Åkmadrass, även kallad snömadrass och snow flyer, är den senaste snöleksaken som tagit den svenska marknaden med storm. Kort sagt är det en madrass försedd med slitstarkt material med effektiva glidegenskaper som gör att det går fort nedför pulkabacken. Vidare är de mjuka och bekväma att sitta eller ligga på. Antingen köper du en åkmadrass avsedd för en person eller så köper du en modell som är avsedd för en vuxen och ett/två barn. På så vis kan du som förälder styra och kontrollera hastigheten med fötterna.
Dock är utbudet brett vilket gör det knepigt för många konsumenter att välja. Därför har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver tänka på innan ditt köp. Dessutom listar vi både för- och nackdelar med denna snöleksak så att du som förälder är införstående med riskerna. Börja därför med att läsa på nedan för att därefter bestämma dig huruvida du vill köpa en snömadrass eller inte.
Åkmadrasser är fantastiskt roligt för människor i alla åldrar, inte endast för barn. Dessutom upptar de ingen plats i varken bakluckan eller i förrådet – underbart!
Innan du köper en åkmadrass finns det några faktorer du ska känna till, annars kommer du inte kunna göra ett informerat val. För det första måste du välja rätt storlek på madrassen utifrån ditt barns längd. För det andra gäller det att säkerställa att maxvikten inte överstiger barnets vikt. För det tredje får du inte glömma att använda skyddsutrustning och hjälm. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så bra val som möjligt.
Den första faktorn du ska tänka på när du ska köpa en åkmadrass är storleken. Eftersom barn i olika åldrar är olika stora så måste du välja en snömadrass som är anpassad till just ditt barn. För att veta vilken storlek du ska välja så ska du utgå från barnets längd. Är barnet 80 cm långt så räcker det med en åkmadrass som är 80 cm lång eftersom man vanligtvis sitter lite hopkrupen på madrassen.
Förvånansvärt många konsumenter råkar köpa en för liten madrass vilket beror på att de antar att de flesta snömadrasser är i princip lika stora. Men faktum är att måtten skiljer sig åt markant. Somliga modeller är 100 cm långa och 50 cm breda, medan andra kan vara 200 cm långa och 100 cm breda.
Orsaken till varför storleken är så viktig är för att om barnet ligger raklång på madrassen, och den är för kort, så kommer fötterna släpa efter i snön vilket kommer minska hastigheten på åkningen.
Fortsättningsvis finns det öven snömadrasser som är anpassade för att föräldern ska kunna sitta med sina barn, för att på så vis ha bättre kontroll på åkningen och följaktligen säkerheten. Dessa modeller är givetvis större.
Förutom storleken så måste du även kontrollera maxvikten på åkmadrassen. Det är nämligen så att varje snömadrass har en varierande maxvikt, och om denna överstigs så glidet inte bli lika bra. Följaktligen kommer det inte vara roligt för barnet att åka eftersom madrassen kan stanna mitt i backen. Därför är det grundläggande att du läser produktbeskrivningen noggrant för att säkerställa att maxvikten är tillräckligt hög.
En sak du inte får glömma gällande maxvikten är att den avser förälder och barn tillsammans, d.v.s. den sammanslagna vikten på föräldern och barnet. Så om du som förälder väger 75 kg, så får inte barnet väga mer än 15 kilo förutsatt att du valt en åkmadrass vars maxvikt är 90 kg. Detta är något som många konsumenter missar, så gör inte samma misstag som dem.
Som alltid när det gäller snöleksaker är säkerhet A och O. Därför gör du bäst i att köpa tillhörande skyddsutrustning till din åkmadrass. Vi rekommenderar hjälm, och givetvis går det bra att använda en cykelhjälm om ni har, så länge den är hårt åtsittande. Utöver detta är knä- och armbågsskydd bra om snömadrassen skulle välta eller åka över ett gupp.
Trots att de flesta barn inte vill använda hjälm i backen är det viktigt att du som förälder påtalar vikten av detta – i synnerhet med åkmadrasser som har en hög topphastighet.
