HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Ångkokare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Fiskars ångkokare
Bäst-i-test 2024

Ångkokare bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Fiskars ångkokare

Fiskars ångkokare
 • Tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål
 • Generös kapacitet på 3 liter
 • Tål både ugn och diskmaskin
 • Tjock trelagersbotten på 6 mm, vilket garanterar en jämn och effektiv tillagning
 • Hög hållbarhet och slitstyrka
Nackdelar:
 • Dyr
 

2. Russell Hobbs Ångkokare

Russell Hobbs Ångkokare
 • Tre ångningskorgar tillåter tillagning av olika maträtter samtidigt
 • Sidovatten ingångar för att tillsätta vatten under matlagningen
 • 60 minuter timer med auto avstängning
 • Stapelbara korgar för kompakt förvaring
 

3. Ångkokare i bambu

Ångkokare i bambu
 • Tillverkad av naturligt och hållbart bambu material
 • Enkel att använda och rengöra
 • Prisvärd jämfört med andra ångkokare på marknaden
 • Bevarar väldigt mycket smaker och näringsämnen i maten
Nackdelar:
 • Kan inte diskas i diskmaskin
Innehåll [ visa ]

Ångkokare → Bäst-i-test (2024) — Bästa ångkokaren

Ångkokning är en av de mest hälsosamma och bevarande matlagningsteknikerna som finns tillgängliga för hemmakockar. Den långsamma kokprocessen tillåter maten att behålla sin naturliga smak, näringsämnen och konsistens. Ångkokning är också en enkel och bekväm teknik för att förbereda måltider, eftersom maten tillagas snabbt och utan att behöva tillsätta några extra oljor eller fett.

Ångkokare har blivit allt mer populära bland hälsoentusiaster och hemmakockar på senare år, och det finns en mängd olika modeller tillgängliga på marknaden idag. Från enkla varianter i bambu som används för att tillaga grönsaker till mer avancerade modeller som kan ångkoka flera rätter samtidigt, finns det en ångkokare för alla.

Men med så många olika alternativ att välja mellan kan det vara svårt att bestämma vilken som är den bästa för dina behov. Det är här vår guide till de bästa ångkokarna 2024 kommer in i bilden. Vi kommer att titta på några av de bästa modellerna på marknaden idag, och vad som gör dem så speciella. Vi kommer också att diskutera vilka faktorer du bör tänka på innan köpet – så häng med!

Bästa ångkokaren 2024 — Bäst i test

10/10
EXPERTBETYG

1. Fiskars ångkokare

Bästa ångkokaren 2024
Fiskars ångkokare

Denna ångkokare från Fiskars erbjuder enastående funktioner med dess slitstarka material och generösa storlek. Med en kapacitet på 3 liter kan du ångkoka allt från grönsaker till dumplings. Den är tillverkad av rostfritt stål med en tjock trelagersbotten på 6 mm, vilket gör den till den perfekta lösningen för vardagsmatlagning.

En av de största fördelarna med just denna modell är dess materialkomposition. Ångkokaren är nämligen tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål som ger en modern och snygg look till din köksinredning. Detta material ger också en utmärkt hållbarhet och slitstyrka, vilket gör det till en långsiktig investering för ditt kök.

Fiskars Ångkokare har en höjd på 24,5 cm och en bottendiameter på 14,5 cm, vilket ger tillräckligt med utrymme för att ångkoka en mängd olika maträtter. Med en kapacitet på 3 liter kan du enkelt tillaga en måltid för hela familjen eller förbereda en stor sats av favoriträtter för framtida måltider.

En annan fördel är dess användarvänlighet. Den är tålig nog att användas i ugnen och tål temperaturer upp till 240 grader. Vidare är också diskmaskinssäker, men för att förlänga dess livslängd rekommenderar vi handdisk.

Med sin generösa storlek, robusta konstruktion, och kompatibilitet med både ugn och diskmaskin, är denna ångkokare ett utmärkt val för alla som tycker om denna form av matlagning!

Fördelar:

 • Tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål
 • Generös kapacitet på 3 liter
 • Tål både ugn och diskmaskin
 • Tjock trelagersbotten på 6 mm, vilket garanterar en jämn och effektiv tillagning
 • Hög hållbarhet och slitstyrka

Nackdelar:

 • Dyr


9/10
EXPERTBETYG

2. Russell Hobbs Ångkokare

Tillaga i tre lager samtidigt
Russell Hobbs Ångkokare

Med tre ångningskorgar tillåter denna ångkokare dig att tillaga en mängd olika maträtter samtidigt, inklusive ris, grönsaker och fisk.

En av de främsta fördelarna med Russell Hobbs är dess kapacitet. Med en total kapacitet på 9 liter och en 1 liters skål för att koka ris - ja, du kan även använda den som en riskokare - är det tillräckligt stort för att tillaga mat för en medelstor familj. Ångkokarens sidovatten ingångar gör det också enkelt att tillsätta vatten under matlagningen utan att behöva avbryta processen.

