HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bänkdiskmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Bob Mini bänkdiskmaskin
Bäst-i-test 2024

Bänkdiskmaskin bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Bob Mini bänkdiskmaskin

Bob Mini bänkdiskmaskin
 • Bästa bänkdiskmaskinen 2024
 • Diskar daglig disk för 2 personer på 20 minuter
 • Koppla ihop med WiFi
 • Hela 5 rengöringsprogram
 • Väldigt snygg
 • Fantastiska omdömen
 • Mängder av olika tillval
 • Tillverkad av 85% återvunnen plast
Nackdelar:
 • Kostar 3 999: utan tillval
 

2. Scandomestic WFO108

Scandomestic WFO108
 • Färg/Material: Vit
 • Ljudnivå: 58 dB(A)
 • Antal kuvert: 2
 • AquaStop: Nej
 • Energiklass: G
 • Energiförbrukning per 100 tvättcyklar: 40 kWh
 • Vattenförbr. per tvättcykel: 5 liter
 • Spänning: 220-240 volt
 • Bredd: 42 cm
 

3. Scandomestic SFO2203W

Scandomestic SFO2203W
 • Färg/Material: Vit
 • Ljudnivå: 49 dB(A)
 • Antal kuvert: 6
 • AquaStop: Nej
 • Energiförbrukning per 100 tvättcyklar: 61 kWh
 • Energiklass: F
 • Antal program: 6
Innehåll [ visa ]

Bänkdiskmaskin – test

Har du en mindre lägenhet och således saknar plats för en stor diskmaskin så kan du istället välja en bänkdiskmaskin. Dessa är betydligt mindre, lätta att installera och avsevärt billigare. Därmed passar de även dig som bor i hyresrätt och inte har tillåtelse att montera större diskmaskiner i köket.

En bänkdiskmaskin kan antingen kopplas in under diskhon eller i ett skåp så den inte syns förrän du öppnar skåpdörren. Men det finns så pass många olika modeller att vi därför har vi skrivit denna artikel där vi kommer ranka de bästa varianterna på marknaden.

Dessutom kommer vi givetvis dela med oss av tips hur hur du installerar den antingen med blandare, utan vattenanslutning, med snabbkoppling eller direkt i kranen.

 bänkdiskmaskin test

Så hittar du den bästa bänkdiskmaskinen – Köpguide

För att hitta den bästa bänkdiskmaskinen måste du veta vad du ska leta efter. Till exempel måste du kontrollera decibelnivån för att säkerställa att den är tystgående. Därefter ska den vara energisnål med låg vattenförbrukning. Vidare är antalet diskprogram av yttersta vikt, samt en inbyggd sensor som känner av mängden disk och anpassar vattenmängden därefter. Nedan har vi listat alla de viktigaste faktorerna som utmärker en bra modell från en dålig. Läs därför noggrant innan ditt köp!

Viktigaste faktorerna:

 • Storlek
 • Funktioner
 • Tystgående
 • Energisnål
 • AquaSensor-teknologi
 • Torkfunktion
 • Antal diskprogram
 • Timerfunktion
 • Display
 • Filterfunktioner
 • Glasskyddsteknik

Storlek

liten bänkdiskmaskin

Den första faktorn är storleken på bänkdiskmaskinen. Detta beror såklart på hur mycket disk du har i genomsnitt per dag. Om du är en familj på 4 personer som äter middag och lunch hemma varje dag så bör du välja en större modell. Däremot, om du är singel eller bor i studentboende där du inte diskar så ofta, bör du istället välja en mindre bänkdiskmaskin. Det viktiga är att du väljer en tillräckligt smal och liten modell så den passar under diskhon, i skåpet eller på köksbänken.

De vanligaste storlekarna är 50 cm, 45 cm och 40 cm. Dock finns det mindre och större varianter. Men det är ganska talande att de är så smala, eftersom de som köper denna typ av bänkdiskmaskin givetvis behöver något lite som passar i de flesta lägenheter, varför det är en bra måttstock att utgå från. Med det sagt måste du givetvis mäta oavsett så du inte råkar köpa en för stor modell som inte får plats.

Varför är 45 cm den populäraste storleken?

Det finns många anledningar till varför bänkdiskmaskiner på 45 cm är den populäraste storleken. Dels är det för att de flesta bänkskivor även är 45 cm, vilket gör att maskinerna passar perfekt in i köket. Dessutom är det för att de har rymligare diskfack och kan därför hantera fler diskar på en och samma gång.

