HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Konståkningsskridskor bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Konståkningsskridsko Vit
Bäst-i-test 2023

Konståkningsskridskor bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Konståkningsskridsko Vit

Konståkningsskridsko Vit
  • Storlek 30-35
  • Stilren retrolook
  • Hög häl
  • Skridskoskena i stål
  • Skatechassi med tåhack
Innehåll [ visa ]

Konståkningsskridskor

Konståkningsskridskor används inom konståkning för att utföra tricks, hopp och snäva svängar. De används av allt från barn till vuxna och är en enormt rolig aktivitet på vintern. De skiljer sig från långfärdsskridskor ur hänseendet att skenan är betydligt kortare för att ha större kontroll över åkningen. Dessutom är konståkningsskridskor försedda med mindre vaddering eftersom det är en fördel om skridskorna väger mindre då det blir lättare att hoppa. Vidare är de oftast tillverkade av konstläder eller PVC av samma anledning – d.v.s. att de ska bli så lätta som möjligt.

Däremot är det inte helt enkelt att välja rätt konståkningsskridskor. Det är nämligen så att skridskon måste ha en nästintill perfekt passform för att de ska fungera så bra som möjligt. Därtill skiljer sig behoven från barn och vuxna åt, så det gäller att du är införstående över vad du ska tänka på innan ditt köp. Därför har vi skrivit en köpguide vars syfte är att hjälpa dig välja rätt skridsko, men vi kommer även tipsa om hur du slipar dem samt informera om säkerhetstips för att göra åkningen så säker som möjligt.

konståkningsskridskor guide

Så väljer du konståkningsskridskor

Innan du köper konståkningsskridskor finns det några specifika faktorer du ska betänka extra mycket. För det första är storleken och passformen essentiell för att foten ska sitta stabilt, annars ökar skaderiskerna betydligt. För det andra ska du välja skridsko utifrån din skicklighetsnivå. För det tredje är det viktigt att du mäter din tåbas för att hitta ett par som sitter perfekt vid både häl och tårna. Utöver detta har vi nedan listat samtliga faktorer du måste ha i beaktande för att göra ett så genomtänkt val som möjligt.

1. Storlek och passform

När du ska köpa konståkningsskridskor är storleken den viktigaste faktorn. Det är nämligen som så att konståkning kräver skridskor som är tajt åtsittande för att de inte ska vika sig i svängarna. Orsaken till detta är att när du inför ett hopp samlar ordentlig kraft i kurvan, så finns det risk för att foten viker sig om skridskorna är för stora. Detta innebär en hög skaderisk och kan i värsta fall leda till allvarliga olyckor. Därför är det absolut grundläggande att du testar skridskorna i en fysisk butik med servicepersonal närvarande, på så vis kan de hjälpa dig med passformen och storleken. Glöm inte att ta med dig de strumpor du tänker använda till butiken så tjockleken på strumporna inte ställer till problem.

bäst konståkningsskridskor

2. Justerbara konståkningsskridskor

Har du för avsikt att köpa konståkningsskridskor till barn så ska du välja en justerbar modell. Detta innebär att startlängden kan förlängas genom ett smidigt reglage på skridskon. Och eftersom barnens fötter växer snabbt kan du spara stora pengar på att välja en justerbar skridsko, istället för att köpa nya varje år. Trots att de justerbara modellerna är mer kostsamma är det ett smart val för dig som alltså inte vill köpa nya skridskor stup i kvarten.

3. Skicklighetsnivå – proffs eller nybörjare?

En faktor du inte ska frånse är att du måste välja konståkningsskridskor utifrån hur skicklig du är. Till exempel ska nybörjare använda en modell som är mer löst åtsittande än ett proffs. Anledningen till detta är att det är väldigt svårt för en nybörjare att lära sig konståkning i tajta skor eftersom det blir för stelt och svårt att svänga. Detta leder till en högre benägenhet att ramla vilket är avskräckande för många barn och ungdomar. Därför rekommenderar vi att börja med ett par löst åtsittande skridskor, för att sedan köpa en tajtare modell när skicklighetsnivån är tillräckligt hög för att kunna manövrera med svåråkta skenor.

4. Smala eller breda fötter – detta ska du tänka på

För att hitta bäst konståkningsskridskor utifrån dina fötter måste du mäta din tåbas. Det är nämligen så att alla människors fötter skiljer sig i bredd; somliga har smala fötter medan andra har breda. Men det finns även dem som har en bred häl och smal tåbas, och vice versa. Till exempel kommer det göra ont om du väljer en modell med smal tåbas om du själv har ett brett tåparti. Följden kommer bli att foten inte får fäste i skridskon vilket leder till en instabilitet som ökar risken för skador och att ramla.

Således ska du mäta både bredden och längden runt tåbasen för att veta vilken konståkningsskridsko du ska välja utifrån hur smala eller breda fötter du har.

5. Material

Som vi nämnde i inledningen är konståkningsskridskor vanligtvis tillverkade i konstläder, läder eller PVC-material. PVC-materialet används för att göra skridskorna så lätta som möjligt. Dock är läder faktiskt det material som har bäst kvalitet, men det är även det material som kostar mer. Därför ska du endast köpa konståkningsskridskor i läder om du är professionell eller gör en ordentlig proffssatsning.

Det finns även modeller i plast, men dessa är inget vi rekommenderar eftersom de erbjuder mindre fotledsstöd. Därmed är risken för att vricka foten betydligt högre.

konståkningsskridskor

Hur lång livslängd har ett par konståkningsskridskor?

Det är omöjligt att säga exakt hur länge ett par konståkningsskridskor håller. Men i regel är en normal livslängd runt 1-2 års tid förutsatt att skridskorna används 5 dagar per vecka. För att förlänga livslängden kan du köpa ett par där det finns en växtmån med cirka 1 cm marginal – något som de flesta föräldrar gör som köper skridskor till sina barn, eftersom barnfötter växer i en snabb takt.

Fortsättningsvis ska du veta att skenan håller avsevärt längre än skridskon. Därför ska du alltid lösgöra skenan innan du kastar iväg skridskorna, för att på så vis fästa den på din nyinköpta modell. De flesta skenstorlekar passar större skor också, så du behöver inte spendera mer pengar än nödvändigt bara för att fötterna växt med en storlek.

Kom även ihåg att ju mer omsorg du visar skridskorna, desto längre kommer de hålla över tid. Så se till att rengöra dem och förvara dem på ett bra sätt så kommer de hålla väldigt länge.

Användningsområden för konståkningsskridskor

Trots att konståkningsskridskor primärt är till för konståkning, finns det inget som hindrar dig att även använda dem som långfärdsskridskor eller för allmän skridskoåkning på en godtycklig isbana. Med det sagt är de som ovannämnt framtagna för att kunna ta snäva svängar, hoppa högt samt utföra intrikata tricks, men du kan alltså med fördel använda dem för andra syften. Således är du inte bunden till konståkning per se.


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.