HANDLA SMART. KÖP TESTVINNARE.
Vi utser tre testvinnare i varje produktsegment. Handla smart.
OM OSSKONTAKTBLOGG
 

Bänkspis bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
testvinnare
#1 Wilfa EMC-3000W
Bäst-i-test 2024

Bänkspis bäst-i-test

Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius
 

1. Wilfa EMC-3000W

Wilfa EMC-3000W
 • Extremt kvalitativ bänkspis
 • Ugnsvolym om 20 liter
 • Timer på 90 minuter
 • Effekt på 2500 W
 • Induktionshäll
 • Snygg design
 

2. Severin TO2058

Severin TO2058
 • Varmluftscirkulation och roterande grillspett
 • Temperatur mellan 60-230 grader
 • Pizzasten är inkluderad
 • Utmärkta recensioner
 • Inbyggd timer
 

3. Wilfa EMK-218

Wilfa EMK-218
 • Grillelement och över-/undervärme
 • 2 kokplattor (1000W reps. 1200W)
 • 6 effektsteg i varje kokplatta
 • Volym om 22 liter
 • Ugnstermostat mellan 50-260 grader
Innehåll [ visa ]

Bänkspis

Bor du litet och vill ha en smidig och portabel lösning för att laga mat, är en bänkspis den ultimata lösningen. Oavsett om du vill använda den i sommarhuset, torpet, attefallshuset eller lägenheten så kommer du ha stor nytta av en miniugn med spis. För det första är det billigare än en vanlig ugn. För det andra upptar den betydligt mindre plats vilket lämnar mer utrymme till grönsakshackare, frukttork och kockknivarna. För det tredje kan du både steka, baka och grilla i ugnen samtidigt som pastavattnet kokar på spisen ovan. På så vis är det en enormt mångfacetterad köksprodukt som är både billig och energieffektiv. Däremot är utbudet brett vilket gör det svårt för många konsumenter att hitta bäst bänkspis. Därför har vi, baserat på recensioner på nätet, sammanställt en bäst-i-test lista över bänkspisar och miniugnar. Dessutom har vi skrivit en köpguide med all information över vad du behöver tänka på innan du gör ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja den variant som passar dina individuella behov bäst.

Så väljer du en bänkspis

När du ska välja en bänkspis finns det några saker du ska titta lite extra efter. Till exempel ska du fundera på hur energieffektiv spisen är så inte elräkningen skjuter i taket. Därefter ska du säkerställa att kvaliteten är tillräckligt bra för att leverera en jämn värmefördelning, annars blir exempelvis inte jämnt tillagad. Utöver detta har vi nedan listat vad du ska tänka på innan du gör ditt köp.

 1. Ugnsvolym
  Volymen är kort sagt hur mycket du får plats med inuti bänkspisen. Med det i åtanke ska du välja en modell med stor volym om du ämnar ersätta din gamla ugn, och en mindre volym om du helt enkelt vill använda miniugnen till kompletterande uppgifter. Således måste du välja en bänkspis med större volym (30 liter eller mer) om du vill laga mat till en familj, medan det räcker med 20 liter för dig som bor själv.
 2. Kokplattor
  När det kommer till kokplattor kan du välja mellan antingen gjutjärnshäll, induktionshäll eller keramikhäll. Därtill kan du välja om spisen ska vara försedd med en eller två kokplattor. Dock är det vanligast med två. Av den anledningen ska du välja häll utifrån vad du har för grytor och stekpannor, så du inte köper en variant på vilken du inte kan använda dina befintliga pannor. Vidare är kokplattorna i regel försedda med skiftande effekt, 1000 W respektive 1200 W med 6 st effektsteg därifrån du kontrollerar dess temperatur.
 3. Mät noggrant
  Vi kan inte nog understryka imperativet om att med kirurgisk precision mäta utrymmet där du planerar att placera bänkspisen. Orsaken är att en miniugn med kokplattor måste ha mellanrum mellan sig och intilliggande föremål och vägg. Dessutom ska du inte – under några som helst omständigheter – placera den under exempelvis köksskåpen då värmen från kokplattorna i värsta fall kan leda till brandfara. Sålunda ska du mäta noggrant så du dels har plats nog och dels har säkerheten i beaktande. Exakt vilken avstånd står tydligt i varje enskild produktmanual.
 4. Timer
  Vill du slippa sätta en timer på mobilen varje gång du lagar mat, ska du köpa en bänkspis med timer. På så vis kan du pytsa in det frusna kycklingbröstet i ugnen och ställa timern på 50 minuter varpå miniugnen automatiskt stängs av när tiden löpt ut. Därmed är en timer utmärkt för säkerhets skull om du skulle glömma att spisen är på. Dock måste du hålla ögonen öppna för tidsbegränsningen på diverse timers, för vissa har bara möjlighet att räkna ner från 50 minuter medan andra har upp till flera timmar.
 5. Design
  Trots att faktorerna som berör funktionaliteten i en bänkspis är de viktigaste, går det inte att frångå från faktumet att designen har en stor inverkan. Har du t.ex. ett kök i mörka mysiga färger och plötsligt kontrasterar detta med en krämvit miniugn, ja, då förstörs det övergripande estetiska intrycket. Men väljer du en variant vars design flyter samman med ditt köks övriga interiör, så blir bänkspisen en inredningsdetalj i sig. Därför är det viktigare än vad man tror att visualisera hur köket kommer se ut med miniugnen på plats.