Russell Hobbs är också tillverkad av borstad rostfritt stål vilket ger en modern och elegant look i köket. Dess 800 W effekt ger snabb uppvärmning vilket minskar matlagningstiden. Den medföljande dropp brickan samlar spillvatten och är lätt att rengöra.

En annan fördel med denna ångkokare är dess praktiska funktioner som 60 minuter timer med auto avstängning och stapelbara korgar för kompakt förvaring. Du behöver inte längre oroa dig över att glömma bort maten på spisen eller inte ha tillräckligt med förvaringsutrymme i köket.

Med sin imponerande kapacitet, sidovatten ingångar, rostfria stålkonstruktion och praktiska funktioner, är denna ångkokare ett utmärkt val.

Fördelar:

 • Tre ångningskorgar tillåter tillagning av olika maträtter samtidigt
 • Sidovatten ingångar för att tillsätta vatten under matlagningen
 • 60 minuter timer med auto avstängning
 • Stapelbara korgar för kompakt förvaring

Nackdelar:8/10
EXPERTBETYG

3. Ångkokare i bambu

Bästa ångkokaren i bambu
Ångkokare i bambu

Vi har testat en rad olika ångkokare och vi är glada att kunna presentera den som kom på tredje platsen - Kitchen Craft Ångkokare i bambu. Detta är en klassisk asiatisk modell som är tillverkad av flätad bambu och är ett riktigt prisvärt alternativ för alla matlagningentusiaster.

En av de främsta fördelarna med denna ångkokare är att den är tillverkad av naturmaterial vilket gör den både hållbar och miljövänlig. Bambu är också känt för att vara ett lättviktigt material som gör det enkelt att hantera kokaren medan du lagar mat. Vidare är den också 25 cm i diameter vilket gör den tillräckligt stor för att tillaga en måltid för en medelstor familj, dock inte mer än så.

Att ångkoka maten är en hälsosam och näringsrik matlagningsteknik som bevarar smakerna och näringsämnena i maten. Genom att använda denna kan du enkelt tillaga en mängd olika maträtter, inklusive grönsaker, fisk och ris. Den gallerförsedda bambubehållaren låter ångan passera genom maten vilket gör att du kan ångkoka maten till perfektion.

Ett annat fördel med denna variant är dess enkelhet när det kommer till skötsel. Ångkokaren kan diskas för hand, vilket gör det enkelt att rengöra och hålla i gott skick. Dessutom är den relativt billig jämfört med andra modeller på marknaden vilket gör den till ett attraktivt alternativ för dem som vill experimentera med ångkokning utan att behöva spendera en förmögenhet.

DÄrmed är Kitchen Craft ångkokare i bambu en riktigt prisvärd produkt som passar alla som vill testa på ångkokning utan att behöva spendera för mycket pengar. Dess naturliga material gör det hållbart och miljövänligt och dess enkelhet i användning och skötsel gör det till ett bra val för alla matlagningentusiaster.

Fördelar:

 • Tillverkad av naturligt och hållbart bambu material
 • Enkel att använda och rengöra
 • Prisvärd jämfört med andra ångkokare på marknaden
 • Bevarar väldigt mycket smaker och näringsämnen i maten

Nackdelar:

 • Kan inte diskas i diskmaskin


Så väljer du den bästa ångkokaren — Tänk på detta innan köp

Att köpa en ångkokare kan vara en stor investering, särskilt om du vill ha en som är av hög kvalitet och kan användas under en längre tid. För att hjälpa dig att göra det bästa valet när du väljer har vi sammanställt en köpguide med fem faktorer att tänka på innan du gör ditt köp.

1. Kapacitet

Det finns ångkokare med olika kapacitet som kan passa olika behov. Om du har en stor familj eller ofta bjuder över gäster, kanske du vill ha en med en större kapacitet. Det finns modeller som kan ångkoka flera rätter samtidigt, vilket gör att du kan tillaga en komplett måltid på en gång, istället för att dela upp matlagningen i etapper.

När du tänker på kapaciteten är det också viktigt att tänka på storleken på ångkokaren. En större modell tar upp mer utrymme på köksbänken eller i skåpet, så det är viktigt att tänka på hur mycket plats du har tillgängligt.

En annan faktor att överväga när det gäller kapacitet är hur mycket mat du vanligtvis lagar. Om du vanligtvis tillagar mindre portioner av mat, kan det vara bättre att välja en mindre som inte tar upp för mycket plats i köket.

Vanliga kapacitet för ångkokare och antalet portioner:

Kapacitet Antal portioner Passar för
1-2 liter 1-2 portioner Singelhushåll eller mindre hushåll
2-4 liter 2-4 portioner Mindre familjer eller hushåll
4-6 liter 4-6 portioner Medelstora familjer eller hushåll
6-8 liter 6-8 portioner Större familjer eller hushåll, eller för att tillaga flera rätter samtidigt

Det är viktigt att notera att kapaciteten inte alltid är lika med antalet portioner, eftersom det beror på vilken typ av mat som tillagas. Till exempel tar grönsaker mindre plats än kött, så om du oftast tillagar grönsaker, kan du behöva en mindre kokare än vad som krävs för kött.

