HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Tvättlina bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Utdragbar tvättlina 22 m
Bäst-i-test 2024

Tvättlina bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Utdragbar tvättlina 22 m

Utdragbar tvättlina 22 m
 • Praktiskt tvättlina som du drar ut
 • Kan dras ut upp till 4.4 m
 • Ger totalt 22 m torkkapacitet
 • an enkelt fästat mellan två väggar
 • Perfekt för badrummet
 • Bra recensioner
 

2. Tvättlina 20 m PLUS

  Tvättlina 20 m PLUS
 • 20 meter
 • 2 års garanti
 • UV-skyddad polyester
 • Går att använda utomhus
 • Fästen ingår

i samarbete med PriceRunner

 

3. Tvättlina 60 m

Tvättlina 60 m
 • 60 meter lång
 • Med låsbussningar som passar torkvindor
 • Kostar under 100 kronor
 • Bör inte användas utomhus
Innehåll [ visa ]

Tvättlina – Bäst i test

Med hjälp av en tvättlina kan du hänga upp din tvätt på ett enkelt och smidigt sätt. T.ex. finns det utdragbara linor som du fäster på en vägg vilket gör det smidigt att dra ut linan varje gång du ska torka kläder. Det finns även olika varianter avsedda för att användas utomhus och inomhus. Dessutom går det att välja linor med ståltråd för diverse syften.

I denna artikel kommer vi lära dig allt du behöver veta, samt ranka de bästa tvättlinorna i en bäst i test-lista. Häng med!

tvättlina bäst i test

Tvättlina – Köpguide – Detta måste du tänka på innan köpet

Innan du köper en tvättlina finns det några saker du måste tänka på. Först och främst bör du fundera över om den ska vara utdragbar eller inte eftersom det påverkar priset markant. Därtill är det viktigt att du vet om den primärt ska användas inomhus eller utomhus.

Ska tvättlinan användas utomhus eller inomhus?

tvättlina utomhus

Det första du måste tänka på är om tvättlinan ska användas inomhus eller utomhus. Om du planerar att använda linan ute på landsbygden eller i någon annan luftig miljö är det bra att välja en lina med ståltråd eller järntråd. Fördelen med ståltrådslinor är att de klarar av att hålla mer kläder, något som är ett problem med plastlinor. Speciellt då våta kläder väger avsevärt mycket mer än torra kläder.

Det finns som sagt också linor som är gjorda av syntetiskt material och dessa ligger på den billigare sidan. Nackdelen är att de inte tål väder och vind lika länge som linor gjorda av ståltråd. Till exempel kommer linorna att vittra sönder efter bara ett ar år beroende på hur vädret sett ut. Med det sagt är de bättre för dig som har en begränsad budget.

Inomhus brukar tvättlinor med plasttråd vara vanligare för att de är lättare och mer smidiga att hantera. En lina med ståltråd är inte lika lämplig för inomhusbruk då de inte kommer bli utsatta för regn och andra väderlekar som kan skada linan. Mot bakgrund av detta är däremot linorna av ståltråd mer fördelaktiga om du planerar att hänga upp mycket tung tvätt.

Något du måste tänka på är att tvättlinor som är avsedda för inomhusbruk inte alltid klarar av att användas utomhus. Vi har redan nämnt detta, men eftersom många konsumenter köper fel så känner vi att det är viktigt att poängtera ytterligare en gång. Om linan råkar hamna i regn, snö eller andra väderlekar kan det leda till att linan tappar i spänst beroende på vilket material den är gjord av. Därför är det rekommenderat att linor avsedda för inomhusbruk inte användas på annat ställe än just inomhus.

Längden

Den näst viktigaste aspekten är hur lång tvättlinan ska vara. Om den ska användas inomhus bör den vara minst fem meter lång. Det räcker ofta med en lina som är fem meter lång, men om du planerar att torka mycket tvätt eller har tvättstugan lite för långt ifrån ditt hus kan det behövas en ännu längre lina.

Det viktiga är att du vet hur mycket utrymme du har för linan. Har du ett mindre utrymme är det smart att välja en utdragbar tvättlina med flera linor bredvid varandra – då kan du torka mer tvätt på mindre utrymme.

Så glöm inte att tänka på längden!

