HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Längdskidor bäst-i-test

Tips: Om ingen av nedanstående modeller faller dig i smaken – hitta fler längdskidor hos Skistart.
Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
testvinnare
#1 Salomon S/LAB Carbon paket
Bäst-i-test 2023

Längdskidor bäst-i-test

Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin
 

1. Salomon S/LAB Carbon paket

Salomon S/LAB Carbon paket
  • Snabbare acceleration i glidfasen samt stabilare skida
  • Framdelen är mjukare för skönare flyt
  • Bakdel i Carbon
  • Extremt slittåliga
  • Förträffliga omdömen
 

2. Fischer Twin Skin Speedmax 3D

Fischer Twin Skin Speedmax 3D
  • Designade för att gå snabbt
  • Gliding Sidewall maximerar ditt glid
  • Mohairremsor ger utmärkt grepp för maximal kraftöverföring
  • Glidande sidovägg kan vallas med flytande vax
  • Otroligt bra kvalitet
 

3. Madshus Redline 3.0

Madshus Redline 3.0
  • Optimal glidyta
  • Perfekt snökänsla
  • Lägre tryckzon och längre styrspår
  • Kvalitet i världsklass
Innehåll [ visa ]

Längdskidor

Oavsett om du vill köpa längdskidor för att träna inför Vasaloppet, eller helt enkelt vill glida runt själv i skogen, så har du hittat till rätt plats. Genom att ha testat de mest populära längdskidorna på marknaden har vi utsett de bästa modellerna. På så vis slipper du göra det dryga jobbet med att läsa igenom varje recension av varenda produkt. Istället kan du förlita dig på våra tester och recensioner och välja rätt variant utifrån dina individuella behov. Orsaken till varför vi sammanställt topplistan är på grund av det enorma utbud som finns, och som försvårar valet för konsumenterna. Därför har vi försökt göra det så enkelt som möjligt för dig genom att även ha skrivit en komplett guide om vad du ska tänka på innan du gör ditt val. Börja med att läsa på nedan för att därefter göra ett så kalkylerat köpval som möjligt.

Så väljer du längdskidor

Innan du beställer längdskidor är det några faktorer som du måste veta särskilt mycket om för att göra ett så beräknat val som möjligt. För det första måste du fundera över om du ska välja skate eller klassiskt, längden på skidorna samt om de ska vara vallningsfria eller inte. För det andra måste du välja rätt pjäxor och stavar för att upplevelsen ska bli så optimal som möjligt. Utöver dessa exempel har vi nedan gjort en checklista du kan använda till ditt köp:

  1. Klassiskt eller Skate
    Det första du ska betänka är hur du vill åka, d.v.s. vilken åkstil som passar din önskade utövning. Aningen kan du köra klassisk längdåkning som innebär en rak körning i lugnt gemak, eller så kan du köra Skate som mer påminner om skären med långfärdsskridskor. Vidare är klassiska skidor bredare medan skate är smalare och därmed mer sportiga i sin design.
  2. Längden
    Längden av skidorna är givetvis otroligt viktigt. Först och främst beror skidlängden på hur lång du är och hur mycket du väger. Således är det individuellt, men i regel rekommenderas att längden på skidorna ska vara 30 centimeter längre än hur lång du är. Dock beror även längden på om du ämnar åka klassiskt eller skate, då skate som sagt innebär en kortare skidlängd. När du köper längdskidor måste du alltid ange kroppsvikt, längd och åktyp, vilket förenklar dina val markant då du direkt ser vilka längdskidor som passar dig bäst.
  3. Pjäxor och stavar
    Även om du köpt de bästa längdskidorna som finns, är de dessvärre bara så starka som pjäxorna du använder. Kort sagt måste pjäxorna vara anpassade till bindningarna på skidorna. Dessutom ska stavarna också vara anpassade efter din längd. Därför ska du helst inte köpa begagnade delar då det blir oerhört svårt att hitta alla de perfekta delarna för dig personligen. Av den orsaken rekommenderar vi att köpa längdskidor paket där du får både pjäxor, stavar och skidor i ett smidigt paket.
  4. Vallningsfria eller ej
    Antingen köper du vallningsfria längdskidor, som betyder att du slipper valla dem inför varje åkning, eller så väljer du en variant som kräver vallning. Skillnaden är att vallningsfria längdskidor är långsammare i nedförsbackar och på så sätt säkrare, medan den vanliga varianten glider fortare och sålunda bättre lämpad för den mer erfarne. Således är vallningsfria modeller bäst för nybörjare. Därjämte kräver de inte heller någon service eller omsorg i allmänhet, utan de klarar sig själva.
  5. Budget eller premium
    Det finns längdskidor som kostar runt 1000 kr och som funkar alldeles utmärkt för dig som på en hobbyverksamhet kanske tränar inför Vasaloppet eller Engelbrektsloppet. Däremot är livslängden på dessa skidor inte lika lång som premium-varianter. De dyrare modellerna kostar minst 3000 kr och är styvare och således snabbare, men samtidigt mer svårmanövrerade.

Fördelar med längdskidor

Fördelarna med längdskidor är många. Inledningsvis är det en utmärkt träningsform som förbränner tusentals kalorier. För det andra behöver du inte vara inomhus när du tränar, utan du kan njuta av Sveriges vackra natur och samtidigt få andas friskt syre. För det tredje är det förhållandevis billigt att börja åka längdskidor, räknar man bort utrustnings om vinterjacka etc. kostar det bara några få tusenlappar för ett paket som inkludera bindning, stavar och pjäxor. Således är det både den perfekta hobbyn och träningsformen.

Tips: Läs vår artikel om skidhandskar för att skydda dig mot kyla och fukt!

Längdskidor barn

Ska du köpa längdskidor till barn är längden och vikten det du behöver veta. Ska du därtill köpa pjäxor behöver du också uppge din fotstorlek. I regel ska barn ha klassiska längdskidor som är 5 – 20 centimeter längre än kroppslängden, medan skateskidor ska vara 10 centimeter längre. Däremot är detta en regel som skiljer från barn till barn då alla kroppar givetvis är unikt formade. Därför ska du köpa längdskidor med gratis retur så du kan skicka tillbaka skidorna om de inte passar bra.

Tips: Kolla gärna in våra snöskor också!

Paket

För att göra det enklast för dig rekommenderar vi att köpa längdskidor i ett paket. På så vis får du skidor, pjäxa och bindning i ett helt paket och slipper välja ut enstaka delar som ska passa ihop till en helhet. Nedan har vi beskrivit hur processen fungerar hos t.ex. Polder:

  1. Välj längd på skidan
  2. Välj pjäxa
  3. Välj bindning

längdskidor test längdskidor paket längdskidor


Skriven av Erik Ahlin
Skriven av Erik Ahlin

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.