Har du en mindre lägenhet och således saknar plats för en stor diskmaskin så kan du istället välja en bänkdiskmaskin. Dessa är betydligt mindre, lätta att installera och avsevärt billigare. Därmed passar de även dig som bor i hyresrätt och inte har tillåtelse att montera större diskmaskiner i köket.
En bänkdiskmaskin kan antingen kopplas in under diskhon eller i ett skåp så den inte syns förrän du öppnar skåpdörren. Men det finns så pass många olika modeller att vi därför har vi skrivit denna artikel där vi kommer ranka de bästa varianterna på marknaden.
Dessutom kommer vi givetvis dela med oss av tips hur hur du installerar den antingen med blandare, utan vattenanslutning, med snabbkoppling eller direkt i kranen.
För att hitta den bästa bänkdiskmaskinen måste du veta vad du ska leta efter. Till exempel måste du kontrollera decibelnivån för att säkerställa att den är tystgående. Därefter ska den vara energisnål med låg vattenförbrukning. Vidare är antalet diskprogram av yttersta vikt, samt en inbyggd sensor som känner av mängden disk och anpassar vattenmängden därefter. Nedan har vi listat alla de viktigaste faktorerna som utmärker en bra modell från en dålig. Läs därför noggrant innan ditt köp!
Viktigaste faktorerna:
Den första faktorn är storleken på bänkdiskmaskinen. Detta beror såklart på hur mycket disk du har i genomsnitt per dag. Om du är en familj på 4 personer som äter middag och lunch hemma varje dag så bör du välja en större modell. Däremot, om du är singel eller bor i studentboende där du inte diskar så ofta, bör du istället välja en mindre bänkdiskmaskin. Det viktiga är att du väljer en tillräckligt smal och liten modell så den passar under diskhon, i skåpet eller på köksbänken.
De vanligaste storlekarna är 50 cm, 45 cm och 40 cm. Dock finns det mindre och större varianter. Men det är ganska talande att de är så smala, eftersom de som köper denna typ av bänkdiskmaskin givetvis behöver något lite som passar i de flesta lägenheter, varför det är en bra måttstock att utgå från. Med det sagt måste du givetvis mäta oavsett så du inte råkar köpa en för stor modell som inte får plats.
Varför är 45 cm den populäraste storleken?
Det finns många anledningar till varför bänkdiskmaskiner på 45 cm är den populäraste storleken. Dels är det för att de flesta bänkskivor även är 45 cm, vilket gör att maskinerna passar perfekt in i köket. Dessutom är det för att de har rymligare diskfack och kan därför hantera fler diskar på en och samma gång.
När det gäller bänkdiskmaskiner finns det olika funktioner beroende på modell och märke. Vissa av de mer avancerade modellerna har t.ex. en torkfunktion, vilket är praktiskt om du inte har tid eller lust att torka av bordsskivan och diskstället direkt efter avslutat diskprogram.
Andra modeller har sensorer som känner av hur mycket diskgods det finns och därefter anpassar både vattenmängden och tiderna på programmen. Detta är givetvis praktiskt om du inte vill att maskinen ska gå onödigt länge, eller slösa med både vatten och energi. Vi kommer gå igenom några av dessa funktionerna nedan så du har en större förståelse av dess fördelar och nackdelar.
En annan faktor som är av betydelse, och som bör kontrolleras innan ditt köp, är decibelnivån på bänkdiskmaskinen. Detta är givetvis viktigt om du vill att maskinen ska vara så tystgående som möjligt. Därför bör du kontrollera decibelnivån på olika modeller.
De flesta varianter ligger mellan 40-50 dB, vilket är ungefär lika mycket som bakgrundsljud som i ett välbesökt bibliotek, d.v.s. det finns ett lågfrekvent surr som du oundvikligen kommer höra. Dock finns det modeller som är betydligt tystare, och dessa bör du givetvis välja om du vill att bänkdiskmaskinen ska vara så diskret som möjligt.