Utdragbar tvättlina

tvättlina utdragbar

Den populäraste typen du kan köpa är en utdragbar tvättlina. Som namnet antyder drar du ut linan varje gång kläderna ska torkas. De fungerar som så att du monterar en enhet i väggen med skruvar, och på väggen mittemot fäster du krokar. Därefter drar du helt enkelt ut linan från enheten och fäster den i skruvarna. På så vis kan du alltså dra ut linan otroligt fort varje gång.

Tycker du inte om torkställningar eller torkvindor är detta perfekt!

Dock måste du ha kännedom om att det finns utdragbara tvättlinor som är försedda med varierande antal linor. Tvättar du för en hel familj så behöver du i regel en variant med minst fem utdragbara linor, medan två linor räcker gott för dig som bor själv.

OBS: Glöm inte att kontrollera att skruvar och krokar ingår!

Tvättlina till torkvinda

En tvättlina fästs som bekant på ett horisontellt sätt mellan två punkter. Däremot finns det linor avsedda för att fästa på en torkvinda. Dessa linor sitter i regel på ovansidan av torkvindan och skjuter tvätten uppåt i vinden så den blir torrare snabbare. Dessa linor är som sagt speciellt avsedda för torkvindor och därför kan du inte köpa en lina avsedd för något annat syfte, för då kommer den inte passa.

Med ståltråd

Det finns som sagt tvättlinor av olika material, och något du bör tänka på är om linan ska vara tillverkad av ståltråd eller plast. Som sagt är linor med ståltråd rekommenderade om du planerar att hänga mycket tung tvätt. Dessutom har de längst livslängd på marknaden.

Tvättlina på husvagn

En tvättlina är inte bara användbar i hemmet, utan kan även torka tvätten när du är på campingsemester. Då ska du välja en lina som du kan fästa i husvagnen och sedan dra ut till en viss punkt där linan fästs på en påle. Dessa varianter brukar vara billiga och är därför definitivt något du ska köpa om du ofta befinner dig på campingsemster.

Alternativ till tvättlina

Det finns ett par alternativ som du bör känna till. Till exempel är torkställning och torkskåp två mycket populärt sätt att torka kläderna. Trots att en lina är det mest prisvärda alternativet, har tvättställningen fördelen att tvätten hamnar på en högre nivå med större avstånd mellan kläderna, och det gör den lättare att få tvätten torr. Torkskåp är betydligt effektivare än lina men å andra sidan avsevärt dyrare.

Nackdelar med tvättlinor

 • Tvätten kan ramla av: En påtaglig nackdel med tvättlinor av dessa är att tvätten kan ramla av och landa på ett smutsigt underlag – särskilt om de används utomhus. Detta sker i regel när det blåser mycket ute. Och detta kan ske trots att du fäst kläderna med klämmor.
 • Utdragbara tvättlinor kräver montering: En tvättlina avsedd för utdragning kräver någon form av montering. Det innebär att du måste skruva i väggen eller på annat sätt förbereda linan innan du kan använda den. Detta kan upplevas som besvärligt för vissa – särskilt om du bor i en hyresrätt.
 • Tar mycket plats inomhus: De tar ganska mycket plats inomhus vilket är särskilt påtagligt om du väljer linor som inte är utdragbara.
 • Torkar tvätten långsammare: En annan negativ aspekt är att kläderna tar betydligt längre tid på sig att torka jämfört med torktumlare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är tvättlinor mycket användbara och något som minskar torktiden markant. Speciellt när det är soligt ute. Detta är ett måste om du inte har tillgång till en torktumlare. Det finns linor av olika material och längder, och det är viktigt att du väljer en lina som passar för just ditt bruk.

Vidare finns det utdragbara tvättlinor som är de absolut bästa eftersom de är snabba att fästa, och ett stort antal linor bredvid varandra så det går att hänga mer tvätt på ett mindre utrymme.

Har du tränat och har svettiga träningskläder får du absolut inte kasta ner dem i tvättkorgen! För då kommer de förpesta andra, torra, kläder. Häng dem istället på linan innan du tvättar dem.

Glöm inte bort att du måste välja rätt material beroende på om du har för avsikt att hänga linan utomhus eller inomhus!

Vi önskar dig stort lycka till med ditt val!


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.