Funktioner

När det gäller bänkdiskmaskiner finns det olika funktioner beroende på modell och märke. Vissa av de mer avancerade modellerna har t.ex. en torkfunktion, vilket är praktiskt om du inte har tid eller lust att torka av bordsskivan och diskstället direkt efter avslutat diskprogram.

Andra modeller har sensorer som känner av hur mycket diskgods det finns och därefter anpassar både vattenmängden och tiderna på programmen. Detta är givetvis praktiskt om du inte vill att maskinen ska gå onödigt länge, eller slösa med både vatten och energi. Vi kommer gå igenom några av dessa funktionerna nedan så du har en större förståelse av dess fördelar och nackdelar.

Den måste vara tystgående med låg decibel

En annan faktor som är av betydelse, och som bör kontrolleras innan ditt köp, är decibelnivån på bänkdiskmaskinen. Detta är givetvis viktigt om du vill att maskinen ska vara så tystgående som möjligt. Därför bör du kontrollera decibelnivån på olika modeller.

De flesta varianter ligger mellan 40-50 dB, vilket är ungefär lika mycket som bakgrundsljud som i ett välbesökt bibliotek, d.v.s. det finns ett lågfrekvent surr som du oundvikligen kommer höra. Dock finns det modeller som är betydligt tystare, och dessa bör du givetvis välja om du vill att bänkdiskmaskinen ska vara så diskret som möjligt.

Energisnål med låg vattenförbrukning

Ytterligare en faktor att tänka på är energiförbrukningen. Detta bör kontrolleras både för miljösyfte och för att du inte vill slösa pengar i onödan på elräkningen.

De bästa bänkdiskmaskinerna på marknaden har en A++ eller A+++ energiklass. Detta innebär att de är både energisnåla och miljövänliga – två egenskaper som är av största vikt för att göra ett så miljö- och prisvänligt val som möjligt.

Dessutom bör maskinen ha låg vattenförbrukning, och detta bör kontrolleras både i förhållande till storleken på maskinen och hur ofta den används. Exempelvis finns det bänkdiskmaskiner som har ett vattenförbrukning på hela 20 liter per diskning, medan andra modeller bara använder 5-7 liter per diskning. Detta bör givetvis beaktas både för elräkningen och för miljöns skull.

Ju mer du betalar desto mindre vatten- och energiförbrukning. Men det är ju långt ifrån alla som har råd med det, och då rekommenderar vi att du köper en billig variant på REA eller en begagnad modell på Blocket eller Tradera.

AquaSensor-teknologi som mäter smutsen med IR-strålning

AquaSensor-teknologin är en teknik som mäter borttagandet av smuts från disken med hjälp av IR-strålning. Detta görs genom att en sensor mäter hur mycket smuts som finns kvar efter disken och därefter anpassar både vattenmängden och tiderna på programmen. AquaSensor-teknologin är en teknik som bör se till att bänkdiskmaskinen är utrustad med innan ditt köp, eftersom det bidrar till en energisnål och miljövänlig diskning.

Torkfunktion som torkar bordet och diskstället

En annan funktion som bör kontrolleras innan ditt köp är huruvida den är försedd med en torkfunktion eller inte. Detta är praktiskt om du inte har lust eller tid att torka bordet och diskstället direkt efter avslutat diskprogram.

En bänkdiskmaskin med torkfunktion kommer som sagt torka både bord och diskstället efter avslutat diskprogram, utan att du behöver göra något annat än att trycka på startknappen. Detta är givetvis både praktiskt och tidsbesparande.

Antal diskprogram

Före ditt köp bör du också titta på bänkdiskmaskinens olika diskprogram. De flesta har mellan 3-5 olika program, men det finns även de som har fler. Det är givetvis både praktiskt och tidsbesparande om den har många olika program, eftersom du då kan anpassa diskningen bättre till hur smutsig disken är.

Har du exempelvis haft en brakmiddag med många gäster och vill att maskinen diska mycket samtidigt – då är det extremt effektivt om du kan välja ett program för detta. Och samma sak gäller för motsatsen – har du endast några få tallrikar, glas och besticks om behövs rengöras, ja då kan du välja ett mer energisnålt program.

Således får du helt enkelt fler valmöjligheter ju fler diskprogram den har.

Timerfunktion

En bänkdiskmaskin bör även ha en timerfunktion. En timerfunktion innebär att maskinen börjar diskningen automatiskt utifrån dina egna inställningar. Du kan t.ex. ställa in att den ska börja kl 20:00 och avsluta en timme senare. På så vis får du full kontroll över diskningen.

