HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Tvättkorg bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Tvättkorg med 2 fack
Bäst-i-test 2024

Tvättkorg bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Tvättkorg med 2 fack

Tvättkorg med 2 fack
 • Två fack för enkel sortering
 • Har tyginsats i båda facken
 • Rymmer 55 liter
 • Extremt lätt att ta ut tvätten
 • Material: Mattborstat stål
 • Utmärkt varumärke (Brabantia)
 

2. Tvättkorg flätad rotting

Tvättkorg flätad rotting
 • Stor tvättkorg med gott utrymme
 • Tillverkad av handflätad rotting
 • Naturskön design
 • Höjd: 80 cm
 • Bredd: 42 cm
 • Djup: 42 cm
 

3. Tvättkorg med lock

Tvättkorg med lock
 • Tvättkorg med korlock
 • Rymmer 60 liter
 • Quick-drop öppning
 • Ventilationshål för fräschare tvätt
 • Material: Stål
 • Höjd: 65 cm
 • Bredd: 38 cm
 • Djup: 38 cm
Innehåll [ visa ]

Tvättkorg — Bäst-i-test (2024)

Idag har varje svenskt hem en eller flera tvättkorgar i badrummet. Det är ett måste för att samla all smutstvätt på ett och samma ställe så inte alla kläder ligger utspridda runtom i bostaden. Däremot skiljer sig tvättkorgarna åt från hem till hem. Somliga har 3- eller 4-delade modeller med flera fack för sortering, medan andra föredrar korgar på hjul som de enkelt kan rulla till tvättmaskinen.

Dock är utbudet väldigt brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Till exempel kan du välja på en uppsjö olika material så som plast, trä, tyg och rotting. Eftersom det är så mycket att tänka på har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver veta för att kunna göra ett så bra val som möjligt. Börja med att förkovra dig i informationen nedan, för att därefter välja den bästa tvättkorgen från vår topplistan ovan.

Tips: Köp en torkvinda och häng upp dina tvättade kläder för att torka skonsammare än i en torktumlare.

tvättkorg

Typer av tvättkorgar

Det första du måste ha kännedom om gällande tvättkorgar är att det finns flera olika typer. Bland annat dem med lock, hylla, fack, hjul, handtag och ben samt vägghängda modeller. Därmed har du ett stort urval att välja mellan. På grund av att det finns så många olika typer har vi valt att börja denna artikel med att gå igenom varje typ i detalj. På så sätt kommer du förhoppningsvis får en klarar bild över vilken typ av tvättkorg som passar dig och din levnadssituation bäst.

1. Tvättkorg med lock

En tvättkorg med lock är det snyggaste valet. Orsaken är att när locket är stängt så ser korgen ut som en vacker låda eller kista – och inte en tråkig tvättkorg. Detta förutsätter givetvis att du väljer en vacker designad korg av trä eller flätad rotting. Men gör du det kommer du lyfta badrumsinteriören markant.

Vidare är ett lock bra eftersom det inte släpper ut odören från svettiga och smutsiga kläder, utan lukten innestängs i korgen tills dess att du öppnar locket för att tvätta. Dessutom frigör locket ett tidigare outnyttjat utrymme, d.v.s. väljer du en tvättkorg med lock så kan du ställa diverse saker på locket som t.ex. levande ljus eller doftpinnar. På så vis är det ingen som tänker på att det är en korg full av smutstvätt, utan en vacker badrumsmöbel med gemytliga och stämningsfulla ljus ovanpå – smart va?

 • Håll lukten innestängd med hjälp av ett lock.
 • Använd korgen som en möbel istället för en tråkig korg med tvätt.
 • Finns även avancerade modeller med magnetiska lock.

tvättkorg med lock

2. Tvättkorg med hylla

Vill du ha extra många fack och hyllor i nära anslutning till korgen så ska du köpa en tvättkorg med hylla. Kort sagt är detta synonymt med en badrumshylla med integrerad tvättkorg. Det vill säga, det är primärt en hyllkonstruktion med en tvättkorg.