Ytterligare en faktor att tänka på är energiförbrukningen. Detta bör kontrolleras både för miljösyfte och för att du inte vill slösa pengar i onödan på elräkningen.
De bästa bänkdiskmaskinerna på marknaden har en A++ eller A+++ energiklass. Detta innebär att de är både energisnåla och miljövänliga – två egenskaper som är av största vikt för att göra ett så miljö- och prisvänligt val som möjligt.
Dessutom bör maskinen ha låg vattenförbrukning, och detta bör kontrolleras både i förhållande till storleken på maskinen och hur ofta den används. Exempelvis finns det bänkdiskmaskiner som har ett vattenförbrukning på hela 20 liter per diskning, medan andra modeller bara använder 5-7 liter per diskning. Detta bör givetvis beaktas både för elräkningen och för miljöns skull.
Ju mer du betalar desto mindre vatten- och energiförbrukning. Men det är ju långt ifrån alla som har råd med det, och då rekommenderar vi att du köper en billig variant på REA eller en begagnad modell på Blocket eller Tradera.
AquaSensor-teknologin är en teknik som mäter borttagandet av smuts från disken med hjälp av IR-strålning. Detta görs genom att en sensor mäter hur mycket smuts som finns kvar efter disken och därefter anpassar både vattenmängden och tiderna på programmen. AquaSensor-teknologin är en teknik som bör se till att bänkdiskmaskinen är utrustad med innan ditt köp, eftersom det bidrar till en energisnål och miljövänlig diskning.
En annan funktion som bör kontrolleras innan ditt köp är huruvida den är försedd med en torkfunktion eller inte. Detta är praktiskt om du inte har lust eller tid att torka bordet och diskstället direkt efter avslutat diskprogram.
En bänkdiskmaskin med torkfunktion kommer som sagt torka både bord och diskstället efter avslutat diskprogram, utan att du behöver göra något annat än att trycka på startknappen. Detta är givetvis både praktiskt och tidsbesparande.
Före ditt köp bör du också titta på bänkdiskmaskinens olika diskprogram. De flesta har mellan 3-5 olika program, men det finns även de som har fler. Det är givetvis både praktiskt och tidsbesparande om den har många olika program, eftersom du då kan anpassa diskningen bättre till hur smutsig disken är.
Har du exempelvis haft en brakmiddag med många gäster och vill att maskinen diska mycket samtidigt – då är det extremt effektivt om du kan välja ett program för detta. Och samma sak gäller för motsatsen – har du endast några få tallrikar, glas och besticks om behövs rengöras, ja då kan du välja ett mer energisnålt program.
Således får du helt enkelt fler valmöjligheter ju fler diskprogram den har.
En bänkdiskmaskin bör även ha en timerfunktion. En timerfunktion innebär att maskinen börjar diskningen automatiskt utifrån dina egna inställningar. Du kan t.ex. ställa in att den ska börja kl 20:00 och avsluta en timme senare. På så vis får du full kontroll över diskningen.
En ofta förbisedd faktor är huruvida den har en display eller inte. De billigare modellerna saknar en display. Men i vårt tycke bör den ha en display, eftersom det gör diskningen både enklare och mer smidig.
En bänkdiskmaskin med display visar nämligen all information som behövs på en central plats. Du får t.ex. information om hur lång tid det kommer ta, vilket program som är valt och när diskningen börjar. Sålunda bidrar en display till enkelhet, tydlighet och smidighet, varför du bör välja en sådan.
Fortsättningsvis bör maskinen ha ett flertal olika filter, för bättre rengöring av disken. Det bör finnas både ett fettfilter och ett grovfiltreringssystem.
Fettfilret binder ihop olika fettpartiklar så att de inte hamnar på disken under diskningen. Grovfilteret binder ihop grov smuts, även det för att undvika att disken blir smutsig.
De bästa bänkdiskmaskinerna är alltid utrustade med både ett fettfilter och ett grovfiltreringssystem för bästa rengöring av disken.
Sist men inte minst ska du kontrollera att bänkdiskmaskinen har glasskyddsteknik. Detta innebär att disken, framförallt delikata glas, blir renare. Tekniken minskar risken för repor på glaset, något som annars ofta förekommer med diskmaskiner i allmänhet.
