HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Åkmadrass bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Åkmadrass röd
Bäst-i-test 2023

Åkmadrass bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Åkmadrass röd

Åkmadrass röd
 • 2 års garanti
 • Passar 2 personer
 • Utmärkta glidegenskaper
 • Mjuk och skön att sitta på
 • Längd: 120 cm
 • Bredd: 50 cm
 • Tjocklek: 7 cm
 • Material: PVC
 

2. Åkmadrass Stiga

Åkmadrass Stiga
 • 2 års garanti
 • Passar för två personer
 • Slitstarkt material för lång hållbarhet
 • Enkel att bära upp och ned för backarna
 • Väger 1.55 kg
 • Material: PVC
 • Extremt bra varumärke (Stiga)
 

3. Stiga snömadrass XL

Stiga snömadrass XL
 • Slitstark åkmadrass
 • Otroligt bra glid
 • Längd: 120 cm
 • Bredd: 50 cm
 • Material: PVC
Innehåll [ visa ]

Åkmadrass

Åkmadrass, även kallad snömadrass och snow flyer, är den senaste snöleksaken som tagit den svenska marknaden med storm. Kort sagt är det en madrass försedd med slitstarkt material med effektiva glidegenskaper som gör att det går fort nedför pulkabacken. Vidare är de mjuka och bekväma att sitta eller ligga på. Antingen köper du en åkmadrass avsedd för en person eller så köper du en modell som är avsedd för en vuxen och ett/två barn. På så vis kan du som förälder styra och kontrollera hastigheten med fötterna.

Dock är utbudet brett vilket gör det knepigt för många konsumenter att välja. Därför har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan ditt köp. Dessutom listar vi både för- och nackdelar med denna snöleksak så att du som förälder är införstående med riskerna. Börja därför med att läsa på nedan för att därefter bestämma dig huruvida du vill köpa en snömadrass eller inte.

Åkmadrasser är fantastiskt roligt för människor i alla åldrar, inte endast för barn. Dessutom upptar de ingen plats i varken bakluckan eller i förrådet – underbart!

Så väljer du åkmadrass

Innan du köper en åkmadrass finns det några faktorer du ska känna till, annars kommer du inte kunna göra ett informerat val. För det första måste du välja rätt storlek på madrassen utifrån ditt barns längd. För det andra gäller det att säkerställa att maxvikten inte överstiger barnets vikt. För det tredje får du inte glömma att använda skyddsutrustning och hjälm. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.

åkmadrass

1. Storlek

Den första faktorn du ska tänka på när du ska köpa en åkmadrass är storleken. Eftersom barn i olika åldrar är olika stora så måste du välja en snömadrass som är anpassad till just ditt barn. För att veta vilken storlek du ska välja så ska du utgå från barnets längd. Är barnet 80 cm långt så räcker det med en åkmadrass som är 80 cm lång eftersom man vanligtvis sitter lite hopkrupen på madrassen.

Förvånansvärt många konsumenter råkar köpa en för liten madrass vilket beror på att de antar att de flesta snömadrasser är i princip lika stora. Men faktum är att måtten skiljer sig åt markant. Somliga modeller är 100 cm långa och 50 cm breda, medan andra kan vara 200 cm långa och 100 cm breda.

åkmadrass stor

Orsaken till varför storleken är så viktig är för att om barnet ligger raklång på madrassen, och den är för kort, så kommer fötterna släpa efter i snön vilket kommer minska hastigheten på åkningen.

Fortsättningsvis finns det öven snömadrasser som är anpassade för att föräldern ska kunna sitta med sina barn, för att på så vis ha bättre kontroll på åkningen och följaktligen säkerheten. Dessa modeller är givetvis större.

 • Åkmadrassens längd ska vara i paritet med barnets längd.
 • Köper du en för kort modell kommer benen släpa efter och hastigheten minskar drastiskt.
 • Ju fler som befinner sig på snömadrassen desto svårare blir den att styra.

2. Maxvikt

Förutom storleken så måste du även kontrollera maxvikten på åkmadrassen. Det är nämligen så att varje snömadrass har en varierande maxvikt, och om denna överstigs så glidet inte bli lika bra. Följaktligen kommer det inte vara roligt för barnet att åka eftersom madrassen kan stanna mitt i backen. Därför är det grundläggande att du läser produktbeskrivningen noggrant för att säkerställa att maxvikten är tillräckligt hög.