2. Typ av ångkokare

Det finns olika typer av ångkokare som är utformade för att passa olika behov. När du väljer är det därför viktigt att tänka på vilken typ av mat du vanligtvis tillagar för att hitta den mest lämpliga typen.

En enkel ångkokare är den mest grundläggande typen av. Dessa modeller används oftast för att tillaga grönsaker och fisk. Enkla varianter har vanligtvis en mindre kapacitet och är billigare än andra, mer avancerade modeller med flera våningar.

Ångkokare med flera våningar är utformade för att ångkoka flera rätter samtidigt. Dessa modeller är vanligtvis större och har en högre kapacitet. De är  alltså idealiska för att tillaga större måltider på en gång, till exempel till en familj eller vid en middagsbjudning.

Olika typerna och deras användningsområden:

Typ av ångkokare Användningsområde
Enkel ångkokare med en våning Tillagning av grönsaker och fisk
Ångkokare med flera våningar Tillagning av flera rätter samtidigt
Risångkokare Tillagning av ris på ett enkelt och bekvämt sätt

3. Kvalitet på ångkokaren

Att välja en ångkokare av hög kvalitet kan vara en investering på lång sikt. De kvalitativa modellerna har oftast en bättre konstruktion och är mer robusta, vilket gör dem mer hållbara. Det kan också vara viktigt att titta på materialet som den är tillverkad av, eftersom vissa material kan vara mer hållbara än andra.

4. Användarvänlighet

När du väljer en ångkokare, är det viktigt att tänka på hur lätt den är att använda. Enkelheten i dess design och användning kan vara en viktig faktor för många användare. Kolla efter en med enkel knapptryckning och enkel inställning av tid och temperatur för att göra tillagningen enkel om det är enkelhet du föredrar.

5. Ångkokare i bambu – vad är grejen egentligen?

Ångkokare i bambu är en traditionell form av ångkokare som har använts i Kina i hundratals år. Dessa är – tro det eller ej – tillverkade av bambu och används för att tillaga mat genom att ånga den över en kastrull med vatten.

En av fördelarna med ångkokare i bambu är att de är naturliga och miljövänliga. Bambu är ett förnybart material som är lätt att odla och inte kräver användning av kemikalier eller bekämpningsmedel. Modellerna i bambu är också lätta och enkla att använda och kan användas för att tillaga en mängd olika maträtter, från grönsaker och fisk till ris och kött.

En annan fördel med bambu är att de är relativt billiga och kan vara en bra alternativ till dyrare ångkokare av andra material. De är också lätta att rengöra och kan vanligtvis diskas i diskmaskin.

Det är dock viktigt att notera att ångkokare i bambu kräver viss skötsel för att hålla dem i gott skick. De måste rengöras noggrant efter varje användning och torkas ordentligt för att undvika mögel och lukt. Det är också viktigt att förvara dem torrt och luftigt för att undvika fukt.

En nackdel med ångkokare i bambu är att de är mindre hållbara än kokare av andra material och kan brytas eller spricka om de inte hanteras försiktigt. De har också i regel en begränsad kapacitet och är oftast inte lämpliga för större måltider.

ångkokare bäst i test

Vanliga frågor och svar om ångkokare

Vad är en ångkokare?

En ångkokare är en köksapparat som används för att tillaga mat genom att ånga den. De kan användas för att tillaga en mängd olika maträtter, inklusive grönsaker, fisk, ris och kött.

Vad är fördelarna med att använda en ångkokare?

Fördelarna med att använda en ångkokare är att det är en hälsosam och näringsrik matlagningsteknik som bevarar matens smak, färg och näringsämnen. De är också enkla att använda och kräver minimal övervakning.

Vilka typer av maträtter kan tillagas i en ångkokare?

De kan användas för att tillaga en mängd olika maträtter, inklusive grönsaker, fisk, ris, kött och dumplings.

Hur rengör man dem?

De rengörs vanligtvis genom att torka av dem med en fuktig trasa eller svamp efter varje användning. Vissa ångkokare kan också diskas i diskmaskin.

Finns det några säkerhetsrisker att använda en ångkokare?

Ångkokare är säkra att använda om de används enligt instruktionerna. Det är dock viktigt att hantera dem försiktigt och undvika att bränna sig på den heta ångan eller vattnet.

Vilken kapacitet ska man välja när man köper en ångkokare?

Kapaciteten på ångkokare kan variera från små modeller som är idealiska för enskilda portioner till större modeller som kan tillaga måltider för hela familjen. Valet av kapacitet beror på dina specifika behov och hur ofta du kommer att använda den.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.