Det som är smart med detta alternativ är att du har allting samlat på ett ställe: tvättmedel, handdukar, smink, parfym, schampo osv. På så vis har du allting som har med hygien att göra samlat på ett och samma ställe vilket gör att det blir lätt att snabbt hitta vad du letar efter.

En tvättkorg med hylla är betydligt dyrare än de fristående modellerna eftersom korgen är en integrerad del av hyllan. Således köper du faktiskt en möbel, vilket givetvis är avsevärt kostsammare. Dock tycker många att det är värt pengarna på grund av att det är så praktiskt att ha allting samlat på ett ställe.

 • Tvättkorg med hylla är ett briljant sätt att få alla tvättrelaterade produkter samlade på ett och samma ställe.

3. Tvättkorg med fack

De flesta tvättkorgar består av en korg där all tvätt samlas. Oavsett om det är träningskläder, barnkläder, vitt eller svart så samlas allting i en behållare. Problemet med detta är att du måste sortera tvätten varje gång du ska tvätta. Detta innebär en stor tidsåtgång. Dessutom är det oerhört tråkigt att behöva sortera tvätten inför varje tvätt. Genom att köpa en tvättkorg med flera fack löser du detta problem på ett smart och smidigt sätt.

En tvättkorg med flera fack består vanligtvis av 3 eller 4 fack. Dessa fack är ofta olika tygpåsar som hänger jämte varandra i korgen. På så vis kan du lyfta upp en av dessa fack och gå till tvättmaskinen istället för att konka med dig hela korgen. Dessutom möjliggör dessa fack praktisk sortering så du t.ex. kan använda ett fack för träningskläder, ett annat för delikata tyger med sköra fibrer och ett tredje och fjärde för vit och svart tvätt. Därmed gör du enorma tidsvinster varje gång du ska tvätta, istället för att ha all smutstvätt samlat på ett ställe.

Är du intresserad av en 3- eller 4-delad tvättkorg så får du inte glömma att kolla hur många liter varje fack rymmer. På produktbilderna kan facken se väldigt stora och djupa ut, men i verkligheten är de oftast betydligt mindre. Så var vaksam på detta.

 • Välj en korg med flera fack för att slippa sortera inför varje tvätt.
 • Dubbelkolla hur många kilon som får får plats i varje fack.

4. Med handtag

Har du nånsin försökt bära en tvättkorg utan lock, och således är tvingad att greppa tag i sidorna av korgen, så vet du hur jobbigt det kan vara. I synnerhet om du behöver bära ner korgen till ett allmänt tvättrum eller om du behöver bära den från ett rum till ett annat. Genom att välja en tvättkorg med handtag slipper du detta problemet.

Däremot måste du välja handtag som är slittåliga så du kan bära flera kilo tvätt utan att handtaget går sönder – något som händer förvånansvärt ofta med billiga korgar. Vissa handtag är integrerade i själva korgen, medan andra består av ett rep som fästs i vardera sida. Men kvaliteten på handtaget är som sagt väldigt viktigt att kontrollera, varför du måste dra och känna i handtaget när du befinner dig i butiken, så du kan säkerställa dig om att det känns slittåligt.

 • Handtag gör det betydligt lättare att flytta tvättkorgen från ett rum till ett annat.
 • Vill du inte ha handtag så är hjul ett bra alternativ eftersom du kan rulla korgen istället för att bära den.
 • Känn på handtaget när du är i en fysisk butik innan du köper, så du till 100% vet att det känns robust och stabilt.

5. Med ben

En tvättkorg med ben är avsedd för dem som vill att korgen inte ska stå på golvet, utan vara något upphöjd så tvätten blir lättare att nå. På så vis slipper du böja på dig varje gång du ska ta upp ett plagg. Orsaken till varför dessa modeller är populära är på grund av att många lider av ryggont vilket gör att de inte kan böja sig lika fritt som andra. Dessa människor behöver ha en tvättkorg med ben som är något eleverad och därmed är ergonomisk att använda.