En sak du inte får glömma gällande maxvikten är att den avser förälder och barn tillsammans, d.v.s. den sammanslagna vikten på föräldern och barnet. Så om du som förälder väger 75 kg, så får inte barnet väga mer än 15 kilo förutsatt att du valt en åkmadrass vars maxvikt är 90 kg. Detta är något som många konsumenter missar, så gör inte samma misstag som dem.

 • Maxvikten avser den totala vikten på både förälder och barn.
 • Är maxvikten uppnådd kommer snömadrassen att fastna i pulkabacken.

3. Skyddsutrustning och hjälm

Som alltid när det gäller snöleksaker är säkerhet A och O. Därför gör du bäst i att köpa tillhörande skyddsutrustning till din åkmadrass. Vi rekommenderar hjälm, och givetvis går det bra att använda en cykelhjälm om ni har, så länge den är hårt åtsittande. Utöver detta är knä- och armbågsskydd bra om snömadrassen skulle välta eller åka över ett gupp.

Trots att de flesta barn inte vill använda hjälm i backen är det viktigt att du som förälder påtalar vikten av detta – i synnerhet med åkmadrasser som har en hög topphastighet.

4. Tjocklek på åkmadrassen

De billigaste åkmadrasserna har vanligtvis en tjocklek på 2-3 centimeter. Detta är definitivt tillräckligt, men vill du att det ska vara bekvämare så ska du välja en modell med 5 centimeters tjocklek. Detta gör att du kan åka nerför en backe med små gupp utan att det gör ont i baken. Dock måste du betala mer i takt att tjockleken på snömadrassen ökar. Så om detta inte är en viktig faktor så kan du spara pengar genom att välja en tunnare madrass.

 • Ju tjockare snömadrass desto skönare färd.
 • Priset går upp i takt med att tjockleken ökar.

5. Dragsnöre / Rem

En åkmadrass är försedd med ett dragsnöre/rem längst fram på madrassen. Denna används för att lyfta upp framdelen på madrassen så att den kan glida fram utan motstånd. Därför är det viktigt att materialet på dragsnöret är slittåligt, varför vi rekommenderar dig att välja en rem tillverkad av nylon. Annars finns det risk att remmen går sönder efter bara några åk.

6. Material

Eftersom det inte sällan finns småsten gömd i snön är det viktigt att en åkmadrass har ett slittåligt material. Dock är det så att många billiga modeller är gjorda av undermåliga material vilket lätt skapar revor. Därför ska du dubbelkolla att den är tillverkad i PVC-material vilket är ett särskilt slittåligt plastmaterial. Köper du en snömadrass i ett annat material än detta kan du inte klaga på att den går sönder fortare än kvickt.

 • Välj en snömadrass i PVC-material för att undvika revor och repor.

7. Pris

En åkmadrass kostar mellan 100 – 500 kronor. Priset beror dels på storlek, men även på kvalitet. Därmed får du vara beredd att betala mer om madrassen är stor nog att inhysa både en förälder och ett eller två barn. Till exempel kostar en minivariant endast 100 kronor, men då är den i regel avsedd för barn från 3 års ålder. Eftersom det är en billig produkt i jämförelse med t.ex. en snowracer, är det bättre om du investerar en extra hundralapp på en mer kvalitativ modell från ett välrenommerat företag som Stiga. På så vis ökar du chanserna för att snömadrassen håller i flera vintrar istället för att gå sönder så fort den kör på ett hinder.

åkmadrass pris

Fördelar med åkmadrass

Det finns flera betydande fördelar med en åkmadrass. Först och främst är det roligare att åka än en pulka. Därtill är den både lätt att ta med sig och förvara eftersom den är platt och knappt upptar något utrymme överhuvud taget. Men den är också säker eftersom en förälder kan sitta med längst bak och kontrollera färden. Läs mer om varje nämnd fördel i listan nedan:

