HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Långfärdsskridskor bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Isvidda Flex Långfärdsskrids...
Bäst-i-test 2023

Långfärdsskridskor bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Isvidda Flex Långfärdsskridskor

Isvidda Flex Långfärdsskridskor
 • Kompatibel med bindningssystem från Salomon och Rottefella
 • Vridstyv T-profile
 • Finns i 3 skenlängder: 45, 50 & 55 cm
 • Unik hålbild för flexibel montering av bindningar
 • Optimal åkkänsla
 • Mycket prisvärda
 • Utmärkta omdömen
 

2. Lundhags Långfärdsskridskopaket

Lundhags Långfärdsskridskopaket
 • Allround-skridsko som funkar på alla typer av isar
 • Rotefella NNN BC-bindning
 • 100% svensktillverkad
 • Skenan gjord av rostfritt stål och är laserskuren och CNC-slipad
 • 100% återvinningsbar
 

3. Zandstra Långfärdsskridskopaket

Zandstra Långfärdsskridskopaket
 • Vridstyv långfärdsskridsko med lös häl
 • Perfekt för både nybörjare och erfarna åkare
 • Snabba och stabila
 • Köp till isdubbar, räddningslina och ispik
 

4. Oac Prophet

Oac Prophet
 • 5-klick NNN NIS platta
 • Allround
 • Stabila och bekväma
 • Skatebindning rekommenderas
 • Bra pris
 • Kompositmaterial
Innehåll [ visa ]

Långfärdsskridskor

På grund av att det myllrar av frusna sjöar under vinterhalvåret i Sverige, är det få sysslor som är härligare än att åka långfärdsskridskor. Oavsett om du bor längsmed kusten eller vattendrag och sjöar, så finns möjligheten att koppla av från vardagsstressen och glida på isen. Dessvärre upplevs det svårt att välja vilka skridskor konsumenter ska välja. Orsaken är att utbudet är stort, kostnaden hög och efterfrågan enorm. Därför har vi valt att utse de bästa långfärdsskridskorna i en bäst-i-test lista. På så sätt behöver du inte läsa om varje skridsko, utan kan istället jämföra de bästa modellerna i vår topplista. Baserat på ett antal kriterier som t.ex. kvalitet och säkerhet, har vi sedan utsett några testvinnare. Dessutom har vi kompletterat topplistan med en ordentlig köpguide i allt du ska tänka på innan du väljer vilka långfärdsskridskor du ska köpa.

Så väljer du långfärdsskridskor

 1. Pjäxa
  Förutsättningen för att kunna använda ett par långfärdsskridskor är en pjäxa, nämligen en fotbeklädnad av kraftigt slag som både skyddar mot kyla samt håller skridskorna på plats. Antingen kan du köpa en billig pjäxa utan krusiduller och extra funktioner, eller en mer kvalitativ variant med lös häl för mer bekvämlighet. Oavsett vad du väljer ska du se till att de passar perfekt innan du ger dig ut på isen. Orsaken är att det är en säkerhetsrisk om inte pjäxans passform är perfekt.
 2. Paket
  Det enklaste du kan göra om du har svårighet att välja långfärdsskridskor, är att helt enkelt köpa ett paket. I sådant fall får du bindning, skenlängd, pjäxa samt lämplig utrustning till ett paketpris som ofta är billigare än att köpa varje enskild del. Därtill ingår det inte sällan garanti på köpet av ett paket, vilket gör att du enkelt kan byta ut produkterna om de skulle gå sönder eller använts för flitigt.
 3. Kvalitet
  De kanske viktigaste faktorn när du ska välja långfärdsskridskor är tillverkarens kvalitativa nivå. På grund av det stora utbudet finns det givetvis modeller med undermålig kvalitet som inte bara ökar risken för olyckor, utan som också innebär att du behöver köpa nya med jämnare mellanrum. Därför rekommenderar vi att endast köpa de varianter vars tillverkare har ett gott rykte. Således kan du vara säker på att du alltid får garanti, kvalitet, rimligt pris och ett schysst kundbemötande. Till exempel kan du välja OAC, Isvidda eller Zandstra.
 4. Pris
  Kostnaden för långfärdsskridskor varierar mellan 600 – 3000 kr. Priset beror till stor del om du vill ha rostfritt stål på bladet, anatomiskt formade sulor och om innersulan ska vara vadderad med skum med hög densitet. Därjämte spelar storleken in. Ju större skostorlek du har desto större skridskor behöver du, och desto högre blir priset. Kort sagt är det billigt att köpa för barn medan vuxna behöver stöta till några hundralappar extra.
 5. Begagnade
  Många konsumenter som letar efter begagnade långfärdsskridskor gör så för att de ämnar använda skridskorna under en begränsad period. Sålunda vill de inte spendera för mycket pengar vänder sig istället till antingen Tradera eller Blocket. Däremot är detta inget vi rekommenderar. Anledningen är att många problem uppstår som t.ex. fel storlek, dålig kvalitet, sprickor i skridskorna, dålig bindning och uteblivandet av garanti. Istället råder vi våra läsare att köpa en ny modell som du kan använda i flera år och som sedermera kan gå i arv till dina barn. Därtill får du garanti och är säker på att utrustningen är gjord av bäst kvalitet.