Trots att benen gör att korgen upptar mer utrymme än nödvändigt, är det ett nödtvunget val då kroppens hälsa är viktigare än att nyttja varenda kvadratcentimeter av badrummet.

 • Är du senior eller har ryggproblem så är en tvättkorg med ben det perfekta valet. Slipp böja dig ner!

6. Vägghängd tvättkorg

Har du kraftigt begränsat utrymme i badrummet så får en stor tvättkorg knappast plats – oavsett om du väljer en liten och smal modell. Därför finns det ett utrymmesbesparande alternativ, nämligen en vägghängd tvättkorg.

Dessa modeller hängs helt enkelt upp på väggen vilket gör att du kan hänga korgen ovanför t.ex. tvättmaskinen för att spara utrymme. De hängs upp i en helt vanlig krok som du antingen kan skruva in i väggen eller klistra på med superlim.

Även när det gäller vägghängda korgar så finns det flera typer att välja mellan; 2-delad, 3-delad eller 4-delad. Därmed har du i princip samma valmöjligheter som om du hade köpt en icke vägghängd korg.

 • Perfekt alternativ för att spara utrymme.
 • Glöm inte att kontrollera hur många kilon väggkrokarna tål.

7. På hjul

En tvättkorg på hjul är väldigt praktisk eftersom du slipper bära korgen till tvättmaskinen. Istället kan du i lugn och ro rulla den till tvättmaskinen. Detta är väldigt bra om du är till åren kommen eller har en svag rygg, och därför inte kan bära en proppfull korg av smutstvätt. Däremot är korgarna med hjul inte lika snygga som de utan. Men det är en smaksak.

Vidare ska du se till att det finns låsbara hjul så du kan placera tvättkorgen i en vinkel utan att den börjar åka av sig själv.

tvättkorg på hjul

8. Utdragbar tvättkorg i skåp eller garderob

När man pratar om tvättkorg i skåp så avses en hylla med utdragsskenor i vilken du placerar din smutstvätt. Det som är bra med dessa modellerna är att korgen är dold i skåpet vilket gör att den inte tar något plats på badrumsgolvet. Därtill är den utdragbar och lätt att bära med sig till tvättmaskinen.

Det du måste ha i åtanke om du vill ha en utdragbar tvättkorg i skåp är varje modell är anpassat för ett visst tvättskåp. Somliga varianter är t.ex. anpassade för Svedbergs tvättskåp medan andra är anpassade för ett annat typ av tvättskåp. Således måste du först kolla upp vilket typ av skåp du har, samt dess bredd och djup, för att på så vis veta vilken storlek du ska välja.

 • Utdragbar tvättkorg i skåp är perfekt för dig som vill ha korgen dold.
 • Glöm inte att mäta bredd och djup eftersom varje modell är avsedd för särskilda tvättskåp.

9. Barnrum

Har du barn så vet du hur mycket hur mycket tvätt som samlas efter bara några dagar. Speciellt om det är sommar och de leker mycket utomhus. Genom att köpa en tvättkorg till barnrummet så kan du sakta lära barnet att ta ansvar för sin egen tvätt. Många föräldrar är av uppfattningen att barn inte tycker om ansvar, men faktum är att barn älskar att känna sig vuxna, och att börja ta hand om sin egen tvätt är ett utmärkt först steg mot den utvecklingen.

Du kan motivera barn att ta hand om sin tvätt ytterligare genom att välja en tvättkorg med ett roligt motiv. Kanske barnets favorit bland superhjältarna, eller ett annat lekfullt motiv. Välj gärna en korg med lock så lukten hålls inne. Det bästa du kan göra är faktiskt att fråga barnet ifråga vilken korg som dem tycker är snyggast.

 • Tvättkorg i barnrummet lär barnet att ta eget ansvar för sin tvätt.
 • Välj en fräck korg med ett roligt motiv för att göra det mer lekfullt.