De billigaste åkmadrasserna har vanligtvis en tjocklek på 2-3 centimeter. Detta är definitivt tillräckligt, men vill du att det ska vara bekvämare så ska du välja en modell med 5 centimeters tjocklek. Detta gör att du kan åka nerför en backe med små gupp utan att det gör ont i baken. Dock måste du betala mer i takt att tjockleken på snömadrassen ökar. Så om detta inte är en viktig faktor så kan du spara pengar genom att välja en tunnare madrass.
En åkmadrass är försedd med ett dragsnöre/rem längst fram på madrassen. Denna används för att lyfta upp framdelen på madrassen så att den kan glida fram utan motstånd. Därför är det viktigt att materialet på dragsnöret är slittåligt, varför vi rekommenderar dig att välja en rem tillverkad av nylon. Annars finns det risk att remmen går sönder efter bara några åk.
Eftersom det inte sällan finns småsten gömd i snön är det viktigt att en åkmadrass har ett slittåligt material. Dock är det så att många billiga modeller är gjorda av undermåliga material vilket lätt skapar revor. Därför ska du dubbelkolla att den är tillverkad i PVC-material vilket är ett särskilt slittåligt plastmaterial. Köper du en snömadrass i ett annat material än detta kan du inte klaga på att den går sönder fortare än kvickt.
En åkmadrass kostar mellan 100 – 500 kronor. Priset beror dels på storlek, men även på kvalitet. Därmed får du vara beredd att betala mer om madrassen är stor nog att inhysa både en förälder och ett eller två barn. Till exempel kostar en minivariant endast 100 kronor, men då är den i regel avsedd för barn från 3 års ålder. Eftersom det är en billig produkt i jämförelse med t.ex. en snowracer, är det bättre om du investerar en extra hundralapp på en mer kvalitativ modell från ett välrenommerat företag som Stiga. På så vis ökar du chanserna för att snömadrassen håller i flera vintrar istället för att gå sönder så fort den kör på ett hinder.
Det finns flera betydande fördelar med en åkmadrass. Först och främst är det roligare att åka än en pulka. Därtill är den både lätt att ta med sig och förvara eftersom den är platt och knappt upptar något utrymme överhuvud taget. Men den är också säker eftersom en förälder kan sitta med längst bak och kontrollera färden. Läs mer om varje nämnd fördel i listan nedan:
Som alltid när det kommer till snöleksaker för barn så måste du som förälder vidta säkerhetsåtgärder för att undvika olyckor. Därför har i nedan listat det du ska undvika göra med en åkmadrass.
Nu när vi har gått igenom fördelarna och vad du ska undvika med en åkmadrass, är det hög tid att även gå igenom nackdelarna. Trots att det inte finns många nackdelar vill vi ändå lyfta upp några negativa aspekter som ofta nämns i recensioner.
Till exempel skriver en recensent följande:
Min åkmadrass kunde haft bärmöjlighet på sidorna, men det är ingen stor grej.
Detta är något som vi märkt är återkommande i recensioner hos olika återförsäljare, nämligen att det inte finns ett bärhandtag på sidorna. Detta får följden att du antingen måste bära den under armhålan vilket blir jobbigt efter ett tag, eller släpa den efter dig. Givetvis är detta ingen påtaglig nackdel, men likväl viktig att poängtera så du inte blir förvånad när produkten väl anländer.
Utöver detta har vi inte identifierat några utmärkande nackdelar, men kommer givetvis uppdatera denna artikel så fort vi gör det.
Avslutningsvis vill vi säga att du bör rengöra åkmadrassen efter varje leksession så inte smuts och grus fastnar och skadar madrassen. Rengör gärna med lite vatten innan du ställer in den för förvaring. På så vis ökar du livslängden och kan använda den under flera vintrar.
Utöver detta hoppas vi att du kommer tycka att en snömadrass är roligare än en pulka, stjärnlapp och snowracer. Var försiktig och undvik hinder så ska allt gå bra!
Har du frågor eller funderingar får du gärna kontakta oss så ska vi göra allt vi kan gör att besvara dina frågor.
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.