Display

En ofta förbisedd faktor är huruvida den har en display eller inte. De billigare modellerna saknar en display. Men i vårt tycke bör den ha en display, eftersom det gör diskningen både enklare och mer smidig.

En bänkdiskmaskin med display visar nämligen all information som behövs på en central plats. Du får t.ex. information om hur lång tid det kommer ta, vilket program som är valt och när diskningen börjar. Sålunda bidrar en display till enkelhet, tydlighet och smidighet, varför du bör välja en sådan.

Filterfunktioner

Fortsättningsvis bör maskinen ha ett flertal olika filter, för bättre rengöring av disken. Det bör finnas både ett fettfilter och ett grovfiltreringssystem.

Fettfilret binder ihop olika fettpartiklar så att de inte hamnar på disken under diskningen. Grovfilteret binder ihop grov smuts, även det för att undvika att disken blir smutsig.

De bästa bänkdiskmaskinerna är alltid utrustade med både ett fettfilter och ett grovfiltreringssystem för bästa rengöring av disken.

Glasskyddsteknik

Sist men inte minst ska du kontrollera att bänkdiskmaskinen har glasskyddsteknik. Detta innebär att disken, framförallt delikata glas, blir renare. Tekniken minskar risken för repor på glaset, något som annars ofta förekommer med diskmaskiner i allmänhet.

Glasskyddstekniken gör det också möjligt för maskinen att rengöra både dyra, ömtåliga men smutsiga glas utan att repa dem – något som annars ofta är svårt. Således slipper du diska dessa glas för hand vilket sparar mycket tid.

Fördelar med bänkdiskmaskin

Förutom att de är små, praktiska och tystgående är bänkdiskmaskiner även bra för miljön och lätta att installera. Nedan har vi listat samtliga fördelar. Men glöm inte att även läsa nackdelarna så du vet vad som både är bra och mindre bra innan köpet.

 • Perfekt för studenter: Studentlivet är ofta ett liv som innebär trångboddhet, antingen på campus eller i studentlägenheten. Genom att välja en bänkdiskmaskin med en bredd på 40, 45 eller 50 cm, som inte tar stor plats alls, kan du få en diskmaskin i lägenheten utan att den upptar för mycket plats. Dessutom är handdisken något som tar på tok för mycket tid för studenter med hektiska scheman. Därmed är det både praktiskt och tidsbesparande.
 • Billigare än vanliga diskmaskiner: Dessa maskiner är betydligt billigare än vanliga diskmaskiner. Detta eftersom bänkdiskmaskiner ofta saknar flera av de funktioner som finns på stora maskiner – t.ex. sköljprogrammet. Men framförallt på grund av att de är betydligt mindre och följaktligen har en lägre kapacitet.
 • De är små: Hela syftet med en bänkdiskmaskin är ju att de mycket mindre och smidigare än en vanlig diskmaskin. Detta innebär att det är lättare både när du ska installera den under diskhon, i ett skåp eller på köksbänken, och när du ska rengöra den. På så vis sparar de väldigt mycket plats vilket är perfekt för den trångbodde.
 • De är bättre för miljön: En bänkdiskmaskin är både energisnålare och mer vattenbesparande jämfört med handdisk. De flesta modeller på marknaden har en energiklass som ligger mellan A++ och A+++, vilket innebär en skonsammare miljöpåverkan samt mindre sveda för din plånbok.
 • De är lätta att installera: En bänkdiskmaskin är inte bara bättre för miljön och bättre för plånboken – de är också väldigt lätta att installera. De flesta varianter på marknaden idag är både bärbara och enkla att installera, både under diskhon eller i skåpet. Detta gör det möjligt för dig som bor i hyreslägenhet att enkelt ha en diskmaskin, något som blev svårt med de större traditionella diskmaskinerna.

bänkdiskmaskin bäst i test

Nackdelar med bänkdiskmaskin

Nu när du känner till bänkdiskmaskinens många fördelar bör du också vara medveten om nackdelarna. Detta är inte för att skrämma dig från köpet, utan bara för att ge en mer heltäckande bild så du är införstående med vad du ska köpa.

