HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bilbana bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
testvinnare
#1 Hot Wheels garage
Bäst-i-test 2024

Bilbana bäst-i-test

Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt
 

1. Hot Wheels garage

Hot Wheels garage
 • Från 5 år
 • Slingrande fräck bilbana
 • Kör igenom gapet på en dinosaurie
 • Flertal kopplingspunkter
 • Två bilar medföljer
 

2. Bilbana F1 Racing

Bilbana F1 Racing
 • Från 3 år
 • Fräcka ljudeffekter
 • 2 bilar
 • 2 handkontroller
 • Batterikrav: 2 st. AAA-batterier (ingår)
Nackdelar:
 • C-batterier ingår ej
 

3. Dubbelloop Giant

Dubbelloop Giant
 • Från 8 år
 • Två spår
 • Två coola loopar
 • Häftiga ljudeffekter
 • Batterier ingår (2 st AAA)
Innehåll [ visa ]

Bilbana

En bilbana är förmodligen en av de roligaste leksakerna ett barn kan uppleva under sin barndom. Tidigare var den enkelt konstruerad och bestod i princip av en cirkel där bilarna gick runt och runt. Däremot har de på senare år blivit mer raffinerade, och nu finns det invecklade, fräcka och otroligt roliga bilbanor att köra på. Exempelvis går det numera att enkelt bygga loopar, snäva svängar och långa raksträckor. Dessutom är det en perfekt julklapp. Baserat på samlade recensioner online har vi därför listat de bästa bilbanorna i en topplista så du enkelt kan se vilken som passar ditt barn bäst. Därtill har vi skrivit en köpguide om vad du ska tänka på innan ditt köp samt för- och nackdelar. Börja med att förkovra dig i informationen nedan för att på så vis ta ett så bra köpbeslut som möjligt.

Så väljer du en bilbana

Innan du genomför din beställning av en bilbana så finns det några saker du ska tänka på. För det första ska du notera vilken åldersgräns som rekommenderas så du inte köper en bilbana till en 5-åring som är lämpad för 7-åringar. För det andra finns det bilbanor som erbjuder mängder av häftiga funktioner som t.ex. nedräkning till start. Förutom detta har vi nedan skrivit en lista över vad du ska tänka på när du väljer en bilbana.

 1. Åldersgräns
  Börja med att se efter vad åldersgränsen är. Orsaken är att det finns risker för alldeles för små barn att använda en bilbana rekommenderad för äldre, då det finns plastbitar och liknande som är farliga att stoppa i munnen. Därför är det enormt viktigt att faktiskt följa åldersrekommendationerna trots att ditt barn trånar efter just den senaste fräcka bilbanan. Med det sagt är det givetvis inte någon risk att köpa en bana rekommenderad för t.ex. 10-åringar, till en 12-åring.
 2. Funktioner
  Det område där det skett störst innovation på senare tid är de funktioner som en bilbana idag erbjuder. Exempelvis finns det trafikljus, startsignaler och avancerade fjärrkontroller. Dock är det de extra funktionerna som kostar mest pengar. Därför ska du fundera över hur mycket glädje ditt barn de facto får ut av en fräck nedräkning till start. Å andra sidan är det ju faktiskt de coola tunnlarna, de snirkliga kurvorna och de svindlande looparna som skänker en sådan glädje till barnet. Summa summarum: fråga eller tänk på vilka funktioner ditt barn hade uppskattat mest, och väg detta mot hur stor budget du har.
 3. Kvalitet
  En billig bilbana är ofta en enorm källa till irritation – både för föräldrar och barn. Anledningen är att det ofta uppstår glapp mellan delarna under monteringsfasen vilket leder till att bilen spårar ur. Sålunda ska du inte köpa den första bästa bilbana du hittar, tvärtom rekommenderar vi att spendera några extra riksdaler för att säkerställa att du får en kvalitativ bilbana som håller många år – varför inte till ett yngre syskon?
 4. Varumärke
  För att enkelt veta vilken bana som har bra kvalitet är varumärket en snabb genväg. De varumärken som är bäst är Carrera, Scalextric samt Hot Wheels. Köper du en bana från något av dessa företag är du garanterad en bra produkt.
 5. Kostnad
  Ovanstående punkt står i direkt relation till denna, nämligen kostnaden. Givetvis vill du ha den bästa bilbana till lägst pris, men verkligheten ser annorlunda ut. Istället för att köpa en billig bana som går sönder efter några användningar, eller saknar snäva och adrenalinstinna kurvor, ska du hellre lägga några extra hundralappar. Orsaken är dels att livslängden blir längre, dels att du får fler häftiga funktioner. Kort sagt kostar den billigaste bilbanan runt 300 kronor medan de dyraste kostar mellan 2000-3000 kronor. Sålunda kan det vara en dyr investering för många vilket innebär ännu större emfas på kvalitet.