10. Hörn/Trekantig

Att köpa en tvättkorg till ett redan trångbott hem är nånting som de flesta undviker. De hittar på en smart, alternativ lösning och kanske samlar tvätten i en kista av nåt slag. Men det finns faktiskt en praktisk lösning för dig som vill utnyttja varenda ledig kvadratcentimeter i badrummet, och det är en trekantig tvättkorg avsedd för hörn.

Kort sagt har dessa modeller som sagt tre sidor varav två är raka och den tredje är rundad. På så vis kan du föra in den i vilket hörn som helst och den kommer sitta som en smäck.

En smart grej du ska tänka på är att välja en variant som har en uttagbar tvättsäck inuti hörnkorgen, för då slipper du flytta hela korgen varje gång det är dags att tvätta.

 • Perfekt för den trångbodde.
 • Nyttjar allt ledigt utrymme i hörnet genom sin trekantiga utformning.

Så väljer du tvättkorg

Innan du köper en tvättkorg finns det några saker du ska ha i åtanke. För det första ska du fundera över huruvida den ska vara hopfällbar och vikbar. För det andra gäller det att välja rätt material mellan plast, trä, metall etc. För det tredje måste du ta ställning till om tvättkorgen ska vara stor, liten eller smal. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

Material

Materialet på tvättkorgar är minst sagt varierande. Det finns över 20 olika material att välja mellan, däribland plast, trä, tyg, flätad rotting och metall. Tyg har på senare tid seglat upp som det primära valet eftersom det är hopfällbart vilket gör att de är lätta att stuva in i ett skåp eller ta med sig till landet. Däremot är det lätt att det börjar lukta, varför många föredrar en tvättkorg i metall eller stål istället.

Flätad rotting är också ett populärt val eftersom det kontrasterar mot badrumskakel på ett snyggt sätt. Av samma anledning föredrar andra trä, som dessvärre är dyrt i detta sammanhang.

Eftersom det finns för- och nackdelar med samtliga material har vi nedan listat vad som är bra och dåligt med respektive val. Gå igenom punkterna noggrant för att se vilket som passar dig bäst.

Plast

Fördelar:

 • Lätt att rengöra
 • Prisvärd
 • Stort urval av färger

Nackdelar:

 • Kräver regelbunden rengöring
 • Inte så snygg

Trä

tvättkorg trä
Fördelar:

 • Snygg och prydlig
 • Slittålig och lång livslängd
 • Enormt urval

Nackdelar:

 • Kan lätt bli missfärgad
 • Dyr

Stål & metall

Fördelar:

 • Döljer tvätten
 • Förhindrar dålig lukt

Nackdelar:

 • Kostsamt

Tyg

Fördelar:

 • Flexibel, hopfällbar och vikbar
 • Sparar utrymme
 • Väger knappt någonting

Nackdelar:

 • Svår att rengöra
 • Tippar lätt över när den blir full av smutstvätt

Rotting

tvättkorg rotting
Fördelar:

 • Väldigt snygg
 • Slittålig
 • Fuktresistent

Nackdelar:

 • Kan slita sönder kläder

Bambu

Fördelar:

 • Fin design
 • Naturtroget utseende

Nackdelar:

 • Blir lätt missfärgad

Storlek

Hur stor tvättkorg du ska välja beror dels på hur mycket utrymme du har i ditt badrum, dels hur mycket smutstvätt du tenderar att ackumulera på en veckas tid.

Å ena sidan behöver somliga familjer med flera barn samlar på sig oerhörda mängder tvätt varje vecka, vilket gör att de behöver en väldigt stor tvättkorg. Å andra sidan finns det många singelhushåll i Sverige som samlar på sig betydligt mindre tvätt per vecka. Således måste du utgå från hur mycket du samlar på dig.

Vidare beror valet av storlek även på hur mycket utrymme du har i ditt badrum. Har du ett stort badrum med massor av oanvänt utrymme så kan du tveklöst välja en ordentligt stor korg så den inte blir full i första taget. Men de flesta människor hushållar med badrumsutrymmet vilket gör att de måste välja en liten tvättkorg. Antingen kan du köpa en smal korg som får plats mellan den vägghängda toaletten och skötbordet, eller så kan du välja en hörnmodell som är trekantig. På så vis utnyttjar du ditt utrymme till fullo.