 • Dessa maskiner är ofta lite mindre: Baksidan med bänkdiskmaskinernas litenhet och enkelhet är givetvis att de också är lite mindre. Dessa varianter bör alltså inte jämföras med en stor, traditionell diskmaskin, utan bör istället ses som ett mellanting. De är både smidigare och mer praktiska, men har samtidigt en lägre kapacitet.
 • De har lägre kapacitet: På grund av maskinernas storleksbegränsning så är de också betydligt mindre kapabla än vanliga diskmaskiner. De flesta modeller har en kapacitet på 6-9 kuvert, vilket är mindre jämfört med de 12-18 kuvert som man ofta ser på de större modellerna. Därför bör du tänka igenom hur stor din familj är och dina vanliga diskvanor innan köpet, så att du inte blir besviken om bänkdiskmaskinen inte riktigt lever upp till dina förväntningar när det kommer till hur mycket disk du kan diska samtidigt.
 • De har inte alla funktioner: De flesta bänkdiskmaskiner saknar det sköljprogram som finns på traditionella diskmaskiner. Detta program är bra eftersom det tar bort eventuella rester av diskmedel på disken, något som kan vara en bakteriefälla. Dessutom är de ofta lite mindre kapabla när det gäller att skölja bort fläckar och smuts, så det är inte ovanligt att man får göra lite mer handarbete när det kommer till disken. Användningsområdet bör alltså begränsas till normaldisk

Fördelarna väger dock tyngre än nackdelarna, både när det gäller pris och praktisk användning. Dessutom är de ofta bättre för både miljön och plånboken, så det är inte svårt att förstå varför de är ett populärt val bland både familjer och studenter.

Installera en bänkdiskmaskin – Allt du behöver veta

Det finns olika sätt att installera en bänkdiskmaskin på. Detta beror både på vilken typ av maskin du köper, men också vart i ditt kök du har plats för den.

De flesta är bärbara och enkla att installera. Detta innebär att du inte behöver borra eller skruva något, och det är en väldigt snabb och enkel process. De kan antingen kopplas in under diskhon, i ett skåp eller på köksbänken. Nedan kommer vi gå igenom några av de vanligaste frågorna gällande installationen.

Bänkdiskmaskin utan vattenanslutning – Snabbkoppling

bänkdiskmaskin utan vattenanslutning

En annan funktion som är bra att ha är en bänkdiskmaskin med snabbkoppling. Detta innebär att maskinen kan anslutas direkt till kranen istället för att du behöver ha en vattenanslutning. Detta är både praktiskt och ger dig i de flesta fall låga installationskostnader. Dock bör du vara medveten om att det finns varianter som är avsedda för bänkinstallation. Dessa bör du inte installera under diskhon eller i skåpet, då det finns risk att bänken rasar ihop.

Blandare till bänkdiskmaskin

När bänkdiskmaskinen är installerad bör du också installera en blandare. Detta görs oftast under diskhon, men i vissa fall kan detta vara bättre att göra på bänken. Detta är helt beroende på vilken modell du har, så följ alltid instruktionerna från tillverkaren.

En blandare är inte bara praktisk, utan också hygienisk. När du använder en maskin med snabbkoppling är det nämligen lätt att bakterier och smuts fastnar i kopplingen. Med en blandare slipper du detta problem, och du kan också reglera vattentrycket bättre.

Behövs det extra vattenuttag för en bänkdiskmaskin?

Nej, det behövs inte ett extra vattenuttag för bänkdiskmaskiner. Detta gäller såväl bärbara som fasta modeller. Dock kan du behöva installera en blandare under diskhon eller i skåpet, beroende på vilken modell bänkdiskmaskin du har.

Går det att installera en bänkdiskmaskin under diskhon?

Ja, de kan både installeras under diskhon eller i ett skåp. Detta är dock beroende på vilken typ du har, så följ alltid instruktionerna från tillverkaren.

Får jag installera en bänkdiskmaskin i hyresrätt?

Oftast ja, de är ju både mindre och enklare att installera. Detta innebär att det i regel inte krävs tillstånd från din hyresvärd eller fastighetsägare, jämfört med om du skulle installera en traditionell diskmaskin.

Dock bör du alltid kolla med din hyresvärd innan installationen för att vara säker på att det inte finns några problem.

Om jag har en gammal kran – går det att koppla in bänkdiskmaskinen där?

Detta beror på kranen. Dock är det oftast inte ett problem, utan flera bänkdiskmaskiner har en adapter för gammaldags kranar. I vissa fall kan du dock behöva installera en ny kran, beroende på hur gammal och sliten din kran är.

Slutsats

Sammanfattningsvis är bänkdiskmaskiner både praktiska och hygieniska. De är enkla att installera, och det finns olika modeller för alla behov. Dock bör du vara medveten om att det finns vissa begränsningar beroende på bostadstyp och kranar. Kolla alltid med tillverkarens anvisningar för installation, och kontakta din hyresvärd eller fastighetsägare innan installationen. På så vis är du alltid säker på att det inte uppstår några problem.


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.