Bilbanor är könsneutralt

De flesta minns när de var små och umgicks kring en bilbana med syskon eller vänner, och att både flickor och pojkar tyckte det var lika roligt. Anledningen är såklart adrenalin, tävlingslust och konkurrens som gör att leken upphöjs till något allvarligare – dock utan att sluta vara lek. Därmed ska du inte leva i den förutfattade meningen att bilbanor endast är för pojkar. Tvärtom finns det olika färger på bilarna samt klistermärken att dekorera banan med, som gör att båda könen kan sätta sin prägel på leksaken.

Fördelar men bilbanor

När barn leker lär de sig alltid något om sin omgivning. Efter många års lekande har de flesta barn utvecklat en känsla av rättvisa, respekt och integritet. Men det finns också fler fördelar som specifikt bilbanan hjälper ditt barn med. Till exempel förbättras avståndsbedömning, problemlösning och fantasin. Utöver detta har vi nedan listat de punkter som barnet utvecklar när de leker med en bilbana.

 • Fin- och grovmotorik
 • Öga-hand-koordination
 • Kreativitet
 • Logiskt tänkande
 • Avståndsbedömning
 • Problemlösning

Olika åldrar

En av de många fantastiska fördelarna med bilbanor är att de fortsätter vara en källa till glädje ända upp till tonåren. Däremot är de vanligaste målgrupperna mellan 1-5 år. Därför har vi nedan separerat varje åldersgrupp och vad de tenderar att uppskatta. På så vis får du en bättre förståelse för vilken typ av bana du ska köpa. Med det i åtanke ska du ta följande med en nypa salt, d.v.s. som en fingervisning, då alla barn såklart är olika på alla möjliga sätt.

 • 1 år – När ditt barn endast är 12 månader så rekommenderar vi inte att du köper en bilbana full med funktionalitet och fräcka sidobyggnader. Istället ska du t.ex. köpa ett parkeringsgarage där barnet själv flyttar bilar från våning till våning.
 • 2 år – Till en 2-åring kan du köpa en något mer avancerad bana. Dessutom fyller de snart 3 år vilket är den gräns där de flesta banor ligger. Därför kan du investera i en bra produkt då du vet att barnet ett år senare kommer njuta ännu mer.
 • 3 år – När barnet fyllt 3 år kan du börja köpa lite fräckare grejer som ramper, garage och bensinpumpar.
 • 4 år – Nu kan du köpa stora bilbanor som barnet själv kan skräddarsy och bygga av sin egen vilja. Det är först nu det börjar bli riktigt kreativt och både finmotoriken och grovmotoriken utvecklas i rask takt.
 • 5 år – Inför skolstarten har barn i regel en hög kognitiv förmåga och sålunda går det att köpa avancerade stora bilbanor med hög hastighet.

bilbana bilbana barn bilbana bäst i test


Skriven av Andrea Feldt
Skriven av Andrea Feldt

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.