HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bälteskudde bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Graco Booster Bälteskudde Del...
Bäst-i-test 2023

Bälteskudde bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Graco Booster Bälteskudde Deluxe

Graco Booster Bälteskudde Deluxe
  • Rekommenderad vikt: 22-36 kg
  • Riktigt bra varumärke (Graco)
  • Stabil och slittålig
  • Kraftiga bälteshorn håller bältet på plats
  • Stoppning som formar sig efter barnet
  • Två mugghållare
  • Avtagbar klädsel (30 grader)
  • Väldigt prisvärd
 

2. Graco bälteskudde

Graco bälteskudde
  • Rekommenderad ålder: från 5 år
  • Smart och säker modell
  • Fäst i bilens isofix-fästen
  • Inbyggt fästanordningssystem
  • Armstöd för extra komfort
  • Avtagbar klädsel (30 grader)
  • Väger inte alls mycket
 

3. Beemoo Safe Bälteskudde

Beemoo Safe Bälteskudde
  • Rekommenderad vikt: Från 22-36 kg (Grupp 2-3)
  • Säker bälteskudde från Beemoo
  • Avtagbar klädsel
  • Kraftiga horn som håller bältet på plats
  • Utmärkta omdömen
  • Höjd: 20 cm
  • Bredd: 45 cm
  • Djup: 36 cm
Innehåll [ visa ]

Bälteskudde

Så fort ett barn vuxit ur en bilbarnstol finns det en övergångsperiod där de först måste använda en bälteskudde innan de kan börja använda det vanliga bilsätet. Syftet med en bälteskudde är att höja barnets position i bilsätet, vilket gör att säkerhetsbältet – som är anpassad för vuxna – även är säkra att använda för barn. För om ett barn sätter sig utan kudde så kommer trepunktsbältet att trycka mot halsen vilket är katastrofalt om olyckan skulle vara framme. Dessutom kommer inte bältet att lägga över magen vilket är det parti som kroppen avlasta mest under en eventuell bilkrasch. Därför finns detta mellanläge för att öka säkerheten.

Men eftersom det finns mängder av olika bälteskuddar som är smala, breda; med ryggstöd eller utan, så har vi sammanställt en guide vars syfte är att lära dig allt du behöver veta innan ditt köp. Därtill har vi samlat de bästa bälteskuddarna i en bäst-i-test lista högst upp på sidan. Börja således med att förkovra dig först, för att sedan välja den modell som passar ditt barns individuella behov bäst.

OBS: En bälteskudde ska aldrig användas i passagerarsätet med krockkuddar. Orsaken är att krockkudden kan skada barnet allvarligt, däremot är sidokrockkudde godkänt och utgör ingen fara för barnet. Men kom alltså ihåg att koppla ur krockkudden.

När ska man börja använda en bälteskudde?

En bälteskudde ska börja användas så fort barnet överstiger antingen maxvikten eller höjdgränsen för en traditionell bilbarnstol. Detta sker vanligtvis runt 5-års åldern men är högst beroende av vikt och längd. Därför ska du inte utgå från ålder utan hur ditt barn de facto se ur. Dessutom beror det till viss del mognadsgraden på ditt barn eftersom en bälteskudde innebär en större rörelsefrihet, vilket gör det osäker för mindre barn om de t.ex. skulle sitta i en ofördelaktig position när en olycka inträffar.

Dock kan man med säkerhet säga att man ska börja använda en bälteskudde från 5-årsåldern upp till cirka 12-årsåldern, eller tills barnet är så pass långt att ett vanligt bilbälte sitter korrekt – vilket är när barnet är runt 130 cm långt.

Men som sagt är en annan viktig faktor hur pass mogen barnet är, precis som nedanstående citat säger från en forskningsrapport från University of North Carolina (UNC):

Det vanligaste felet som föräldrar gör är att de övergår från en bilbarnstol till en bälteskudde innan barnet är moget nog att förstå skillnaden.

Således är det alltså inte bara längd och ålder som ska avgöra om barnet är redo för en bälteskudden, utan även hur moget barnet är så de förstår skillnaden samt ansvaret som krävs.

  • Rekommenderad ålder: 5-12 år
  • Ungefärlig vikt: 15-40 kg
  • Bälteskudde ska sluta användas när barnets längd överstiger 130 cm
  • Glöm inte att ta barnets mognadsgrad i beaktande

Så väljer du bälteskudde

Innan du köper en bälteskudde så måste du vara på det klara med en del saker. För det första finns det modeller med och utan ryggstöd, och det finns för- och nackdelar med båda varianterna som du måste veta. För det andra kan du välja modeller som fästs med isofix-fäste för extra säkerhet. För det tredje får inte bälteskudden väga för mycket då den blir otymplig att ta med sig. Utöver detta har vi nedan listat de viktigaste faktorerna för att du ska göra ett så genomtänkt val som möjligt.