 • Betydligt roligare än pulka och kälke
  Är du uppvuxen innan 2010-talet åkte du förmodligen nedför pulkabacken med en svart sopsäck eller i en pulka eller kälke. Detta var standard för alla barn förr i tiden. Trots att det var roligt så var det inte lika bekvämt som en åkmadrass. Detta är en enorm fördel eftersom man kan åka nedför backen 100 gånger utan att få ont i rumpan – något som skedde gång på gång med en pulka. Orsaken till detta är för att madrassen är försedd med ett mjukt material som gör det väldigt bekvämt att både sitta och ligga på.
 • Förälder kan åka med för säkerhets skull
  I en pulka sitter alltid en förälder bakom barnet för att kontrollera riktningen och hastigheten. Detta är otroligt viktigt ur ett säkerhetsperspektiv, speciellt ju yngre barnet är. Därför är det en påtaglig fördel att du med en åkmadrass kan göra samma sak. Det finns nämligen snömadrasser som är anpassade för att en förälder ska kunna sitta längst bak tillsammans med ett eller två barn framför. Därmed har du som förälder full kontroll över remmen och hastigheten.
 • Lätt att ta med sig
  En åkmadrass väger i regel mellan 1-2 kg. Detta innebär att ett 5-årigt barn kan släpa eller bära madrassen utan problem. Dessutom tar de knappt något plats alls att stuva in i bakluckan i bilen eller i förrådet för förvaring. Därmed är det betydligt smidigare och mer praktiskt än en traditionell pulka som upptar mer utrymme än nödvändigt.

Undvik följande med åkmadrass

Som alltid när det kommer till snöleksaker för barn så måste du som förälder vidta säkerhetsåtgärder för att undvika olyckor. Därför har i nedan listat det du ska undvika göra med en åkmadrass.

 • Ska endast användas på snötäckt mark och i områden utan trafik
  Eftersom en snömadrass kan ackumulera en hög hastighet ju längre backe du åker på, är det extremt viktigt att inte åka nedför en backe som har en trafikerad väg i närheten. För det kan vara så att remmen går av och då går det inte att styra, vilket kan leda till att barnet åker ut på vägen. Detta innebär givetvis en livsfara och är därför något som ska tas på högsta allvar. Därtill ska marken vara helt snötäckt och inte ha ett så pass ymnigt snölager att asfalten skiner igenom.
 • Ska endast användas under uppsyn av vuxen
  Har du små barn ska du alltid ha ett vaket öga över barnet när de åker nedför backen i en åkmadrass. Antingen kan du sitta med längst bak, eller så står du vid sidan nere vid backens början. På så vis har du full kontroll och kan stoppa snömadrassen om du ser att barnet förlorat kontrollen. Detta är något du ska ta på extremt allvar, och du ska därför aldrig någonsin titta ner i mobiltelefonen medan ditt barn åker nedför backen.
 • Åk inte i närheten av hinder
  Befinner du dig på en pulkabacke i nära anslutning till byggnader, buskage eller andra hinder av olika slag måste du vara försiktig. Det är nämligen lätt hänt att man råkar styra fel med hjälp av remmen och då kan snömadrassen raskt skifta riktning och åka rakt in i ett annat barn eller i ett hinder. Detta innebär en stor säkerhetsrisk vilket understryker vikten av att använda hjälm och skyddsutrustning. Så om du befinner dig i en pulkabacke med hinder, flytta dig så långt bort som möjligt.

Nackdelar med åkmadrass

Nu när vi har gått igenom fördelarna och vad du ska undvika med en åkmadrass, är det hög tid att även gå igenom nackdelarna. Trots att det inte finns många nackdelar vill vi ändå lyfta upp några negativa aspekter som ofta nämns i recensioner.

Till exempel skriver en recensent följande:

Min åkmadrass kunde haft bärmöjlighet på sidorna, men det är ingen stor grej.

Detta är något som vi märkt är återkommande i recensioner hos olika återförsäljare, nämligen att det inte finns ett bärhandtag på sidorna. Detta får följden att du antingen måste bära den under armhålan vilket blir jobbigt efter ett tag, eller släpa den efter dig. Givetvis är detta ingen påtaglig nackdel, men likväl viktig att poängtera så du inte blir förvånad när produkten väl anländer.

Utöver detta har vi inte identifierat några utmärkande nackdelar, men kommer givetvis uppdatera denna artikel så fort vi gör det.

åkmadrass stiga

Slutsats

Avslutningsvis vill vi säga att du bör rengöra åkmadrassen efter varje leksession så inte smuts och grus fastnar och skadar madrassen. Rengör gärna med lite vatten innan du ställer in den för förvaring. På så vis ökar du livslängden och kan använda den under flera vintrar.

Utöver detta hoppas vi att du kommer tycka att en snömadrass är roligare än en pulka, stjärnlapp och snowracer. Var försiktig och undvik hinder så ska allt gå bra!

Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss så ska vi göra allt vi kan gör att besvara dina frågor.


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.