 • Tid
 • Antal steg
 • Kaloriförbräning
 • Hastighet
 • Distans
 • Bodyfat
 • Puls
 • Hydrauliska cylindrar
 • Twistfunktion

Antal motståndsnivåer

En väldigt viktig aspekt när det kommer till trappmaskiner är antalet motståndsnivåer. Med andra ord: hur många olika hastigheter kan den gå i? Många modeller har en hastighet på ca. 10 km/h, men det finns modeller som går upp ända till 20 km/h. Detta är givetvis bra om du vill trappa lite snabbare och ha större variation i din intervallträning.

Det finns dock varianter med lägre hastigheter också. Dessa maskiner har en maxhastighet på 6 km/h, och är därför bättre för den som inte trappar så ofta, eller för dig som är äldre. Dessutom är de lite mindre ansträngande för knäna.

Handsensorer

Handsensorer är praktiskt om du vill träna med pulsmätning. När du trampar så tränar du huvudsakligen benmuskulaturen, och ditt hjärta måste arbeta hårdare för att pumpa blodet runt i kroppen.

Av den orsaken är det viktigt att kontrollera din puls så du vet när du slappar för mycket, eller tränar alldeles för hårt. Pulsmätning går enklast med handsensorer. Men det finns även modeller som använder pulsband, så kallade bröstband. Dock anser vi att det är bättre att köpa en variant med handsensorer så du slipper köpa tillbehör till.

Ytterligare en fördel med handsensorer är att du kan få reda på kroppens fettmängd. Så om du vill ha mer kontroll du vill ha över din träning ska du välja en modell med handsensor.

Hydrauliska cylindrar

Hydrauliska cylindrar gör att du får en naturlig motståndsnivå. Detta innebär att maskinen är försedd med två hydrauliska cylindrar som fylls med olika mängd vätska, och därför ger olika mycket motstånd. Detta är en enorm fördel om du vill ha en naturlig träningskänsla.

OBS: Du måste ibland byta ut de hydrauliska cylindrarna då de slits efter några månader.

Twistfunktion

De bästa trappmaskinerna är utrustade med något som kallas för en twistfunktion. Detta innebär att du kan välja huruvida stegen ska hamna i sidled för att på så vis träna rumpan. Dock är dessa modellerna avsevärt dyrare än de som saknar twistfunktion.

Men vill du träna så mycket muskler som mjöligt så ska du definitivt välja en med twistfunktion.

Nackdelar med trappmaskin

 • Vissa är större än du tror: Det finns faktiskt några trappmaskiner som kan vara lite skrymmande. Därför är det viktigt att du tittar på storleken innan du handlar. De tar normalt sett upp ca 1-1,5 kvm yta, men kontrollera måtten först och mät utrymmet i din bostad så du vet huruvida den passar eller inte.
 • Kostsamt: Som de flesta träningsmaskiner avsedda för hemmaanvändning kostar en trappmaskin och ganska mycket, mer specifikt mellan 2000-3000 kr. Detta är dock pengar som du lätt tjänar in om du tränar hemma istället för att gå på gym och betala en träningsavgift på ca 1000 kr/månaden. Men det är dyrt för de flesta människor.

Är en trappmaskin bra eller dåligt?

trappmaskin hemma

Det finns för- och nackdelar med trappmaskiner, precis som alla andra träningsmaskiner. De är små, ganska och tar upp ganska mycket utrymme i hemmet när de inte används, men de är även skonsamma för lederna och ger en bra träningskänsla. Dessutom är de effektiva för fettförbränningen. Så det är upp till dig att avgöra om en trappmaskin är något för dig eller inte.

Vi rekommenderar att du provar en på gymmet innan du handlar, så du vet hur den fungerar och känner efter om den passar just dig.

Vilka resultat får man med hjälp av en trappmaskin?

För att träna på trappmaskin och få resultat krävs det givetvis lite arbete, men de är mycket effektiva redskap. Med en sån här maskin kan du bränna upp till 500 kcal per timme, och dessutom träna både kondition och styrka.

Dock är de inte lämpliga för alla människor. De är inte skonsamma mot knäna om du tränar mycket, så om du har problem med knäna idag bör du trampa försiktigt, eller välja en annan träningsmaskin, förslagsvis en vibrationsplatta eller stakmaskin.

Tips för att träna med en trappmaskin

 1. Börja långsamt: Om du inte tränat på en trappmaskin innan, och är ovan med trappträning i allmänhet, bör du börja trampa långsamt för att gradvis vänja kroppen vid belastningen. Det är viktigt att trampa på ett sånt sätt att det känns bra för dig, och inte gå ut för hårt i början. Så: börja långsamt och trappa sedan upp successivt.
 2. Välj rätt motstånd: När du använder en trappmaskin bör du välja ett motstånd som utmanar dig, men inte för hårt. Det finns en risk att man trampar för snabbt och därmed inte tränar ordentligt, och det är inte heller bra för kroppen. Så välj ett motstånd som passar dig, men som alltid ligger snäppet över vad som är bekvämt. Annars kommer du inte bränna kalorier med samma effektivitet.
 3. Intervallträning: Ett effektivt sätt att bränna fett är att trampa i intervaller. Detta innebär att du tränar på hög hastighet i ett par minuter, och sedan långsamt i ett par minuter. Sedan upprepas det igen. Detta är en effektiv träningsform som ger ganska snabba resultat.
 4. Stretcha: Efter du tränat klart är det viktigt att stretcha ut ordentligt, så du inte får ont i ryggen eller knäna.
 5. Drick vatten: Under träningen är det viktigt att dricka mycket vatten så du inte blir uttorkad. Så drick gärna en liter vatten före och efter träningen.

Vilka muskler tränar en trappmaskin?

En trappmaskin är ett bra redskap för att träna flera olika muskler på en och samma gång. Du tränar framförallt benen, rumpan och magen. Men det finns modeller som också tränar armarna, och då är maskinen även ett bra redskap för att även träna överkroppen. Dessa tar dock mer plats så det är en avvägning du måste göra.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är trappmaskiner ett utomordentligt bra träningsredskap för att bränna fett och samtidigt träna kondition och styrka. De är även skonsamma för lederna, och dessutom tar de inte upp så mycket plats i hemmet. Så om du är ute efter att träna hemma och få resultat, är det ett bra val. Därutöver är de bra för äldre.

Dock bör du testa en på gymmet innan du handlar, så du vet hur den fungerar och huruvida du känner om den passar dig.

Glöm inte att läsa vår köpguide ovan för att veta vad du ska tänka på innan ditt köp!


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.