Längd

Är ditt barn kortare än 135 centimeter så måste du enligt lag använda antingen en bältesstol eller bälteskudde. Orsaken är att bilbältet inte är anpassat för småbarn vilket gör att det inte skyddar på samma sätt vid en krock. Istället för att bilbältet vilar över mage och bröstkorg på vuxna, så hamnar de  under nacken på barn vilket givetvis innebär en direkt livsfara vid en krasch. Därför är det extremt viktigt att du som förälder använder en bälteskudde så fort barnet blivit för stort för en klassisk bilbarnstol.

OBS: Samtliga bälteskuddar har en rekommenderad längd och ålder specificerat i produktbeskrivningen.

bälteskudde längd

Ålder

Åldersrekommendationen är inte lika viktig som längdrekommendationen när det handlar om bälteskuddar. Det är helt enkelt skelettet som bestämmer huruvida det behövs eller ej. Trots att rekommendationerna är att använda en bälteskudde upp till 10-12 år, är det högst individuellt då alla barn växer i olika takt. Därför är det bäst att du helt enkelt observerar när bältet börjar sitta som på en vuxen, varpå barnet kan sluta använda kudden.

bälteskudde ålder

Bälteskudde med ryggstöd

En bälteskudde med ryggstöd är ett mycket bra val på grund av att ryggstödet har öglor genom vilket bältet träs igenom, för att på så vis säkerställa en tryggare färd för barnet. Vidare kan modellerna med ryggstöd ofta justeras på höjden vilket är förträffligt då du slipper köpa en ny kudde bara för att barnet växt ett par centimeter. Dessutom är de bekvämare än de utan ryggstöd då de är försedda med ett vadderat nackstöd som barnet kan vila huvudet på.

  • Försök hitta en modell med justerbar höjd
  • Vadderat nackstöd är ett stort plus
  • Barn gungar mindre och sitter mer upprätt

Bälteskudde utan ryggstöd

Vill du ha ett billigare alternativ så ska du välja en bälteskudde utan ryggstöd. Denna modell är också utrustad med en anordning för att anpassa säkerhetsbältet utifrån barnets längd. Dock är det extremt viktigt att säkerställa att barnets öron inte hamnar ovanför bilsätet, för då ökar risken för whiplash vid eventuell olycka. I sådant fall måste du istället köpa en bälteskudde med ryggstöd som stödjer huvudet.

  • Väger mindre
  • Smidig att transportera eller ta med sig på resor
  • Inte lika bekväm som modeller med ryggstöd
  • Ideala för bilsäten med befintliga huvudstöd
  • Skyddar inte mot whiplash

Uppblåsbar bälteskudde

Är ni en familj som reser mycket och inte vill konka runt på en kudde som väger flera kilo, så ska du välja en uppblåsbar bälteskudde. Detta är ett supersmidigt alternativ och absolut inte mindre säkert än andra, mer solida varianter. Allt du behöver göra är att blåsa upp kudden med hjälp av munnen och placera den på bilsätet. Dessutom är detta ett utmärkt alternativ för barnet som älskar bio då de kan använda kudden för att komma upp lite i sätet. Därmed är det en praktiskt modell med flera användningsområden.

bälteskudde bäst i test

Bälteskudde med ryggsäck

Ytterligare ett alternativ du kan välja mellan är en bälteskudde med ryggsäck. Den fungerar som så att bälteskudden har en integrerad ryggsäck i vilken kudden kan förvaras när den inte används. Därmed kan ni ta med den på resan och barnet kan själv bära ryggsäcken när det behövs. Denna modell väger avsevärt mer än de med ryggstöd och är perfekt lämpade för resan.

Komfort

Många föräldrar tänker endast på säkerheten när de ska köpa en bälteskudde, och glömmer således bekvämlighetsfaktorn. Faktum är att en billig bälteskudde som är tillverkad av de billigaste materialen är väldigt obekväm för vem som helst att använda. Tänk då om ni ska ut på en bilresa som tar flera timmar. Då kommer barnet garanterat klaga och vrida sig i sätet.

För bästa komfort rekommenderar vi en modell som använder minnesskum. Detta är materialet som används i hörlurar för att trycket mot tinningen inte ska bli så hårt, vilket är precis vad ett barn vill ha från en bälteskudde.