Bänkspis med stekhäll eller utan

Som sagt kan du välja mellan en bänkspis med eller utan stekhäll. Antingen väljer du en modell med gjutjärnshäll, induktionshäll eller keramikhäll. Dock måste du tänka på säkerheten då miniugnen måste ha mycket utrymme mellan sig själv och intilliggande köksgeråd – framförallt ovanför stekhällen då enormt mycket värme kommer därifrån. Således är en bänkspis med stekhäll att föredra om du har mycket utrymme samt vill kunna koka ris medan smaken i köttfärssåsen sätter sig i miniugnen. Däremot, har du ett kompakt kök med begränsad yta, ska du förmodligen välja en miniugn utan häll. Sammanfattningsvis ska du grunna på om en kombinerad miniugn passar dina individuella behov bättre eller sämre.

Fördelar med bänkspis

Fördelarna med en bänkspis är många. Till en början tar en mindre plats vilket också leder till att den är lätt att transportera. Vidare går det snabbare att värma upp en bänkspis i jämförelse med en vanlig ugn. Förutom nämnda fördelar vi nedan listat samtliga positiva aspekter av denna makalösa produkt.

 • Kostnad
  Tack vare att en bänkspis inte är integrerad på samma sätt som en klassisk ugn, blir följaktligen kostnaden lägre. Orsaken är såklart att du slipper anställa några VVS-killar för att installera, utan kan börja använda spisen så fort du kopplat in den i eluttaget. Därtill är den – som namnet antyder – mindre i storlek vilket gör att du inte får plats med lika mycket, men å andra sidan värms den som sagt upp snabbare. Summa summarum är kostnaden en stor fördel då du kan fokusera på att lägga pengar på andra kökstillbehör som t.ex. en kaffebryggare.
 • Portabel
  Den största fördelen, enligt oss, är hur lätt en bänkspis är att flytta från en bostad till en annan. Trots att du ska till sommarhuset över helgen kan du alltså enkelt ta med spisen i bilen för att sedan tas med hem igen. På så vis behöver du inte köpa två ugnar – en till din huvudsakliga bostad och en till sommartorpet – utan kan istället köpa en bänkspis som du sedan förflyttar mellan bostäderna. Därjämte är det många som använder en miniugn i husvagnen.
 • Snabbare tillagning
  Som sagt är en positiv konsekvens av bänkspisens minimala form att uppvärmningstiden är betydligt snabbare gentemot en integrerad ugn. Således slipper du vänta 10 minuter på att ugnen ska nå 200 grader, utan kan istället slänga in kycklingen eller pizzan redan efter ett par minuter. Därmed får du både snabbare uppvärmning och följaktligen tillagning. I och med att tid är pengar i vårt tidevarv så sparar du – med hjälp av en miniugn – stora mängder tid på lång sikt.
 • Minimal värmespridning
  Tack vare bänkspisens inbyggda fläktsystem slipper du att gå runt och svettas i köket på grund av den extrema värme som emanerar.
 • Lätt att rengöra
  På grund av att en bänkspis har avtagbara galler kan du lätt stoppa in den i diskmaskinen. Därjämte är det i regel non-stick beläggning som gör att det är superlätt att rengöra inuti miniugnen.

bänkspis bänkspis bäst i test bästa bänkspisen


Skriven av Karin Stagnelius
Skriven av Karin Stagnelius

Hur vi utförde detta test

Samtliga produkter som vi rekommenderar i detta test har vi testat på egen hand. I de flesta fall får vi produkter tillskickade oss på vår begäran, och i somliga fall köper vi produkterna själva. Därefter testar vi dem en längre tid för att se om de är bra nog utifrån vår subjektiva bedömning, varpå de placeras på topplistan högst upp på den här sidan. 

Således ska du vara medveten om att våra rekommendationer är högst subjektiva, och inte rangordnade efter vad andra aktörer tycker om dem. 

Vidare, den ackompanjerade köpguiden vars syfte är att lära dig allt du behöver veta om denna produkt, så du kan ta mer genomtänkta beslut, är skriven av oss själva baserat på all kunskap vi tillskansat oss under den ovan åsyftade testperioden. Därmed måste du källhänvisa denna webbplatsadress ifall du vill citera något.

Har du frågor eller funderingar beträffande detta test får du mer än gärna kontakta oss.