Så använder du långfärdsskridskor säkert

Innan du ger dig ut på isen för att glida över sjöar och vattendrag måste du veta några grundläggande säkerhetsåtgärder. Anledningen är att olyckan kan vara framme när du minst anar det, och då är det av yttersta vikt att veta vad som behövs göras. Därför har vi sammanställt en punktlista över hur du åker långfärdsskridskor med högst nivå av säkerhet:

 • Ta med räddningsutrustning
  Oavsett om du ska du och åka själv måste du ta med dig räddningslina, ispik och isdubbar. Du kanske inte är föremålet för en olycka, men du kanske råkar se en annan skridskoåkare i behov av hjälp. Isdubbar används för att ta sig upp för isen om du skulle råkat gå igenom densamma, medan ispiken mäter hur djup isen är. Tänk därför på att alltid ha med räddningsutrustning – förslagsvis i en ryggsäck – när du ska ut på isen.
 • Var vän med isen
  En ofta underskattat säkerhetsåtgärd är att vara vän med isen. Detta är något alla känner till som växt upp i nära anslutning till en sjö eller liknande, d.v.s att man känner exakt hur långt man kan gå ut innan risken är för påtaglig. Därjämte känner man när isen början bli för varm framåt vårkanten. Därför ska du alltid se till att minst en person har stor erfarenhet om isen ni ämnar åka på. Risken är som störst om den är täckt av ett snölager, så var extremt vaksam på var vindbrunnen och råken brukar uppstå.
 • Öva på att rädda dig själv
  Innan du kan rädda andra är det viktigt att du vet hur du räddar dig själv. Givetvis ska detta ske under kontrollerade former, men det är otroligt viktigt att du inte enkom har teoretisk kunskap. Därför ska du köpa isdubbar och öva på att ta dig upp ur isvak så du är förberedd i den värsta tänkbara situationen.

Bästa långfärdsskridskorna

De bästa långfärdsskridskorna är tveklöst Nijdams senaste modell. Genom rostfritt stål på bladet i kombination med dubbelt snabbspänne och innersko med skosnören, får du en robust modell med lång livslängd. Därtill är de utrustade med en syntetisk skenhållare samt hastighetsskenor. Vidare är komforten utmärkt tack vare att den yttre skon är tillverkad av bästa PVC-läder. På så vis hålls värmen inne och bidrar till en mjuk, varm och härlig upplevelse. Dessutom har de både hälskydd och tåhätta vilket skyddar dina tår om något tungt skulle falla över skridskon. Dock är priset på cirka 2000 kr något högt, men å andra sidan får du 2 års garanti och utmärkt kvalitet – två faktorer som få andra långfärdsskridskor de facto konkurrerar med.

långfärdsskridskor test långfärdsskridskor paket långfärdsskridskor


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.