Vidare bidrar armstöd med extra komfort och är något ni som föräldrar bör kontemplera att välja om ni vill ha frid i bilen under en längre bilresa. Trots att de modellerna kostar extra så är det definitivt värt det att ha glada barn i baksätet istället för skrikande och klagande.

Isofix

När du letar efter bälteskuddar kommer snabbt bli varse om att det finns modeller med isofix. Detta innebär att de är utrustade med ett särskilt fästsystem anpassat efter internationella säkerhetsstandarder (ISO 13216) som gör att kudden alltid sitter fast i bilen trots att barnet inte längre sitter på den. Kort sagt förankrar du bälteskudden i isofix-fästen istället för bilens ordinarie bälten – dock förutsätter det att bilen också är försedd med isofix för att det ska fungera. Fördelen med detta är att säkerheten ökar markant vid eventuell olycka.

  • Säkert alterantiv
  • Kräver att även bilen är utrustad med isofix-fästen

Design

Barn som är tillräckligt gamla för att använda en bälteskudde är också gamla nog för att ha en åsikt om designen.

Vi alla föräldrar vet hur det är när barnen börjar bli äldre, de får större krav och vill bestämma själva. En av sakerna de definitivt kommer ha en åsikt om är designen på bälteskudden. Därför är det bäst för husfriden om du låter barnet bestämma hur den ska se ut. Och det fina i kråksången är att det finns mängder av alternativ att välja mellan. Till exempel finns det bälteskuddar med olika motiv så som Hello Kitty, Batman, Superman och Pokémon. Men det finns även massa roliga mönster i färgglada färger som lyfter humöret ordentligt.

Fortsättningsvis finns det flera modeller som har kopphållare och bricka för att hålla koll på drickan och godiset under resan.

Rengöring

Ett krav för att en bälteskudde ska kvalificera in på vår topplista är de ska vara lätta att rengöra. Följaktligen ska fodralet vara lätt att avlägsna för att sedan slänga in i maskintvätten. Men förvånansvärt många modeller saknar denna möjlighet – i synnerhet de billiga modellerna. Därför ska du innan ditt köp dubbelkolla dels att fodralet är borttagbart, dels att det tål att maskintvättas.

Vikt

När du reser eller befinner dig på utflykt med familjen så är det väldigt smidigt om bälteskudden väger så lite som möjligt. Annars är det ett minst sagt otympligt objekt att konka runt på vilket kan få vilken semester som helst att förstöras av utmattning. Därför måste du tänka på hur mycket bälteskudden väger. Väljer du t.ex. en modell med ryggstöd kommer den givetvis väga mer än de utan ryggstöd. Således måste du göra en avvägning mellan vikt och bekvämlighet.

En vanlig rekommendation är att inte köpa en bälteskudde som väger mer än 5 kg.

Så installerar du en bälteskudde

I regel så behöver du varken installera eller montera en bälteskudde i bilen, förutsatt att den inte har ett isofix-fäste såklart. Vidare ska du läsa manualen för just din modell noggrant så du vet vad som förväntas. Men nedanstående tillvägagångssätt måste följas för att garantera högsta möjliga säkerhet.

  1. Börja med att känna och dra lite i kudden för att säkerställa att inga komponenter är lösa.
  2. Placera sedan bälteskudden på bilstolen så att kudden nuddar ryggstödet.
  3. Trä bilbältet igenom öglorna och sedan över barnet.
  4. Se till att inte bilbältet ligger tvärs över magen eftersom detta är ett känslig område vid krock. OBS: placera inte bältet under armen utan axeln.
  5. Har du krockkuddar installerade måste dessa kopplas ur för att garantera säkerheten.
  6. Sist men inte minst ska du dubbelkolla att barnets huvudhöjd inte överstiger bilsätets eftersom risken för whiplash då är betydligt högre.

Bälteskudde eller bältesstol

För många konsumenter uppstår en förvirring gällande skillnaden mellan en traditionell bältesstol och en bälteskudde. Därför kommer vi nu förklara hur de skiljer sig åt. Först och främst har en bältesstol per definition ett högt ryggstöd – någots om inte bälteskudden nödvändigtvis har. Vidare har de ofta sidostöd som ger barnet stöd åt både huvud och bål som gör att bekvämligheten ökar. Ytterligare en skillnad är att en bältesstol tenderar att vara större, bredare, tyngre samt kostsammare. Detta är dee huvudsakliga skillnaderna.

Dock ska du veta att en bälteskudde och bältesstol är lika säkra förutsatt att de används rätt och att barnet sitter på korrekt sätt när krocken sker.

bälteskudde eller bältesstol

Fördelar med bälteskudde

  • Mer rörelsefrihet
  • Bättre säkerhet

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.