Glasskyddstekniken gör det också möjligt för maskinen att rengöra både dyra, ömtåliga men smutsiga glas utan att repa dem – något som annars ofta är svårt. Således slipper du diska dessa glas för hand vilket sparar mycket tid.
Förutom att de är små, praktiska och tystgående är bänkdiskmaskiner även bra för miljön och lätta att installera. Nedan har vi listat samtliga fördelar. Men glöm inte att även läsa nackdelarna så du vet vad som både är bra och mindre bra innan köpet.
Nu när du känner till bänkdiskmaskinens många fördelar bör du också vara medveten om nackdelarna. Detta är inte för att skrämma dig från köpet, utan bara för att ge en mer heltäckande bild så du är införstående med vad du ska köpa.
Fördelarna väger dock tyngre än nackdelarna, både när det gäller pris och praktisk användning. Dessutom är de ofta bättre för både miljön och plånboken, så det är inte svårt att förstå varför de är ett populärt val bland både familjer och studenter.
Det finns olika sätt att installera en bänkdiskmaskin på. Detta beror både på vilken typ av maskin du köper, men också vart i ditt kök du har plats för den.
De flesta är bärbara och enkla att installera. Detta innebär att du inte behöver borra eller skruva något, och det är en väldigt snabb och enkel process. De kan antingen kopplas in under diskhon, i ett skåp eller på köksbänken. Nedan kommer vi gå igenom några av de vanligaste frågorna gällande installationen.
En annan funktion som är bra att ha är en bänkdiskmaskin med snabbkoppling. Detta innebär att maskinen kan anslutas direkt till kranen istället för att du behöver ha en vattenanslutning. Detta är både praktiskt och ger dig i de flesta fall låga installationskostnader. Dock bör du vara medveten om att det finns varianter som är avsedda för bänkinstallation. Dessa bör du inte installera under diskhon eller i skåpet, då det finns risk att bänken rasar ihop.
När bänkdiskmaskinen är installerad bör du också installera en blandare. Detta görs oftast under diskhon, men i vissa fall kan detta vara bättre att göra på bänken. Detta är helt beroende på vilken modell du har, så följ alltid instruktionerna från tillverkaren.
En blandare är inte bara praktisk, utan också hygienisk. När du använder en maskin med snabbkoppling är det nämligen lätt att bakterier och smuts fastnar i kopplingen. Med en blandare slipper du detta problem, och du kan också reglera vattentrycket bättre.
Nej, det behövs inte ett extra vattenuttag för bänkdiskmaskiner. Detta gäller såväl bärbara som fasta modeller. Dock kan du behöva installera en blandare under diskhon eller i skåpet, beroende på vilken modell bänkdiskmaskin du har.
Ja, de kan både installeras under diskhon eller i ett skåp. Detta är dock beroende på vilken typ du har, så följ alltid instruktionerna från tillverkaren.
Oftast ja, de är ju både mindre och enklare att installera. Detta innebär att det i regel inte krävs tillstånd från din hyresvärd eller fastighetsägare, jämfört med om du skulle installera en traditionell diskmaskin.
Dock bör du alltid kolla med din hyresvärd innan installationen för att vara säker på att det inte finns några problem.
Detta beror på kranen. Dock är det oftast inte ett problem, utan flera bänkdiskmaskiner har en adapter för gammaldags kranar. I vissa fall kan du dock behöva installera en ny kran, beroende på hur gammal och sliten din kran är.
Sammanfattningsvis är bänkdiskmaskiner både praktiska och hygieniska. De är enkla att installera, och det finns olika modeller för alla behov. Dock bör du vara medveten om att det finns vissa begränsningar beroende på bostadstyp och kranar. Kolla alltid med tillverkarens anvisningar för installation, och kontakta din hyresvärd eller fastighetsägare innan installationen. På så vis är du alltid säker på att det inte uppstår några problem.
Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan.
Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem.
Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.
Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.