 • Välj en stor, liten eller smal tvättkorg beroende på hur mycket tvätt du ackumulerar och hur mycket badrumsutrymme du har.

Färg

Alla vill ha en snygg tvättkorg. Därom tvivlar ingen. Men vad som anses vara snyggt skiljer sig åt från person till person. Det finns mängder av färger att välja mellan som t.ex. vit, grå, svart, beige, guld och brun. Vad du väljer beror givetvis på din subjektiva smak, men vad vi rekommenderar är att försöka balansera färgen på tvättkorgen med de övriga färgerna i ditt badrum. Det är därför många väljer svart eller guld eftersom det sticker ut mot den kalla, tråkiga och vita kakelfärgen som de flesta har i sitt badrum.

Så var inte rädd för att välja en tvättkorg i en starkt kontrasterande färg gentemot badrummets övriga inredning, för att på så sätt hitta en skön balans.

Vidare vill vi tipsa dig om att det finns afrikanska tvättkorgar, s.k. kumbakorgar, som numera finns att köpa i affärer som Indiska t.ex. Dessa blandar alla tänkbara färger i varierande mönster som kan få vem som helst på bättre humör.

Populäraste färgerna:

 • Brun
 • Svart
 • Guld
 • Beige
 • Grå
 • Vit
 • Kombination av alla färger (afrikansk kumbakorg)

Pris

Det bästa med tvättkorgar, förutom dess funktion, är att vem som helst har råd att köpa en. Det behöver inte kosta skjortan såtillvida du inte vill ha en designmodell från ett exklusivt varumärke. De flesta korgar kostar allt från 50-2000 kronor. Således kan du utan problem hitta en billig tvättkorg som funkar för dina syften. Däremot kan du inte förvänta dig att hitta en tvättkorg med lock och hjul med flera fack för 150 kronor, utan då får du vara beredd på att öppna plånboken lite mer.

Känner du detta till trots att det fortfarande är för dyrt så ska du försöka hitta en modell på rea – förslagsvis under mellandagsrean då mängder av produkter reas ut till brakpriser.

 • Kostnaden varierar mellan 50-2000 kronor.
 • En billig tvättkorg kan du hitta på REA.

Stapelbar

Har du en stor familj med flera barn så behövs inte sälla många tvättkorgar. Problemet uppstår när det inte går att placera korgarna bredvid varandra på grund av platsen som upptas. Därför har flera företag börjat tillverka tvättkorgar som är stapelbara. Således kan du stapla korg på korg ända upp till taket om du så vill. På så vis upptar korgarna endast utrymme vertikalt och inte horisontellt.

Hopfällbar/Vikbar

Vill du kunna stuva in tvättkorgen i ett förråd, skåp, garderob eller hylla när den inte används så ska du välja en hopfällbar och vikbar tvättkorg. Dessa är i regel tillverkade av tyg och saknar både ben och hjul. Dock har de handtag på varje sida så du enkelt kan bära den till tvättstugan eller till tvättmaskinen. Däremot finns det tvättvagnar med ben som är hopfällbara, men modellerna i tyg kan du i princip skrynkla ihop till en liten boll – något du inte kan göra med tvättvagnar med ben.

Hål i botten för ventilationens skull

Brukar du känna lukten från gamla otvättade kläder varje gång du går in på toaletten? I så fall ska du välja en tvättkorg med hål i botten. Dessa hål bidrar till luftcirkulation vilket förebygger inte bara dålig lukt, utan även mögel. De flesta modeller som har hål i botten är dem tillverkade av bambu, rotting och trä, men det finns även andra material som tenderar att ha detta. Trots att detta inte är den viktigaste faktorn i ditt val är det likväl viktigt om du vill hålla badrummet fräscht för dig själv och dina gäster.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.